3 Tips για να προσελκύσεις τη γενιά των Millennial e-shoppers!

22 Ιανουαρίου 2015, από

blogimages_millenials

Έχεις αναρωτηθεί ποια είναι η πιο ισχυρή και πολύτιμη μερίδα online καταναλωτών;

Η ψηφιακή γενιά των Millennials ή αλλιώς, η Generation Y.

Πρόκειται για όσους γεννήθηκαν το διάστημα 1980-2000, οι οποίοι αν και δεν αποτελούν την πλειοψηφία των online καταναλωτών, ωστόσο εμφανίζουν ισχυρή αγοραστική δύναμη αφού μόνο στις Η.Π.Α. ξοδεύουν κάθε χρόνο περίπου 600 δις. δολάρια. Προτού αναλύσουμε κάποιους έξυπνους τρόπους για να προσελκύσεις το ενδιαφέρον τους στο eshop σου, ας ρίξουμε μια ματιά στα κύρια χαρακτηριστικά τους.

 

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των Millennials;

Σύμφωνα με δημοσίευμα από το online περιοδικό Practical Ecommerce, οι Millennials:

  • Έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο αφού η πλειοψηφία είναι απόφοιτοι πανεπιστημίων, κολεγίων ή κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.
  • Υπο-απασχολούνται ή απασχολούνται σε part time εργασίες.
  • Ως εκ τούτου, δεν τους ενδιαφέρει η αποταμίευση και η αγορά κατοικίας ή οχήματος.
  • Αντιθέτως, συνηθίζουν να αγοράζουν online ρούχα, τρόφιμα, ηλεκτρονικές συσκευές και υπηρεσίες ψυχαγωγίας.
  • Εμπιστεύονται απόλυτα την τεχνολογία και αγαπούν το online shopping γιατί το θεωρούν πιο βολικό από την αγορά σε ένα φυσικό κατάστημα.
  • Προτιμούν το internet για την ενημέρωση και τη διασκέδασή τους. Διαβάζουν blogs, ακούνε μουσική στο YouTube ή μέσω εφαρμογών που θα κατεβάσουν στο smartphone τους (πχ. Spotify).
  • Αναζητούν  κουπόνια και online deals πριν προχωρήσουν σε online αγορές.
  • Εμπιστεύονται τα brands που προσφέρουν προγράμματα πιστότητας (loyalty programs) και επιβραβεύουν τους πελάτες τους.
  • Οι mobile συσκευές και τα social media αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας και της κοινωνικής τους ζωής.
  • Δε θυμούνται τον κόσμο χωρίς internet ή χωρίς κινητά τηλέφωνα.

 

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν 2 άρθρα από την εφημερίδα “Το Βήμα” και το online περιοδικό “The Toc” για τους Έλληνες Millennials, σύμφωνα με τα οποία:

  • Πρόκειται για τη γενιά των νέων που αυτοπροσδιορίζονται ως αισιόδοξοι αστοί, νάρκισσοι, με έντονη αυτοπεποίθηση και κοινωνική υπευθυνότητα.
  • Είναι ρεαλιστές, γνωρίζουν ότι δεν θα έχουν το μέλλον των γονιών τους.
  • Έξυπνοι και μορφωμένοι, προτιμούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση περισσότερο γιατί επιδιώκουν την επιμόρφωση και θέλουν να ζήσουν τη φοιτητική εμπειρία, παρά για τις δυνατότητες που μπορεί να τους προσφέρει στην επαγγελματική τους εξέλιξη.
  • Δεν βλέπουν TV, “κατεβάζουν” ταινίες από το internet, γι’ αυτό δεν πηγαίνουν συχνά cinema.
  • Ως αποτέλεσμα της έντονης χρήσης των social media, ενδιαφέρονται περισσότερο για τη φήμη, την εικόνα και την εγωκεντρικότητά τους. Από εκεί πηγάζει και ο χαρακτηρισμός “selfie-generation”. Ρίξε μια ματιά σε ένα σχετικό άρθρο εδώ.
  • Ανέχονται το διαφορετικό και εμφανίζονται λιγότερο παραδοσιακοί και συντηρητικοί.
  • Εμπιστεύονται την τεχνολογία και χρησιμοποιούν smartphones.
  • Δεν επηρεάζονται εύκολα από τις παραδοσιακές πρακτικές marketing.

 

Εάν σε ενδιαφέρει να επικεντρώσεις το ενδιαφέρον και τις πωλήσεις του eshop σου στην πολύτιμη γενιά των Millennials, διάβασε παρακάτω 3 χρήσιμα tips για να το πετύχεις αποτελεσματικά:

1. Δημιούργησε μια αγοραστική εμπειρία, κατάλληλη για κάθε mobile συσκευή

Παρά την τάση των millennials να πραγματοποιούν online αγορές, πολλοί e-shoppers δεν προσφέρουν σωστά αυτή τη δυνατότητα. Αυτό συμβαίνει είτε επειδή δεν έχουν αξιοποιήσει το mobile shopping, είτε γιατί η online εμπειρία που προσφέρουν δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις προτιμήσεις των millennials καταναλωτών.

Οι millennials αναζητούν, διαβάζουν reviews, αγοράζουν online και χρησιμοποιούν κάθε mobile συσκευή για να το πετύχουν. Φρόντισε λοιπόν να δημιουργήσεις μια online αγοραστική εμπειρία, βελτιστοποιημένη για κάθε mobile συσκευή:

  1. Χρησιμοποίησε μεγάλες και ευδιάκριτες εικόνες και buttons στο mobile site σου,
  2. Φρόντισε για την ταχύτητα της mobile σελίδας του eshop σου, ώστε να φορτώνει γρήγορα,
  3. Δώσε ιδιαίτερη σημασία στη διαδικασία του mobile checkout αλλά και στη δυνατότητα να πληρώνουν online μέσω της mobile συσκευής τους.

2. Πρόσφερε ευκαιρίες για social sharing

Τι κάνουν οι millennials όταν αγοράζουν ένα νέο προϊόν ή υπηρεσία που τους έχει ικανοποιήσει; Μοιράζονται την γνώμη και την εμπειρία τους στα social media!

Οι millennial e-shoppers επιζητούν τη γνώμη του κύκλου τους στα social media, ζητούν συμβουλές, διαβάζουν social recommendations, κάνουν chat στο Facebook για ότι τους ενδιαφέρει και “τουιτάρουν” για κάτι καινούργιο που αγόρασαν ή θέλουν να αγοράσουν. Σε αυτό το πλαίσιο είναι σημαντικό να προσφέρεις τη δυνατότητα να μοιραστούν το σχόλιό τους στα social media και για τα δικά σου προϊόντα, καθώς επίσης να ενισχύσεις την social παρουσία σου και σε άλλα κανάλια πέραν του Facebook, όπως Twitter, Pinterest, Instagram κτλ.

3. Αξιοποίησε σωστά τo content marketing

Πριν πάρουν την απόφαση να αγοράσουν ένα προϊόν ή μια υπηρεσία καταναλώνουν αρκετό χρόνο αναζητώντας πληροφορίες γι’ αυτό online. Πλέον δε δείχνουν εμπιστοσύνη σε παραδοσιακές μεθόδους marketing (έντυπες διαφημίσεις, διαφημίσεις σε tv και ραδιόφωνο), οπότε στρέφονται σε blogs και forums, στα social media, στο website της εταιρείας που τους ενδιαφέρει, κα.

Δημιούργησε έξυπνο και στοχευμένο περιεχόμενο όχι μόνο στο website σου αλλά και στα social media κανάλια που χρησιμοποιείς και σκέψου να υιοθετήσεις το business blogging ως μια μορφή επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης με το κοινό που σε ενδιαφέρει.

Είναι σημαντικό να έχεις κατά νου ότι η γενιά των millennials βρίσκεται μέσα στις τεχνολογικές εξελίξεις και αφουγκράζεται όσο κανείς την ψηφιακή εποχή που διανύουμε. Αν θέλεις να σε εντοπίσουν online και να προτιμήσουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που προσφέρεις θα πρέπει να είσαι πάντα ένα βήμα μπροστά!


Εσύ, ποιους τρόπους χρησιμοποιείς για να προσελκύσεις τους millennials στο eshop σου; Άφησε τα σχόλιά σου παρακάτω!

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!