4 αλλαγές στον νέο Chrome 68 που σε αφορούν

24 Ιουλίου 2018, από

Update 25/10/2018: Η 70η έκδοση του Chrome έχει γίνει διαθέσιμη και πλέον συμβαίνει αυτό για το οποίο τόσο καιρό μιλούσαμε: κόκκινο “not secure” στα HTTP websites.


 

Κάπου ανάμεσα στον καύσωνα, το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων και τον προγραμματισμό των διακοπών, κάνει την εμφάνισή του o Chrome 68! Από τις 24 Ιουλίου, κάθε συσκευή που χρησιμοποιεί τον δημοφιλή αυτόν browser, θα αποκτήσει σταδιακά αυτή τη νέα έκδοση η οποία φέρνει ενδιαφέρουσες αλλαγές. Κάποιες από αυτές, αφορούν ιδιαίτερα εσένα που έχεις επιχείρηση ή είσαι ο διαχειριστής πολλών συσκευών μιας επιχείρησης. Ενημερώσου, λοιπόν, κάνε τις απαραίτητες ενέργειες όταν θα έρθει και σε εσένα ειδοποίηση για update, και μετά… διακοπές.

Η μεγάλη αλλαγή: “Not secure” στα HTTP sites

Η μεγαλύτερη αλλαγή που έρχεται με τον Chrome 68, όπως σε έχουμε ήδη ενημερώσει, είναι η ένδειξη “not secure” σε κάθε site που χρησιμοποιεί το, αρχαίο για τα δεδομένα του Ίντερνετ, HTTP πρωτόκολλο. Τα site με HTTP, δεν διασφαλίζουν την ακεραιότητα των ευαίσθητων πληροφοριών που τυχόν εμπιστεύονται σε αυτά οι χρήστες. Είναι, με λίγα λόγια, ευάλωτα σε επιθέσεις τρίτων.

Αντίθετα, τα HTTPS sites που έχουν πράσινη ένδειξη “secure” και λουκέτο, φροντίζουν όλα τα δεδομένα που μεταφέρονται από και προς αυτά, να κρυπτογραφούνται ώστε να μη μπορεί κάποιος τρίτος, χωρίς την απαιτούμενη εξουσιοδότηση, να τα διαβάσει ή να τα υποκλέψει.

Αν, λοιπόν, έχεις μια επιχείρηση και η ηλεκτρονική της παρουσία δεν συνοδεύεται από HTTPS, καταλαβαίνεις γιατί σε αφορά άμεσα αυτή η νέα έκδοση του Chrome. Αγοράζοντας το SSL που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου, θα κάνεις το site σου HTTPS και θα δημιουργήσεις στους επισκέπτες σου ένα αξιόπιστο και ασφαλές περιβάλλον για να πλοηγούνται.

Μικρότερες αλλά σημαντικές αλλαγές στο Chrome OS

Εκτός από την παραπάνω μεγάλη αλλαγή, έρχονται και μικρότερες στον Chrome 68. Σε αφορούν αν έχεις επιλέξει να χρησιμοποιείς το λειτουργικό σύστημα Chrome OS, γιατί μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην καθημερινότητα σου, ως διαχειριστή συστήματος μιας επιχείρησης!

Μπλοκάρισμα σε προσθήκη εκτυπωτών

Αρχικά, με τη νέα αυτή έκδοση, μπαίνει τέλος στη δυνατότητα των χρηστών επιμέρους συσκευών του δικτύου σου, να τυπώνουν σε όποιο εκτυπωτή επιθυμούν. Στο εξής, θα μπορείς εσύ να ορίσεις ποιος εκτυπωτής θα χρησιμοποιείται από κάθε συσκευή. Καλύτερος έλεγχος!

Είσοδος με PIN

Επίσης, υπάρχει μια αλλαγή σε ό,τι αφορά τον τρόπο σύνδεσης σε Chrome OS, η οποία θα σε διευκολύνει αν χρησιμοποιείς στην επιχείρησή σου πολλές συσκευές που δεν έχουν πληκτρολόγιο (πχ tablet). Μέχρι σήμερα, μπορούσε κάθε χρήστης να ξεκλειδώνει με PIN οποιαδήποτε συσκευή είχε πριν κάνει sign-in με όλα τα στοιχεία. Στο εξής, η είσοδος με PIN θα γίνεται οποτεδήποτε και χωρίς να είναι απαραίτητο το sign-in με τα στοιχεία λογαριασμού. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!

Αυτόματη επανασύνδεση συσκευής

Σε περίπτωση που έχεις πολλές συνδεδεμένες συσκευές σε ένα λογαριασμό, είναι πιθανό να ξέρεις ότι όταν κάποια αποσυνδεθεί, πρέπει για να συνδεθεί και πάλι να ακολουθήσεις από την αρχή όλη τη σχετική διαδικασία, με εισαγωγή στοιχείων και κωδικών. Με τη νέα έκδοση, οι συσκευές με Chrome OS θα επανασυνδέονται αυτόματα μόλις μπουν στο δίκτυο!

Αυτά είναι τα βασικότερα νέα από τον Chrome για τώρα. Ελπίζουμε να σε κατατοπίσαμε έτσι ώστε όταν σου έρθει η ειδοποίηση για την ενημέρωση του, να μην βρεθείς προ εκπλήξεων! Για τις νεότερες αλλαγές στις σημάνσεις ασφαλείας που θα έρθουν από Σεπτέμβριο αλλά και οποιαδήποτε άλλη σημαντική αλλαγή στον Chrome, θα σε ενημερώσουμε αναλυτικά και έγκαιρα, όπως άλλωστε κάνουμε πάντα!

 

Ετικέτες

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!