Η ευκολία του να χρησιμοποιείς website builder!

05 Μαρτίου 2013, από

Εύκολα με website builder

Αναρωτηθήκατε ποτέ πόσες σελίδες υπάρχουν αυτή τη στιγμή online στον κόσμο; 15.2 δισεκατομμύρια websites!
Πάνω από 402 εκατομμύρια χρήστες διαβάζουν πάνω από 4.1 εκατομμύρια WordPress blogs, που σημαίνει ότι εκτός από blogs υπάρχουν και εκατομμύρια προσωπικά ή εταιρικά websites και μικρά ή μεγάλα eshops.
Όσον αφορά τις πλατφόρμες που επιλέγει ο κάθε χρήστης, εκεί και αν υπάρχουν επιλογές. Όμως αυτό το post δεν πρόκειται για άλλο ένα post αναφοράς στις δημοφιλέστερες πλατφόρμες που υπάρχουν. Υπάρχουν 3 τρόποι να δημιουργήσετε ένα λειτουργικό και ταυτόχρονα ελκυστικό website και αυτός που θα επιλέξετε, εξαρτάται πάνω απ’όλα από την εμπειρία και τις γνώσεις σας. Σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε στον 3ο, που αφορά τα όλα-σε-1 websites builders και τα πλεονέκτηματα αυτής της επιλογής.

1η κατηγορία: Hard-core devs

Η 1η κατηγορία περιλαμβάνει αυτούς τους χρήστες-παύλα-developers που αναπτύσσουν τον δικό τους κώδικα, ή τη δική τους δυναμική πλατφόρμα από την αρχή. Αυτοί οι χρήστες συνήθως είναι “σούπερ” προγραμματιστές (ή και ιδιοκτήτες εταιριών κατασκευής websites) και δημιουργούν sites για πελάτες τους, ή μεγάλες εταιρίες που έχουν δικό τους τμήμα εντός της εταιρίας. Σε κάθε περίπτωση ό,τι και να είναι, το σίγουρο είναι ότι υποκλινόμαστε στις γνώσεις τους! Οι χρήστες αυτοί “γράφουν” τον κώδικα της σελίδας τους, τον ανεβάζουν, είναι υπεύθυνοι για αλλαγές και βελτιώσεις στη σελίδα τις οποίες πραγματοποιούν οι ίδιοι, αναπτύσσουν εφαρμογές, ενώ φυσικά απαιτείται αρκετός χρόνος για την υλοποίηση ενός site.

2η κατηγορία: Developers και έτοιμες πλατφόρμες

Σε αυτήν την κατηγορία οι χρήστες έχουν και πάλι αρκετές γνώσεις και επιλέγουν να κάνουν βελτιστοποιήσεις, ή με απλά λόγια να δημιουργήσουν πάνω σε έναν έτοιμο καμβά/πλατφόρμα, που μπορεί να είναι joomla, drupal, wordpress. Σε αυτή την κατηγορία δεν ανήκουν οι χρήστες που μόλις εγκατέστησαν ένα Joomla με ένα έτοιμο template. Εδώ ανήκουν προγραμματιστές με βαθιά γνώση κώδικα, οι οποίοι “κάνουν” θαύματα πάνω σε μια έτοιμη πλατφόρμα, ενσωματώνοντας εφαρμογές, δυνατότητες και γραφικά, ξεφεύγοντας εντελώς από το αρχικό template.
Επίσης, απαιτείται ένα εύλογο χρονικό διάστημα για τη δημιουργία ενός site και η διαχείριση από τους απλούς χρήστες γίνεται μέσα από ένα οπτικό περιβάλλον διαχείρισης. Αν έννοιες όπως javascript, source, FTP, phpadmin, plesk σας δυσκολεύουν τότε ή πρέπει να ρίξετε πολύ πολύ διάβασμα, ή απλά να περάσετε με χαρά στην επόμενη κατηγορία.

3η κατηγορία: Απλοί χρήστες που επιθυμούν ένα all-in-one website… χθες!

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι χρήστες που θέλουν άμεσα, χωρίς μεγάλο κόστος ή κόπο ή γνώσεις κώδικα, να δημιουργήσουν ένα site για την επιχείρηση τους. Σε αυτήν την περίπτωση δεν απαιτούνται ούτε γνώσεις webdesign και όλα γίνονται με drag & drop. Κάνεις κλικ πάνω σε ένα χαρακτηριστικό (ή αλλιώς widget) κρατάς πατημένο το κλικ και το “σέρνεις” στο σημείο μέσα στη σελίδα που θες να εμφανίζεται και αφήνεις το κλικ. Τα τάααααν!
Το όλο νόημα είναι να μη χρειαστεί να ξεκινήσεις το site σου από το μηδέν και για αυτό το λόγο υπάρχουν τα έτοιμα templates. Επιλέγεις αυτό που σου αρέσει περισσότερο, με ένα κλικ το περνάς στη σελίδα σου και αμέσως αρχίζεις και αντικαθιστάς κείμενα και εικόνες με τις δικές σου. Όλο το στήσιμο είναι εκεί, ενώ όλα τα διαθέσιμα templates είναι super design-άτα με ελκυστικά χρώματα και layout =) Φυσικά ένα καλό website builder σου επιτρέπει να κάνεις πολλές, πολλές αλλαγές σε fonts, χρώμματα, header, footer κτλ κτλ. Συνοψίζοντας…

Ένα καλό website builder tool πρέπει να χαρακτηρίζεται από:

1. Ευκολία στη χρήση
Οι οδηγίες δημιουργίας δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το dragging και dropping (“σέρνω με το ποντίκι και “αφήνω” στη θέση που επιθυμώ). Θα πρέπει με λίγα λόγια ένας χρήστης να μπορεί να δημιουργήσει ένα όμορφο site χωρίς γνώση HTML, web design ή άλλων τεχνικών γνώσεων! Ένα καλό εργαλείο μπορεί να παρέχει ακόμα περισσότερες δυνατότητες για προχωρημένους, χωρίς όμως να περιορίζει το αποτέλεσμα του απλού χρήστη.
2. Δυνατότητα επεξεργασίας επιλεγμένου template
Η χρήση ενός έτοιμου template, δεν σημαίνει ότι το δικό σας site θα είναι ίδιο με το site κάποιου άλλου χρήστη που επέλεξε το ίδιο template. Το website builder σας, θα πρέπει να σας παρέχει τη δυνατότητα να αλλάζετε fonts, μέγεθος και χρώμα γραμματοσειρών, χρώματα στο site πχ. στο backgroung κτλ. Απλές και μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν το site σας να ξεχωρίζει.
Πέρα από τα βασικά, ένα καλό website builder θα σας παρέχει επιλογές για SEO, Google Analytics tracking, πεδία για εισαγωγή δικών σας scripts και πολλά άλλα.
Εάν το ποσό που μπορείτε να διαθέσετε είναι περιορισμένο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναζητήσετε ακριβές λύσεις από επαγγελματίες web developers/designers. Επιλέξτε ένα οικονομικό και αξιόπιστο website builder tool και ξεκινήστε να δημιουργείτε το site σας αμέσως.

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!