6 σημαντικά tips για να βελτιώσεις το site σου!

14 Οκτωβρίου 2014, από

website_optimization_tips

Ο ιδιοκτήτης ενός καταστήματος με φυσική παρουσία μπορεί να δει πόσοι πελάτες επισκέπτονται το μαγαζί του, ποια προϊόντα τους ενδιαφέρουν, ποια έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση και ποια χρειάζεται να αποσύρει. Με παρόμοιο τρόπο λειτουργεί και μια online επιχείρηση. Η εμφάνιση, το design, τα χρώματα, τα fonts, τα κείμενα και οι εικόνες του site σου μπορούν να προσελκύσουν περισσότερους χρήστες ή, στην αντίθετη περίπτωση, να οδηγήσουν μια επιχείρηση στην αποτυχία.

Ένα site με όμορφο design, σαφές περιεχόμενο και εύκολη πλοήγηση είναι από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να συγκεντρώσεις περισσότερους online επισκέπτες. Αντιθέτως, μια σελίδα με αδιάφορο design και “φτωχό” περιεχόμενο δεν θα είναι ανταγωνιστική και δεν θα σε βοηθήσει να πετύχεις τους online στόχους σου.

Διάβασε παρακάτω 6 σημαντικά tips για να βελτιώσεις το site σου και να ενισχύσεις την online παρουσία της επιχείρησής σου!

 1. Προτίμησε το Responsive Design

Με χρήση responsive design το μέγεθος και τα βασικά χαρακτηριστικά του site ακολουθούν την ανάλυση της οθόνης κάθε συσκευής. Για παράδειγμα, όταν ένας χρήστης σερφάρει από ένα laptop βλέπει τη full version του site. Όταν ο χρήστης επισκεφτεί το site από smartphone ή tablet ή από οθόνη διαφορετικών ιντσών, ολόκληρο το site θα προσαρμοστεί αυτόματα στα διαφορετικά μεγέθη των οθονών των συσκευών που χρησιμοποιεί. Προτίμησε το responsive design και δημιούργησε για τους χρήστες σου την καλύτερη online εμπειρία!

 

 2. Αξιολόγησε τη συμπεριφορά των online χρηστών

Είναι σημαντικό να κατανοήσεις πώς συμπεριφέρονται οι χρήστες που επισκέπτονται τη σελίδα σου. Πού την εντοπίζουν, σε ποια σημεία του site μένουν περισσότερο, πόσο χρόνο χρειάζονται για να ολοκληρώσουν μια αγορά, πόσοι εγκαταλείπουν το shopping cart (καλάθι αγορών) και πολλά ακόμη.

Ο πιο εύκολος και δωρεάν τρόπος για να αξιολογήσεις αναλυτικά τη συμπεριφορά των χρηστών στο site σου είναι το Google Analytics. Ένα ακόμη χρήσιμο εργαλείο είναι το Crazy Egg, με το οποίο μπορείς να δεις ακριβώς σε ποια σημεία του site σου κλικάρουν οι χρήστες (heatmap). Τα στατιστικά δεδομένα που σου προσφέρουν τα παραπάνω εργαλεία, θα σε βοηθήσουν να εντοπίσεις τα σημεία που χρειάζονται βελτίωση, αλλαγή, ακόμη και κατάργηση.

 

 3. Δημιούργησε φρέσκο και ενημερωμένο περιεχόμενο

Όπως ένα φυσικό μαγαζί αλλάζει συχνά τη βιτρίνα του, έτσι και το site σου είναι σημαντικό να περιέχει φρέσκο και ενημερωμένο περιεχόμενο, όχι μόνο στην αρχική σελίδα (homepage), αλλά και σε όλες τις σελίδες προορισμού (landing pages). Πάρε για παράδειγμα την Amazon: κάθε φορά που επισκέπτομαι το site, συναντώ νέες προσφορές και εκπτώσεις. Συνεπώς, είμαι σίγουρη ότι το site ανανεώνεται συνεχώς με στόχο να μου προσφέρει ό,τι καινούργιο υπάρχει.

Επίσης, είναι σημαντικό να δώσεις τη δυνατότητα στο χρήστη να μοιραστεί το περιεχόμενό σου χρησιμοποιώντας social sharing buttons. Αυτή η ενέργεια θα κάνει καλό και στο SEO της σελίδας σου.

 

 4. Μορφοποίησε σωστά το περιεχόμενο

Όταν βρίσκεσαι σε ένα website θέλεις να εντοπίσεις άμεσα την πληροφορία που αναζητάς, ή το προϊόν για το οποίο ενδιαφέρεσαι. Το ίδιο και οι χρήστες που επισκέπτονται το site σου. Έρχονται σε σένα αναζητώντας μία λύση, οπότε το site σου θα πρέπει να τους προσφέρει άμεσα και εύκολα την πληροφορία που αναζητούν. Τα ατελείωτα κείμενα και η έλλειψη οργάνωσης του περιεχομένου μπορεί να σου στοιχίσουν σε επισκέπτες και κατ’ επέκταση σε πωλήσεις.

Φρόντισε να δημιουργείς σύντομα κείμενα και αν, για παράδειγμα, θέλεις να παρουσιάσεις τα χαρακτηριστικά ενός προϊόντος ή να δώσεις οδηγίες χρήσης χρησιμοποίησε bullet points.

Επίσης, φρόντισε να τηρείς μια σωστή ιεραρχία στα τυπογραφικά στοιχεία του site. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις πότε πρέπει να χρησιμοποιείς τίτλους, υπότιτλους, bold text, regular text, τα κατάλληλα fonts και χρώματα. Δεν ταιριάζουν όλα μαζί.

Μια αξιόλογη πηγή για σωστό design είναι το Tutsplus, γεμάτο tips και χρήσιμες ιδέες για αρχάριους αλλά και προχωρημένους χρήστες!

5. Κατηγοριοποίησε σωστά το περιεχόμενο της σελίδας

Εάν η online επιχείρησή σου προσφέρει πολλά και διαφορετικά προϊόντα ή υπηρεσίες, είναι σημαντικό να δημιουργήσεις διαφορετικές σελίδες προορισμού (landing pages) για κάθε προϊόν ή υπηρεσία ξεχωριστά.

Φέρε στο νου σου ένα eshop με αθλητικά παπούτσια. Το eshop περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα προϊόντων και θα ήταν άσχημη ιδέα εάν τα παρουσίαζε όλα στη homepage. Η πλέον ιδανική λύση είναι, για παράδειγμα, να δημιουργηθεί μια κατηγορία “Γυναικεία Παπούτσια” και κάτω από αυτή να προστεθούν οι σχετικές landing pages “Παπούτσια για Tennis”, “Παπούτσια για Yoga”, κλπ. Με αυτό τον τρόπο, μέσα σε ένα σωστά δομημένο site, ο χρήστης βρίσκει πολύ εύκολα αυτό που αναζητά.

Επιπλέον, εάν τρέχεις μια διαφημιστική καμπάνια στο Google AdWords, φρόντισε να οδηγείς τους χρήστες σε σχετικές landing pages, χρησιμοποιώντας στοχευμένα διαφημιστικά μηνύματα και τα κατάλληλα CTA’s. Έτσι, θα αυξήσεις τους επισκέπτες στο site σου, θα βελτιώσεις το δείκτη ποιότητας των διαφημίσεων και θα μειώσεις το κόστος ανά κλικ (CPC cost).

 

6. Χρησιμοποίησε συναρπαστικές εικόνες

Οι εικόνες έχουν τη δύναμη να τραβούν την προσοχή και να επηρεάζουν άμεσα το κοινό, γι΄αυτό είναι σημαντικό να αφιερώνεις τον απαιτούμενο χρόνο στη σωστή επιλογή και επεξεργασία τους. Online μπορείς να βρεις πολλές και αξιόπιστες πηγές δωρεάν εικόνων, ωστόσο, εάν δεν έχεις γνώσεις από προγράμματα επεξεργασίας εικόνων, όπως το Photoshop ή το Illustrator, μην ανυσηχείς! Διάβασε μια λίστα με τα καλύτερα και δωρεάν photo editing softwares για να δημιουργήσεις συναρπαστικές εικόνες για το site σου!

 

Ακολούθησε τα tips και μη ξεχνάς να τεστάρεις εναλλακτικές εκδοχές του site σου. Ένα σωστά σχεδιασμένο site θα σε βοηθήσει να πετύχεις τους online στόχους σου και να σταθείς μπροστά από τον ανταγωνισμό!


Εσύ, ποιες τεχνικές ακολουθείς για να βελτιώσεις το site σου; Περιμένω τις απαντήσεις σου στα σχόλια παρακάτω!

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!