SEO: ccTLDs που η Google πλέον βλέπει ως gTLDs

Google και Generic Tlds

21 Μαΐου 2013, από

Google Generic TldsΠολλά δημοφιλή TLDs, όπως τα .CO, .TV, .ME κ.α. τα οποία επιλέγονται πολύ συχνά από χρήστες σε όλο τον κόσμο, στην ουσία είναι country code TLDs και όχι generic tlds, όπως τα .COM ή .NET.

Country code ή ccTLDs αποκαλούνται τα TLDs που αντιπροσωπεύουν χώρες όπως για παράδειγμα το .gr για την Ελλάδα και μέχρι και πριν λίγο καιρό, αντιμετωπίζονταν διαφορετικά από τη Google στα αποτελέσματα αναζήτησης της.

Για παράδειγμα ένα .CO domain, ενώ μπορεί να είχε υψηλή κατάταξη εντός της Κολομβίας,  η γενικότερη κατάταξη για αναζητήσεις που δεν σχετίζονταν με αυτή την χώρα δεν ήταν καλή!

Η Google όμως, έχοντας παρατηρήσει ότι ορισμένα cTLDs είναι αρκετά δημοφιλή και χρησιμοποιούνται γενικότερα στο internet, ανανέωσε τη λίστα με τα domains tlds τα οποία υπολογίζει στον αλγόριθμο της ως generic !

Αυτό σημαίνει ότι πλέον, επιβεβαιωμένα, δεν θα έχετε κανέναν ενδοιασμό να επιλέξετε ένα .CO domain εάν δεν το αντίστοιχο του δεν το βρίσκετε διαθέσιμο σε COM, ή να παίξετε με καταλήξεις όπως η .ME ή η BZ =) Σημαντικό επίσης είναι ότι τα .EU domains υπολογίζονται και αυτά ως generic domains από τη Google!

Όλη η λίστα των cTLDs που η Google τα αξιολογεί ως generic Country Code Top Level Domains για τα αποτελέσματα αναζητήσεων:

.ad
.as
.bz
.cc
.cd
.co
.dj
.fm
.io
.la
.me
.ms
.nu
.sc
.sr
.su
.tv
.tk
.ws

Και παρακάτω η λίστα με τα generic Generic Top Level Domains (gTLDs) που επίσης η Google δεν τα συνδέει με κάποια συγκεκριμμένη χώρα:

.aero
.biz
.cat
.com
.coop
.edu
.gov
.info
.int
.jobs
.mil
.mobi
.museum
.name
.net
.org
.pro
.tel
.travel

Τέλος,η Google σας δίνει οδηγίες για να αλλάξετε τις geolocation προτιμήσεις του site σας, μέσω Google Webmaster Tools, σε περίπτωση που επηρεάζεται από το ccTLD που έχετε επιλέξει.

Βήματα για ρύθμιση του geolocation:

  1. Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας στο Webmaster Tools και επιλέξτε το domain σας
  2. Στις ρυθμίσεις “site configuration” κάντε κλικ στο “settings”
  3. Στο Geographic Target, επιλέξτε την περιοχή που θέλετε. Αφήστε το “unlisted” εάν δεν θέλετε να συσχετισθεί με κάποια χώρα.

Αυτό είναι ένα μικρό βήμα, λίγο πριν την έναρξη κατοχυρώσεων των νέων TLDs που και η ίδια αλλά και πολλές εταιρίες έχουν επιλέξει να αποκτήσουν, πχ. .google, .blog, .mail κτλ. Άπειρες δυνατότητες.. εκατοντάδες domain TLDs =)

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!