Τι είναι τα QR Codes & πως να τα χρησιμοποιήσετε!

24 Οκτωβρίου 2011, από

qr codeΤα QR Codes (Quick Response Codes) έχουν ξεπροβάλλει εδώ και καιρό σε διάφορα σημεία του κόσμου, σε περιοδικά, κάρτες ακόμα και σε κτίρια ή μπλουζάκια!
Στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται κυρίως από tech savvy εταιρίες και χρήστες ενώ η αποτελεσματικότητα τους και η χρήση τους έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής, περισσότερο προς στιγμήν στο εξωτερικό!


Τα QR Codes αποτελούν έναν έξυπνο, εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο σύνδεσης, μέσω ενός κινητού, του offline περιβάλλοντος με links και πληροφορίες αποθηκευμένες online. Για να γίνω πιο κατανοητή όμως, αναπτύσσω το θέμα αναλυτικά παρακάτω.

 

Τι είναι τα QR Codes;

Τα QR Codes είναι μια μορφή barcodes, η οποία ξεκίνησε πριν χρόνια στην Ιαπωνία, στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή, λόγω της μεγάλης χωρητικότητας αποθήκευσής τους και της ταχύτατης αναγνωσιμότητας τους (readability). Στις μέρες μας QR codes θα συναντήσετε σε περιοδικά, διάφορα έντυπα, κάρτες μαγαζιά, κτίρια, ακόμα και μπλουζάκια!

 

Πως λειτουργούν τα QR Codes;

Η δημιουργία ενός QR Code είναι δωρεάν και πολύ εύκολη. Υπάρχουν διάφορα εργαλειάκια online, εγώ εντόπισα το Kaywa QR generator, ένα πιο advance και cool είναι το Kerem Erkan, αλλά μπορείτε να επιλέξετε όποιο σας αρέσει.
Στο πρώτο εισάγετε την πληροφορία που θέλετε να αποθηκευτεί, πχ. ένα link, έναν αριθμό, κείμενο ή SMS, επιλέξτε μέγεθος, S, M, L, XL και πατήστε generate! Αυτή την εικόνα μπορείτε να την εκτυπώσετε πάνω σε ένα έντυπο, την κάρτα σας ή να την αξιοποιήσετε με κάποιον από τους τρόπους που αναπτύσσω παρακάτω στο post.

QR CODE papaki.gr
Στη συνέχεια, ένας χρήστης smartphone πχ. iPhone, μπορεί κατεβάζοντας απλά μια εφαρμογή η οποία «διαβάζει» QR codes (QRReader), να σκανάρει με το κινητό του σε δευτερόλεπτα την εικόνα και να μεταφερθεί αυτόματα μέσα από τον browser του κινητού σε ένα site, ή να πάρει τηλέφωνο έναν αριθμό ή να διαβάσει κάποιο κείμενο κ.ο.κ.

 

Που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και γιατί;

Η ικανότητα των QR Codes να συνδέουν ανθρώπους μεταξύ τους και ανθρώπους με Multimedia περιεχόμενο, είναι πολύ χρήσιμη τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους καταναλωτές!

Στην ουσία δεν υπάρχει περιορισμός για το μέγεθος της πληροφορίας που μπορεί να μοιραστεί κάποιος με ένα QR Code. Μπορεί να είναι ένα link, ένα Video ή ένα ολόκληρο eBook! Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε QR Codes σε:

 

 

 • επαγγελματικές κάρτες, στο μπροστά ή πίσω μέρος τους
 • διαφημιστικά φυλλάδια ή άλλο προωθητικό έντυπο υλικό
 • εταιρικά αυτοκίνητα, φορτηγά κτλ.
 • ετικέτες προϊόντων και συσκευασίες
 • σε κονκάρδες ή ταμπελάκια κατά τη διάρκεια ενός event ή έκθεσης
 • σε καταλόγους εστιατορίων και σε καφετέριες

 

(πχ. πληροφορίες για τα χαρμάνια καφέ κτλ.)

 

 • σε εισιτήρια, περιοδικά, βιβλία και άλλα πολλά.

 

 

Που θα μπορούσε να μεταφέρει το χρήστη ένα QR Code;

 

 • Σε οδηγίες εγκατάστασης ή συναρμολόγησης
 • Σε χάρτη με την τοποθεσία της επιχείρησης σας (Google Maps)
 • Σε κουπόνια προσφορών
 • Σε κριτικές και reviews προϊόντων
 • Σε δωρεάν MP3 αρχεία/ebooks.
 • Σε φόρμες επικοινωνίας ή εγγραφής στο newsletter κτλ.

 

 

Το παράδειγμα χρήσης QR Code του Papaki, στο STARTup Live Athens.

Στο Papaki.gr αγαπάμε την τεχνολογία την καινοτομία και τις φρέσκες ιδέες, για το λόγο αυτό μόλις η @thirdeye3 μας ενημέρωσε σχετικά με το STARTup Live event, αποφασίσαμε να συμβάλλουμε και εμείς ως χορηγοί σε αυτή την προσπάθεια.
notepad STARTup Live Athens
Ένα από αυτά που αναλάβαμε να παρέχουμε είναι και τα μπλοκάκια, στα οποία θα σημειώσουν τις παρατηρήσεις τους, τις ιδέες τους και ίσως the next big things, οι συμμετέχοντες!
Επειδή αγαπάμε iPad, αποφασίσαμε να παίζουμε λίγο με τη σχεδίαση των notepads! Επιπλέον, πάνω δεξιά σε κάθε μπλοκάκι τοποθετήσαμε ένα QR Code(διαφορετικό από αυτό της εικόνας παρακάτω, είπαμε έκπληξη), το οποίο κρύβει ένα δωράκι για τον κάτοχο του pad!
«Ακονίστε» τα smartphones σας όσοι θα βρίσκεστε στο STARTup Live Athens, κατεβάστε QR Code scanner apps και ανακαλύψτε την έκπληξη! Περισσότερα για το event στη σελίδα του στο Facebook>
Οι δυνατότητες των QR Codes είναι απεριόριστες και προσωπικά, πιστεύω ότι στο μέλλον θα παίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα μας. Θα σκανάρετε ένα QR Code για να συγκρίνετε τιμές προϊόντων, για να μαθαίνετε πληροφορίες για ένα πίνακα σε ένα μουσείο, να κατεβάζετε μουσική… να εμφανίζεται ένα ολόγραμμα!!! (Οκ, το παράκανα!)
Μην το αφήσετε, χρησιμοποιήστε QR Codes για να συνδέσετε το offline κοινό σας με το site σας και το Online community σας. Γνωρίζετε περισσότερα, ενδιαφέροντα παραδείγματα με χρήση QR Codes; Αφήστε τα σχόλια σας παρακάτω!

Σου άρεσε αυτό το άρθρο;

Αν το άρθρο που μόλις διάβασες σου φάνηκε ενδιαφέρον, φρόντισε να μη χάσεις κανένα από τα επόμενα! Κάνε την εγγραφή σου στο newsletter μας. Είναι δωρεάν!

Κάνε δωρεάν την εγγραφή σου και στο εξής θα λαμβάνεις ενημερώσεις για τα νέα post του Papaki Blog. Οποιαδήποτε στιγμή θελήσεις μπορείς να κάνεις απεγγραφή. Μάθε περισσότερα στην Πολιτική Απορρήτου.

Κάνε δωρεάν την εγγραφή σου και στο εξής θα λαμβάνεις ενημερώσεις για τα νέα post του Papaki Blog. Οποιαδήποτε στιγμή θελήσεις μπορείς να κάνεις απεγγραφή. Μάθε περισσότερα στην Πολιτική Απορρήτου.