5 συμβουλές για αποτελεσματικές video καμπάνιες στο YouTube!

26 Ιανουαρίου 2015, από

blogimages_videotips

Το YouTube έχει γίνει πιο δημοφιλές από ποτέ! Με περισσότερους από 1 δις. μοναδικούς επισκέπτες και περισσότερες από 6 δις. ώρες παρακολούθησης video (viewership) κάθε μήνα (πηγή: YouTube Statistics) κατατάσσεται στα πιο δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα παγκοσμίως. Σύμφωνα με τη Google, το YouTube έχει δημιουργήσει μια νέα γενιά καταναλωτών με νέα κουλτούρα, γνωστή ως Generation C. Πρόκειται ουσιαστικά για Millennials, οι οποίοι ενδιαφέρονται βαθιά για 4 βασικά C’s:

  • Connection (Σύνδεση),
  • Community (Κοινότητα),
  • Creation (Δημιουργία),
  • Curation (Επιμέλεια).

Το 65% όσων αποτελούν τη Generation C είναι κάτω των 35 ετών, χρησιμοποιούν κάθε πλατφόρμα και συσκευή για να αναζητήσουν online περιεχόμενο και πληροφορίες και είναι δύσκολο να τους προσεγγίσεις χρησιμοποιώντας παραδοσιακά media και πρακτικές. Ρίξε μια ματιά στην αναλυτική, σχετική έρευνα της Google, θα σου φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη!

Ωστόσο, η Generation C δεν είναι το μοναδικό κοινό του YouTube. Όλες οι δημογραφικές κατηγορίες κοινού παρακολουθούν και μοιράζονται online videos σε ολοένα και μεγαλύτερα ποσοστά. Επίσης, σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει ότι, το YouTube είναι γεμάτο με ανούσια videos, τα οποία δεν προσφέρουν καμία χρησιμότητα και αξία στον χρήστη.

Συνεπώς, πώς θα καταφέρει η επιχείρησή σου να προσεγγίσει το κοινό που στοχεύει, χρησιμοποιώντας τη πλατφόρμα YouTube και δημιουργώντας αποτελεσματικά και χρήσιμα videos; Διάβασε παρακάτω 5 συμβουλές:

1. Ερεύνησε το YouTube digital ecosystem

Το YouTube είναι ακόμη ένα social media site, που σε βοηθάει να αναπτύξεις την online κοινότητά σου. Προτού ξεκινήσεις να ανεβάζεις videos στο business channel σου, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να μάθεις πώς λειτουργεί το YouTube digital ecosystem, παρατήρησε πώς αξιοποιείται από τα περισσότερα brands, παρακολούθησε τα σχόλια και τα likes κάτω από τα videos που ανεβάζουν οι χρήστες για να κατανοήσεις καλύτερα την έννοια του engagement. Αυτές οι ενέργειες θα σε βοηθήσουν να χτίσεις μια επιτυχημένη, σταθερή και μακροχρόνια online κοινότητα θεατών (viewers).

2. Δημιούργησε περιεχόμενο με αξία

Μελετώντας το YouTube θα διαπιστώσεις ότι οι παραδοσιακές διαφημίσεις δεν λειτουργούν γιατί έχουν αντικατασταθεί από περισσότερο δημιουργικές, έξυπνες και ευφάνταστες πρακτικές digital marketing. Τα brands χρησιμοποιούν τη μέθοδο του storytelling για να προωθήσουν αποτελεσματικά ένα προϊόν στο YouTube δημιουργώντας σύντομες, αυθεντικές, συναισθηματικές και άλλοτε αστείες ιστορίες.

Προτού δημιουργήσεις το δικό σου περιεχόμενο σε μορφή video, αφιέρωσε λίγο χρόνο να σκεφτείς γιατί και πώς θα το μοιραστεί το κοινό σου online. Αυτός ο σημαντικός παράγοντας θα σε βοηθήσει να δημιουργήσεις κάτι με αξία!

3. Υιοθέτησε το  ανθρώπινο στοιχείο

Όλα τα social media αποτελούν online κοινότητες, που έχουν δημιουργηθεί από αληθινούς ανθρώπους, οι οποίοι θέλουν να μιλήσουν, να ακούσουν, να αλληλεπιδράσουν με άλλους αληθινούς ανθρώπους. Η σύνδεση ανάμεσα στο κοινό που στοχεύεις και την επιχείρησή σου μπορεί να γίνει ακόμη πιο ισχυρή εάν υιοθετήσεις το ανθρώπινο στοιχείο και χτίσεις μια ουσιαστική σχέση μεταξύ σας.

Ένας τρόπος για να το πετύχεις αυτό είναι να δημιουργείς videos με κεντρικό χαρακτήρα εσένα (ή κάποιον άλλο από την επιχείρησή σου)! Ο χρήστης που βλέπει ένα αληθινό πρόσωπο στα YouTube videos που ανεβάζεις συνδέει υποσυνείδητα το συγκεκριμένο χαρακτήρα με το brand name σου. Ένας άλλος τρόπος για να το πετύχεις είναι να δημιουργείς videos, που εξιστορούν κάποια πράγματα ή σημαντικά γεγονότα για την επιχείρησή σου, όπως π.χ. το πώς ξεκίνησες, videos από τα παρασκήνια, videos από τη διαδικασία δημιουργίας ενός προϊόντος, μιας ιδέας, ενός project. Ρίξε μια ματιά στα δικά μας HOW TO videos, όπου η Δέσποινα σου παρουσιάζει πώς θα διαχειριστείς τις υπηρεσίες σου στο Papaki εύκολα, γρήγορα κι απλά!

4. Προώθησε σωστά το YouTube brand channel σου

Πολλοί απογοητεύονται όταν τα videos που ανεβάζουν δεν έχουν απήχηση. Θυμίσου ότι κάθε λεπτό που περνάει ανεβαίνουν 100 ώρες video, άρα η συγκεκριμένη social “αρένα” είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική. Οπότε, είναι σημαντικό να επικεντρωθείς στη δημιουργία ποιοτικού και πολύτιμου περιεχομένου, που θα έχει αξία για το κοινό σου.

Μετά ανακοίνωσέ το παντού, στο business blog σου, στα υπόλοιπα social media business profiles σου, στις email lists. Επίσης είναι χρήσιμο να έχεις μόνιμα YouTube buttons στο website σου για να μπορεί ο χρήστης να εγγράφεται εύκολα στο κανάλι σου.

Όποιο τρόπο κι αν επιλέξεις για να προωθήσεις τα YouTube videos, να θυμάσαι ότι η επικοινωνία και η αλληλεπίδραση με το κοινό είναι η δυναμική και η ουσία των social media. Απάντησε σε τυχόν σχόλια ή παρατηρήσεις που αναρτούν οι χρήστες στο κανάλι σου και εάν κάποιος χρήστης έχει δικό του κανάλι επισκέψου το και άφησε το δικό σου σχόλιο.

5. Χρησιμοποίησε τα paid views

Ένας αποτελεσματικός και γρήγορος, αλλά επί πληρωμή τρόπος για να προωθήσεις το YouTube κανάλι σου και να αναπτύξεις τη δική σου online κοινότητα είναι η διαφημιστική μέθοδος του Google AdWords for Video. Έχεις την επιλογή να χρησιμοποιήσεις διαφορετικά ad types, συμπεριλαμβανομένου του TrueView, που σου δίνει την δυνατότητα να χρεωθείς μόνο όταν ο viewer δει όλο το video ή τα 30 πρώτα δευτερόλεπτα.

Στο Κέντρο Βοήθειας YouTube Display Specification θα βρεις ό,τι χρειάζεσαι για να δημιουργήσεις video campaigns, να προσεγγίσεις αποτελεσματικά το κοινό που σε ενδιαφέρει και να πληρώνεις μόνο όταν ο σωστός χρήστης δει το video σου.

Αφού δημιουργήσεις το κανάλι σου και ξεκινήσεις να ανεβάζεις videos, είναι σημαντικό να παρακολουθείς την απήχηση και απόδοσή τους μέσω του YouTube Analytics. Ένα πιο απλό, αλλά εξίσου χρήσιμο, εργαλείο που προτείνω είναι το Online Video Grader το οποίο μετράει την αποτελεσματικότητα του YouTube channel σου, την κατάταξή του στη μηχανή αναζήτησης Google και σε άλλες μηχανές, κ.α.


Πρόσφατα δημοσιεύθηκε η λίστα με τις πιο δημοφιλείς ελληνικές διαφημίσεις στο YouTube, σύμφωνα με τη Google. Ρίξε μια ματιά για να πάρεις μερικές ιδέες και να αξιοποιήσεις το YouTube στο έπακρο! Εσύ, έχεις κανάλι στο YouTube; Γράψε μας στα σχόλια παρακάτω το official name του!

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!