Great Place to Work 2016: είμαστε μέσα!

06 Απριλίου 2016, από

Blogimages_GreatPlaceLogo

Τι κερδίζει μια εταιρεία που φροντίζει και αγαπά τους εργαζομένους της; Γιατί μια επιχείρηση να βάζει πάνω απ’ όλα την ομάδα της και ύστερα την οικονομική επιτυχία; Η Enartia, το brand-ομπρέλα του Papaki και της Top.Host, συμμετείχε στο Great Place to Work 2016 και διακρίθηκε ως μια από τις εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα. Μάθε τα πάντα σε αυτό το post.

Είναι πρωί και ετοιμάζεσαι να πας στη δουλειά. Κάθε πρωί, για πολλά χρόνια. Περνάς σχεδόν το ⅓ της ζωής σου στο χώρο εργασίας σου. Όταν εκεί σε νοιάζονται πραγματικά, όχι μόνο με έναν περιποιημένο χώρο και υλικές παροχές, αλλά κυρίως με ένα ειλικρινές χαμόγελο και με μια αγκαλιά, όλα είναι πιο εύκολα. Για όλους. Όταν μια επιχείρηση επιβραβεύει τον κόπο και τις ώρες σου, σε εκτιμά σαν άνθρωπο αληθινό και στο δείχνει με την κάθε ευκαιρία, αυτό σε κάνει να φεύγεις από τη δουλειά πιο χαμογελαστός! Κι έτσι ξεκινάει ένας κύκλος, γιατί ένας χαρούμενος εργαζόμενος προσφέρει πίσω στην εταιρεία. Με τη σειρά του, φροντίζει και ο ίδιος για τους πελάτες, υποστηρίζει την ομάδα του, νιώθει όλο και πιο περήφανος με τη δουλειά του. Τελικά αποδίδει καλύτερα, βελτιώνεται καθημερινά και όλο αυτό αντικατοπτρίζεται στην επιτυχία της εταιρείας!

 

Τι σημαίνει να εργάζεσαι σε ένα εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον λοιπόν;

Ο παγκόσμιος θεσμός Great Place to Work προσπαθεί να δώσει απάντηση. Στην Ελλάδα ‘τρέχει’ την έρευνα Best Workplaces τα τελευταία 14 χρόνια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αξιολόγηση εργασιακού περιβάλλοντος στη χώρα μας, όπου συλλέγονται στοιχεία και πρακτικές από χιλιάδες εργαζομένους σε εταιρείες από διαφορετικούς κλάδους. Στο Best Workplaces 2016 διακρίθηκαν 24 εταιρείες από όλη την Ελλάδα, μέσα από ερωτηματολόγια εργαζομένων αλλά και μια εκτενή έκθεση που καλείται να καταθέσει η κάθε επιχείρηση που συμμετέχει στην έρευνα.

 

Τι κάνουμε όμως εδώ, στην Enartia, που μας έφερε τη διάκριση αυτή;

 

Δυναμικό καλωσόρισμα

Η καλή αρχή από… την πρώτη μέρα φαίνεται! Υποδεχόμαστε με ζεστασιά και φιλικότητα τα νέα μέλη της ομάδας μας. Χαιρόμαστε όταν μεγαλώνουμε γι’ αυτό κάνουμε τα πάντα ώστε το νέο μέλος να νιώσει άνετα, να γίνει μέρος της ομάδας, να γνωριστούμε καλύτερα. Σε αυτά τα πλαίσια, τραβάμε και τη newcomer welcome photo μας που βγαίνει στα social media της εταιρείας, για να συστήσουμε το νέο “αστέρι” σε όλους!

newcomer 

“Inspire someone today!”

Είναι πολύ σημαντικό να νιώθει κανείς ότι η δουλειά του πιάνει τόπο κι ότι δεν είναι μια απλή διεκπεραίωση. Πώς το κάνουμε αυτό; Προσπαθούμε να εμπνέουμε ο ένας τον άλλο και να κρατάμε το ηθικό ακμαιότατο! Οι έξι βασικές εταιρικές μας αξίες -πάθος, αυτοβελτίωση, προθυμία, διαφάνεια, ταπεινότητα, αυτοηγεσία- προωθούνται και γίνονται πράξη μέσα στο χώρο εργασίας μας. Αλλά και μέσα από τα εσωτερικά κανάλια επικοινωνίας μας (π.χ. Slack) ανταλλάζουμε ιστορίες και παραδείγματα από όλο τον κόσμο, που μας κάνουν καλύτερους και μας εμπνέουν!Επίσης, έχουμε καθιερώσει στα blog των εταιρειών την κατηγορία “meet the team” όπου παρουσιάζουμε την ομάδα και την δουλειά του καθένα μέσα στον οργανισμό. Το feedback των πελατών μας είναι μια πηγή έμπνευσης από μόνο του, γι’ αυτό το μοιραζόμαστε με όλους! Τα θετικά σχόλια κάνουν την ομάδα να νιώθει ξεχωριστή και τη βοηθούν να συνεχίσει να βελτιώνεται.

entrance

 

Δεν κρατάμε μυστικά

Έχουμε δημιουργήσει έναν χώρο όπου μπορούμε όλοι να μιλάμε και να ακούμε, χωρίς εμπόδια. Κυριολεκτικά, χωρίς πόρτες και τοίχους ανάμεσά μας: στα γραφεία μας διατηρούμε ‘no door policy’. Αυτό προάγει τη διαφάνεια και ενδυναμώνει την εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών και της διοίκησης. Αυτό διευκολύνει ιδιαίτερα και τη μεταξύ μας επικοινωνία, αλλά μειώνει και την ιεράρχηση των μελών της ομάδας. Επίσης, όλα τα μέλη έχουν πρόσβαση στα πρακτικά από τα managers’ meetings. Έχουμε επίσης το intranet, ένα εσωτερικό site όπου έχουμε αναρτήσει όλο τον κανονισμό της εταιρείας. Έτσι όλοι έχουμε εικόνα με το τι συμβαίνει μέσα στην εταιρεία, με τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά μας. Επιπλέον, για να παρθεί μια απόφαση -είτε πρόκειται για μετακόμιση σε νέα γραφεία είτε για το πού θα πάμε την επόμενη εκδρομή μας- συναποφασίζουμε όλα τα μέλη από κοινού! Τέλος, τα εσωτερικά εργαλεία επικοινωνίας μας (slack, chat, mail) μας βοηθούν να είμαστε συνεχώς σε ανοιχτή επικοινωνία με όλα τα τμήματα. Εκεί, μιλάμε για όλα: από σοβαρά, εταιρικά ζητήματα, μέχρι αστεία και πειράγματα.

To τμήμα marketing
Πού πήγαν οι πόρτες καλέ;!

Thumbs up!

Η διοίκηση δε χάνει ευκαιρία να επιβραβεύει τα μέλη του οργανισμού. Οι επιτυχίες ενός τμήματος επιβραβεύονται με χρηματικά bonus αλλά και άλλες εκπλήξεις! Οι εταιρικές επιτυχίες γιορτάζονται με μικρά πάρτυ στη δουλειά ή ακόμα και με παγωτο-κεράσματα σε όλους!

icecream2

 

Γινόμαστε καλύτεροι

Η αυτοβελτίωση είναι μια από τις σημαντικότερες εταιρικές αξίες μας! Στην ομάδα υπάρχει αλληλο-ενθάρρυνση να μαθαίνουμε νέα πράγματα. Από τη μια οργανώνονται ενδοεταιρικά σεμινάρια αυτοεκπαίδευσης με ποικίλη θεματολογία (από τεχνικά θέματα μέχρι σεμινάρια συναισθηματικής νοημοσύνης) που μας βοηθούν στο να αποδίδουμε καλύτερα. Από την άλλη, η Enartia υποστηρίζει -είτε χρηματικά ή με ευέλικτο ωράριο- τα μέλη να συμμετέχουν σε μαθήματα, σεμινάρια και συνέδρια εκτός εργασίας που θα βελτιώσουν τις γνώσεις τους αλλά και θα τους βοηθήσουν να βγουν από το “comfort zone” τους. Διάβασε περισσότερα για την αυτοβελτίωση, σε αυτό το blog post.

docker

 

I care for you

Πιστεύουμε ότι όταν κάποιος επιτυγχάνει να εξισορροπήσει επαγγελματική και προσωπική ζωή, είναι ένας χαρούμενος άνθρωπος. Κι όταν κάποιος είναι χαρούμενος (μαζί και οι γύρω του, η οικογένειά του) γίνεται πιο αποδοτικός σε όλους τους τομείς της ζωής του και επίσης μεταφέρει την ενέργεια αυτή στο χώρο εργασίας. Στην καθημερινότητα του γραφείου, κάνουμε μικρά πράγματα που μας κάνουν να νιώθουμε καλά, όπως το να πάρουμε λίγο χρόνο να ξαπλώσουμε στις μαξιλάρες και να κοιτάμε το ταβάνι! Εκτός από φρέσκα φρούτα που έχουμε πάντα στην κουζίνα του γραφείου, κάνουμε διάλειμμα για να φάμε μαζί και για χώνεψη ξεκλέβουμε λίγο χρόνο για ένα γρήγορο αγώνα ping pong. Επίσης, ανά διαστήματα, διοργανώνονται συνεδρίες χαλάρωσης στη δουλειά, όπως ρεφλεξολογία, γιόγκα  ή μασάζ. Όταν νοιάζεσαι πραγματικά για κάποιον, αυτό σημαίνει ότι σε ενδιαφέρει και η οικογένειά του, οι αγαπημένοι του άνθρωποι. Έτσι, με κάθε ευκαιρία, σε γιορτές ή δραστηριότητες, η εταιρεία προσκαλεί και τις οικογένειες των εργαζομένων για να γνωριστούν καλύτερα. Σε δύσκολες στιγμές, η διοίκηση φροντίζει να είναι ευέλικτη στο ωράριο ή να προσφέρει στον εργαζόμενο οποιαδήποτε στήριξη είναι δυνατή. Και στις οικογενειακές χαρές, γάμους και γεννήσεις, όλη η εταιρεία σύσσωμη δίνει το παρόν :)

Yoga session Enartia
Ommmmm

Παρτάρουμε!

Ετήσιο beach party, Χριστούγεννα στην εταιρεία, Απόκριες! Αρπάζουμε την ευκαιρία να ξεσκάσουμε και να γιορτάσουμε παρέα, μέσα στο γραφείο, μασκαρευόμαστε, τσικνίζουμε, στολίζουμε δέντρα και λέμε τα κάλαντα όλοι μαζί. Όλα αυτά συμβάλλουν και στην ενδυνάμωση της συντροφικότητας της ομάδας: ερχόμαστε πιο κοντά και γνωριζόμαστε καλύτερα.

beachparty4

 

Παρόμοιοι θεσμοί υπάρχουν για να ενθαρρύνουν επιχειρήσεις που θέλουν να αποκτήσουν και να διατηρήσουν ένα εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον. Οι ιδέες είναι αμέτρητες και η οικονομική επιβάρυνση στην επιχείρηση δεν είναι τόσο μεγάλη. Το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει ειλικρινές ενδιαφέρον προς τον εργαζόμενο, κι όχι μια τυπική προσέγγιση: η διοίκηση να ενδιαφέρεται περισσότερο για τον “άνθρωπο” της και ύστερα για τον “υπάλληλο”.

Μακάρι όλες οι εταιρείες να είναι “great places to work” – σίγουρα θα είχαμε πιο πολλά χαμόγελα γύρω μας :)

UPDATE: Δες εδώ μερικά στιγμιότυπα από την απονομή βραβείων του Best Workplaces 2016, στο Ελαιών Lofts στην Αθήνα, στις 19 Απριλίου 2016.

0034

0947

0159

2016-04-19-22.38.09

DSC_4832

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!