Πώς οργανώνω τον Google Ads λογαριασμό μου

Πώς οργανώνω τον Google Ads λογαριασμό μου

Τελευταία ενημέρωση 16/11/2022

Αν έχεις ήδη λογαριασμό Google Ads, εδώ θα μάθεις από την αρχή όλα όσα χρειάζεσαι για τη σωστή οργάνωση του λογαριασμού σου. Αν δεν έχεις φτιάξει έναν ακόμη, μπορείς να ξεκινήσεις τώρα και να ρίξεις μια ματιά σε προηγούμενο post μας σχετικά με τη διαφήμιση στο Google Ads “5 Βήματα για την 1η καμπάνια σας στο Google Ads”.

Στον οδηγό μας αυτό, λοιπόν, για Google Ads, θα ξεκινήσουμε με ένα παράδειγμα οργάνωσης μιας εταιρίας με έπιπλα σπιτιού και θα δούμε μαζί, βήμα-βήμα, την όλη διαδικασία. Ξεκινάμε με τα βασικά: Είναι πολύ πιο εύκολο να κατανοήσουμε τη δομή ενός λογαριασμού Google Ads αν τον συσχετίσουμε με το site μας.

Ο σχεδιασμός ενός Google account έχει ως εξής: Κάθε Google Ads λογαριασμός (Google AdWords παλιότερα) αποτελείται από καμπάνιες (campaigns) και ομάδες διαφημίσεων (ad groups). Κάθε Google Ads account μπορεί να έχει μέχρι και 10.000 καμπάνιες, κάθε καμπάνια μέχρι 20.000 ad groups, κάθε ad group έως και 50 διαφημίσεις κειμένου και χιλιάδες keywords. Πάμε να δούμε πώς λειτουργεί το Google Ads.

Καμπάνιες

Και αφού έχει γίνει είσοδος στο Google Ads, σειρά έχει η δημιουργία καμπανιών. Καλό θα ήταν να δημιουργείς τις καμπάνιες σου, έχοντας στο μυαλό σου δύο πράγματα:

  1. Το αντικείμενο και τις ανάγκες της επιχείρησής σου, και
  2. τι θέλεις να επιτύχεις με την online διαφήμισή σου (στόχοι).

Κάθε καμπάνια που δημιουργείς, πρέπει να σχετίζεται με έναν από τους στόχους που έθεσες από την αρχή (clicks, brand, πωλήσεις) για την Google Ads διαφήμισή σου. Επίσης, μπορείς να χωρίσεις τις καμπάνιες σου ανάλογα με τις κατηγορίες προϊόντων/υπηρεσιών που παρέχεις, ανά χώρα κτλ. Έτσι, αν το site της επιχείρησής σου πουλάει έπιπλα και έχει τις εξής κατηγορίες: Καθιστικό-ΤραπεζαρίαΚουζίναΥπνοδωμάτιοΒεράντα-Κήπος. Αυτές θα είναι και οι καμπάνιες σου στο Google Ads.

Ακόμη, για κάθε Google Ads καμπάνια πρέπει να επιλέξεις τον ημερήσιο προϋπολογισμό (daily budget), τη γεωγραφική περιοχή που θα εμφανίζεται η καμπάνια (χώρα, πόλη ή προσαρμοσμένη περιοχή) και τέλος το δίκτυο προβολής της (στο δίκτυο αναζήτησης της Google, στο δίκτυο περιεχομένου ή και στα δύο). Τις καμπάνιες που δημιουργείς μπορείς να τις δεις στην καρτέλα “Καμπάνιες” μέσα στο λογαριασμό σου. Για να αλλάξεις τις ρυθμίσεις που αναφέραμε, πήγαινε στο tab “Ρυθμίσεις”.

Ομάδες διαφημίσεων – Ad Groups

Τώρα που δημιούργησες τις καμπάνιες σου, πάμε να δούμε τα ad groups, για να μπορέσεις να πετύχεις ακόμη μεγαλύτερη στόχευση. Παραπάνω είδαμε ότι το υποθετικό site με τα έπιπλα έχει διάφορες κατηγορίες, και με βάση αυτές δημιουργήσαμε τις καμπάνιες. Τώρα, παίρνουμε τις υποκατηγορίες, δηλαδή συγκεκριμένα έπιπλα και δημιουργούμε τα ad groups μας. Πχ. Καναπέδεςτραπεζαρίεςκρεβάτια και ντουλάπες. Για να δημιουργήσεις και να δεις τα ad groups επίλεξε το tab “Ομάδες διαφημίσεων” (ad groups).

Διαφημίσεις

Δημιούργησε, απλέςξεκάθαρες και δελεαστικές διαφημίσεις κειμένου, που θα σχετίζονται άμεσα με την αναζήτηση που πραγματοποίησε ο χρήστης. Καλό είναι να περιλαμβάνονται keywords στο κείμενο, κυρίως στον τίτλο, και ένα call-to-action μήνυμα, πχ. “Δες την προσφορά“, “Αγόρασε τώρα“, “Εγγραφή τώρα” κτλ. Μπορείς να πειραματιστείς με το κείμενο της διαφήμισης, δημιουργώντας πολλές διαφορετικές διαφημίσεις σε κάθε ad group, μιας και από μόνο του το Google Ads θα εμφανίζει αυτόματα αυτές με τα καλύτερα αποτελέσματα.

Keywords

google ads keywords

Last, but not least… Tο σημαντικότερο κομμάτι στη σωστή οργάνωση λογαριασμού Google Ads είναι οι λέξεις-κλειδιά, για τις οποίες θα επιλέξεις να εμφανίζονται οι διαφημίσεις σου. Τα keywords αποτελούν τη βάση για τη διαφημιστική σου καμπάνια, αλλά και για τον τρόπο πληρωμής σου με PPC (Pay Per Click), που είναι ένας τύπος internet marketing, όπου πληρώνεις μόνο όταν κάποιος ανοίγει τη διαφήμισή σου. Θα πρέπει να επιλέξεις προσεκτικά τα keywords σου, αλλά και τα negative keywords σου. 

Για παράδειγμα: Για το κατάστημα με έπιπλα, θέλω να εμφανίζεται η διαφήμιση μου για το keyword “τραπέζι κουζίνας”, αλλά δε θέλω να εμφανίζεται για παλιά έπιπλα ή πλαστικά έπιπλα, οπότε δύο λέξεις που θα μπορούσαμε να βάλουμε ως negative keywords είναι οι “αντίκες” και “πλαστικά”!

Για να επιλέξεις σωστά keywords, θα πρέπει να μπεις στο μυαλό του πελάτη και να εντοπίσεις ποιες λέξεις περιγράφουν καλύτερα το προϊόν/υπηρεσία που θέλεις να διαφημίσεις. Έτσι, θα καταλάβεις τι πληκτρολογεί ο χρήστης. Σε αυτές πρόσθεσε όλες τις πιθανές παραλλαγέςσυνώνυμες λέξεις, τον ενικό και τον πληθυντικό τους, τονισμένες ή άτονες, αλλά ίσως και λάθος γραμμένες λέξεις που όμως χρησιμοποιούνται πολύ από τους χρήστες! Για επιπλέον βοήθεια, χρησιμοποιήστε το Ads εργαλείο αναζήτησης keywords (θα πρέπει να συνδεθείς πρώτα). Keywords θα επιλέξεις σε επίπεδο καμπάνιας, αλλά και ξεχωριστά για κάθε ομάδα διαφημίσεων.

Δηλαδή για το δικό μας παράδειγμα, μερικά keywords για την καμπάνια μας είναι:
-“έπιπλα”
-“έπιπλα κουζίνας”
-“επιπλα δωματιου”
-“έπιπλα εσωτερικού χώρου”
-“έπιπλα προσφορές”
σε όλες τους τις μορφές κτλ.

Επειδή όμως έχουμε χωρίσει τις κατηγορίες επίπλων μας σε συγκεκριμένα ad groups, θα εισάγουμε και συγκεκριμένα keywords στο καθένα, ώστε οι διαφημίσεις μας να εμφανίζονται ακόμα πιο στοχευμένα, σε χρήστες που αναζητούν συγκεκριμένα υπηρεσίες και προϊόντα μας.

Για τo adgroup καναπέδες, μερικά keywords είναι:

-“ξύλινοι καναπέδες”
-“καναπές γωνία”
-“καναπές κρεβάτι”

Για το adgroup Τραπεζαρίες & τραπεζάκια:

“τραπεζαρίες”
“τραπέζια κουζίνας”
“τραπεζάκια”
“τραπεζάκι σαλονιού”

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα, μην ξεχνάς ότι πρέπει να χρησιμοποιήσεις όλες τις παραλλαγές των λέξεων, μιας και ο κάθε χρήστης τις χρησιμοποιεί διαφορετικά.

Λογαριασμοί υπευθύνου Google Ads (πρώην MCC – My Client Center)

Για καλύτερη διαχείριση λογαριασμών πελατών, πρέπει να δημιουργήσεις έναν λογαριασμό υπευθύνου Google Ads (ή Google Ads Manager account), παλιότερα γνωστός με την ονομασία My Client Center (MCC).

Ο λογαριασμός υπευθύνου είναι εξαιρετικά χρήσιμος, καθώς σου επιτρέπει να διαχειρίζεσαι πολλούς διαφορετικούς λογαριασμούς από ένα κεντρικό σημείο. Έτσι, κάποια από τα πλεονεκτήματα του Google Ads Manager είναι ότι μπορείς εύκολα να ενημερώνεις πολλά accounts (π.χ. να αλλάζεις budget) μέσα από τα Google Ads settings, να παραχωρείς πρόσβαση σε άλλους, να παρακολουθείς την απόδοση καμπανιών ή λέξεων-κλειδιών (μέσω Google Analytics), να κάνεις διαγραφή κάποιου λογαριασμού κτλ.

Tips για καλύτερη οργάνωση λογαριασμού Google Ads

Η οργάνωση της δομής του λογαριασμού (account structure) είναι πολύ σημαντική για καλύτερη απόδοση των εκστρατειών και άρα, της συνολικής στρατηγικής μάρκετινγκ. Η καλή οργάνωση θα σε βοηθήσει να αξιοποιήσεις σωστότερα διαφορετικά ad groups σε διαφορετικές καμπάνιες, ώστε να στοχεύεις σωστά. 

Η σωστή στόχευση κάνει το Google Ads για επιχειρήσεις εξαιρετική επιλογή.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε μερικές συμβουλές για καλύτερη οργάνωση του Google Ads λογαριασμού σου:

  • Καμπάνιες βάσει δομής του website

Αν το site σου περιλαμβάνει διαφορετικές σελίδες για κάθε υπηρεσία/προϊόν, τότε είναι καλύτερο ο επισκέπτης να κατευθυνθεί ακριβώς στην επιλογή που επιθυμεί. Δημιουργώντας εκστρατείες και ομάδες διαφημίσεων γύρω από ένα συγκεκριμένο προϊόν/υπηρεσία κάθε φορά, θα μπορείς να φτιάξεις λίστες με απολύτως σχετικά keywords. Άρα, η καμπάνια σου θα είναι σίγουρα αποδοτικότερη (όπως και το συνολικό marketing σου), με το Google Ads να φέρνει άμεσα αποτελέσματα, σε αντίθεση, για παράδειγμα, με το πιο χρονοβόρο SEO.

  • Καμπάνιες βάσει στόχου

Αν θέλεις να σε μάθει περισσότερος κόσμος (brand awareness), θα πρέπει να δημιουργήσεις μια καμπάνια Display Network. Αν θέλεις να στοχεύσεις ανθρώπους που αναζητούν συγκεκριμένα προϊόντα ή υπηρεσίες σου, διάλεξε μια Search Network καμπάνια. Άρα, διαφορετικό είδος εκστρατείας για κάθε στόχο.

  • Καμπάνιες βάσει τοποθεσίας και γλώσσας

Έχε στο νου σου τη χώρα στόχευσης, ώστε να αλλάξεις και τη γλώσσα που αναζητάς keywords. Επίσης, τα κείμενα των διαφημίσεων θα πρέπει να είναι στη σωστή γλώσσα.

Οργάνωση λογαριασμού Google Ads – Σύνοψη

Λίγο πολύ σε αυτό το σημείο, θα έχεις κατανοήσει τo «πώς διαφημίζομαι στο Google αποτελεσματικά» και πώς γίνεται σωστή οργάνωση λογαριασμού Google Ads εξ αρχής. Μπορείς επίσης να μάθεις περισσότερα για την επιλογή keywords, για τις landing pages (τις σελίδες στο site σου που θα καταλήγουν οι διαφημίσεις) και την αποτελεσματική διαφήμιση στα posts μας. Σημαντικές πηγές για πληροφορίες (στα Αγγλικά): AdWords Blog

Έχεις ακόμα απορίες πάνω στην οργάνωση ενός Google Ads account; Θέλεις να μάθεις περισσότερα για το Google Ads; Άφησε τα σχόλια σου παρακάτω!

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!