5 Βήματα για την 1η καμπάνια σου στο Google Ads

καμπάνια στο Google Ads

Τελευταία ενημέρωση 22/09/2022

Έχεις κάποιο επαγγελματικό website και θέλεις να αυξήσεις τις επισκέψεις / πωλήσεις στο site σου; Τότε σίγουρα πρέπει να χρησιμοποιήσεις το Google Ads (πρώην Google AdWords)! Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλά σεμινάρια για Google Ads και αν σε ενδιαφέρει, είναι καλό να εκπαιδευτείς σχετικά.

Ωστόσο, αν δεν έχεις χρόνο για κάτι τέτοιο και χρειάζεσαι άμεσα έναν Google Ads οδηγό βήμα – βήμα, για να κάνεις την αρχή, το άρθρο αυτό μπορεί να σε βοηθήσει! Πάμε να δούμε μαζί τα βασικά, και στη συνέχεια βλέποντας πώς λειτουργούν οι διαφημίσεις της Google, θα είσαι σε θέση να στήσεις από το μηδέν τη δική σου καμπάνια!

Τι είναι το Google Ads;

Με λίγα λόγια, για όσους δεν το έχουν χρησιμοποιήσει ακόμα, το Google Ads είναι ένα εύχρηστο εργαλείο στοχευμένης διαφήμισης στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google. Γι’ αυτού του είδους τη διαφήμιση, πληρώνεις μόνο αν κάποιος κάνει κλικ σε αυτή, και όχι απλά για την εμφάνισή της (Pay Per Click – PPC Campaigns). Το Google Ads επιτρέπει τη δημιουργία διαφημίσεων κειμένου ή εικόνας (banner), τις οποίες ρυθμίζεις να εμφανίζονται για συγκεκριμένες λέξεις – κλειδιά, κάθε φορά που ένας χρήστης αναζητά πληροφορίες στο internet σχετικές με αυτές τις λέξεις.

Και αφού μάθαμε συνοπτικά τι είναι το Google Ads, ίσως δημιουργηθεί σε πολλούς η απορία «γιατί χρειάζομαι το Google Ads για την επιχείρησή μου»;

Γιατί να χρησιμοποιήσω το Google Ads;

  1. Στοχευμένη διαφήμιση

Επειδή είναι online, μπορείς να διαφημίσεις την επιχείρησή σου σε περισσότερους αριθμητικά χρήστες σε σχέση με την παραδοσιακή διαφήμιση, σε συγκεκριμένες χώρες, για συγκεκριμένες λέξεις – κλειδιά και μόνο σε άτομα που αναζητούν εκείνη τη στιγμή πληροφορίες με αυτές τις λέξεις.

  1. Κόστος και αποτελέσματα

Σε σχέση με την παραδοσιακή διαφήμιση, η online διαφήμιση μπορεί να είναι αρκετά οικονομικότερη, ενώ τα αποτελέσματα μεγαλύτερα και άμεσα. Σημαντικό είναι, επίσης, ότι μπορείς να θέσεις συγκεκριμένο κόστος ανά ημέρα και ανά κλικ, έχοντας τον πλήρη έλεγχο των εξόδων και της καμπάνιας σου.

  1. Στατιστικά και έλεγχος

Τέλος, μπορείς να παρακολουθείς αναλυτικά στατιστικά για τη διαφήμιση, τα κλικ, τους επισκέπτες που στέλνει η κάθε διαφήμιση στο site σου, το conversion rate, κτλ.

Πάμε να ξεκινήσουμε την 1η σου online διαφημιστική καμπάνια; 

Ξεκινάμε!

Οδηγός για Google Ads: Βήμα – βήμα η 1η σου διαφήμιση

Βήμα 1. Δημιούργησε έναν νέο Google Ads λογαριασμό

Εάν έχεις ήδη λογαριασμό Google ή Gmail, τότε μπορείς να συνδεθείς εισάγοντας τα στοιχεία σου και να δημιουργήσεις τον νέο λογαριασμό σου στο Google Ads. Αν όχι, τότε δημιούργησε έναν νέο Google Ads λογαριασμό. Kατά τη δημιουργία λογαριασμού, σου δίνεται η δυνατότητα να επιλέξεις το είδος του Google Ads account, δηλαδή την προεπιλεγμένη λειτουργία Smart ή, αν είσαι επαγγελματίας του μάρκετινγκ, τη λειτουργία Expert. Κάνε είσοδο στον νέο Google Ads λογαριασμό σου και πάμε να αρχίσουμε!

Βήμα 2. Δημιούργησε νέα καμπάνια 

Με την ολοκλήρωση της αρχικής διαδικασίας, ξεκίνα τη δημιουργία της πρώτης σου καμπάνιας.

1) Όνομα καμπάνιας

Επίλεξε νέα καμπάνια, δώσε όνομα στην καμπάνια σου, ώστε να τη θυμάσαι από τον τίτλο, όταν δημιουργήσεις κι άλλες. 

2) Τύπος καμπάνιας – Στόχευση προβολής

Επίλεξε αν θες η διαφήμισή σου να εμφανίζεται μόνο στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google ή και σε συνεργαζόμενα sites της Google. Mε άλλα λόγια, επιλέγεις είτε Search Network (Δίκτυο αναζήτησης της Google) είτε Display Network (Δίκτυο εμφάνισης της Google).

α) Στόχευση στο Δίκτυο Εμφάνισης Google

Οι λέξεις – κλειδιά, που θα επιλέξεις αργότερα, βοηθούν να εμφανίζονται οι διαφημίσεις σου σε sites με αντίστοιχο περιεχόμενο. Για παράδειγμα, για τις λέξεις – κλειδιά “βιολογικά προϊόντα”, η διαφήμισή σου θα εμφανίζεται σε συνεργαζόμενα sites της Google που σχετίζονται με την υγιεινή διατροφή, τα βιολογικά προϊόντα, κ.ο.κ.

β) Στόχευση σε συγκεκριμένα sites

Μπορείς επίσης, να επιλέξεις συγκεκριμένα sites ή συγκεκριμένες σελίδες σε sites, στις οποίες επιθυμείς να εμφανίζονται οι διαφημίσεις σου. Το site αυτό θα πρέπει να ανήκει στο Δίκτυο Google.

3) Προγραμματισμός διαφημίσεων 

Συμπλήρωσε την ημερομηνία που θα ξεκινήσει η διαφήμισή σου, καθώς και πότε ακριβώς θέλεις να εμφανίζεται, ημέρες, αλλά και ώρες. Το πότε θα λήξει, μπορείς να το ορίσεις στην αρχή και να γίνει αυτόματα, είτε να το καθορίσεις χειροκίνητα, αφού πετύχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα.

4) Γεωγραφική στόχευση

Αν έχεις eShop, σκέψου σε ποιο μέρος βρίσκεται μόνιμα το αγοραστικό σου κοινό. Επίλεξε περιοχές αλλά και χώρες, αν δραστηριοποιείσαι σε διάφορα μέρη της γης. Ωστόσο, κάνε τη γεωγραφική στόχευση της διαφημιστικής σου καμπάνιας με προσοχή, καθώς είναι κρίμα να προβάλλεις τις διαφημίσεις σου σε πελάτες που δε θα προχωρήσουν σε αγορά λόγω τοποθεσίας.

 5) Στόχευση κατάλληλου κοινού 

Η διαφήμιση στη Google αποτελεί ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα του digital marketing για την προώθηση της επιχείρησής σου, αρκεί να εντοπίσεις τα χαρακτηριστικά των Buyers Personas σου και να στοχεύσεις στο κατάλληλο κοινό. Όρισε το φύλο, την ηλικία, τα ενδιαφέροντα, το επάγγελμα, την οικογενειακή κατάσταση, κ.ά. και δημιούργησε διαφημίσεις που εμφανίζονται στους ‘‘σωστούς’’ ανθρώπους. Ακόμη, έχεις τη δυνατότητα να ορίσεις σε ποιο κοινό θα προβάλλονται οι διαφημίσεις σου με βάση τη γλώσσα

6) Ρύθμιση του budget σου 

Πολλοί αναρωτιούνται «ποιο είναι το κόστος για Google Ads»; Αυτό μπορείς να το καθορίσεις εσύ ανάλογα με διάφορους παράγοντες. Εισάγεις το μέγιστο ποσό που επιθυμείς να πληρώνεις για κάθε κλικ που γίνεται στη διαφήμισή σου (Cost Per Click – CPC), π.χ. 0,05 €, και το μέγιστο ποσό που θέλεις να πληρώνεις ανά ημέρα (budget), π.χ. 5,00 €. Όλες τις παραπάνω πληροφορίες μπορείς να τις αλλάξεις και αργότερα, μέσα από το περιβάλλον διαχείρισης της Google.

Βήμα 3. Δημιούργησε το κείμενο της διαφήμισης, όπως θα φαίνεται στους χρήστες

κείμενο καμπάνιας Google Ads

α) Τίτλος

Ο τίτλος (Headline1) είναι και το σημείο της διαφήμισης που θα πατήσει ο χρήστης, για να οδηγηθεί στο site σου. Σημαντικό είναι στον τίτλο να υπάρχει τουλάχιστον μία λέξη κλειδί – keyword, που θα σχετίζεται άμεσα με την επιχείρησή σου. Για παράδειγμα, για ένα μαγαζί με βιολογικά προϊόντα, ο τίτλος θα μπορούσε να είναι “Papaki βιολογικά προϊόντα”. Aκόμη, στον δεύτερο τίτλο (Headline 2), συνήθως θέτουμε ένα CTA (Call To Action), π.χ. “Προμηθεύσου προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας”.

β) Κείμενο

Έχεις δύο γραμμές, για να περιγράψεις το προϊόν ή την υπηρεσία που θέλεις να διαφημίσεις. Ο χώρος είναι περιορισμένος, για τον λόγο αυτό προσπάθησε σε αυτές τις γραμμές να βάλεις τις σημαντικότερες πληροφορίες. 

Για παράδειγμα: 

1η γραμμή: “Πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα” και 

2η γραμμή: “Συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς”.

γ) Διεύθυνση URL 

Στο πεδίο “Προσθήκη URL επιλογών” μπορείς να εισάγεις τη διεύθυνση url προορισμού του site σου, π.χ. www.papaki.com, η οποία θα εμφανίζεται πάνω από το κείμενο της διαφήμισης. Το συγκεκριμένο url θα δείχνει ξεκάθαρα στον χρήστη, την ακριβή σελίδα στην οποία πρόκειται να μεταφερθεί μετά το κλικ.

Καλό είναι ο χρήστης να κατευθύνεται στη σελίδα του site σου η οποία περιέχει ακριβώς τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που περιγράφει η διαφήμιση και όχι στην αρχική σελίδα. Αν ψάχνεις πώς να δημιουργήσετε την τέλεια σελίδα προϊόντων, ρίξε μια ματιά στο σχετικό μας άρθρο. 

Βήμα 4. Στόχευση: Πρόσθεσε λέξεις – κλειδιά

Επίλεξε λέξεις – κλειδιά που σχετίζονται άμεσα με τη διαφήμιση και το site σου, π.χ. “βιολογικά προϊόντα”, “βιολογικά προϊόντα Αθήνα”, “υγιεινά προϊόντα”, κ.ο.κ.

Επειδή οι χρήστες μπορεί να χρησιμοποιούν διάφορες παραλλαγές των λέξεων στις αναζητήσεις τους, καλό είναι να εισάγεις και εσύ συνώνυμα, λέξεις που συνηθίζεται να χρησιμοποιούνται από το ευρύ κοινό και όχι εξειδικευμένες, λέξεις στον ενικό / πληθυντικό αριθμό, καθώς και τονισμένες ή άτονες.

Είναι σημαντικό οι λέξεις – κλειδιά να σχετίζονται άμεσα με τα προϊόντα / υπηρεσίες σου, για να έχεις πιο στοχευμένα αποτελέσματα. Το Keyword Planner μπορεί να σε βοηθήσει ιδιαίτερα στην έρευνά σου. Λέξεις – κλειδιά μπορείς να εισάγεις οποιαδήποτε στιγμή και μετά την έναρξη της καμπάνιας σου.

Extra Tip: Όρισε negative keywords, δηλαδή λέξεις – κλειδιά που θα εμποδίσουν τη διαφήμισή σου να προβάλλεται σε άτομα που αναζητούν τις συγκεκριμένες λέξεις – κλειδιά, π.χ. “συμβατικά τρόφιμα” ή “βιολογικά προϊόντα αρνητικά”.

Βήμα 5. Εισαγωγή στοιχείων χρέωσης

Για να ξεκινήσει η διαφήμισή σου, θα πρέπει να εισάγεις στοιχεία χρέωσης.

α) Συμπλήρωσε έγκυρα στοιχεία χρέωσης στον λογαριασμό σου

Αρχικά, διατηρείς την προεπιλογή “Οργανισμός”, αν πρόκειται για επιχείρηση και θέλεις να προωθήσεις την επαγγελματική σου δραστηριότητα ή διαφορετικά, επιλεξε “Φυσικό Πρόσωπο”, εάν πρόκειται για μη επαγγελματικό σκοπό.

β) Επίλεξε αυτόματη / μη αυτόματη πληρωμή

Στις αυτόματες πληρωμές, οι διαφημίσεις αρχίζουν να προβάλλονται άμεσα, με την εισαγωγή των στοιχείων χρέωσης. Θέτεις συγκεκριμένο όριο χρέωσης και οι πληρωμές σου γίνονται αυτόματα. Οι διαφημίσεις σταματούν όταν φτάσεις το όριο ή όταν έχουν περάσει 30 ημέρες από την τελευταία αυτόματη πληρωμή.

Στις μη αυτόματες πληρωμές, στην ουσία γίνεται προπληρωμή του κόστους της διαφήμισης. Για να ξεκινήσει η εμφάνιση των διαφημίσεων θα πρέπει να επιβεβαιωθεί η πρώτη πληρωμή από την ομάδα της Google, ενώ οι χρεώσεις αφαιρούνται από το υπόλοιπο που έχεις προπληρώσει. Εάν εξαντληθεί το ποσό, οι διαφημίσεις σταματούν να εμφανίζονται, μέχρι να πραγματοποιήσεις την επόμενη πληρωμή. Είναι σημαντικό να συμπληρώσεις πληροφορίες, όπως τηλέφωνο, όνομα, διεύθυνση χρέωσης, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κ.ά., ώστε να υπάρχουν στοιχεία επικοινωνίας για ζητήματα χρέωσης.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι η αυτόματη πληρωμή είναι πολύ πιο βολική, αρκεί να έχεις στον νου σου να κάνεις “pause” τις διαφημίσεις, όποτε χρειάζεται, για να μην ξεφεύγεις από το budget σου. Εφόσον επιλέξεις τρόπο πληρωμής, αποδέχεσαι τους Όρους Χρήσης της Google Ads και όλα είναι έτοιμα!

Extra Tip: Φρόντισε να επιλέξεις σωστά τη ζώνη ώρας και το νόμισμα! Οι αναφορές, τα στατιστικά στοιχεία και η χρέωσή σου επηρεάζονται από τη ζώνη ώρας που επιλέγεις.

Αφού τελειώσεις με τα στοιχεία χρέωσης, κάνε κλικ στο κουμπί “Ολοκλήρωση” και αποθήκευσε δημιουργώντας την πρώτη σου διαφήμιση!

Ελπίζουμε να σου άρεσε ο παραπάνω οδηγός και να κατανόησες όλα τα βήματα των Google Ads! Μην ξεχνάς να παρακολουθείς και το Google Analytics, για την επίδοση των επιμέρους στοιχείων της καμπάνιας σου. 

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!