Vine app: Όσα χρειάζεται να γνωρίζεις & 3 ιδέες για να προσεγγίσεις έξυπνα το κοινό σου!

03 Μαρτίου 2015, από

blogimages_VINE

Το video αποτελεί ιδανικό μέσο αφήγησης μιας ιστορίας και κατ’ επέκταση, πολύτιμο μέσο διαφήμισης και προβολής για τα brands. Σε αυτό το άρθρο σου παρουσιάζουμε το Vine, μια έξυπνη πλατφόρμα που σου επιτρέπει να δημιουργήσεις υπέροχα, σύντομα videos για να ενισχύσεις την αναγνωρισιμότητα (awareness) του brand σου. Σου προτείνουμε επίσης 3 ιδέες που θα σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις ακόμα πιο ελκυστικά vine videos!

Τι είναι το Vine

vinelogo

Το Vine ανήκει στο Twitter και έκανε την online εμφάνισή του τον Ιανουάριο 2013. Πρόκειται για μια εφαρμογή εγγραφής video συμβατή με συσκευές Android, iOS και Windows που σου επιτρέπει να γυρίζεις videos διάρκειας 6 δευτερολέπτων. Ταυτόχρονα αποτελεί social network και σου επιτρέπει, αφού δημιουργήσεις το Vine video σου, να το μοιραστείς πέρα από Twitter ή Facebook και στη Vine κοινότητα. Μόλις αυτό “ανέβει” και γίνει share, επαναλαμβάνεται συνεχώς (repeat on a loop).

Κάποια χρήσιμα στατιστικά για το Vine είναι τα παρακάτω:

  • Αριθμεί περισσότερους από 40 εκατ. εγγεγραμμένους χρήστες,
  • Το 57% των Vine χρηστών είναι γυναίκες,
  • Το μεγαλύτερο ηλικιακό group των χρηστών του Vine είναι μεταξύ 18 – 20 ετών.

(πηγή: Statista.com)

5 σημαντικά οφέλη για την επιχείρησή σου

1. Δωρεάν και εύκολο στην χρήση

Το Vine είναι εξαιρετικά εύκολο στην χρήση και μέχρι τώρα παρέχεται σε όλους δωρεάν. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να “κατεβάσεις” την εφαρμογή στο smartphone ή tablet σου, να πειραματιστείς με τα διαφορετικά features που προσφέρει και να ξεκινήσεις να δημιουργείς videos! Δεν χρειάζεται να επενδύσεις χρόνο αλλά ούτε και χρήμα. Το μόνο που χρειάζεται είναι φαντασία και έμπνευση!

2. Δημιουργικό μέσο προβολής videos

Με το Vine, μπορείς  να διαφημίσεις online τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σου με έξυπνο και δημιουργικό τρόπο, στο νεανικό κοινό. Τα Vine videos μπορούν να προβάλουν δημιουργικά νέες ή υπάρχουσες σειρές προϊόντων, εκπτώσεις και προσφορές. Βάλε τη φαντασία σου να δουλέψει, σκέψου πώς θέλεις να απεικονίσεις τη φωνή και παρουσία του brand σου online και δημιούργησε, μόνος σου, σύντομα Vine videos.

3. Προωθεί το engagement και έχει μετρήσιμα αποτελέσματα

Το Vine δεν είναι απλά μια πλατφόρμα που βοηθάει τους χρήστες να δημιουργήσουν και να ανεβάσουν τα videos τους. Οι χρήστες μπορούν να δείξουν την προτίμησή τους για ένα video (like), να το σχολιάσουν (comment) και να το μοιραστούν με άλλους (revine). Μπορείς να δεις πόσες φορές άρεσε ένα video, πόσα σχόλια συγκέντρωσε και πόσες φορές επαναλήφθηκε (loop). Τα μετρήσιμα αποτελέσματα θα σου δώσουν την εικόνα που χρειάζεσαι για να αξιολογήσεις τη δημοτικότητα και απήχηση των videos σου.

4. Έχεις ακόμη περισσότερο περιεχόμενο να μοιραστείς με το κοινό σου

Εάν χρησιμοποιείς το Vine ως κομμάτι της digital marketing στρατηγικής σου, έχεις τη δυνατότητα να προσφέρεις ακόμη περισσότερο δημιουργικό περιεχόμενο, ικανό να μαγνητίσει το ενδιαφέρον των χρηστών σου, να γίνει viral και να σε βοηθήσει να ξεχωρίσεις από τον ανταγωνισμό. Επιπλέον, μπορείς να αναρτήσεις τα videos στα social media, να τα συμπεριλάβεις σε blogposts, infographics ή δελτία τύπου.

5. Μπορείς να προσεγγίσεις μια μεγάλη online κοινότητα

Το Vine μετράει περισσότερους από 40 εκατ. εγγεγραμμένους χρήστες, κυρίως νεαρής ηλικίας και κάθε video που δημιουργείς και “ανεβάζεις” μπορείς να το μοιραστείς μαζί τους. Όπως στο Twitter, έτσι και στο Vine, με τη χρήση hashtags βοηθάς τους Vine χρήστες να ανακαλύψουν τα videos σου εύκολα, ενώ μπορείς να παίρνεις ιδέες από τα δημοφιλή hashtags που εμφανίζονται μέσα στην εφαρμογή. Με το Vine έχεις τη δυνατότητα να προσεγγίσεις μια ακόμη μεγαλύτερη μερίδα κοινού και να αυξήσεις το brand awareness της επιχείρησής σου.


3 ιδέες για να δημιουργήσεις επιτυχημένα Vine videos

1. Ξεκίνα μια online συζήτηση με τους fans & followers

Χρησιμοποίησε το Vine για να δημιουργήσεις videos που αναπτύσσουν το διάλογο και τη συζήτηση ανάμεσα στο brand και τους fans & followers σου. Για παράδειγμα, εάν έχεις ένα εστιατόριο μπορείς να ρωτήσεις το κοινό σου ποια είναι η αγαπημένη τους συνταγή και με ένα Vine video να μοιραστείς μαζί τους κάποια από τα μυστικά προετοιμασίας της ή να προβάλλεις ένα special menu, πχ. Valentine’s menu, Xmas menu, κτλ.


Στο παρακάτω επιτυχημένο παράδειγμα Vine video γνωστού εκδοτικού οίκου, αντί να ρωτήσουν τους followers στο Twitter τι πρόκειται να διαβάσουν το Σαβ/κο, ανέβασαν ένα Vine video με προτεινόμενα εξώφυλλα βιβλίων:

https://vine.co/v/brbbPp9KOY0

2. Διαφήμισε έξυπνα & εναλλακτικά τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σου

Το βρετανικό online κατάστημα ρούχων ASOS έχει υιοθετήσει επιτυχημένα το Vine στη digital marketing στρατηγική του. Για παράδειγμα, στο Vine video που ακολουθεί, η ASOS καλεί τους fans να “ανεβάσουν” τα δικά τους videos καθώς ανοίγουν το κουτί με τα προϊόντα που είχαν παραγγείλει, με συγκεκριμένο hashtag, για να κερδίσουν δώρα από την εταιρία. Δες το  video και σκέψου να δημιουργήσεις κάτι έξυπνο και διαφορετικό, αφήνοντας το κοινό σου να μιλήσει για σένα.

https://vine.co/v/bJ9dTgx3wJt

Ενθάρρυνε τους fans & followers να δημιουργήσουν Vine videos για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σου και πρόσθεσε branded hashtags δίπλα σε αυτά. Έτσι θα έχεις δημιουργήσει παράλληλα και μια online θεματική ενότητα αφιερωμένη στο brand σου.

3. Ξενάγησε το κοινό σου στην επιχείρησή σου

Κάνε τη διαφορά προσφέροντας ξεναγήσεις 6 δευτερολέπτων στα γραφεία της επιχείρησής σου ή σε ένα meeting με την ομάδα σου ή πρόβαλε κάποια στιγμιότυπα από τη διαδικασία παραγωγής των προϊόντων σου. Ο χρήστης ενδιαφέρεται και εμπιστεύεται περισσότερο τις επιχειρήσεις που έχουν “ανθρώπινα”  στοιχεία, είναι “ανοιχτές” στο κοινό και δε φοβούνται να παρουσιάσουν απλές, καθημερινές, εταιρικές στιγμές. Δες παρακάτω το σχετικό Vine video που ανέβασε η HubSpot:

https://vine.co/v/brqehHIu3EQ

Ρίξε μια ματιά σε ακόμη περισσότερα Vine videos που έχουν δημιουργήσει γνωστά brands για να πετύχουν τους online στόχους τους. Εσύ έχεις δημιουργήσει Vine videos για να προωθήσεις την επιχείρησή σου online; Στείλε το link του video στα σχόλια παρακάτω!

Ετικέτες

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!