Πλατφόρμες low-code: Είναι ιδανική λύση για ανάπτυξη εφαρμογών;

low-code πλατφόρμες

03 Ιουνίου 2024, από

Είχες σκεφτεί ότι ο ψηφιακός κόσμος θα αλλάξει και τον ίδιο τον τρόπο που γράφουμε κώδικα; Η απάντηση βρίσκεται στις πλατφόρμες low-code.  

Οι πλατφόρμες ανάπτυξης χαμηλών απαιτήσεων κώδικα απλοποιούν την ανάπτυξη εφαρμογών και βασίζονται στις αρχές του σχεδιασμού βάσει μοντέλου, της αυτόματης παραγωγής κώδικα και του οπτικού προγραμματισμού.  

Είναι, όμως, οι low-code πλατφόρμες η ιδανική λύση; 

Τα οφέλη από τις low-code πλατφόρμες 

Εύκολη χρήση 

Οι πλατφόρμες χαμηλού κώδικα μπορούν να σε βοηθήσουν να υλοποιήσεις μια ιδέα χωρίς τη βοήθεια ειδικών ή τη σπατάλη χρόνου να κατανοήσεις πολύπλοκες διαδικασίες κωδικοποίησης.   

Η ταχεία δημιουργία μοντέλων μπορεί να αποτελέσει τεράστια βοήθεια για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερη δυναμική ως προς τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους.

Αποδοτικότητα 

Λιγότερο coding σημαίνει και λιγότερος φόρτος εργασίας για τους developers. Έτσι, οι low-code πλατφόρμες βοηθούν στη βελτιστοποίηση της διαδικασίας του coding και της χρήσης των διαθέσιμων πόρων. Συνεπώς, οι πλατφόρμες χαμηλού κώδικα διασφαλίζουν ότι η ομάδα των developers δεν ξοδεύει πολύ χρόνο σε εργασίες που μπορούν να αυτοματοποιηθούν.   

Πρόσβαση σε απλούς χρήστες 

Οι πλατφόρμες χαμηλού κώδικα είναι εδώ για να βοηθήσουν απλούς χρήστες να δημιουργήσουν εφαρμογές χωρίς να ξοδέψουν πολύ χρόνο ή να χρειάζεται να κατανοήσουν πολύπλοκες διαδικασίες κώδικα. 

Επομένως, επειδή απλοποιεί την ανάπτυξη, αυτό επιτρέπει σε περισσότερους χρήστες μη ειδικούς να συμβάλουν στη δημιουργία εφαρμογών χρησιμοποιώντας την τεχνολογία.   

Εξοικονόμηση κόστους 

Οι low-code πλατφόρμες βοηθούν στην εξοικονόμηση χρόνου από τη δημιουργία ατελείωτων γραμμών κώδικα και, ως εκ τούτου, χρήματα. Επομένως, επιτρέπουν στους επαγγελματίες να κάνουν πολύ περισσότερα σε πολύ λιγότερο χρόνο. Έτσι, αποτελούν μια οικονομικά αποδοτική εναλλακτική επιλογή για γρήγορες και αποτελεσματικές λύσεις 

Εύκολη συντήρηση  

Η συντήρηση σε πλατφόρμες και εφαρμογές low-code είναι πιο εύκολη και το κόστος πολύ μικρότερο σε σύγκριση με τις παραδοσιακές πλατφόρμες ανάπτυξης.

low-code πλατφόρμες

Προβληματισμοί για τη χρήση τους 

Οι πλατφόρμες low-code είναι πράγματι ένα βήμα προς το απλούστερο coding, την υψηλότερη παραγωγικότητα και τη βελτιστοποιημένη χρήση των πόρων. Όμως, δεν είναι ιδανική λύση για κάθε περίπτωση. 

Ας δούμε μερικούς προβληματισμούς.  

Περιορισμένη δυνατότητα προσαρμογής 

Οι περισσότερες low-code πλατφόρμες παρέχουν περιορισμένες δυνατότητες προσαρμογής, καθώς έχουν σχεδιαστεί για γενική χρήση. Εάν αναζητάς μια εξειδικευμένη λύση που πρέπει να ικανοποιεί πολύπλοκες επιχειρηματικές απαιτήσεις, τότε η χρήση κώδικα είναι απαραίτητη. Επομένως, οι low-code πλατφόρμες ίσως δεν είναι η καλύτερη επιλογή για εσένα. 

Επεκτασιμότητα   

Οι λύσεις λογισμικού θα πρέπει να μπορούν να αντιμετωπίσουν αυξανόμενες απαιτήσεις και να είναι εύκολα επεκτάσιμες. Ωστόσο, όταν πρόκειται για τη δημιουργία λύσεων με μεγάλες δυνατότητες αναβάθμισης, η χρήση low-code πλατφορμών δεν είναι αποτελεσματική, καθώς δεν έχουν πολλές δυνατότητες επεκτασιμότητας. 

Τέτοιου είδους πλατφόρμες προσανατολίζονται περισσότερο στην παροχή ενός γρήγορου, λειτουργικού και εύχρηστου προϊόντος. Συνεπώς, οι επιδόσεις και η επεκτασιμότητα είναι συνήθως  δευτερεύουσες σε τέτοια προϊόντα.   

Δέσμευση στον πάροχο 

Πολλά λογισμικά διατηρούν την ιδιοκτησία του πηγαίου κώδικα των χρηστών. Έτσι, η μετάβαση του project σου από τη μία πλατφόρμα σε άλλη θα μπορούσε είτε να γίνει πολύ δύσκολη είτε να είναι εντελώς αδύνατη. Επομένως, μπορεί να χρειαστεί ακόμη και να ξεκινήσεις το project σου από το μηδέν αν θέλεις να μεταβείς σε άλλη πλατφόρμα.   

Ανησυχίες για την ασφάλεια   

Μεγάλο μέρος του κώδικα στις εφαρμογές που αναπτύσσονται από low-code πλατφόρμες δεν είναι ορατό στον χρήστη. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην είσαι σε θέση να υπολογίσεις τυχόν κενά ασφαλείας που μπορεί να έχει αυτός ο κώδικας.   

Συμπερασματικά 

Καθώς οι low-code πλατφόρμες εξελίσσονται, πολλές από τις ανησυχίες που αναφέραμε ενδεχομένως να αντιμετωπιστούν τελικά. Για παράδειγμα, πολλοί προμηθευτές παρέχουν πρόσθετη υποστήριξη για την επεκτασιμότητα των εφαρμογών σε low-code πλατφόρμες.  

Συνεπώς, μια καλή ισορροπία στην επεκτασιμότητα και τη συνετή χρήση τους μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τις επιχειρήσεις και τους tech lovers να δημιουργούν τα δικά τους projects πιο εύκολα και να προωθήσουν την ταχεία ανάπτυξη νέων ιδεών.  

Αν είσαι λάτρης της τεχνολογίας, ίσως ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις τις low-code πλατφόρμες και να αυτοματοποιήσεις μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς σου! 

Διάβασε ακόμα: 

Στο νέο επεισόδιο του Devotion μιλάμε για τη Svelte 

Devotion: Νέο επεισόδιο για τη Vue.js 

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!