7 βασικές ερωτήσεις για να επιλέξεις το κατάλληλο Social Media Monitoring Tool!

24 Μαρτίου 2015, από

smmtools

Για να κατακτήσει μια επιχείρηση τους online στόχους της είναι σημαντικό να χτίσει μια social κοινότητα γύρω από το brand, τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που προσφέρει. Ακούγοντας όσα λένε για την επιχείρησή σου οι πελάτες, οι ανταγωνιστές, οι υποστηρικτές και οι επικριτές της σε βοηθάει να εντοπίσεις, να προβλέψεις και να σκιαγραφήσεις τη στάση και τη συμπεριφορά τους και άρα, να λάβεις σημαντικές αποφάσεις για τη στρατηγική που ακολουθείς.


Υπάρχουν πολλά online εργαλεία για να παρακολουθήσεις την παρουσία σου στα social media. Δεδομένου ότι κάθε επιχείρηση έχει διαφορετικούς στόχους και ανάγκες, η επιλογή του κατάλληλου Social Media Monitoring (SMM) tool είναι μια σημαντική υπόθεση. Σε αυτό το άρθρο έχω συγκεντρώσει κάποιες χρήσιμες ερωτήσεις που χρειάζεται να σκεφτείς πριν επιλέξεις το SMM tool που σου ταιριάζει:

1. Ποιους στόχους θέλεις να πετύχεις χρησιμοποιώντας ένα SMM tool;

Είναι σημαντικό να σκεφτείς από την αρχή τι χρειάζεσαι. Για παράδειγμα, εάν το μόνο που θέλεις είναι ένα online εργαλείο που θα σε βοηθήσει να παρακολουθείς τις online αναφορές (mentions) για το brand σου, τότε δεν χρειάζεται να επενδύσεις χρόνο, προσπάθεια (ή/και χρήμα) σε εργαλεία που προσφέρουν πιο εξειδικευμένες δυνατότητες, όπως: advanced analytics, benchmarking reporting (σύγκριση με ανταγωνιστές), αναγνώριση influencers (όσοι επηρεάζουν την κοινή γνώμη), κ.α.

2. Πόσα άτομα θα έχουν πρόσβαση στο SMM tool;

Πολλά SMM tools προσφέρουν διαφορετικές επιλογές ανάλογα με τον αριθμό των χρηστών που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα και τιμολογούνται αναλόγως. Καθόρισε εξαρχής πόσα άτομα θα έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα, γιατί αυτή η παράμετρος θα επηρεάσει και το τελικό κόστος.

3. Ποια online channels θέλεις να παρακολουθείς;

Σε ενδιαφέρει τι λένε οι χρήστες για το brand σου σε Facebook & Twitter ή θέλεις να πας ένα βήμα παραπέρα και να παρακολουθείς αναφορές σε blogs, forums, reviews, news sites κι άλλα social media κανάλια; Κάθε πλατφόρμα έχει τους δικούς της περιορισμούς και χρησιμοποιεί διαφορετικές πηγές για τη συλλογή δεδομένων.

4. Θέλεις να δημοσιεύεις περιεχόμενο στα social media απευθείας από το SMM tool;

Μερικά SMM tools σου προσφέρουν τη δυνατότητα να δημοσιεύεις άμεσα περιεχόμενο στα social media και ταυτόχρονα να παρακολουθείς τις συζητήσεις γύρω από το brand σου. Εάν διαχειρίζεσαι πολλαπλές σελίδες για την επιχείρησή σου στα social media σκέψου πόσο χρήσιμη είναι αυτή η δυνατότητα, καθώς κερδίζεις πολύτιμο χρόνο χρησιμοποιώντας μια και μοναδική πλατφόρμα.

5. Πόσες γλώσσες υποστηρίζει η πλατφόρμα;

Εάν δραστηριοποιείσαι ή σκέφτεσαι να επεκταθείς στην παγκόσμια αγορά, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τις γλώσσες που υποστηρίζει η πλατφόρμα και να παρακολουθείς τι λένε για σένα στην κάθε γεωγραφική αγορά που στοχεύεις.

6. Μπορεί η πλατφόρμα να συλλέξει ιστορικά δεδομένα;

Εάν θέλεις να συγκρίνεις τι λένε για το brand σου τώρα και τι έλεγαν πέρυσι, ή ακόμη πιο παλιά, τότε το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό είναι πολύτιμο για εσένα!

7. Πώς μπορείς να επικοινωνήσεις με την εταιρεία;

Last but not least, τί γίνεται με το customer service; Υποστηρίζεται στο πρόγραμμα που έχεις επιλέξει; Κι αν ναι, ποιες ώρες λειτουργεί; Το τελευταίο πράγμα που θέλεις είναι να αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα με την πλατφόρμα, να βρίσκεσαι εν μέσω μιας social media κρίσης και το support να μη λειτουργεί την ώρα που το έχεις περισσότερη ανάγκη. Κάποια εργαλεία προσφέρουν dedicated account manager για την επιχείρησή σου. Εντόπισε εκείνο που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες σου.

Ο ρόλος των social media στη δημιουργία word-of-mouth είναι εντυπωσιακός! Εντόπισε το SMM tool που ταιριάζει στη δική σου επιχείρηση, μάθε τι λένε για το brand σου, ανακάλυψε τις online τάσεις που αναδύονται και σκιαγράφησε το προφίλ του κοινού που μιλάει για σένα. Εσύ, χρησιμοποιείς κάποιο SMM tool; Μοιράσου την εμπειρία σου στα σχόλια παρακάτω και μην ξεχνάς… to Keep Calm & Listen!

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!