4 tips προώθησης του eshop σου στα social media!

12 Δεκεμβρίου 2014, από

blogimages_socialtips

Τα social media έχουν αλλάξει το τρόπο που κάνουμε business online”. Συμφωνείς; Εάν ναι, σίγουρα θα έχεις ανακαλύψει ότι ο κόσμος των social media προσφέρει νέους και συναρπαστικούς τρόπους που σε βοηθούν να αυξήσεις το κοινό σου, να αποκτήσεις πιστούς followers και να ενισχύσεις τις online πωλήσεις! Ωστόσο, είσαι σίγουρος ότι η στρατηγική που ακολουθείς αποδίδει;

 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει έρευνα από το Harvard Business Review, σύμφωνα με την οποία μόλις το 12% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν (από τις 2.100) ακολουθεί συγκεκριμένη στρατηγική για τα social media και χρησιμοποιεί διάφορους δείκτες για να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα αυτών των ενεργειών. Τί γίνεται με τις υπόλοιπες;

 

Εάν ασχολείσαι με τα social media ενός eshop ήρθε η στιγμή να εμπλουτίσεις τη στρατηγική που ακολουθούσες μέχρι τώρα και να μπεις στο παιχνίδι πιο δυναμικά! Διάβασε παρακάτω 4 χρήσιμα tips για να το πετύχεις:

 

1. Εντόπισε το κοινό σου

Ρίξε μια ματιά στις παρακάτω ερωτήσεις και σκέψου εάν έχεις απάντηση:

– Ποια είναι τα αγαπημένα social media channels του κοινού που στοχεύω;

– Τι ποστάρουν;

– Ποια θέματα τους απασχολούν και τι συζητούν σε Facebook, Twitter, G+, κτλ.;

 

Για να εντοπίσεις ποια social media προτιμά το κοινό σου, μπορείς να προσθέσεις τα social profiles του eshop σου:

– στις εικόνες προϊόντων που προβάλλονται στο site σου,

– σε email υπογραφές και business cards εκπροσώπων από το Τμήμα Πωλήσεων ή το Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών,

– στα άρθρα που ανεβάζεις στο blog σου (social sharing buttons).

 

Τα παραπάνω θα σε οδηγήσουν στα κανάλια που συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό του κοινού σου και έτσι, θα γνωρίζεις που χρειάζεται να εστιάσεις τις social media προσπάθειες σου. ;)

 

2. Μίλησε μαζί του

Ο πελάτης θέλει να ακουστεί και εσύ μπορείς να του δώσεις αυτήν τη δυνατότητα! Δημιούργησε ερωτήσεις για το κοινό σου και προώθησε το διάλογο. Ζήτησε από τους fans σου να μοιραστούν τις προτιμήσεις τους για ένα δημοφιλές προϊόν σου ή να περιγράψουν τις ιδέες που τους έρχονται στο μυαλό για το brand σου.

 

Για παράδειγμα, εάν έχεις ένα online beauty shop ρώτησε τους fans στο Facebook πώς αισθάνονται κάθε φορά που ανοίγουν το κουτί της παραγγελίας τους, ή ανέβασε μια εικόνα στο account σου και ξεκίνα μια συζήτηση. Μπορείς να ανεβάσεις μια εικόνα από ένα χιονοδρομικό κέντρο και να ρωτήσεις τους χρήστες ποιό προϊόν θα έπαιρναν μαζί τους για να τους προστατεύσει από το κρύο. ;)

 

Extra Tips: Φρόντισε οι ερωτήσεις που χρησιμοποιείς να:

– είναι σύντομες, απλές και κατανοητές, όπως θα τις έκανες εάν μιλούσες με κάποιον face to face,

– συνδέονται με το τρόπο ζωής των χρηστών, όπως πού και πώς χρησιμοποιούν τα προϊόντα σου.

 

3. Δημιούργησε περιεχόμενο που ενημερώνει

Τα social media λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι το eshop σου. Μπορεί να είναι ενδιαφέρον να προωθείς τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σου από τη σελίδα σου στο Facebook, ωστόσο φρόντισε να δημιουργείς περισσότερο ποιοτικό περιεχόμενο με αξία για τον χρήστη. Με τον όρο “ποιοτικό” εννοώ το περιεχόμενο που εκπαιδεύει, ενημερώνει, διασκεδάζει και εμπνέει. Το ποιοτικό περιεχόμενο δεν είναι 100% προωθητικό και δεν στοχεύει άμεσα στην πώληση.

 

Extra Tip: Υιοθέτησε στη social media στρατηγική σου το “νόμο του 80/20”. Οι ειδικοί στα social media προτείνουν να δημιουργείς ποιοτικό περιεχόμενο σε ποσοστό 80% και μόλις ένα 20% προωθητικό περιεχόμενο. Δημιούργησε ένα μείγμα από διαγωνισμούς, συμβουλές, μυστικά και how-to’s. Μάθε από το κοινό σου και μοιραστείτε μαζί νέες ιδέες!

 

4. Αξιολόγησε τις social media προσπάθειες σου και βελτίωσε, όπου χρειάζεται

Τα social media analytics είναι η πρακτική συγκέντρωσης και ανάλυσης δεδομένων από τα social media sites. Σύμφωνα με έρευνα από το econsultancy, το 26% των επιχειρήσεων δεν έχει κάποιο άτομο να ασχολείται με την ανάλυση των web data. Κάνε τη διαφορά και ανακάλυψε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες για το eshop σου αναλύοντας τα στατιστικά δεδομένα που σου δίνουν τα social media.

 

Extra Tip: Παρακολούθησε τα social media analytics για να ανακάλυψεις νέες customer personas και να εξελίξεις τις ενέργειες marketing που ακολουθούσες μέχρι τώρα. Ρίξε μια ματιά στη λίστα με δωρεάν εργαλεία για αυτή τη δουλειά και ξεκίνα την ανάλυση!

 

Η σειρά σου τώρα! Αυτά ήταν μερικά μόνο tips που θα σε βοηθήσουν να συνδεθείς με τους fans σου και να ενισχύσεις το user engagement της σελίδας σου στα social media. Ποιοι άλλοι τρόποι έχουν λειτουργήσει αποτελεσματικά στη δική σου περίπτωση; Μοιράσου τις σκέψεις σου στα σχόλια παρακάτω!

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!