Πως οργανώνω τον Google AdWords λογαριασμό μου!

25 Ιουλίου 2011, από

adwords οργάνωση

Σε συνέχεια προηγούμενου post σχετικά με τη διαφήμιση στο Google AdWords “5 Βήματα για την 1η καμπάνια σας στο Google AdWords” και επειδή μας αρέσει η οργάνωση, σε αυτό το Post θα αναπτύξουμε τους τρόπους με τους οποίους οργανώνουμε σωστά το λογαριασμό μας, από την αρχή, για να μην έχουμε μπερδέματα στην πορεία. Θα ξεκινήσω με ένα παράδειγμα οργάνωσης μια εταιρίας με έπιπλα σπιτιού και θα δούμε μαζί, βήμα-βήμα, την όλη διαδικασία.

Ξεκινάμε με τα βασικά:

Είναι πολύ πιο εύκολο να κατανοήσουμε τη δομή ενός Google AdWords λογαριασμού αν τον συσχετίσουμε με το site μας.

Ενημερωτικά, κάθε Google AdWords λογαριασμός αποτελείται από καμπάνιες (campaigns) και ομάδες διαφημίσεων (ad groups).
Κάθε Google AdWords account μπορεί να έχει μέχρι και 100 καμπάνιες, κάθε καμπάνια μέχρι και 2000 ad groups, κάθε ad group έως και 50 διαφημίσεις κειμένου και χιλιάδες keywords.

 

Δομή adwords

 

Καμπάνιες:

Καλό θα ήταν να δημιουργείτε τις καμπάνιες σας, έχοντας στο μυαλό σας δύο πράγματα:
1. το αντικείμενο και τις ανάγκες της επιχείρησής σας, και
2. τι θέλετε να επιτύχετε με την online διαφήμισή σας (στόχοι).
Κάθε καμπάνια που δημιουργείτε, πρέπει να σχετίζετε με έναν από τους στόχους που θέσατε από την αρχή (clicks, brand, πωλήσεις) για τη διαφήμιση σας, ενώ μπορείτε να χωρίσετε τις καμπάνιες σας ανάλογα με τις κατηγορίες προϊόντων/υπηρεσιών που παρέχετε, ανά χώρα κτλ.
Δηλαδή, πχ, το site της επιχείρησης μου πουλάει έπιπλα και έχει τις εξής κατηγορίες: Καθιστικό-Τραπεζαρία, Κουζίνα, Υπνοδωμάτιο, Βεράντα-Κήπος. Αυτές θα είναι και οι καμπάνιες μας στο Google AdWords.

 

Επίσης, για κάθε καμπάνια πρέπει να επιλέξετε τον ημερήσιο προϋπολογισμό (daily budget), τη γεωγραφική περιοχή στην οποία θα εμφανίζεται η καμπάνια (χώρα, πόλη ή προσαρμοσμένη περιοχή) και τέλος το δίκτυο προβολής της (στο δίκτυο αναζήτησης της Google, στο δίκτυο περιεχομένου ή και στα δύο).

 

Αρχική δομή λογαριασμού

Για να δείτε τις καμπάνιες που δημιουργείτε πηγαίνετε στην καρτέλα “Καμπάνιες” μέσα στο λογαριασμό σας. Για να αλλάξετε τις ρυθμίσεις που αναφέραμε, πηγαίνετε στο tab “Ρυθμίσεις”.

 

Ομάδες διαφημίσεων – Ad Groups:

Τώρα που δημιουργήσαμε τις καμπάνιες μας, προχωράμε στα ad groups, για να πετύχουμε ακόμη μεγαλύτερη στόχευση. Παραπάνω είδαμε ότι το site μας είναι χωρισμένο σε κατηγορίες, τις οποίες χρησιμοποιήσαμε για τις καμπάνιες μας. Τώρα, παίρνουμε τις υποκατηγορίες, δηλαδή συγκεκριμένα έπιπλα και δημιουργούμε τα ad groups μας. Πχ. Καναπέδες, τραπεζαρίες, κρεβάτια και ντουλάπες.

 

Τελική δομή λογαριασμού

Για να δημιουργήσετε και να δείτε τα ad groups πηγαίνετε στο tab “Ομάδες διαφημίσεων” (ad groups).

 

Διαφημίσεις

Δημιουργήστε, απλές, ξεκάθαρες και δελεαστικές διαφημίσεις κειμένου, οι οποίες θα σχετίζονται άμεσα με την αναζήτηση που πραγματοποίησε ο χρήστης. Καλό είναι να περιλαμβάνονται keywords στο κείμενο, κυρίως στον τίτλο και ένα call-to-action μήνυμα, πχ. “Δείτε την προσφορά“, “Αγοράστε τώρα“, “Εγγραφή τώρα” κτλ.
Καλό είναι να δημιουργήσετε και να πειραματιστείτε με το κείμενο της διαφήμισης, δημιουργώντας πολλές διαφορετικές διαφημίσεις σε κάθε ad group, μιας και από μόνο του το Google AdWords θα εμφανίζει αυτόματα και περισσότερο αυτές με τα καλύτερα αποτελέσματα.

 

Keywords

Last, but not least… το σημαντικότερο κομμάτι της διαφήμισης σας είναι οι λέξεις-κλειδιά, για τις οποίες θα επιλέξετε να εμφανίζονται οι διαφημίσεις σας. Θα πρέπει να επιλέξετε προσεκτικά τα keywords σας αλλά και τα negative keywords σας. Πχ. για το κατάστημα με έπιπλα, θέλω να εμφανίζεται η διαφήμιση μου για τη λέξη-κλειδί “τραπέζι κουζίνας”(είναι keyword) αλλά δεν θέλω να εμφανίζεται για παλιά έπιπλα ή για πλαστικά έπιπλα, οπότε δύο λέξεις που θα μπορούσαμε να βάλουμε ως negative keywords είναι οι “αντίκες” και “πλαστικά” !
Για να επιλέξετε σωστά keywords, θα πρέπει να σκεφτείτε σαν πελάτης, να μπείτε στο μυαλό του και να εντοπίσετε ποιες είναι οι λέξεις που περιγράφουν καλύτερα το προϊόν/υπηρεσία που θέλετε να διαφημίσετε.
Σε αυτές προσθέσετε όλους τις πιθανές παραλλαγές, συνώνυμες λέξεις, τον ενικό και τον πληθυντικό τους, τονισμένες ή άτονες, αλλά ίσως και λάθος γραμένα λέξεις που όμως χρησιμοποιούνται πολύ από τους χρήστες!
Για επιπλέον βοήθεια, χρησιμοποιήστε το AdWords εργαλείο αναζήτησης keywords (θα πρέπει να συνδεθείτε πρώτα). Keywords θα επιλέξετε σε επίπεδο καμπάνιας αλλά και ξεχωριστά για το κάθε Ad group.

Δηλαδή για το δικό μας παράδειγμα, μερικά keywords για την καμπάνια μας είναι:
-έπιπλα
-“έπιπλα κουζίνας”
-“επιπλα δωματιου”
-“έπιπλα εσωτερικού χώρου”
-“έπιπλα προσφορές”
σε όλες τους τις μορφές κτλ.
Επειδή όμως έχουμε χωρίσει τις κατηγορίες επίπλων μας σε συγκεκριμένα ad groups, θα εισάγουμε και συγκεκριμένα keywords στο καθένα, ώστε οι διαφημίσεις μας να εμφανίζονται ακόμα πιο στοχευμένα, σε χρήστες που αναζητούν συγκεκριμένα υπηρεσίες και προϊόντα μας.
Για τo adgroup καναπέδες, μερικά keywords είναι:

-“ξύλινοι καναπέδες”
-“καναπές γωνία”
-“καναπές κρεβάτι”
Για το adgroup Τραπεζαρίες & τραπεζάκια:

“τραπεζαρίες”
“τραπέζια κουζίνας”
“τραπεζάκια”
“τραπεζάκι σαλονιού”
Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα, μην ξεχνάτε ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε όλες τις παραλλαγές των λέξεων, μιας και ο κάθε χρήστης τις χρησιμοποιεί διαφορετικά.
Λίγο πολύ σε αυτό το σημείο, θα έχετε κατανοήσει τη δομή ενός λογαριασμού στο Google AdWords, ενώ έχετε πάρει μια καλή γεύση από τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να οργανωθεί, εξ’ αρχής! Ακόμα περισσότερα για την επιλογή keywords, για τα landing pages (τις σελίδες στο site σας που θα καταλήγουν οι διαφημίσεις) και την αποτελεσματική διαφήμιση θα αναφέρω σε επόμενα Posts.
Σημαντικές πηγές για πληροφορίες (στα Αγγλικά):
AdWords Help – Οργάνωση λογαριασμού
AdWords Blog

Έχετε ακόμα απορίες πάνω στην οργάνωση ενός Google AdWords account; Έχετε απορίες ή θέλετε να μάθετε περισσότερα για το Google AdWords; Αφήστε τα σχόλια σας παρακάτω

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!