4 μυστικά για να επιλέξεις μια αξιόπιστη εταιρεία SEO

27 Ιανουαρίου 2014, από

blog_businessman

Η Ελένη Π., ιδιοκτήτρια μικρής επιχείρησης με online παρουσία, επικοινώνησε με το Τμήμα Support του Papaki.gr και ζήτησε συμβουλές σχετικά με το πώς θα επιλέξει μια αξιόπιστη και ποιοτική εταιρεία SEO (Search Engine Optimization) για να βελτιώσει την κατάταξη της στο Google και τις online πωλήσεις του eShop της. Προτού ζητήσει την δική μας καθοδήγηση, μας περιέγραψε το παρακάτω περιστατικό, το οποίο στάθηκε αφορμή για προβληματισμό τόσο για την ίδια όσο και για εμάς..

“Είμαι ιδιοκτήτρια μιας μικρής επιχείρησης και πρόσφατα δημιούργησα ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Το τελευταίο διάστημα έχω κουραστεί να απαντάω σε κλήσεις από εταιρείες που ασχολούνται με SEO και μου υπόσχονται ότι θα εκτοξεύσουν το traffic στο eshop και θα μεγιστοποιήσουν στο διπλάσιο (και παραπάνω) τις online πωλήσεις, και όλα αυτά με ένα σεβαστό μηνιαίο budget. Ωστόσο, προβληματίζομαι αρκετά και δεν ξέρω ποιά εταιρεία να εμπιστευτώ γιατί κάθε φορά που ρωτάω σοβαρές και αυτονόητες ερωτήσεις, όπως:

– Τι οικονομικό όφελος θα έχει η επιχείρησή μου επενδύοντας κάθε μήνα ένα συγκεκριμένο ποσό για SEO;

ή, εάν θα μπορούσαν για το πρώτο διάστημα να μου αποδείξουν τι αποτελέσματα μπορούν να επιτύχουν δωρεάν ή να μου παρουσιάσουν την στρατηγική που θα ακολουθήσουν .. οι απαντήσεις που λαμβάνω δεν με ικανοποιούν..

Οπότε, ποιά είναι τα κριτήρια για να επιλέξω την κατάλληλη εταιρεία για SEO και με ποιό τρόπο θα μου αποδείξουν τι καλύτερο μπορούν να επιτύχουν για το eshop μου;”

Σίγουρα δεν υπάρχει οδηγός επιτυχίας για να συνεργαστεί μια επιχείρηση με ένα SEO agency, ωστόσο είναι σημαντικό να προσέξουμε κάποια βασικά σημεία, τα οποία μπορούν να κάνουν την διαφορά και να βοηθήσουν στην επιλογή μας..

1. Ακολούθησε το παράδειγμα του καλού γιατρού

Εάν αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα υγείας συνήθως ζητάς την γνώμη φίλων και γνωστών για να σου προτείνουν ένα καλό γιατρό, άτομο εμπιστοσύνης με την κατάλληλη εμπειρία και τις γνώσεις για το αντικείμενό του. Συνεπώς, το κριτήριο της θετικής φήμης θα σε καθοδηγήσει στην επιλογή του κατάλληλου. Ένα ισχυρό κριτήριο, που θα σε βοηθήσει να επιλέξεις το SEO agency με το οποίο θα συνεργαστείς είναι οι μαρτυρίες και τα reviews άλλων επιχειρήσεων καθώς και οι συμβουλές που προτείνονται σε σχετικά forums. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να αξιολογήσεις την φήμη που έχει δημιουργηθεί γύρω από την εταιρεία που ζητάει να συνεργαστείτε.

2. Ζήτησε αποδείξεις αποτελεσματικής συνεργασίας

Όσο σημαντική είναι η γνώμη φίλων και γνωστών τόσο ουσιώδες είναι να ζητήσεις από το SEO agency κάποια στοιχεία που αναλύουν στρατηγική και αποδεικνύουν επίτευξη στόχων. Μην διστάσεις λοιπόν να ζητήσεις να σου παρουσιάσουν case studies ή να σου δώσουν στοιχεία επικοινωνίας άλλων εταιρειών που συνεργάστηκαν μαζί τους και τους οδήγησαν στην επιτυχία.

3. Κάνε την δική σου έρευνα

Τι πιο απλό από ένα Google Search; Αναζήτησε στην Google το SEO agency που θέλει να συνεργαστείτε χρησιμοποιώντας ως keywords όχι το brand name του, αλλά λέξεις κλειδιά που σχετίζονται με τον συγκεκριμένο κλάδο, π.χ. “εταιρεία για seo”, “θέλω seo” κ.α. Με αυτό τον τρόπο θα ανακαλύψεις σε ποιά θέση και σελίδα εμφανίζεται η εταιρεία για τα keywords του κλάδου της. Επίσης, είναι χρήσιμο να αναζητήσεις και επιχειρήσεις που έχουν συνεργαστεί μαζί τους και με ένα απλό google search θα αποκτήσεις μια εικόνα της δουλειάς που έγινε για τους πελάτες τους.

4. Επιβεβαίωσε ότι το SEO agency μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της επιχείρησής σου

Κάθε επιχείρηση είναι ξεχωριστή, με διαφορετικές ανάγκες, στόχους και πλάνο στρατηγικής. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να ενημερωθείς αναλυτικά για την SEO διαδικασία που θα ακολουθήσει το SEO agency για την δική σου επιχείρηση.

Η διαδικασία καλό είναι να περιλαμβάνει:

– ανάλυση ανταγωνισμού (competitive review & analysis),

– στρατηγική για τα keywords (keywords strategy),

– αναλυτικό πλάνο με τις ενέργειες που θα γίνουν στην ιστοσελίδα (onsite plan),

– ευκαιρίες που βλέπουν για την δική σου επιχείρηση online

– στρατηγικό πλάνο με τις αλλαγές που θα υλοποιήσουν, και

– εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα

Όπως στα interviews συνήθως ρωτούν τους υποψήφιους εργαζόμενους για τα δυνατά και αδύναμα σημεία τους, έτσι κι εσύ ζήτησε από το SEO agency κάτι αντίστοιχο. Με αυτό τον τρόπο θα καταλάβεις εάν είναι ένα καλό fit για την επιχείρησή σου.

Πως να ξεκινήσεις άμεσα, πριν συνεργαστείς με κάποια SEO εταιρία

Τα αποτελέσματα των ενεργειών SEO που εφαρμόζονται σε μια ιστοσελίδα δεν εμφανίζονται μέσα σε λίγες εβδομάδες. Επίσης, οι αλγόριθμοι που καθορίζουν την κατάταξη ενός website είναι μυστικοί και αναβαθμίζονται συνεχώς, συνεπώς απαιτείται μεθοδική, στοχευμένη εργασία και εμπειρία.

Προτού εμπιστευθείς ένα SEO agency, σκέψου αρχικά να κάνεις τα πρώτα βήματα μόνος σου, δοκιμάζοντας κάποιο Online SEO tool. Έτσι θα βελτιωθεί η κατάταξη του site σου με χαμηλό κόστος, κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο. Επίσης θα αποκτήσεις εμπειρία στον χώρο και η διαδικασία αυτή θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες σου σε SEO υπηρεσίες. Στο διαδίκτυο θα βρεις πολλά και αξιόπιστα εργαλεία για SEO, τα οποία θα σε κατευθύνουν στον σωστό δρόμο δίνοντας σου οδηγίες για να αυξήσεις την επισκεψιμότητα στην σελίδα σου και μια υψηλή θέση στα αποτελέσματα αναζήτησης. Ένα από αυτά είναι και το εργαλείο Ranking Ninja του Papaki.gr, το οποίο παρακολουθεί την ιστοσελίδα σου και τον ανταγωνισμό και προτείνει βελτιώσεις, όπως θα σε καθοδηγούσε και ένας web consultant.

Ποιές άλλες συμβουλές έχεις να προσθέσεις; Γράψε τις προτάσεις σου στα σχόλια παρακάτω! :)

 

 

Μπες στη συζήτηση

  • Πολύ καλό άρθρο. Πιστεύω ειδικά το Νο2 στο θέμα των έργων και των αποτελεσμάτων της κάθε εταιρείας είναι βασικότατο κριτήριο. Εκεί καταλαβαίνουμε αμέσως αν μπορεί να μας αναλάβει και να δούμε αν πράγματi είναι κατάλληλη για το μέγεθος της εταιρείας μας.

    • Καλημέρα Βαγγέλη!
      Σωστά! Η εμπειρία άλλων επιχειρήσεων που συνεργάστηκαν με ένα seo agency αποτελεί χρήσιμο κριτήριο για την αξιολόγηση του κατάλληλου :)

  • Ego pantos meta apo megali empiria ston web programatismo , exo kani dika mou programata kai ta trexo se ola mou ta site.

    kai epidi mou aresi na mirazome tis idees mou me alous , sas paratheto liga apo tin texnologia pou xrisimopiio

    1. web indexing
    2. web crawler

    exo ftasi ta site mou se poli kala apotelesmata ALEXA , GOOGLE, YANDEX , BING , YAHOO.

    White hat SEO !

    Parola auta olo to arthro ine poli kalo kai ta lei opos ine.

    • Γειά σου Dmitry!
      Ευχαριστούμε για το feedback, μια υψηλή θέση στα αποτελέσματα αναζήτησης θέλει χρόνο, εμπειρία και συνεχή προσπάθεια.
      Keep up the good seo job! :)

Πες μας τη γνώμη σου!