5 συμβουλές για να βελτιώσεις το SEO του e-shop σου

23 Ιουλίου 2019, από

Το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει μπει δυναμικά στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια και αν σκεφτούμε ότι το ποσοστό ανθρώπων ηλικιών από 16 έως 74 στην Ελλάδα που έχουν χρησιμοποιήσει έστω και μια φορά το διαδίκτυο για αγορές έχει αυξηθεί από 27% το 2012 σε 40% την περασμένη χρονιά, καταλαβαίνουμε ότι η τάση είναι φανερά ανοδική.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GRECA), το 85% των χρηστών διαδικτύου κάνει τακτικά αγορές μέσω internet, με ένα μεγάλο κομμάτι των αγορών τους, που φτάνει το 80%, να πραγματοποιείται σε εγχώρια e-shop.

Πώς, όμως, θα εξασφαλίσεις ότι το e-shop σου θα ξεχωρίζει και θα βρίσκεται ανάμεσα στα 10 οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης ώστε να ανακαλυφθεί από το 85% αυτών των χρηστών; Και πάλι το SEO μπορεί να βοηθήσει να «ανεβείς» στις αναζητήσεις και να βελτιώσεις τις πωλήσεις σου, ξεκινώντας με απλά tips, όπως τα παρακάτω.

Επίλεξε τα σωστά keywords

Ε-shop Keywords

Όπως με όλες τις SEO campaigns, έτσι και το SEO ενός e-shop πρέπει να ξεκινήσει με την εύρεση των σωστών keywords. Πρώτα απ’ όλα, όμως, πρέπει να προηγηθεί η σχετική έρευνα, τόσο για keywords, όσο και πάνω στους ανταγωνιστές.

Αν, για παράδειγμα, δραστηριοποιείσαι στο εμπόριο ανδρικών ρούχων και οι ανταγωνιστές σου είναι μεγάλα καταστήματα, δεν θα μπορέσεις να τους ξεπεράσεις με το keyword «ανδρικά ρούχα». Πρέπει, λοιπόν, να επικεντρωθείς στο ranking ξεχωριστών προϊόντων και σελίδων με λιγότερο ανταγωνιστικούς όρους και όχι τόσο ευρείς.

Προτίμησε keywords που είναι όσο πιο σχετικά γίνεται με τα προϊόντα σου και που έχουν υψηλό Exact Match Search Volume (τοπικό, όχι παγκόσμιο) στο AdWords Keyword tool της Google. Φρόντισε τα keywords που θα διαλέξεις να μην είναι τα ίδια για διαφορετικές σελίδες του e-shop σου και ξεχωρίζοντας μέσω Google Analytics τις πιο σημαντικές σελίδες του e-shop σου, όρισε πρώτα keywords για αυτές (πρωταρχικά keywords, αλλά και long-tail παραλλαγές με 3 ή περισσότερες λέξεις, πιο περιγραφικά ενός γενικού keyword π.χ. λευκά γυναικεία παπούτσια με κορδόνια αντί για γυναικεία παπούτσια).

Πρόσεξε τη δομή του e-shop

SEO για e-shop δομή

Η σωστή αρχιτεκτονική ενός e-shop μπορεί να επηρεάσει κατά πολύ το ranking, τα conversions και συνολικά τη χρήση του και την προτίμησή του από τους καταναλωτές κι ένας σωστός σχεδιασμός θα διευκολύνει στο μέλλον την επέκταση των προϊόντων σου.

Έχοντας πάντα τη χρηστικότητα στο μυαλό, επικεντρώσου στη δημιουργία μιας “flat” αρχιτεκτονικής στο e-shop σου, ώστε να απαιτούνται τα λιγότερα δυνατά κλικ για να φτάσει κάποιος από την αρχική σελίδα στα προϊόντα, μέσω internal links. Έπειτα, με βάση τα keywords που κατέληξες, βάσισε την αρχιτεκτονική σου ώστε να παρέχεις στους πελάτες σου και στις μηχανές αναζήτησης ένα λογικό μονοπάτι από την αρχική σελίδα στις product pages.

Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, η δομή πρέπει να είναι: Αρχική Σελίδα που οδηγεί στις κατηγορίες προϊόντων και η κάθε κατηγορία σε υποκατηγορίες που οδηγούν τελικά στα προϊόντα. Για παράδειγμα, αν έχεις ένα pet shop, η δομή θα πρέπει να είναι αρχική σελίδα, κατηγορίες: τροφές για σκύλους, τροφές για γάτες, τροφές για ψάρια, υποκατηγορίες: τροφές σε κονσέρβα/ξηρά τροφή ή ό,τι άλλο χρειαστεί κι έπειτα να οδηγείται ο χρήστης στα προϊόντα στην αντίστοιχη υποκατηγορία.

Μην ξεχνάς το internal linking, δηλαδή να βάζεις link μέσα στις σελίδες του e-shop σου προς άλλες σελίδες πάλι του e-shop σου, ώστε να κατευθύνεις εσωτερικά τον καταναλωτή, χωρίς να υπερβάλλεις στη χρήση τους και φυσικά να φροντίσεις να είναι user-friendly, απαιτώντας π.χ. λίγα βήματα για check-out, γρήγορο loading, άμεση επαφή με live-chat. Επίσης, μην αμελήσεις την mobile version, καθώς 31% των χρηστών internet, συνήθως σερφάρουν και ψωνίζουν από το κινητό.

Πρόσθεσε περιεχόμενο στο blog

E-shop blog
Ορίζοντας ένα keyword σε κάθε σελίδα του e-shop σου, λογικό είναι να υπάρξουν σημαντικά keywords που δεν κατάφεραν να ταιριάξουν κάπου. Σε αυτή την περίπτωση, το blog έρχεται να γεμίσει το κενό και να συμπεριλάβει τα keywords που χρειάζεσαι.

Με το blog μπορείς να βελτιστοποιείς κάθε post για ένα keyword που δεν μπήκε στις βασικές σελίδες του e-shop σου κι έτσι να το αξιοποιήσεις αλλιώς. Μην ξεχνάς, όμως, οι δημοσιεύσεις που θα κάνεις στο blog του e-shop σου να είναι υψηλής ποιότητας και φιλικές προς τον αναγνώστη, από κάποιον επαγγελματία που γνωρίζει και το αντικείμενο και έχει βασικές γνώσεις SEO.

Αν για παράδειγμα έχεις ένα e-shop με προϊόντα φαρμακείου, μπορείς να γράψεις post για το πώς να επιλέξει κανείς την κατάλληλη κρέμα ή ποιες βιταμίνες χρειάζεται το καλοκαίρι κ.ο.κ. κι έτσι να χρησιμοποιήσετε τα κατάλληλα keywords. Μπορείς, μάλιστα, να συνδυάσεις μαζί κάποια post και να τα βάλεις σε έναν οδηγό που μπορεί να κατεβάσει κάποιος, αφού δώσει το email του μέσω φόρμας, το οποίο μπορείς να αξιοποιήσεις και στη συνέχεια (αφού έχεις πάρει σχετικό consent) και για marketing email.

Μην ξεχνάς τα social media

SEO για e-shop social media

Ένα e-shop δεν θα μπορούσε να είναι ολοκληρωμένο χωρίς social media και αυτό που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι τα social media signals που παρουσιάζεις, όπως τα shares, τα likes, τα comments κ.ο.κ., που αυξάνουν την κοινότητά σου, εμπλέκουν τους πελάτες και βοηθούν στη διάδοση του περιεχομένου, επηρεάζουν το SEO.

Η ύπαρξη πολλών social signals δείχνει στη Google ότι οι άνθρωποι βρίσκουν το e-shop σου χρήσιμο και για να τα αυξήσεις γρήγορα, πρόσθεσε περισσότερα social media buttons στις σελίδες με τα προϊόντα σου, τα blog post και φυσικά την homepage. Έτσι θα μπορέσεις με την social παρουσία σου να χτίσεις το word of mouth και να κερδίσεις πελάτες, αναφορές και link.

Πρόσεξε τις περιγραφές των προϊόντων

SEO για e-shop περιγραφές

Οι έξυπνες, «πιασάρικες» περιγραφές των προϊόντων του e-shop σου έχουν σημαντική επίδραση στο conversion rate και σίγουρα είναι ένα στοιχείο που θα πρέπει να δώσεις προσοχή. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να μην χρησιμοποιείς την περιγραφή που δίνει ο κατασκευαστής, αλλά να γράφεις δικές σου, μοναδικές περιγραφές με χρήση keywords ώστε να τις κάνεις και φιλικές προς την Google.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να προσέξεις και την ποιότητα των εικόνων που τις συνοδεύουν, ενώ πρέπει να γνωρίζεις ότι κι αυτές έχουν SEO δυναμική, καθώς μέσω των αποτελεσμάτων Google Images μπορεί να δημιουργηθεί traffic στο e-shop σου. Φρόντισε, λοιπόν, να συμπληρώσεις το ALT tag με μια περιγραφή όπου θα προσθέσεις πολύτιμα και κατάλληλα keywords.

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!