5 δωρεάν εργαλεία για εντυπωσιακά infographics (χωρίς Photoshop)!

12 Νοεμβρίου 2014, από

blogimage_infografictools

Το inbox μας ξεχειλίζει από emails, τα social profile μας πλημμυρίζουν από real time ενημερώσεις και το κινητό μας κουδουνίζει με ακόμη περισσότερα μηνύματα. Πού θα στρέψουμε την προσοχή μας; Ποια μηνύματα θα καταφέρουν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον μας, να κεντρίσουν την περιέργεια μας και να μας εντυπωσιάσουν; Ζούμε στην εποχή της υπερπληροφόρησης και σύμφωνα με τον πρώην CEO της Google, Eric Schmidt, “every two days we create as much information as we did  from the dawn of civilization up until 2003”.

 

Έρευνες (3M Corporation και Zabisco) έχουν δείξει ότι το 90% των πληροφοριών που δέχεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι οπτικού τύπου και μπορεί να τις επεξεργαστεί 60.000 φορές πιο γρήγορα απ’ ότι τα κείμενα. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι τα social networks Pinterest και Instagram αναπτύσσονται ραγδαία και αποτελούν πλέον σαφή ένδειξη ότι οι καταναλωτές ελκύονται περισσότερο από το οπτικό περιεχόμενο (εικόνες και video).

 

Ένας ενδιαφέρον και ευχάριστος τρόπος για να παρουσιάσεις πληροφορίες σε visual content είναι τα infographics. Τα τελευταία χρόνια τα infographics έχουν κατακλύσει το internet με στόχο να οπτικοποιήσουν δεδομένα, να παρουσιάσουν πολλές πληροφορίες συγκεντρωμένες σε μια εικόνα, να εξηγήσουν με ευχάριστο τρόπο δύσκολες έννοιες, να εκπαιδεύσουν τους χρήστες πάνω σε κάποιο θέμα ή να πουν μία ιστορία. Όποιος κι αν είναι ο δικός σου στόχος, με ένα έξυπνο και ελκυστικό infographic θα βρεις τον τρόπο να εντυπωσιάσεις το κοινό σου και να αυξήσεις το traffic στο site ή το blog σου.

 

Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση που οι γραφιστικές σου γνώσεις περιορίζονται μόνο στο Microsoft Paint Tool; Μην ανησυχείς, γιατί σε αυτό το άρθρο έχω συγκεντρώσει 5 χρήσιμα και δωρεάν εργαλεία για να δημιουργήσεις όμορφα infographics με επαγγελματικό αποτέλεσμα, χωρίς να γνωρίζεις Photoshop!

1. Pictochart

Το moto τους είναι: “Tell your story. Make it beautiful. And share it.” Χρησιμοποίησε το για να δημιουργήσεις όμορφα infographics για το website ή blog σου. Στο free account έχεις τη δυνατότητα να “ανεβάσεις” μέχρι και 20 φωτογραφίες και να επιλέξεις ανάμεσα σε ένα περιορισμένο αριθμό κατηγοριοποιημένων templates. Για περισσότερες επιλογές θα χρειαστεί να κάνεις αναβάθμιση σε pro account.

2. Easel.ly

Με το easel.ly μπορείς να δημιουργήσεις και να μοιραστείς infographics απλά και γρήγορα με drag and drop. Διάλεξε ανάμεσα σε αμέτρητα δωρεάν templates, πρόσθεσε χάρτες, στατιστικά διαγράμματα και πολλά ακόμη χρήσιμα στοιχεία, easel.ly. ;)

3. Infogram

Ακόμη ένα ισχυρό, δωρεάν και εύκολο στη χρήση εργαλείο, γεμάτο δυνατότητες και χαρακτηριστικά. Μπορείς να δημιουργήσεις όμορφα infographics, να προσθέσεις εικόνες, στατιστικούς πίνακες, χάρτες και να ενσωματώσεις videos. Από τα λίγα εργαλεία που σου παρέχουν τη δυνατότητα να κάνεις download τη δημιουργία σου και να την αποθηκεύσεις στον υπολογιστή σου (σε μορφή .png ή .pdf) για μελλοντική χρήση.

4. Visualize.me

Ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να δημιουργήσουν ένα πρωτότυπο infographic resume και να εντυπωσιάσουν το μελλοντικό εργοδότη τους! Το εργαλείο μετατρέπει τα δεδομένα που έχεις καταχωρήσει στο LinkedIn profile σου σε infographic και εσύ μπορείς να το τροποποιήσεις όπως επιθυμείς.

5. Canva

Άφησα το καλύτερο εργαλείο (κατά τη γνώμη μου) για το τέλος γιατί πρόκειται για πολλά περισσότερα από ένα free infographic tool. Με το Canva έχεις περισσότερες δυνατότητες απ’ όλα τα υπόλοιπα tools γιατί μπορείς να δημιουργήσεις album/podcast covers, images για τα social media, παρουσιάσεις, posters, Facebook cover photos, Facebook posts και διαφημίσεις, γραφικά για το blog σου, business cards, invitations και πολλά ακόμη. Αμέτρητες εικόνες, fonts και vectors για να διαλέξεις και εύκολο στη χρήση καθώς όλα γίνονται με ένα απλό drag and drop. Επίσης, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και από το ipad σου!

 

Βάλε τη φαντασία σου να δουλέψει, γίνε δημιουργικός και άσε όλη την υπόλοιπη δουλειά στα εργαλεία που μόλις διάβασες.


Έχεις δοκιμάσει κάποιο από τα παραπάνω infographic tools ή έχεις να μας προτείνεις κάποιο άλλο; Άφησέ μας το σχόλιό σου παρακάτω!

Ετικέτες

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!