SEO 2016, είναι έτοιμο το site σου;

SEO 2016

09 Δεκεμβρίου 2015, από

SEO 2016

Το Search Engine Optimization έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια. Η βελτιστοποίηση του κειμένου με τα “σωστά keywords” είναι πλέον μέρος του SEO. Το 2016 θα αποτελέσει την χρονιά ορόσημο για αυτό που σήμερα ξέρουμε ως SEO. Είναι το site σας έτοιμο;

Ας ξεκινήσουμε απο τα βασικά. Οι παράμετροι που επηρεάζουν το SEO είναι πολλές. Λειτουργούν με αρνητικό ή θετικό πρόσημο για τις λεπτομέρειες που ανιχνεύουν οι μηχανές αναζήτησης στο web. Λεπτομέρειες που αντιλαμβάνεται το Google, το Bing και οι άλλες υπηρεσίες στο web για το site σας. Όχι μόνο το περιεχόμενο του site σας.

Το 2016 οι γνωστές μηχανές αναζήτησης θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το SEO αλλά δεν θα είναι μόνες. Το Facebook, το Pinterest, το Tumblr, το YouTube και η Apple έχουν ήδη μπει δυναμικά στην αγορά του περιεχομένου. Η χρονιά που μας έρχεται θα αλλάξει σημαντικά το Search Engine Optimization για δύο λόγους: τεχνητή νοημοσύνη και ποιότητα στην εμπειρία του επισκέπτη.

Η εξέλιξη της έρευνας στον χώρου του Artificial Intelligence και των μηχανών αναζήτησης είναι κάτι που δεν μπορούμε να επηρεάσουμε. Όχι άμεσα τουλάχιστον. Η δουλειά γίνεται πίσω απο κλειστές πόρτες στα κτήρια του Google A.I Lab και Facebook AI Research μεταξύ των άλλων. Αυτό που μπορούμε να αλλάξουμε το 2016 είναι η ποιότητα της εμπειρίας των επισκεπτών στα sites μας.

Ξεχάστε για λίγο το web. Σκεφτείτε την τελευταία φορά που πήγατε για ψώνια ή για φαγητό. Θυμηθείτε μια καλή μέρα που αγοράσατε αυτό που ψάχνατε ή φάγατε κάτι υπέροχο. Οι λόγοι που έκαναν την εμπειρία ευχάριστη ήταν πολλοί. Μια πρόταση φίλης για το μαγαζί, τα online reviews, οι καλές τιμές, το εξυπηρετικό προσωπικό, η μεγάλη ποικιλία, η πρωτοτυπία των ρούχων ή του φαγητού, ο καθαρός χώρος, η σωστή παρουσίαση, το δωρεάν πάργκινκ. Σημαντικό ρόλο μπορεί να έπαιξε και η γρήγορη εξυπηρέτηση, η μουσική στο μαγαζί, η ευγένεια του προσωπικού, ο φωτισμός, η όμορφη συσκευασία ή το κέρασμα στο τέλος.

Κάθε λεπτομέρεια έπαιξε το ρόλο της. Αν κάτι δεν ήταν σωστό η εμπειρία δεν θα ήταν το ίδιο ευχάριστη. Κάτι θα έλειπε. Κάπου θα υπήρχε το παράπονο με στυλ “καλά ήταν αλλά…” ή “δεν θα ξαναπάω εκεί γιατί…”.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο σκέφτονται και λειτουργούν οι μηχανές αναζήτησης και οι επισκέπτες των sites σήμερα: ως καταναλωτές που αναζητούν την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Κοιτάζουν, βρίσκουν, αναλύουν αμέτρητες παραμέτρους και τις βαθμολογούν. Μένουν στο site για περισσότερο χρόνο ή φεύγουν μετά από μια γρήγορη ματιά. Τα sites και το περιεχόμενο με καλύτερο SEO εμφανίζονται υψηλότερα στα αποτελέσματα της αναζήτησης. Sites και περιεχόμενο που προσφέρουν κακή εμπειρία τιμωρούνται.

Αυτός ακριβώς θα είναι ο ρόλος του SEO το 2016. Η βελτίωση της εμπειρίας του επισκέπτη στο site. Τα κατάλληλα keywords αποτελούν μέρος αυτής της εμπειρίας. Ας δούμε πώς μπορείτε να βελτιώσετε την εμπειρία και το SEO του site σας για τη νέα χρονιά. Το Google, το Bing και το Facebook θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα την προσπάθεια. Το ίδιο και οι επισκέπτες σας.

Ταχύτητα φόρτωσης site

Τα σύγχρονα sites πρέπει να είναι γρήγορα. Πολύ γρήγορα. Για την ακρίβεια αυτό που έχει σημασία είναι ο επισκέπτης να νιώθει οτι το site φορτώνει γρήγορα. Αυτό έχει αξία. Οι μεταβλητές που επηρεάζουν την ταχύτητα είναι πολλές. Σε τεχνικό επίπεδο η λύση μπορεί να είναι ένας καλύτερος server ή page caching. Lazy loading, λιγότερα plugins, νέο theme, αλλαγές στον κώδικα κλπ. Η ταχύτητα φόρτωσης και απόκρισης ενός site μπορεί να βελτιωθεί και με άλλους τρόπους. Προσφέροντας μια καλύτερη εμπειρία στον επισκέπτη.

Widgets και galleries

Είναι απαραίτητα όλα τα widgets που χρησιμοποιείτε στο site σας; Τι εξυπηρετούν; Σκεφτείτε τι προσφέρει το widget με φωτογραφίες από Instagram ή τα πιο πρόσφατα tweets σε κάθε σελίδα. Βελτιώνουν στην εμπειρία του επισκέπτη; Προσφέρουν επιπλέον περιεχόμενο σχετικά με το θέμα της σελίδας ή απλά καθυστερούν τη φόρτωση του site και τροφοδοτούν το Εγώ σας;

Φανταστείτε κάθε φορά που κοιτούσατε για νέο t-shirt η υπάλληλος του καταστήματος να σας έδειχνε τις τελευταίες 10 φωτογραφίες της από το Instagram. Θα συνεχίζατε το shopping;

Διαφημίσεις

Οι πολλές διαφημίσεις καθυστερούν τη φόρτωση του site. Προκαλούν σύγχυση και προβληματίζουν τον επισκέπτη. Η προσοχή χάνεται ανάμεσα στο περιεχόμενο και τα διαφημιστικά. Γιατί διαφήμιση δεν είναι μόνο τα banners αλλά και ό,τι άλλο προωθείται στον χρήστη. Φωτογραφίες του Instagram, επιπλέον άρθρα, εγγραφή σε λίστα email κλπ. Η σύγχρονη πραγματικότητα είναι δυσάρεστη για τον επισκέπτη ενός site. Πρώτα εμφανίζονται τα διαφημιστικά banners και μετά το περιεχόμενο της σελίδας. Βρείτε ισορροπία μεταξύ διαφημίσεων κάθε είδους και βελτιστοποίησης της εμπειρίας.

Το site σας πρέπει να φορτώνει γρήγορα σε κάθε είδους συσκευή: υπολογιστή γραφείου, smartphone και tablet. Κανείς δεν θέλει να περιμένει στην ουρά για να εξυπηρετηθεί.

Δομή site και ποιότητα κειμένου

Η δομή του site και η ποιότητα του κειμένου παίζουν σημαντικό ρόλο. Οι επισκέπτες και οι μηχανές αναζήτησης λατρεύουν την ύπαρξη δομής και καλογραμμένου κείμενου. Η κάθε λεπτομέρεια επηρεάζει θετικά ή αρνητικά την εμπειρία του χρήστη και την θέση του site στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Φανταστείτε ότι διαβάζετε το μενού ενός εστιατορίου. Το περιεχόμενο είναι χωρισμένο σε ενότητες. Ορεκτικά, σαλάτες, κυρίως πιάτα και επιδόρπιο. Υπάρχει ξεχωριστός κατάλογος για το κρασί. Η κάθε ενότητα περιεχομένου είναι τοποθετημένη εκεί που πρέπει. Τα ορεκτικά βρίσκονται πρώτα στη σειρά και ακολουθούν οι σαλάτες, τα κυρίως και το γλυκό.

Η γλώσσα του μενού είναι απλή και κατανοητή. Περιγραφική όσο χρειάζεται για να ανοίξει την όρεξη. Ιδιαίτερη ώστε να κεντρίσει το ενδιαφέρον για ερώτηση στον σερβιτόρο. Το κάθε πιάτο έχει όνομα και περιγραφή. Μεγάλη γραμματοσειρά για το όνομα και μικρότερη για την περιγραφή. Οι λέξεις είναι ευανάγνωστες. Ξεχωρίζουν από το φόντο. Έτσι τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι.

Δυστυχώς όλοι έχουμε εμπειρίες από καταλόγους που “δεν διαβάζονται”. Γιατί η γραμματοσειρά είναι τόσο μικρή ή “καλλιτεχνική” που κυριολεκτικά βγάζει μάτι. Γιατί το φυλλάδιο είναι γεμάτο χρώματα και φωτογραφίες που κρύβουν το κείμενο. Γιατί θέλεις να παραγγείλεις αλλά δεν βρίσκεις το τηλέφωνο του ντελιβεράδικου. Τελικά βρίσκεται στην τελευταία σελίδα κάτω από τις προσφορές.

Το SEO του 2016 απαιτεί σωστή δομή, σωστή παρουσίαση, ευκολία πλοήγησης και εμπιστοσύνη. Όλα τα στοιχεία ενός site πρέπει να ειναι δομημένα. Τίτλοι, κατηγορίες, κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο. Είναι σημαντικό να υπάρχει μια λογική συνέχεια αλλά και διαχωρισμός του περιεχομένου. Από το γενικό στο ειδικό και το ανάποδο. Μενού όπου εύκολα και γρήγορα ο επισκέπτης βρίσκει τρόπο να πλοηγηθεί. Εμφάνιση που κερδίζει την εμπιστοσύνη. Όπως στον σωστό κατάλογο εστιατορίου.

Οι επισκέπτες του site σας όχι μόνο θα βρουν αυτό που θέλουν γρηγορότερα, αλλά θα μείνουν ικανοποιημένοι και θα επιστρέψουν ξανά. Το ίδιο θα κάνουν και οι μηχανές αναζήτησης. Η σωστή δομή του site και του κειμένου προσφέρουν μια καλύτερη εμπειρία. Το Google και το Bing είναι σε θέση να αναγνωρίζουν αυτές τις λεπτομέρειες. Βοηθήστε τις μηχανές αναζήτησης για να σας βοηθήσουν στο SEO. Βελτιστοποιήστε το Structured Data Markup από το Google Search Console (πρώην Google Webmaster Tools). Προσθέστε Rich Snippets και Breadcrumbs. Για επιχειρήσεις, εστιατόρια και καταστήματα η τοποθεσία / διεύθυνση και το τηλέφωνο παίζουν σημαντικό ρόλο.

Φροντίστε τα κείμενα σας να έχουν αρχή, μέση και τέλος. Οι προτάσεις να είναι σύντομες και περιεκτικές. Τίτλοι και υπότιτλοι στα σωστά σημεία και με τις σωστές λέξεις κλειδιά. Φωτογραφίες και βίντεο εκεί που πρέπει ώστε να υποστηρίζουν το κείμενο.

Η ευκολία ανάγνωσης κειμένου (readability) είναι εξαιρετικά σημαντική. Το πόσο ευανάγνωστο είναι το κείμενο επηρεάζει την συμπεριφορά του χρήστη αλλά και των μηχανών αναζήτησης σε κάθε σελίδα.

Social Media, Open Graph, iOS 9 Search, HTML5

Tί κοινό έχει το Twitter, Facebook, Pinterest, Medium, Tumblr, Google+, YouTube και το LinkedIn; Πέρα από τον social media χαρακτήρα, κάθε υπηρεσία αποτελεί πλέον θετικό ή αρνητικό πρόσημο για το SEO. Πόσα retweets και πόσα likes είχε το τελευταίο άρθρο που γράψατε; Οι επισκέπτες σας κάνουν Pin τις φωτογραφίες; Έχετε αρκετά μεγάλο αριθμό subscribers στο YouTube; Συγκεντρώνετε αρκετά σχόλια στις δημοσιεύσεις σας;

Οι μηχανές αναζήτησης ανιχνεύουν όλα τα παραπάνω σήματα για το site σας και τα βαθμολογούν. Συγκρίνουν με άλλα sites και διαμορφώνουν το SEO του site σας. Ένα viral YouTube βίντεο μπορεί να αυξήσει σημαντικά την επισκεψιμότητα του site σας. Το Google, το Bing αλλά και το Facebook θα καταλάβουν την απήχηση του βίντεο και θα το προωθήσουν.

Η πρόσφατη συνεργασία Google και Twitter ανοίγει νέους ορίζοντες για αναζήτηση περιεχομένου σε πραγματικό χρόνο. Το Pinterest αποτελεί πλέον εναλλακτική πηγή εύρεσης φωτογραφιών στο Google Image Search. Το Tumblr είναι η απόλυτη πηγή για GIFs και Reaction GIFs. Η επιρροή των social media στο SEO το 2016 θα είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

Φροντίστε το site σας να πληρεί τις προδιαγραφές για open graph, twitter cards αλλά και iOS 9 Search αν ασχολείστε με apps. Σημαντική είναι επίσης η υποστήριξη HTML5 και semantics χαρακτηριστικών. Με αυτές τις τεχνολογίες βοηθάτε τις μηχανές αναζήτησης να καταλάβουν καλύτερα την δομή και το περιεχόμενο σας. Ως αντάλλαγμα θα το προωθήσουν όσο καλύτερα μπορούν στα αποτελέσματα αναζήτησης.

SEO 2016: εμπειρία και artificial intelligence

Τα sites του 2016 πρέπει να είναι φτιαγμένα για να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία στον επισκέπτη και να φορτώνουν γρήγορα. Ώστε να βρίσκει εύκολα αυτό που ψάχνει. Να ξοδεύει χρόνο στο site ανακαλύπτοντας τα τελευταία νέα. Να μοιράζεται άρθρα και νa κάνει tweets και likes. Να ψωνίζει με ασφάλεια σε e-shops.

Tα ίδια sites πρέπει να ικανοποιούν και τις προδιαγραφές των μηχανών αναζήτησης. Να είναι εύκολα προσβάσιμα από αυτές με σωστή δομή και ποιοτικό περιεχόμενο για την τεχνητή νοημοσύνη και τους A.I αλγόριθμους του Google. Όμορφη εμφάνιση και λειτουργικό σχεδιασμό. Social χαρακτηριστικά και open graph tags. Links από sites αντίστοιχου ενδιαφέροντος και σωστέ λέξεις κλειδιά.

Όταν το site σας πληρεί όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των μηχανών αναζήτησης και μια θέση ψηλότερα στα αποτελέσματα τους.

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!