3 Σημαντικές digital marketing τάσεις για το 2015!

30 Δεκεμβρίου 2014, από

blogimages_digitalnews

Ο τελευταίος μήνας του έτους, για τις περισσότερες επιχειρήσεις, είναι περίοδος αξιολόγησης, πρόβλεψης και σχεδιασμού για τη χρονιά που έρχεται. Οι πιο καλά διαβασμένοι μπορούν να προβλέψουν μερικές από τις digital τάσεις που πιστεύουν ότι θα επικρατήσουν τη νέα χρονιά και να σχεδιάσουν ανάλογα το business plan και την online στρατηγική τους.

Για την χρονιά που έρχεται μπορούμε να διακρίνουμε 3 σημαντικές digital τάσεις που θα ξεχωρίσουν και θα αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο: mobile, visual content & user experience (UX). Διάβασε παρακάτω γιατί:

 

1. Προτεραιότητα το Mobile

Το mobile ήρθε για να μείνει, καθώς οι χρήστες που εμπιστεύονται τα smartphones και tablets για τις online αγορές τους ολοένα και αυξάνονται. Εάν το site σου δεν έχει ακόμη mobile version, ήρθε η στιγμή να το δρομολογήσεις άμεσα. Πόσο μάλλον τώρα, που η Google επιβραβεύει τα mobile sites με το label “Mobile-Friendly στα mobile αποτελέσματα αναζήτησης. Μπορείς εύκολα να τεστάρεις εάν το site σου είναι συμβατό με κινητές συσκευές, κι αν όχι ήρθε η στιγμή να θέσεις ένα νέο στόχο για τη χρονιά που έρχεται!

 

Για να σχεδιάσεις μια αποτελεσματική mobile marketing στρατηγική είναι σημαντικό να επικεντρωθείς σε όλα τα στατιστικά που έχεις συγκεντρώσει για το κοινό σου από τις υπολοιπες πλατφόρμες (website/ eshop, social media, blog) και να τα προσαρμόσεις ανάλογα. Λάβε οπωσδήποτε υπόψιν σου τα παρακάτω:

– Ποια είναι τα δημογραφικά στοιχεία των χρηστών που στοχεύεις;

– Ποια είναι η συμπεριφορά τους στις διαφορετικές πλατφόρμες που χρησιμοποιείς;

– Τι τους ωθεί να αλληλεπιδράσουν με την επιχείρησή σου;

– Ποιος είναι ο τρόπος ζωής τους;

 

Τα παραπάνω στοιχεία θα σε βοηθήσουν να κατηγοριοποιήσεις το κοινό σου και να δημιουργήσεις ξεχωριστές και προσωποποιημένες mobile καμπάνιες με στοχευμένα μηνύματα.

 

2. Το περιεχόμενο εξελίσσεται, γίνεται visual

Το 2014 ήταν η χρονιά που ανέδειξε την ουσία και τη χρησιμότητα του περιεχομένου. Το περιεχόμενο που εμπνέει, διασκεδάζει, ενημερώνει, εκπαιδεύει και προσφέρει αξία στο χρήστη πλέον ήρθε η στιγμή να εξελιχθεί, να γίνει visual.

Στην εποχή της υπερπληροφόρησης μπορείς να κάνεις τη διαφορά και να προσελκύσεις το ενδιαφέρον των χρηστών δημιουργώντας περιεχόμενο από εικόνες, infographics και videos. Γιατί, όμως, είναι τόσο σημαντικό το οπτικό περιεχόμενο;

– Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δέχεται περισσότερες οπτικές πληροφορίες σε ποσοστό 90% και το 40% των χρηστών ανταποκρίνονται καλύτερα σε αυτές, απ’ ότι στο γραπτό κείμενο [πηγή: Zabisco],

– Τα videos προσελκύουν 3 φορές περισσότερα inbound links, συγκριτικά με τα γραπτά κείμενα [πηγή: SEOMoz],

– Περισσότεροι από 1 δις. μοναδικοί χρήστες επισκέπτονται το YouTube κάθε μήνα [πηγή: YouTube],

– Το Pinterest έχει περίπου 70 εκατ. χρήστες, το 80% των οποίων είναι γυναίκες [πηγή: DMR],

– 300 εκατ. ενεργοί χρήστες βρίσκονται στο Instagram σε μηνιαία βάση [πηγή: DMR],

– 100 εκατ. χρήστες βλέπουν videos κάθε μήνα στο Vine [πηγή: DMR].

 

Ήρθε η στιγμή να αξιοποιήσεις κι εσύ το visual marketing στην online στρατηγική σου και να προσεγγίσεις αποτελεσματικά το κοινό που στοχεύεις με έξυπνα, οπτικά στοιχεία.

 

3. User Experience, αναπόσπαστο μέρος του web design

Όσο καλαίσθητο κι ελκυστικό και να είναι το site σου, εάν ο χρήστης δε μπορεί να το χρησιμοποιήσει και να αλληλεπιδράσει με αυτό, λίγη σημασία έχει. Ο χρήστης πρέπει να βρίσκει εύκολα και γρήγορα αυτό που αναζητά στη σελίδα σου, συνεπώς το user experience design είναι το κλειδί της επιτυχίας.

 

Ρίξε μια ματιά στα παρακάτω βασικά στοιχεία που συντελούν στο θετικό user experience και προσάρμοσε ανάλογα το design του site σου:

– Επικεντρώσου στην εμπειρία του χρήστη και δημιούργησε μια σελίδα, όχι μόνο χρήσιμη αλλά και ευχάριστη,

– Το design και τα οπτικά στοιχεία θα πρέπει να αναδεικνύουν το σκοπό του site. Φρόντισε όλα να αποτυπώνονται με απλότητα, ώστε ο χρήστης να αντιλαμβάνεται εύκολα και γρήγορα το περιεχόμενο της σελίδας και τι ζητάς από αυτόν,

– Χρησιμοποίησε όρους απλούς και εύκολα κατανοητούς,

– Πρόσθεσε προτάσεις σύντομες και to-the-point,

– Χρησιμοποίησε bullet points, τίτλους και υπότιτλους,

– Βάλε ξεκάθαρα call to actions, που καθοδηγούν σωστά τον χρήστη,

– Προτίμησε τις εικόνες, αξίζουν όσο 1000 λέξεις!


Αυτές είναι οι εκτιμήσεις μας για το digital marketing τη νέα χρονιά που έρχεται. Εσύ τι πιστεύεις; Ποιες τάσεις διακρίνεις ότι θα ξεχωρίσουν online; Γράψε το σχόλιό σου παρακάτω!

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!