Τι είναι το OTP και γιατί είναι σημαντικό για τον λογαριασμό σου; 

what is otp

04 Δεκεμβρίου 2023, από

Το OTP προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο ασφαλείας στον τραπεζικό σου λογαριασμό, το email σου, ή σε οποιοδήποτε λογαριασμό σου με ή χωρίς στοιχεία σύνδεσης. Γι’ αυτό στο Papaki, φροντίζοντας για την ασφάλειά σου, το έχουμε ενεργοποιημένο, για σημαντικές ενέργειες που κάνεις μέσα από το Control Panel σου. 

Τι ακριβώς όμως είναι το OTP, πώς λειτουργεί, και ποια είναι τα οφέλη του; 

Τι είναι το OTP (One-Time Password); 

Ο κωδικός μιας χρήσης, ή αλλιώς OTP (One-Time Password), είναι ένας αριθμητικός κωδικός πρόσβασης που αποστέλλεται σε καταχωρημένη συσκευή του χρήστη για την επαλήθευση της ταυτότητάς του κατά την είσοδό του σε έναν λογαριασμό ή σύστημα. Ένα OTP εξασφαλίζει ότι το άτομο που προσπαθεί να συνδεθεί στον λογαριασμό ή το σύστημα είναι ο αυθεντικός χρήστης και όχι κάποιος χάκερ που προσπαθεί να παραβιάσει τον λογαριασμό. 

Όπως αποκαλύπτει και η ονομασία του, αυτός ο κωδικός ή κωδικός πρόσβασης μιας χρήσης είναι έγκυρος μόνο για μερικά λεπτά και χρησιμοποιείται μόνο μία φορά ανά προσπάθεια εισόδου. Τα OTP μπορούν να αποσταλούν ως μήνυμα στο κινητό, μέσω φωνητικής κλήσης, email, μέσω authenticator app ή ειδοποίησης push. Στο Papaki, λαμβάνεις OTP όταν προβλέπεται, μέσω e-mail. 

Τα οφέλη του OTP 

Προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο ασφαλείας 

Τα στοιχεία σύνδεσης μερικές φορές αποτυγχάνουν να παρέχουν υψηλή ασφάλεια. Επομένως, οι χρήστες πέφτουν θύματα phishing, διαρροής κωδικών πρόσβασης και άλλων κυβερνοεπιθέσεων. Έτσι, τα OTP λειτουργούν σαν ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας που είναι πιο δύσκολο να παραβιαστεί και παρέχουν καλύτερο έλεγχο ταυτότητας. 

Με τα OTP, ακόμη κι αν ένα μη εξουσιοδοτημένο πρόσωπο προσπαθήσει να συνδεθεί με τα στοιχεία άλλου, ο κωδικός θα σταλεί στον νόμιμο κάτοχο του λογαριασμού. Συνεπώς, αυτό θα ειδοποιήσει τον χρήστη ότι κάποιος προσπαθεί να παραβιάσει τον λογαριασμό του και μπορεί είτε να ενημερώσει τις αρχές ή να αλλάξει τους κωδικούς πρόσβασης.  

Ακόμη και επιχειρήσεις και οργανισμοί ειδοποιούν τον χρήστη αν ανιχνευθεί μια προσπάθεια εισόδου από μη καταχωρημένη και άγνωστη συσκευή.  

Είναι δύσκολο να παραβιαστεί 

Σε αντίθεση με τους κωδικούς πρόσβασης, τα OTP είναι κωδικοί 4, 6 και 8 ψηφίων που δημιουργούνται τυχαία και είναι αδύνατον να μαντέψεις

Οι κυβερνοεγκληματίες έχουν όλο τον απαραίτητο χρόνο για να μαντέψουν κωδικούς πρόσβασης επειδή είναι στατικοί. Επιπλέον, είναι πιο εύκολο να παραβιάσουν τους αδύναμους και συχνά χρησιμοποιούμενους κωδικούς πρόσβασης.

Από την άλλη πλευρά, οι κωδικοί μιας χρήσης είναι μοναδικοί και ο κυβερνοεγκληματίας έχει μόνο λίγα δευτερόλεπτα για να μαντέψει τον αριθμητικό κωδικό με εκατομμύρια συνδυασμούς. Ως εκ τούτου, τα OTP, όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων 2FA (που απαιτεί μια δεύτερη μορφή επαλήθευσης, όπως ένας κωδικός που αποστέλλεται στο smartphone σου, μια σάρωση δακτυλικού αποτυπώματος ή ένα διακριτικό ασφαλείας) παρέχουν υψηλού επιπέδου ασφάλεια. 

Αυτοματοποιεί διαδικασίες 

τα οφέλη του OTP

Τα OTP χρησιμοποιούνται για την επαναφορά κωδικών πρόσβασης σε περίπτωση που κάποιος τον ξεχάσει αλλά και για κρίσιμες ενέργειες/αλλαγές σε λογαριασμούς. Πριν από την εμφάνιση των OTP, οι χρήστες έπρεπε να επικοινωνήσουν με την εξυπηρέτηση πελατών ή το τμήμα IT για να αλλάξουν τον κωδικό πρόσβασης ή να κάνουν μια σημαντική ενέργεια. Αυτό προκαλούσε φόρτο στις ομάδες ΙΤ αλλά και καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση πελατών. 

Με τη δημιουργία των OTP, οι χρήστες μπορούν πλέον εύκολα να αλλάξουν ή να επαναφέρουν τον κωδικό πρόσβασής τους χρησιμοποιώντας το καταχωρημένο email ID ή τον αριθμό του κινητού τους. Οι χρήστες έχουν επίσης το προνόμιο να αποκτούν ξανά πρόσβαση σε κλειδωμένους λογαριασμούς τους χωρίς ιδιαίτερη ταλαιπωρία.  

Μειώνει τον κίνδυνο επιθέσεων επαναληπτικής εκτέλεσης (replay attacks) 

Τα replay attacks είναι ένας τύπος επιθέσεων που πραγματοποιούν κυβερνοεγκληματίες και κάνουν τον χρήστη ευάλωτο. Δε θα επεισέλθουμε σε τεχνικές λεπτομέρειες, γιατί το σημαντικό εδώ είναι να γνωρίζεις πως το OTP προστατεύει σε τέτοιου είδους επιθέσεις που ουσιαστικά ο χάκερ υποδύεται τον χρήστη με σκοπό την απόσπαση χρημάτων και όχι μόνο. 

Με την επαλήθευση ταυτότητας μέσω OTP, ο κίνδυνος για replay attacks ελαχιστοποιείται, καθώς σε αντίθεση με τους κωδικούς πρόσβασης, τo OTP παραμένει έγκυρο μόνο για λίγα δευτερόλεπτα. Αυτό αφήνει ελάχιστο χρόνο στον χάκερ να υποδυθεί τον χρήστη και καθιστά την τακτική αυτή αναποτελεσματική. 

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που το OTP λήγει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όσο πιο σύντομη είναι η λήξη, τόσο μεγαλύτερη η ασφάλεια 

Ενισχύει την ασφάλεια της απομακρυσμένης πρόσβασης 

Οι κωδικοί μιας χρήσης είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τους χρήστες που έχουν συχνά πρόσβαση στους λογαριασμούς τους απομακρυσμένα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι δύσκολο για τον οργανισμό να γνωρίζει αν το εξουσιοδοτημένο άτομο έχει πρόσβαση στο λογαριασμό κάθε φορά.  

Έτσι, τα OTP λειτουργούν ως ένα πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας. Κάθε φορά που γίνεται πρόσβαση σε έναν λογαριασμό από απομακρυσμένη τοποθεσία, σε ενημερώνουν ότι η πρόσβαση στον λογαριασμό γίνεται από άγνωστη πηγή. Για λόγους ασφαλείας, κάθε φορά που αποκτάς πρόσβαση στο λογαριασμό σου ή σε ευαίσθητες πληροφορίες από διαφορετική τοποθεσία θα πρέπει να εισάγεις έναν OTP.  

OTP παντού 

Διαβάζοντας τα παραπάνω, θα έχεις ήδη συνειδητοποιήσει ότι το OTP δεν το συναντάς πρώτη φορά στον λογαριασμό σου στο Papaki. ΟΤP χρησιμοποιούνται για τα οφέλη τους:  

  • στο online banking για πρόσβαση στον τραπεζικό σου λογαριασμό 
  • σε πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, πριν από την πραγματοποίηση μιας πληρωμής 
  • στον κλάδο της υγείας για πρόσβαση σε δεδομένα ασθενή  
  • σε δημόσιες/ κρατικές υπηρεσίες για την πρόσβαση στις επιστροφές σου, ανανέωση κωδικού πρόσβασης, υποβολή αιτήσεων αδειών, υποβολή αιτήσεων για θέσεις εργασίας, για ταυτότητα και πολλά άλλα 
  • σε ασφαλιστικές εταιρείες για επαλήθευση των δηλώσεων και πρόσβαση σε σημαντικά έγγραφα 
  • σε επιχειρηματικούς οργανισμούς για logins εργαζομένων, εγκρίσεις, πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες, κ.λπ. 

Συνοπτικά, τα OTP δεν περιορίζονται μόνο στην επαλήθευση συναλλαγών. Χρησιμοποιούνται επίσης στη διαδικασία αναγνώρισης χρήστη, την επαλήθευση συσκευής, τον έλεγχο ταυτότητας, τη σύνδεση σε λογαριασμό, και την επαναφορά κωδικού πρόσβασης.  

Κλείνοντας 

Ελπίζουμε να έχεις πλέον μία ξεκάθαρη εικόνα για τα OTP και την επόμενη φορά που θα λάβεις έναν τέτοιο κωδικό, να θυμηθείς το πόσο σημαντικός είναι και τι “δουλειά” κάνει για σένα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα!  

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!