Τα 6 συστατικά ενός επιτυχημένου διαφημιστικού μηνύματος

succes_papaki

08 Μαΐου 2019, από

Έχεις βρει το ιδανικό domain και το καλύτερο hosting για την επιχείρησή σου. Έχεις επιλέξει σωστούς συνεργάτες και έχεις καταφέρει να κάνεις ανταγωνιστικό το προϊόν ή την υπηρεσία σου. Μέχρι εδώ, τέλεια. Με τη διαφήμιση όμως, τι γίνεται; Για να κάνεις το παραπάνω βήμα, γνωρίζεις καλά ότι πρέπει να μπει στο πλάνο σου δυναμικά. Πώς θα καταφέρεις να διαφημιστείς πετυχημένα; Πώς θα καταφέρεις να μεταδώσεις ένα διαφημιστικό μήνυμα που οι δυνητικοί σου πελάτες δεν θα προσπεράσουν αλλά θα θυμούνται για καιρό;

Σε αυτά τα ερωτήματα ευελπιστούμε να σου δώσουμε απαντήσεις, μιλώντας σου για ένα μοντέλο το οποίο κι εμείς δε γνωρίζαμε μέχρι να παρακολουθήσουμε ένα online μάθημα για το Viral Marketing, στο πλαίσιο της διαρκούς μας επιμόρφωσης εδώ στο Papaki.

Τo μοντέλο λέγεται S.U.C.C.E.S. και αναπτύσσεται στο βιβλίο “Made to Stick” από τους εμπνευστές του Chip Heath & Dan Heath. Ουσιαστικά το S.U.C.C.E.S. είναι μυστικά που μπορούν να κάνουν κάθε μήνυμα να μείνει χαραγμένο στη μνήμη του αποδέκτη. Έχει εφαρμογή σε κάθε ιδέα αλλά εμείς θα επικεντρωθούμε στο κομμάτι της διαφήμισης και του branding, καθώς θεωρούμε ότι αυτή η οπτική είναι και πιο ενδιαφέρουσα για σένα.

Πάμε λοιπόν να δούμε τα 6 στοιχεία που μπορούν να κάνουν τις διαφημίσεις σου αξέχαστες και από αυτή την άποψη επιτυχημένες;

1. Simple: Πες το απλά!

Σκέψου ποια είναι αυτή η μια σημαντική πληροφορία που θα ήθελες να θυμούνται οι αποδέκτες και βάσισε το διαφημιστικό σου σε αυτή! Προσπάθησε να μη “στριμώξεις” 10 πληροφορίες στον περιορισμένο χώρο και χρόνο μιας διαφήμισης, γιατί πολύ απλά θα πάνε χαμένες. Μίλησε με απλή γλώσσα και δημιούργησε ένα διαφημιστικό με τη σκέψη ότι είναι “ορεκτικό”.  Κινεί την περιέργεια στον δυνητικό πελάτη να μάθει περισσότερα; Αν ναι, είσαι σε καλό δρόμο. Ένα καλό παράδειγμα είναι αυτό το διαφημιστικό της Apple που έχει όλα τα παραπάνω:

https://www.youtube.com/watch?v=E98Eyl5Et0w

2. Unexpected: “Όχι” στο προβλέψιμο

Τι θα περίμενε κανείς από μια διαφήμιση με προϊόντα ή υπηρεσίες σαν τις δικές σου; Σίγουρα ξέρεις την απάντηση! Αν θέλεις λοιπόν να κάνεις τη διαφορά, μείνε μακριά από αυτήν και οτιδήποτε αναμενόμενο. Ο αποδέκτης θα θυμηθεί πολύ πιο εύκολα κάτι που τον ξάφνιασε ή δεν περίμενε από εσένα! Μόνο, πρόσεξε να μην επαναλαμβάνεσαι και φυσικά να λες την αλήθεια. Η έκπληξη είναι… έκπληξη την πρώτη φορά.

3. Concrete: Ξεκάθαρα μηνύματα

Οι αφηρημένες έννοιες δε φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα! Βρες τον τρόπο να πεις ξεκάθαρα και συγκεκριμένα αυτό που θέλεις. Εξήγησε, χρησιμοποιώντας καθημερινά παραδείγματα ή αισθητηριακές πληροφορίες. Δημιούργησε εικόνες στον αποδέκτη και βοήθησέ τον να καταλάβει αμέσως το μήνυμά σου.

Η εταιρεία Boeri που φτιάχνει κράνη για σκιέρ, κάνει όλα τα παραπάνω. Για να καταφέρει να πει ότι τα κράνη της είναι αποτελεσματικά και προστατεύουν, δεν χρησιμοποιεί τις λέξεις που μόλις χρησιμοποιήσαμε εμείς και είναι κοινότυπες. Χρησιμοποιεί δυνατές εικόνες όπως αυτή:

boeri

4. Credible: Mην αφήνεις αμφιβολίες

Είναι σημαντικό να πείσεις τον αποδέκτη ότι το μήνυμά σου είναι αξιόπιστο. Προς αυτή την κατεύθυνση, μπορούν να σε βοηθήσουν οι στατιστικές, τα testimonials, οι επιτυχημένοι πελάτες (πχ. μας προτιμά η Amazon), η προσφορά δωρεάν δοκιμών. Αν μπορείς, δώσε την ευκαιρία στον αποδέκτη να διαπιστώσει μόνος του την εγκυρότητα του μηνύματος!

5. Εmotion: Βάλε συναίσθημα

Τι συναίσθημα θέλεις να προκαλέσεις στους αποδέκτες του μηνύματός σου; Λύπη, θυμό, χαρά, αισιοδοξία, ενθουσιασμό; Ό,τι κι αν είναι, επένδυσε σε αυτό. Προς αυτή την κατεύθυνση θα σε βοηθήσει η τεχνική των τριών “γιατί’. Πολύ απλά, ρώτησε ξανά και ξανά τον εαυτό σου γιατί. Το πιθανότερο είναι να θες να σταματήσεις στην πρώτη απάντηση αλλά με λίγη προσπάθεια θα φτάσεις εκεί που χρειάζεται.

Για παράδειγμα, αν ήσουν η Google, η τεχνική αυτή θα είχε μια τέτοια εφαρμογή: Γιατί χρησιμοποιεί κάποιος την αναζήτηση της Google; Για να βρει πληροφορίες. Γιατί να βρει πληροφορίες; Γιατί θέλει να κάνει κάτι. Γιατί θέλει να κάνει κάτι; Γιατί θέλει να είναι σε επαφή με τους γύρω του και να κάνει τη ζωή τους καλύτερη. Σε αυτή την τρίτη απάντηση υπάρχει ο πυρήνας του μηνύματός σου!

6. Stories: Μοιράσου ιστορίες

Το τελευταίο “S” αντιστοιχεί στη λέξη “stories” γιατί πολύ απλά ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να κάνεις τα μηνύματά σου αξέχαστα είναι να χρησιμοποιήσεις ιστορίες που διέπονται από όλα τα παραπάνω! Μια καλή ιστορία μένει στη μνήμη, εμπνέει τον αποδέκτη και πιθανότατα τον παρακινεί να δράσει! Γι’ αυτό ακριβώς την χρειάζεσαι. Bάλε μυστήριο, άφησε τον θεατή να προβλέψει ή απηύθυνε του μια ερώτηση. Επίσης, μπορείς να δοκιμάσεις να παρουσιάσεις προβλήματα και τις λύσεις τους. Εμείς αυτό κάναμε στο ακόλουθο σποτ, μέσα από μικρές ιστορίες:

Αυτό ήταν λοιπόν το μοντέλο S.U.C.C.E.S., το οποίο μπορείς να  χρησιμοποιείς σαν τεστ, κάθε φορά που ετοιμάζεις μια νέα διαφήμιση. Είναι απλή; Είναι αναμενόμενη; Τέτοιες ερωτήσεις θα σε οδηγήσουν στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Καλή επιτυχία!

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!