Γνώρισε τη Leia- Το “αστρογαλαξιακό” chatbot του support

13 Ιουνίου 2017, από

Η πριγκίπισσα Leia Organa δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις για τους περισσότερους! Ήταν η κόρη του Anakin Skywalker (Darth Vader) και της Padmé Amidala. Ο χαρακτήρας της έχει περάσει από πολλά στάδια στο Star Wars και στο Expanded Universe. Το 2017 άλλαξε μορφή και ρόλο και σήμερα μπορείς να τη βρεις στο Messenger στη σελίδα μας στο Facebook, έτοιμη να λύσει κάθε απορία σου! Είναι το καινούργιο chatbot του Papaki, που το τελευταίο διάστημα περνάει σκληρή εκπαίδευση για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που προκύπτουν. Ευγενική και πρόθυμη να βρει αυτό που της ζητάς, η Leia αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο μέλος της ομάδας μας καθώς ήρθε για να κάνει τη ζωή όλων μας λίγο πιο εύκολη. Άλλωστε, γι’ αυτό δεν υπάρχει η τεχνολογία;

Τι είναι τα chatbots;

Θα το εξηγήσω όσο πιο απλά μπορώ! Τα chatbots θα λέγαμε ότι είναι λογισμικά τα οποία τροφοδοτούνται από κανόνες και μερικές φορές τεχνητή νοημοσύνη, για να μπορούν να εκτελούν κάποιες λειτουργίες μιμούμενα τον ανθρώπινο λόγο, γραπτό ή προφορικό. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα software που απαντά στις ερωτήσεις μας αυτοματοποιημένα -στο μέτρο πάντα του τεχνολογικώς δυνατού. Σκοπός δεν είναι να “πιάσεις” κουβέντα μαζί τους, αλλά να πάρεις χρήσιμες πληροφορίες για οποιοδήποτε θέμα σε ενδιαφέρει γρήγορα και εύκολα. Μπορούν να “ζήσουν” σε οποιαδήποτε εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων όπως είναι το Facebook Messenger, Slack, Telegram, Text Messages, κτλ.

Νέος τρόπος πληροφόρησης και επικοινωνίας

Τα bots αντιπροσωπεύουν το μέλλον και το πώς θα αλληλεπιδρούν οι άνθρωποι με την τεχνητή νοημοσύνη. Είναι οι προσωπικοί online βοηθοί σου, οι οποίοι δημιουργήθηκαν για να σε εξυπηρετούν και φιλοδοξούν να γίνουν το διαδικτυακό δεξί σου χέρι. Αποτελούν μέρος της μετάβασης, ενός τεχνολογικού κόσμου που αλλάζει -οι σταθεροί υπολογιστές δίνουν τη θέση τους στις mobile συσκευές που χρησιμοποιούνται πλέον από τους περισσότερους για το καθημερινό “σερφάρισμα” στο διαδίκτυο. Οι αναλυτές χαρακτηρίζουν τα chatbots ως τις εφαρμογές του μέλλοντος και αρκετοί πιστεύουν ότι σε βάθος χρόνου θα αντικαταστήσουν τις μηχανές αναζήτησης. Η βασική ιδέα για τη δημιουργία τους είναι ότι σου δίνουν την δυνατότητα με ένα πολύ εύκολο τρόπο να βρεις ό,τι κι αν ψάχνεις, χωρίς να χρειάζεται να κάνεις αναζήτηση στο Web ή να ανοίξεις πολλές εφαρμογές.

Αν δεν έχεις ακόμα εικόνα μην ανησυχείς! Ακολουθεί ένα παράδειγμα που θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τι ακριβώς κάνει ένα chatbot.

Γυρίζεις σπίτι από τη δουλειά, είσαι στο λεωφορείο και πεινάς σαν λύκος. Οι φίλοι σου έχουν ήδη αρχίσει να στέλνουν μηνύματα για να μάθουν τα νέα της ημέρας, όταν συνειδητοποιείς ότι δεν έχεις καθόλου φαγητό στο σπίτι. Πολύ γρήγορα και ενώ είσαι στο Facebook Messenger μπορείς να παραγγείλεις από το αγαπημένο σου delivery με τη βοήθεια ενός chatbot. Αντί να κάνεις αναζήτηση, μπορείς να ζητήσεις από το bot να το κάνει για σένα, είτε με φωνητική εντολή είτε μέσω μηνύματος. Αφού σε ρωτήσει τι θα ήθελες να φας, θα ψάξει για σένα και θα σου εμφανίσει τις επιλογές που έχεις. Χωρίς να χάσεις χρόνο και χωρίς να χρειαστεί να ανοίξεις πολλές ιστοσελίδες ή εφαρμογές, όταν γυρίσεις σπίτι το φαγητό σου θα σε περιμένει για να το απολαύσεις ;)

Οι δυνατότητες που έχουν τα bots είναι απεριόριστες! Σε λίγο καιρό οι online βοηθοί θα μπορούν να καλύψουν κάθε ανάγκη σου. Γιατί όμως να δημιουργήσεις ένα bot; Σίγουρα φαίνεται cool, αφού χρησιμοποιεί μια super εξελιγμένη τεχνολογία. Αλλά γιατί κάποιοι αφιερώνουν το χρόνο τους και την ενέργεια τους σε αυτό;

Γιατί τα chatbots είναι τόσο μεγάλη ευκαιρία;

Σίγουρα θα αναρωτιέσαι “Γιατί να νοιαστεί κάποιος για τα chatbots; Πρόκειται για μία ακόμα υπηρεσία εξυπηρέτησης βασισμένη σε απλό κείμενο, γιατί αυτή η διαφοροποίηση; Γιατί τόσος χαμός;” Όλα γίνονται επειδή είναι η πρώτη φορά που το κοινό χρησιμοποιεί εφαρμογές μηνυμάτων -messenger apps- περισσότερο από τα κοινωνικά δίκτυα κι αυτό είναι ένα τεράστιο σημείο καμπής.

Με την άνοδο των εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων και των chatbots, ο τρόπος που θα χρησιμοποιούμε τα social media σε μερικά χρόνια για να αλληλεπιδράσουμε και να μοιραστούμε πράγματα θα αλλάξει. Στο μέλλον τα chatbots θα είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τρόπους με τον οποίο οι χρήστες θα έχουν πρόσβαση σε κάθε είδους υπηρεσία που επιθυμούν.Ο Aaron Batalion, συνεργάτης της Lightspeed Venture Partners αναφέρει χαρακτηριστικά “Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα chatbots είναι τόσο μεγάλη υπόθεση. Είναι δυνητικά μια τεράστια επιχειρηματική ευκαιρία για όσους είναι πρόθυμοι να ξεκινήσουν από την αρχή και να οικοδομήσουν κάτι που οι άνθρωποι χρειάζονται.” Η μεγάλη ανάπτυξη των chatbots ξεκίνησε στις αρχές του 2016 και σε λιγότερο από 6 μήνες, μεγάλοι κολοσσοί της τεχνολογίας κυκλοφόρησαν πλατφόρμες ανάπτυξης bot ή δημιούργησαν το δικό τους chatbot ή και τα δύο.

Το 2020 είναι κοντά!

Σύμφωνα με έκθεση της Gartner, το 2020 οι πελάτες θα διαχειρίζονται το 85% των σχέσεων τους με τις επιχειρήσεις χωρίς να χρειάζεται να αλληλεπιδράσουν με κάποιον άνθρωπο (human support).

Αυτή τη στιγμή, περίπου το 75% του συνόλου των χρηστών smartphone χρησιμοποιεί κάποιο είδος εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων όπως είναι το WhatsApp, το WeChat, το Facebook Messenger, κλπ. Διάσημες εταιρείες από διάφορους κλάδους έχουν Chatbots, τα οποία διατίθενται μέσω του Messenger, όπως το CNN News chatbot, Hyatt (Ξενοδοχείο chatbot), Spring (chatbot ηλεκτρονικού εμπορίου), HealthTap (chatbot για την υγεία), TechCrunch και πολλά άλλα.

Το Facebook Messenger έχει τα δικά του chatbots, τα οποία επισήμως, ονομάζονται Bots for Messenger. Με τη βοήθειά τους οι χρήστες μπορούν να εκτελέσουν μια σειρά από ενέργειες με αυτοματοποιημένο τρόπο. Σύμφωνα με τον ιδρυτή του Facebook, Mark Zuckerberg, το Facebook Messenger έχει περίπου 900 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, ενώ κάθε μήνα αποστέλλονται περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο μηνύματα μέσω αυτού. Ήδη 50 εκατομμύρια επιχειρήσεις εμπιστεύονται το Facebook Messenger για τις ανάγκες επικοινωνίας τους, ενώ η έλευση των chatbots εκτιμάται ότι θα αυξήσει όλα αυτά τα ποσοστά.

Πρέπει να προσέξουμε και να μην κρίνουμε πολύ νωρίς το πρώιμο στάδιο στο οποίο βρίσκονται τα πρωτότυπα, καθώς αυτή τη στιγμή οι πλατφόρμες που φιλοξενούν chatbots απέχουν πολύ από την ολοκλήρωσή τους.

Οι διαφορετικοί τύποι chatbot

Πώς τα chatbots μιλάνε στους χρήστες αλλά και πως γνωρίζουν τις κατάλληλες απαντήσεις που πρέπει να δώσουν στους ανθρώπους;
Αυτό είναι τεχνητή νοημοσύνη και είναι κάτι το οποίο μπορείς να κάνεις εξ ολοκλήρου μόνος σου. Θα σου εξηγήσω αμέσως! Υπάρχουν δύο τύποι chatbots. Στον πρώτο οι λειτουργίες του είναι βασισμένες σε ένα σύνολο κανόνων, ενώ ο άλλος αποτελεί μια πιο εξελιγμένη μορφή.

  • Chatbots που λειτουργούν με βάση κάποιους κανόνες
    Αυτό το bot είναι αρκετά περιορισμένο. Αντιδρά μόνο σε συγκεκριμένες εντολές. Αν του πεις το “λάθος πράγμα”, δεν θα καταφέρει να καταλάβει τι εννοείς. Αυτό το bot μπορεί να είναι τόσο έξυπνο όσο το έχεις προγραμματίσει να είναι.
  • Chatbots που λειτουργούν χρησιμοποιώντας machine learning
    Αυτό το bot λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη. Δεν χρειάζεται να είσαι απόλυτα συγκεκριμένος όταν του μιλάς. Μπορεί να καταλάβει τη γλώσσα (στην οποία έχει εκπαιδευτεί) και όχι μόνο εντολές. Μπορεί να γίνεται συνεχώς όλο και πιο έξυπνο καθώς μαθαίνει μέσα από τις συνομιλίες του με τους ανθρώπους.

Πώς τα chatbots μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις;

Τα chatbots κέρδισαν πολύ γρήγορα έδαφος αφού μπορούν να γίνουν οι έξυπνοι βοηθοί κάθε επιχείρησης και να προσφέρουν άμεσες υπηρεσίες στους πελάτες. Δίνουν την ευκαιρία στις επιχειρήσεις να συλλέξουν δεδομένα για τις προτιμήσεις των πελατών τους και να χαράξουν μια στρατηγική προώθησης βασισμένη στις προσωπικές προτιμήσεις.

Τα chatbots στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Τα chatbots δίνουν την ευκαιρία στις επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου να ανοίξουν ένα νέο κανάλι πωλήσεων. Kάθε μικρή επιχείρηση ή μεγάλη εταιρία θα έχει το δικό της chat bot και θα μπορεί να αλληλεπιδρά με τους πελάτες μέσω εφαρμογών όπως το Messenger. Ήδη πολλές εταιρίες έχουν δημιουργήσει τα δικά τους chatbots όπως η Amazon την Alexa, η οποία βοηθάει τους πελάτες της να ψωνίσουν -και όχι μόνο!

Τα σημαντικότερα οφέλη για τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου:

  • Βελτίωση της εμπειρίας του shopping μειώνοντας το χρόνο αναμονής, καθώς τα chat bots μπορούν να παρέχουν άμεσες απαντήσεις σε κοινές ερωτήσεις που έχουν οι καταναλωτές κατά τη διάρκεια των αγορών τους
  • Μεγαλύτερη αφοσίωση πελατών στην επιχείρηση μέσω της αποστολής μηνυμάτων
  • Παροχή υποστήριξης 24/7

Πώς η Leia μπορεί να γίνει η προσωπική βοηθός σου;

Στο Messenger αυτή τη στιγμή “φιλοξενούνται” πάνω από 34.000 chatbots. Ένα από αυτά είναι και η Leia, το καινούργιο μέλος της οικογένειας του Papaki από 1η Μαΐου το οποίο μέχρι τώρα έχει συνομιλήσει με περισσότερους απο 500 χρήστες. Μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί της, όποια στιγμή κι αν την χρειαστείς, στέλνοντας της μήνυμα απευθείας στο Facebook Messenger, είτε μέσα από τη σελίδα του support μας και το Papaki Control Panel.
Πάτησε εδώ για να μιλήσεις με τo AI (Artificial Intelligence) customer support bot μας, τη Leia!

Η Leia είναι από τα chatbots που λειτουργούν χρησιμοποιώντας machine learning και σκοπός της είναι να σε εξυπηρετήσει, να καταφέρει να σου δώσει ό,τι πληροφορίες και αν της ζητήσεις σχετικά με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας, εξοικονομώντας σου πολύτιμο χρόνο. Για να τη βοηθήσεις να καταλάβει τι ψάχνεις, χρησιμοποίησε μικρές φράσεις ή λέξεις κλειδιά που αφορούν τις υπηρεσίες μας, όπως για παράδειγμα οι παρακάτω: “Θέλω domain”- “Ανανέωση domain”, “Δημιουργία email”, “Hosting”, “Tι ώρες είναι το support“, “Ενεργοποίηση nameservers” ή “Μεταφορά website”.

Ας τα δούμε στην πράξη!

 

Μπορεί να σε ενημερώσει για το status των υπηρεσιών μας:

 

Είναι πρόθυμη να σε βοηθήσει στην ανανέωση κάποιας υπηρεσίας:

 

Μπορεί να σε βοηθήσει να επιλέξεις hosting:

 

Απαντάει σε ερωτήσεις σχετικές με τις υπηρεσίες και τα προϊόντα μας:

 

Μπορείς να το ρωτήσεις για τα νέα του blog μας:

 

Σου παρέχει τεχνική υποστήριξη για βασικά ζητήματα:

 

Μαζεύει πολύτιμο feedback για τη βελτίωση των υπηρεσιών μας:

 

Μπορείτε να κάνετε μαζί τη μεταφορά του website σου:

 

Σου δείχνει χρήσιμα βίντεο από τη σειρά “How to” του Papaki:

 

H άγρυπνη πριγκίπισσα μπορεί να σου δώσει λύσεις ακόμα και στις “δύσκολες” στιγμές:

 

Μπορεί να δημιουργήσει ένα αίτημα υποστήριξης για σένα:

 

Σε κρατάει ενήμερο για τις ώρες και τις ημέρες λειτουργίας του τμήματος support ενώ αν της μιλήσεις απο το κινητό σου τηλέφωνο μπορεί να μας καλέσει με το πάτημα ενός κουμπιού:

 

Πες της ότι θέλεις να κάνεις chat με κάποιον support hero απο το τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών και θα σε συνδέσει αμέσως μαζί του:

Μπορεί να σου μιλήσει για το Papaki:

 

Και φυσικά σε βοηθάει να επιλέξεις το domain name σου!

 

Δεν καταλαβαίνει όμως τα πάντα –ακόμα μαθαίνει– γι’ αυτό θα θέλαμε να δείξεις ψυχραιμία και να μην είσαι αυστηρός μαζί της.

Κάθε καινούργια προσπάθεια θέλει χρόνο και υπομονή, εξάλλου όπως λένε ”Η Ρώμη δε χτίστηκε σε μια μέρα”. Η Leia, η φοβερή πολεμίστρια του support εκπαιδεύεται! Δώσε της λίγο χρόνο και σε λίγους μήνες θα μπορείς ακόμα κι εσύ να διαπιστώσεις την πρόοδο που θα έχει κάνει. Αν δεν μπορεί να καταλάβει ακριβώς τι ψάχνεις, ζήτα της να σου φτιάξει ένα καφεδάκι, όσο εσύ θα μιλάς με κάποιον daily hero από το support μας.

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!