Πώς θα βελτιώσετε τον Δείκτη Ποιότητας στο AdWords!

17 Μαΐου 2013, από

qualityΉρθε η στιγμή να συζητήσουμε για τον περιβόητο Δείκτη Ποιότητας και πώς θα τον βελτιώσουμε ακολουθώντας 3 χρήσιμες συμβουλές! Όπως συμβαίνει με κάθε μορφή διαφήμισης, παραδοσιακή ή σύγχρονη, έτσι και στο Google AdWords η σχετικότητα παίζει τον σημαντικότερο ρόλο. Πόσο σχετικά είναι τα keywords που έχετε επιλέξει με τις λέξεις που χρησιμοποιούν οι χρήστες στην αναζήτησή τους; Εμφανίστηκε η διαφήμισή σας, αλλά, το διαφημιστικό κείμενο σχετίζεται με αυτό που αναζητά ο χρήστης και προσελκύει το ενδιαφέρον του; Και τελικά, αφού ο χρήστης κάνει κλικ στην online διαφήμισή σας, σε ποιά σελίδα τον οδηγείτε; Μήπως στην … homepage σας;


Τί είναι και πώς προσδιορίζεται ο Δείκτης Ποιότητας;

 

Επειδή είναι προτιμότερο να μιλάμε με παραδείγματα, ας υποθέσουμε ότι ο χρήστης Γιώργος ενδιαφέρεται να αγοράσει ένα mountain ποδήλατο και πληκτρολογεί στο Google “αγορά ποδήλατο mountain ”.

Εμφανίζεται η σελίδα αποτελεσμάτων και μαζί η διαφήμιση από το eshop ποδηλάτων σας καθώς είχατε καταχωρήσει το ίδιο keyword στην καμπάνια σας. Το διαφημιστικό κείμενο είναι αρκετά δελεαστικό, έχει βοηθήσει και η προσφορά που προσελκύει περισσότερο το ενδιαφέρον του και αμέσως ο Γιώργος κάνει κλικ στην διαφήμιση. Οδηγείται λοιπόν στην σελίδα προορισμού, που εμφανίζονται φωτογραφίες mountain ποδηλάτων προς πώληση. Η εμπειρία του Γιώργου ήταν θετική γιατί βρήκε ακριβώς αυτό που έψαχνε!

 

Μόλις σας παρουσιάσαμε τους 3 ουσιαστικούς παράγοντες που καθορίζουν τον Δείκτη Ποιότητας, αλλά τί τον κάνει τόσο περιβόητο τελικά;

 

Γιατί είναι τόσο σημαντικός;

 

Η Google χρησιμοποιεί τον Δείκτη Ποιότητας για να αξιολογήσει την διαφημιστική σας καμπάνια, και, όπως συζητήσαμε παραπάνω, το βασικότερο κριτήριο για έναν υψηλό Δείκτη Ποιότητας είναι η σχετικότητα. Η κλίμακα αξιολόγησης κυμαίνεται από το 1 έως το 10 και μπορείτε να το φανταστείτε σαν μία διαδικασία εξετάσεων, όπου ο διαφημιζόμενος προκειμένου να κερδίσει την καλύτερη θέση (ad rank) στην χαμηλότερη τιμή (low bid) θα χρειαστεί να σχεδιάσει διαφημίσεις όσο πιό σχετικές γίνεται με τις αναζητήσεις των χρηστών.

 

Η Google επιβραβεύει τις σχετικές διαφημίσεις και τις εμφανίζει σε υψηλότερη θέση στα αποτελέσματα αναζήτησης, συνεπώς ενδέχεται να λάβουν περισσότερα κλικ βελτιώνοντας παράλληλα και την απόδοση επένδυσης (ROI). Και όλα αυτά με χαμηλό κόστος ανά κλικ (CPC), διότι όταν η λέξη-κλειδί έχει υψηλό δείκτη ποιότητας πληρώνετε λιγότερα κάθε φορά που ο χρήστης κάνει κλικ στην διαφήμισή σας! Όποτε θέλετε να σχεδιάσετε μία νέα διαφημιστική καμπάνια ή να βελτιστοποιήσετε την ήδη υπάρχουσα, φροντίστε να έχετε κατά νου το ακόλουθο σχήμα:

 

 

 

Πού εμφανίζεται ο Δείκτης Ποιότητας στο AdWords;

 

Ο πιό σύντομος τρόπος για να ελέγξετε τον Δείκτη Ποιότητας για κάθε λέξη-κλειδί είναι ο εξής:

 

1. Αρχικά, συνδεθείτε στον Google AdWords λογαριασμό σας,

2. Στην συνέχεια, κάντε κλικ στην καρτέλα Καμπάνιες και μετά στο tab Λέξεις-Κλειδιά,

3. Κάνετε κλικ επάνω στο bubble icon και αμέσως θα εμφανιστεί ο πίνακας με περισσότερες λεπτομέρειες για τον Δείκτη Ποιότητας.

 

 

3 χρήσιμα tips για να βελτιώσετε τον Δείκτη Ποιότητας!

 

1. Εντοπίστε τις λέξεις-κλειδιά που σχετίζονται περισσότερο με το προϊόν ή την υπηρεσία που θέλετε να διαφημίσετε. Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε το όνομα του προϊόντος που διαφημίζετε ή ακόμη και την επωνυμία της επιχείρησής σας, εάν πρόκειται για αναγνωρίσιμο brand. Σκεφτείτε έξυπνα και με τον σύντομο οδηγό για να οργανώσετε τον AdWords λογαριασμό σας ανά χείρας, αποφύγετε τα γενικά keywords και εστιάσετε σε πιό συγκεκριμένες έννοιες και χαρακτηρισμούς.

 

2. Δημιουργήστε σχετικά διαφημιστικά κείμενα. Συμπεριλάβετε τις λέξεις-κλειδιά στα διαφημιστικά σας κείμενα. Όσο πιό συναφή και έξυπνα είναι τα κείμενα τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να λάβουν τα περισσότερα κλικ! Εαν υποθέσουμε ότι αναζητάτε “αγορά ΒΜΧ ποδήλατο”, σε ποιά διαφήμιση θα κάνατε κλικ εσείς;

 

adwords example podilata

 

3. Κατευθύνετε τον χρήστη σε σχετική σελίδα προορισμού. Αφού έγινε το κλικ, ποιά είναι η επόμενη σελίδα που βλέπει ο χρήστης; Φροντίστε ώστε ο χρήστης να μεταφερθεί σε σελίδα που σχετίζεται με την αναζήτησή του, περιέχει πρωτότυπο και συναφές περιεχόμενο και είναι εύκολη στην πλοήγησή της. Αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στην γενικότερη εμπειρία που θα αποκομίσει ο χρήστης από την σελίδα προορισμού.

Όλα περιστρέφονται γύρω από την σχετικότητα! Σχετικές λέξεις-κλειδιά, σχετικά διαφημιστικά κείμενα, σχετική σελίδα προορισμού. Αφού μάθαμε πώς θα βελτιώσουμε τον Δείκτη Ποιότητας σε 3 απλά βήματα ακολουθώντας παράλληλα και τα 5 tips αποτελεσματικής προβολής στο Google AdWords, στο επόμενο άρθρο μας θα συζητήσουμε για το Δίκτυο Εμφάνισης. Μήπως ήρθε η στιγμή να επεκτείνετε την προβολή σας; Μείνετε συντονισμένοι!  ; )

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!