Tα πάντα για το remote working στο Papaki

23 Απριλίου 2020, από

Πώς μπορεί να είναι ένας εργαζόμενος χαρούμενος και αποδοτικός χωρίς να βρίσκεται στο γραφείο; Πώς μπορεί να υπάρξει αυτό το work-life balance που όλοι αποζητούν τα τελευταία χρόνια; Τελικά το remote working λειτουργεί και πώς;

Η τηλεργασία, το “δουλεύω με έναν υπολογιστή από μια παραλία” είναι μια από τις επικρατέστερες επιχειρηματικές τάσεις εδώ και χρόνια στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα, αρκετές εταιρείες έχουν αρχίσει ήδη να το εφαρμόζουν. Ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες λόγω της κρίσης του Covid-19 η ανάγκη για τηλεργασία χτύπησε την πόρτα πολλών εταιρειών. Για να συνεχίσουν οι ομάδες τους να εργάζονται από το σπίτι, προσαρμόστηκαν στα μέτρα ασφαλείας κάνοντας μια έκτακτη μετάβαση σε αυτό το μοντέλο εργασίας.

Τι κάνουμε εμείς εδώ

Στο Papaki, ήδη από το 2016, είμαστε από εκείνους που το γραφείο μας βρίσκεται εκεί όπου είναι και ο υπολογιστής μας. Υπάρχουν μέλη της ομάδας που εργάζονται από άλλες πόλεις αλλά και χώρες. Άλλοι είναι πράγματι digital nomads, ταξιδεύουν ανά τον κόσμο κάνοντας γραφείο τους όποια παραλία ή βουνό βρεθεί στο πέρασμά τους. Στην Κρήτη, όπου βρίσκεται η βάση μας, εφαρμόζουμε το semi remote working μοντέλο. Επιλέγουμε δηλαδή ποιες μέρες θα δουλεύουμε από το γραφείο και ποιες από το σπίτι. Το personalisation, η εξατομίκευση δηλαδή, παίζει κομβικό ρόλο στην εργασία μας. Mόλις ξεκίνησε η κρίση του Covid-19, το Papaki μετέβη εύκολα και αποτελεσματικά σε ενα full remote πλάνο εργασίας: όλοι, χωρίς εξαιρέσεις από τα σπίτια μας!

Γιατί μια εταιρεία να επιλέξει την τηλεργασία;

Μπορεί αρχικά να ακούγεται παράξενο σε κάποιον που δεν έχει εμπειρία πώς γίνεται να λειτουργεί αποτελεσματικά μια ομάδα όταν δουλεύει εξ αποστάσεως. Η αλήθεια είναι όμως ότι τα οφέλη του remote working είναι πολλά και βλέπουμε τα αποτελέσματα καθημερινά όχι μόνο στην ψυχολογία μας αλλά και στην απόδοση της εταιρείας.

Λιγότεροι περισπασμοί, περισσότερη συγκέντρωση

Σύμφωνα με έρευνα, το 75% όσων εργάζονται remotely το κάνουν γιατί έχουν λιγότερους περισπασμούς. Στο σπίτι, σε ένα co-working space ή σε μια βιβλιοθήκη συχνά συγκεντρώνεσαι πιο εύκολα και για περισσότερη ώρα αποφεύγοντας τους περισπασμούς του γραφείου. Η απόδοση αυξάνεται σημαντικά όταν δουλεύουμε από το σπίτι: το 85% των επιχειρήσεων επιβεβαιώνει ότι η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί εφαρμόζοντας τηλεργασία.  Ωραίο το γραφείο αλλά καμιά φορά (και ειδικά σε open space) η φασαρία από άλλα τμήματα, τα τηλέφωνα και πολλά άλλα κάνουν σχεδόν αδύνατο να φέρεις εις πέρας ένα μεγάλο πρότζεκτ.

Stress free

Το 86% των εργαζομένων -σύμφωνα με την ίδια έρευνα- δήλωσε ότι παρουσίασε χαμηλότερα ποσοστά άγχους όταν δουλεύει από το σπίτι. Μπορεί να έχεις όρεξη για δουλειά αλλά καμία διάθεση να πας στο γραφείο. Το γεγονός ότι πρέπει αναγκαστικά να παρουσιαστείς κάπου σου προκαλεί στρες από μόνο του. Είναι ότι μπορείς να είσαι με τις πυτζάμες σου όλη μέρα ή να κάνεις ένα μικρό διάλειμμα και να ποτίσεις τις γλάστρες σου; Ό,τι κι αν είναι, όταν δουλεύεις από το σπίτι έχεις λιγότερο στρες.

Στα μέτρα μας!

Το personalisation στην εργασία είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Οι άνθρωποι της ομάδας είναι πιο χαρούμενοι έχοντας τη δυνατότητα να φτιάχνουν οι ίδιοι το πρόγραμμά τους. Όλοι είμαστε διαφορετικοί και οι ανάγκες μας ποικίλουν. Συνεπώς αποδίδουμε καλύτερα όταν μπορούμε να εξισορροπήσουμε τη δουλειά με την προσωπική μας ζωή. Μπορεί στο διάλειμμα να θέλουμε να φάμε με την οικογένειά μας, να εργαστούμε δίπλα στον σύντροφό μας ή στον καθαρό αέρα. Όσο άνετο κι αν είναι το γραφείο, όταν έχουμε τη δυνατότητα επιλογής, αγαπάμε τη δουλειά μας περισσότερο. Άλλωστε εταιρείες που εφαρμόζουν τηλεργασία παρουσιάζουν 25% χαμηλότερη αποχώρηση εργαζομένων σε σχέση με εταιρείες που δεν εφαρμόζουν!

Save the planet

Με τον δικό σου τρόπο, περιορίζοντας τις μετακινήσεις από και προς το γραφείο, μειώνεις και το ενεργειακό σου αποτύπωμα. Παγκοσμίως, περίπου το 27% της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα οφείλεται στις μετακινήσεις! Περιορίζουμε τις μέρες και τις φορές που πηγαινοερχόμαστε στο γραφείο, βάζοντας ένα λιθαράκι ακόμη υπέρ της μείωσης των ρύπων.

Επιπλέον, μια εταιρεία που εφαρμόζει τηλεργασία μπορεί να μειώσει τα κόστη για κτιριακές υποδομές και ταυτόχρονα οι ομάδες της να είναι πιο ευέλικτες να εργαστούν από οπουδήποτε. Τέλος, ένα εκπληκτικό πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί η εταιρεία να βρίσκει υποψήφιους εργαζόμενους από οπουδήποτε στον κόσμο. Επομένως διαλέγει τον πιο κατάλληλο άνθρωπο χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς!

remote working image

Πώς το καταφέρνουμε, όμως;

Κουλτούρα

Για να καταφέρει μια εταιρεία να κατακτήσει ένα ομαλό και αποτελεσματικό μοντέλο τηλεργασίας, πρέπει να ξεκινήσει από την ίδια τη φιλοσοφία της εταιρείας και τη νοοτροπία των εργαζομένων. Στο Papaki, η εταιρική κουλτούρα ξεκινάει από τη συνέντευξη του υποψήφιου εργαζόμενου και εκφράζεται στην καθημερινότητα του γραφείου και της ομάδας. Oι πυλώνες στους οποίους βασίζεται η άψογη τηλεργασία του Papaki είναι η αμοιβαία εμπιστοσύνη, η αυτοηγεσία και η διαφάνεια.

Eργαλεία

Το δεύτερο βασικό συστατικό για να εφαρμοστεί τέλεια το remote working είναι να λειτουργούν τα κατάλληλα εργαλεία. Μέθοδοι που κρατάνε την ομάδα δεμένη, τα μέλη οργανωμένα και τους managers ενήμερους σχετικά με τα tasks του καθένα.

Στο Papaki δίνουμε μεγάλη βάση στην συχνή επικοινωνία μεταξύ των μελών γι’ αυτό έχουμε καθιερώσει ένα σύστημα καθημερινών meetings: μέσα στις επιμέρους ομάδες αλλά και μεταξύ των head και των managers.

Το Slack και το G Suite της Google είναι αναπόσπαστα εργαλεία ανοικτής και άμεσης επαφής με την ομάδα (ακόμη και για fun πράγματα). Χρησιμοποιούμε επίσης το intranet, ένα εσωτερικό δίκτυο όπου ανεβαίνουν όλα τα νέα και τα insights της εταιρείας. Παράλληλα, για την αποτελεσματική οργάνωση των επιμέρους tasks, χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα trello που μας βοηθάει να γνωρίζουμε τι πρέπει να ολοκληρωθεί και πότε καθώς και ποια μέλη εμπλέκονται στο κάθε πρότζεκτ. Έτσι όλοι έχουμε τον έλεγχο του χρόνου μας, υπάρχει διαφάνεια και είμαστε αποτελεσματικοί.

Στo Papaki δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της ασφάλειας. Είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί και πληρούμε όλες τις προδιαγραφές ώστε να μην μπορεί κάποιος τρίτος να έχει πρόσβαση σε αρχεία της εταιρείας. Αυτό το καταφέρνουμε χρησιμοποιώντας από το σπίτι VPN και άλλα παρόμοια συστήματα.

Houston, we have a problem 

Φυσικά και υπάρχουν προκλήσεις κατά την τηλεργασία που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Εταιρείες που δεν είναι προετοιμασμένες κατάλληλα και εφαρμόζουν έκτακτα και βιαστικά μοντέλα τηλεργασίας συχνά βρίσκουν μπροστά τους διάφορους κινδύνους. Το πιο σημαντικό πρόβλημα για τα μέλη της ομάδας είναι αυτό της απώλειας ισορροπίας μεταξύ της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Είναι εύκολο οι εργαζόμενοι να αρχίσουν να χάνουν τα όρια του πότε κλείνουμε τον υπολογιστή και σταματάμε τη δουλειά. Η μέρα εργασίας μπορεί να επεκταθεί σε αλλόκοτες ώρες αλλά και σαββατοκύριακα.

*and how we solve it*

Είναι σημαντικό κάθε εργαζόμενος να έχει ένα συγκεκριμένο χώρο όπου εργάζεται μέσα στο σπίτι καθώς και να ακολουθεί το ωράριό του όπως θα έκανε στο γραφείο. Από την άλλη, μια ανέτοιμη επιχείρηση μπορεί να πέσει στην παγίδα του αυταρχικού ελέγχου και της ανασφάλειας σχετικά με το πόσο αποδοτικοί είναι οι εργαζόμενοι από το σπίτι. Εφαρμόζοντας αρχικά την φιλοσοφία και στη συνέχεια τα εργαλεία που αναφέρθηκαν, ο κίνδυνος και η ανασφάλεια εξαφανίζονται σχεδόν. Τη θέση τους παίρνει ένα ισορροπημένο και αποτελεσματικό σύστημα εργασίας με χαρούμενες και engaged ομάδες και ικανοποιημένους εργοδότες!

Στο Papaki οραματιζόμαστε έναν κόσμο γεμάτο με Happy People και ξεκινάμε από εμάς τους ίδιους. Αν σκέφτεσαι να δοκιμάσεις κι εσύ στην εταιρεία σου ένα μοντέλο remote working σου συνιστούμε να κάνεις μια προσπάθεια ακολουθώντας τα tips που σου δώσαμε!

Μπες στη συζήτηση

  • Καλησπέρα σας,

    Ενδιαφέρομαι να εργαστώ στην εταιρία σας. Εργάζομαι ως ΙΤ σε εταιρία διαχείρισης eshop 2 χρόνια και θα ενδιαφερόμουν να δουλέψω για εσάς. Μένω στην Αθήνα και θα χαρώ να με καλέσετε ή να μου απαντήσετε στο email μου. Σχεδιάζω ταξίδι στην Κρήτη τον επόμενο μήν και θα μπορώ να έρθω να με δείτε και από κοντά. Το κινητό μου είναι 6984759301

Πες μας τη γνώμη σου!