5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις πριν ξεκινήσεις το redesign του site σου

18 Δεκεμβρίου 2014, από

blogimages_redesign

Μήπως το website σου δεν αποδίδει όσο θα ήθελες; Έχεις διαπιστώσει ότι δεν αγγίζει τους online στόχους σου; Θέλεις να αυξήσεις τον αριθμό των μετατροπών (conversions) και αναρωτιέσαι πώς θα το πετύχεις;

Ήρθε η στιγμή να σκεφτείς την περίπτωση του redesign!

Όταν ακούμε τη λέξη “redesign” το πρώτο πράγμα που μας έρχεται συνήθως στο μυαλό είναι η αλλαγή στα αισθητικά χαρακτηριστικά της σελίδας, όπως:

– η αλλαγή στο template,

– η αλλαγή στους τίτλους, τις εικόνες, τη γραμματοσειρά, το logo,

– ο επανασχεδιασμός της φόρμας επικοινωνίας και αγοράς.

 

Ωστόσο, ένα website εκτός από καλαίσθητο και όμορφο πρέπει να είναι και λειτουργικό. Η λειτουργικότητα μιας σελίδας προσδιορίζεται από:

– την ευκολία στην πλοήγηση,

– το ξεκάθαρο layout της σελίδας,

– τη σωστή εμφάνιση του site σε όλους τους browsers,

– τα κατανοητά και seo-friendly URL’s,

– το ενημερωμένο περιεχόμενο,

– την ευκολία εντοπισμού του site από τις μηχανές αναζήτησης και άρα, από τους χρήστες,

– τη βέλτιστη ταχύτητα.

Tο redesign ενός site είναι μια ευκαιρία να διορθώσεις ό,τι δε λειτούργησε μέχρι τώρα και το κλειδί για να το πετύχεις είναι να επανασχεδιάσεις τόσο τα αισθητικά, όσο και τα λειτουργικά χαρακτηριστικά της σελίδας σου. Διάβασε παρακάτω ποια είναι τα σημαντικά σημεία που πρέπει να σκεφτείς προτού ξεκινήσεις:

 

1. Προσδιόρισε τους στόχους σου με ακρίβεια

Θέσπισε νέους online στόχους και επικεντρώσου σε αυτούς. Όσο περισσότερο απομακρύνεσαι από το στόχο, τόσο λιγότερο ικανοποιημένος θα είσαι με το redesign του site. Θα σε βοηθήσει πολύ εάν διαχωρίσεις τους στόχους σε ποιοτικούς και ποσοτικούς. Ρίξε μια ματιά στα ακόλουθα παραδείγματα:

– Ποιοτικοί στόχοι: Πώς θα ήθελες να νιώσει ο χρήστης που επισκέπτεται το site σου; Πώς περιμένεις να αντιδράσει και τι να σκεφτεί για το brand σου;

– Ποσοτικοί στόχοι: Σε τι ποσοστό θα ήθελες να αυξηθούν τα conversions (πχ. online πωλήσεις, καταχωρήσεις στη φόρμα επικοινωνίας, downloads, online εγγραφές, κλπ.) και το user engagement από τα social media; Εάν στόχος σου είναι να αυξήσεις το traffic, σκέψου πώς θα πετύχεις μια καλύτερη θέση στα οργανικά αποτελέσματα της Google βελτιώνοντας το SEO της σελίδας.

 

2. Καθόρισε το κοινό σου

Πώς θα περιέγραφες τον “ιδανικό” χρήστη; Δημιουργώντας ένα σαφή ορισμό του κοινού που στοχεύεις, θα κατανοήσεις πιο καθαρά σε ποια σημεία υστερεί η σελίδα σου και κατ’ επέκταση θα δημιουργήσεις το περιεχόμενο που ενδιαφέρει το κοινό σου. Αυτή η τακτική θα σε βοηθήσει να επικεντρωθείς ακόμη καλύτερα στο redesign του site.

Για παράδειγμα, εάν έχεις ένα eshop με είδη για camping, ο “ιδανικός” χρήστης πιθανότατα να είναι νέος/α, ηλικίας 18-40 ετών με πάθος για την περιπέτεια, τη φύση και τις εναλλακτικές διακοπές. Διαμόρφωσε τη σελίδα σου σύμφωνα με αυτά τα χαρακτηριστικά και θα προσελκύσεις πιο αποτελεσματικά το κοινό που στοχεύεις!

 

3. Ανέλυσε τα sites των ανταγωνιστών σου

Τι σου αρέσει περισσότερο και τι όχι; Σίγουρα θα υπάρχουν στοιχεία και ενέργειες που ακολουθούν οι ανταγωνιστές σου και σε έχουν δελεάσει. Εκτός από την ανάλυση των δημιουργικών στοιχείων που περιλαμβάνονται στα sites τους, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Alexa tool για να πάρεις πληροφορίες για τα στοιχεία που βοηθούν στην κατάταξη τους (ranking factors) από τις μηχανές αναζήτησης. Έτσι, θα ανακαλύψεις από ποιες πολύτιμες πηγές προέρχεται το περισσότερο traffic στη σελίδα τους.

 

4. Αξιολόγησε το υπάρχον site σου

Αξιολόγησε προσεκτικά το υπάρχον site σου και γράψε μια λίστα με τα πράγματα που σου αρέσουν περισσότερο, αλλά και όσα δεν θέλεις να βλέπεις. Σε μια διαδικασία website redesign δε χρειάζεται να αλλάξεις τα πάντα! Ότι σου αρέσει και αποδίδει μπορείς να το κρατήσεις ή να το εξελίξεις ακόμη περισσότερο.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να επικεντρωθείς στα σημεία εκείνα που θεωρείς προβληματικά και να κατεβάσεις νέες ιδέες για την αλλαγή και βελτίωσή τους.

 

5. Ρίξε μια ματιά στα στατιστικά του site σου

Εάν έχεις συνδέσει το site σου με το Google Analytics, τα στατιστικά δεδομένα θα σε βοηθήσουν να εντοπίσεις τι λειτουργεί καλύτερα και τι όχι. Δες τι χρειάζεται να παρακολουθείς:

– Αριθμός Επισκεπτών (Number of Visits),

– Ποσοστό Εγκατάλειψης (Bounce Rate),

– Χρόνος παραμονής στο site (Time on Site),

– Αριθμός Μετατροπών (Number of Leads).

Επίσης, πολύ χρήσιμο είναι και το Google Webmaster Tools, το οποίο σου βρίσκει τα error και broken links του site σου.

 

Τα παραπάνω είναι κάποια βασικά θέματα που θα πρέπει να σε απασχολήσουν προτού ξεκινήσεις τη διαδικασία του redesign. Επίσης, είναι σημαντικό να σκεφτείς και κάποια τεχνικά ζητήματα, όπως: εάν ο server μπορεί να υποστηρίξει τις αλλαγές που θέλεις να κάνεις και εαν θα κρατήσεις το ίδιο CMS ή θα χρειαστεί να αναζητήσεις κάποιο άλλο.


Η διαδικασία του website redesign μπορεί να γίνει χαοτική, εάν δεν ακολουθήσεις ένα οργανωμένο σχέδιο με προγραμματισμό και ακρίβεια. Έχεις σκεφτεί ποτέ να επανασχεδιάσεις τη σελίδα σου; Ποιοι λόγοι σε οδήγησαν σε αυτή την απόφαση; Άφησε τα σχόλιά σου παρακάτω!

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!