Τι είναι το content marketing;

Τι είναι content marketing

05 Αυγούστου 2020, από και

Στις μέρες μας, βομβαρδιζόμαστε όλοι μας με περισσότερες διαφημίσεις από ποτέ. Τόσο εκτός σύνδεσης (offline) όσο και διαδικτυακά (online), όπου κι αν πάμε, κάποιος προσπαθεί να μας πουλήσει κάτι. Κι αυτό λειτουργεί αντίστροφα. Σταδιακά, όλο και περισσότερος κόσμος αρχίζει να ενοχλείται, να νιώθει αποστροφή και να προσπαθεί να αντισταθεί όταν κάποιος προσπαθεί να του πουλήσει κάτι επιθετικά ή direct.

Αν έχεις τη δική σου επιχείρηση, είναι φυσικό να αναζητάς διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης πελατών. Ευτυχώς υπάρχουν! Τo content marketing είναι ένας από αυτούς. Σε βοηθάει να προσελκύσεις το κοινό σου χωρίς πριν να το έχεις κάνει να νιώθει άβολα.

Τι είναι content marketing;

Το Content Marketing Institute ορίζει το content marketing ως:

«Μια στρατηγική προσέγγιση μάρκετινγκ που εστιάζει στη δημιουργία και τη διανομή πολύτιμου, σχετικού και συνεπούς περιεχομένου για να προσελκύσει και να διατηρήσει ένα σαφώς καθορισμένο κοινό – και τελικά, να οδηγήσει σε κερδοφόρα δράση πελατών».

Αυτός ο ορισμός είναι ακριβής και περιλαμβάνει τις δύο πιο σημαντικές αρχές για τη δημιουργία περιεχομένου. Η πρώτη βρίσκεται στο “Πολύτιμο”. Το περιεχόμενο πρέπει να παρέχει αξία στον αναγνώστη, είτε πρόκειται για πληροφορίες ή απλά για διασκέδαση. Η δεύτερη βρίσκεται στο “συνεπές”. Το content marketing είναι μια μακροπρόθεσμη στρατηγική. Απαιτείται χρόνος για να “διαβάζει” η Google τη δουλειά που έχει γίνει, αλλά το πιο σημαντικό, για να οικοδομηθεί μια ισχυρή σχέση με το κοινό που στοχεύεις.

Τύποι περιεχομένου

Υπάρχουν διάφοροι τύποι περιεχομένου που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για την επιχείρησή σου. Οι κορυφαίοι marketers προτείνουν τη χρήση ενός μίγματος αυτών των τύπων για καλύτερα αποτελέσματα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις υπάρχον περιεχόμενο με άλλο τρόπο. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήσεις τις πληροφορίες ενός δημοφιλούς και χρήσιμου άρθρου για να δημιουργήσεις ένα βίντεο.

Πάμε να δούμε όμως τους πιο συνηθισμένους τύπους περιεχομένου:

Άρθρα ιστολογίου

Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος περιεχομένου και ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσεις την οργανική επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα σου μέσω της Google.

Infographics

Τα infographics είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εκπαιδεύσεις το κοινό σου και να παρέχεις χρήσιμες πληροφορίες με διασκεδαστικό και οπτικό τρόπο. Είναι επίσης ένα ισχυρό εργαλείο για την προσέλκυση μεριδίων και, συνεπώς, την περαιτέρω διάδοση του brand σου.

Case Studies

Τα case studies είναι ένα πολύτιμο κομμάτι περιεχομένου, ειδικά για επιχειρήσεις που βασίζονται σε υπηρεσίες. Βοηθούν το κοινό σου να καταλάβει ακριβώς την αξία αυτού που προσφέρεις και ταυτόχρονα να δει ότι πράγματι κάποιος έχει επωφεληθεί από τα προϊόντα/υπηρεσίες σου.

Videos

Σύμφωνα με μια μελέτη του Wordstream, το ένα τρίτο της διαδικτυακής δραστηριότητας αφορά τη θέαση βίντεο. Το video content έχει αποδειχθεί ότι τραβάει αποτελεσματικά την προσοχή του κοινού και διατηρεί το ενδιαφέρον του. Μπορεί να σε βοηθήσει να ξεχωρίσεις από τον ανταγωνισμό.

eBooks

Τα ηλεκτρονικά βιβλία (eBooks) είναι ένας αποτελεσματικός τύπος περιεχομένου που οι επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να προσφέρουν αξία στους δυνητικούς και υπάρχοντες πελάτες τους. Σε πολλές περιπτώσεις, για να αποκτήσει κάποιος πελάτης δωρεάν ένα eBook καταχωρεί email ή απαντάει σε κάποια φόρμα. Είναι μια ευκαιρία να μάθεις καλύτερα τους πελάτες σου, αλλά προσοχή πάντα οι ενέργειές σου να είναι σύμφωνες με τον GDPR.

Οφέλη του content marketing

οφέλη content marketing

Σύμφωνα με έρευνα του Hubspot, το 2020, το 70% των marketers επενδύουν ενεργά στο content marketing και το 24% σχεδιάζουν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στο content marketing.

Από μια άλλη ενδιαφέρουσα μελέτη της Demandmetric, προκύπτει ότι το content marketing κοστίζει 62% λιγότερο από το παραδοσιακό μάρκετινγκ και ότι, ανά δολάριο που δαπανάται, δημιουργεί περίπου 3 φορές περισσότερους δυνητικούς πελάτες από το παραδοσιακό μάρκετινγκ.

Όλα αυτά ακούγονται υπέροχα, αλλά ποια ακριβώς είναι τα οφέλη του content marketing; Εδώ είναι τα 4 πιο σημαντικά:

Αυξάνει την προβολή του brand σου

Με τη δημιουργία ποιοτικού περιεχομένου και την προώθησή του σε κανάλια κοινωνικών μέσων και ιστότοπους που σχετίζονται με τον τομέα σου, προβάλλεις το brand σου σε πιθανούς πελάτες. Ως εκ τούτου, το content marketing είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσεις την αναγνωρισιμότητα του brand σου.

Σε βοηθάει να κερδίσεις σε αξιοπιστία

Σε όποιο κλάδο κι αν είναι η επιχείρησή σου, είναι σημαντικό να είναι αξιόπιστη. Ειδικά για τις επιχειρήσεις που βασίζονται σε υπηρεσίες, η τεχνογνωσία τους και το πόσο καλά μπορούν να την επικοινωνήσουν στο κοινό τους είναι βασικός παράγοντας για την επιτυχία τους. Οι πελάτες είναι πιο πιθανό να ξεχωρίσουν το brand σου, να το εμπιστευτούν και να το επιλέξουν, αν το αντιληφθούν ως αυθεντία στον κλάδο του. Ομοίως , όταν μοιράζεσαι χρήσιμο περιεχόμενο που φαίνεται ότι αρέσει στους αναγνώστες, η Google σου δίνει ένα μικρό πλεονέκτημα στις κατατάξεις της.

Αυξάνει την επισκεψιμότητα στο site σου

Φυσικά, ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του content marketing είναι η προσέκλυση δυνητικών πελατών. Με τη δημιουργία και τη διάδοση ποιοτικού περιεχομένου σε όλο το Διαδίκτυο, διευρύνεις το ψηφιακό αποτύπωμα της επιχείρησής σου και, ως εκ τούτου, κερδίζεις μεγαλύτερο μερίδιο από το κοινό που στοχεύεις.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν το περιεχόμενό σου είναι βελτιστοποιημένο για SEO, καθώς είναι πιθανό να κερδίσεις υψηλότερες βαθμολογίες στις μηχανές αναζήτησης και συνεπώς περισσότερη οργανική επισκεψιμότητα. Η περισσότερη οργανική επισκεψιμότητα θα οδηγήσει φυσικά σε περισσότερους επισκέπτες και έτσι περισσότερους πελάτες.

Ενθαρρύνει τον διάλογο με το κοινό σου

Καθώς το περιεχόμενό σου διαχέεται, είναι ευκολότερο (και συνιστάται ιδιαίτερα) η επιχείρησή σου να αρχίσει να συνδέεται με άτομα που με κάποιο τρόπο έδειξαν ενδιαφέρον. Μπορείς να απαντήσεις σε ερωτήσεις και να δείξεις πόσο σημαντικοί είναι οι πελάτες σου για εσένα. Γενικά, η αλληλεπίδραση μπορεί να βοηθήσει τους πελάτες να περάσουν ομαλά στη διαδικασία αγοράς.