Πώς θα βγάλεις λεφτά από το YouTube

money on Youtube

05 Οκτωβρίου 2020, από

Με χιλιάδες νέους χρήστες παγκοσμίως και δισεκατομμύρια ώρες παρακολούθησης καθημερινά, το YouTube είναι η μεγαλύτερη πλατφόρμα μέσα από την οποία μπορείς να μοιραστείς βίντεο. Έχει ανατρέψει τα δεδομένα στον κόσμο των media. Πλέον μπορεί ο καθένας να δημιουργήσει ένα βίντεο, να το μοιραστεί με ένα μεγάλο κοινό και φυσικά, να βγάλει χρήματα μέσα από αυτή τη διαδικασία. Εάν θέλεις κι εσύ να ασχοληθείς σοβαρά με το ΥοuTube συνέχισε να διαβάζεις.

Ξεκινώντας από τα βασικά

Πρώτα λοιπόν, πρέπει να αποφασίσεις ποιο θέλεις να είναι το περιεχόμενό σου. Δημιούργησε βίντεο που να κεντρίζουν το ενδιαφέρον και ο κόσμος να θέλει παρακολουθεί. Όσο πιο πρωτότυπα, πιο μοναδικά είναι τα βίντεο σου, τόσο πιο γρήγορα θα ξεχωρίσεις από τους υπόλοιπους. Συγχρόνως, περιεχόμενο σχετικό με προϊόντα ή υπηρεσίες, είναι πιο πιθανό να σου φέρει διαφημιζόμενους, σπόνσορες και κέρδη.

Η ιδέα όμως δεν αρκεί. Πρέπει να προσέξεις και την αισθητική σου και το ύφος σου. Σε αυτό θα σε βοηθήσει ο εξοπλισμός. Δεν χρειάζεται να ξοδέψεις πολλά, όμως μια καλή κάμερα, ένα αξιόπιστο μικρόφωνο και ένα εύχρηστο πρόγραμμα για μοντάζ, θα σε βοηθήσουν να πετύχεις ένα αισθητικό αποτέλεσμα, που θα κρατήσει τον θεατή περισσότερη ώρα στο βίντεο σου.

Ακόμα, το κοινό σου, θέλει να βλέπει συνεχώς νέο υλικό από σένα. Να είσαι επομένως, συνεπής. Όσο πιο συχνά ανεβάζεις, τόσο πιο συχνά θα εμφανίζεσαι στην αρχική σελίδα των συνδρομητών σου. Έχει παρατηρηθεί ότι βίντεο που ανεβαίνουν σταθερές ημέρες, είναι πιο πιθανόν να δημιουργήσουν περισσότερα views.

Ωραία, μέχρι εδώ. Έχεις διαμορφώσει το κανάλι σου, ασχολείσαι με αυτό, ανεβάζοντας βίντεο και περιεχόμενο, και περιμένεις να βγάλεις χρήματα.

Εγγραφή στο Πρόγραμμα Συνεργατών του YouΤube

Για να έχεις έσοδα από το YouTube, θα χρειαστεί να μπεις στο Πρόγραμμα Συνεργατών ή αλλιώς Youtube Partnership Program (YPP).

Από την “Κατάσταση καναλιού” στο προφίλ σου, ενεργοποίησε τη “δημιουργία εσόδων”. Για να κάνεις αίτηση συμμετοχής, θα πρέπει να έχεις 1.000 ακολούθους και 4.000 ώρες παρακολούθησης στο κανάλι σου μέσα στους τελευταίους 12 μήνες. Στη συνέχεια συμφωνείς με τους όρους του Προγράμματος και συνδέεις τον λογαριασμό σου στο Google ΑdSense, δηλαδή τον λογαριασμό που χρησιμοποιείς για να κερδίζεις χρήματα από τη σελίδα ή το blog σου. Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις μέσα από το YouTube.

Στη συνέχεια, το YouTube θα ελέγξει το περιεχόμενό σου και κατά πόσον ανταποκρίνεται στις οδηγίες και τις πολιτικές του. Η διαδικασία της αξιολόγησης διαρκεί συνήθως 1 μήνα.

Βγάζοντας λεφτά από το YouTube

Διαφήμιση

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βγάλεις χρήματα από το περιεχόμενο σου στο Youtube. Το εισόδημα από τις διαφημίσεις είναι ο πιο συνηθισμένος, όχι όμως απαραίτητα και ο πιο επικερδής τρόπος.

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται με τη μορφή display ads, overlay ads, skippable video ads, non-skippable video ads, bumper ads και sponsored cards. Πληρώνεσαι από τις διαφημίσεις όταν ο θεατής πατήσει κλικ πάνω τους (CPC) ή όταν τις παρακολουθεί (CPM), στη δεύτερη περίπτωση, όμως, το κέρδος είναι πολύ μικρότερο.

Videos με ευχάριστο και φιλικό προς τους διαφημιζόμενους περιεχόμενο, φέρνουν περισσότερα χρήματα από τις διαφημίσεις. Επίσης, τα χρήματα από τις διαφημίσεις είναι περισσότερα όταν προβάλλονται σε πιο ισχυρές οικονομικά χώρες, ή σε βίντεο με αγγλόφωνο περιεχόμενο που απευθύνονται σε μεγαλύτερο κοινό.

Σημαντικό επίσης να γνωρίζεις ότι σε περιόδους με υψηλή αγοραστική κίνηση, τα έσοδα από τις διαφημίσεις αυξάνονται.

Ξεχωριστά features

Εκτός από τις διαφημίσεις υπάρχουν όμως και άλλα features που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να βγάλεις χρήματα από το Youtube Partnership Program. Ενεργοποίησε το superchat όταν κάνεις μια live μετάδοση για να παίρνεις donations από τους θεατές σου, ή προσκάλεσε τους viewers σου να γίνουν συνδρομητές καταβάλλοντας ένα μηνιαίο subscription για να λάβουν έξτρα προνόμια (channel membership).

Στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί σημαντικά οι χρήστες που επιθυμούν να ενισχύσουν με αυτούς τους τρόπους τα αγαπημένα τους κανάλια και είμαστε ακόμα στην αρχή.

Άλλα ξεχωριστά features είναι μέσω του merchandise shelf και του YouΤube Premium.

YouTube Analytics

Αναρωτιέσαι ποιοι είναι οι καλύτεροι θεατές σου; Από πού σε παρακολουθούν, τι ώρα, και πόσα χρήματα βγάζεις; Το Youtube Analytics έχει τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα και σε πολλά ακόμα.

Το Youtube Analytics θα σε βοηθήσει να κάνεις optimize το περιεχόμενο σου, ανεβάζοντας βίντεο που ενδιαφέρουν τους viewers σου.

Αν σε παρακολουθούν από το εξωτερικό μπορείς να προσθέσεις υπότιτλους ή μεταδεδομένα στη γλώσσα τους, για να κάνεις την πρόσβασή τους στα βίντεο σου, πιο εύκολη.

Ακόμα μπορείς να δημοσιεύεις βίντεο τη χρονική στιγμή που ξέρεις ότι θα είναι συντονισμένο το κοινό σου. Έτσι, θα αυξήσεις τις προβολές και το χρόνο παρακολούθησης, άρα περισσότερα χρήματα για το κανάλι σου.

Με τον ίδιο τρόπο μπορείς να αξιολογήσεις ποια βίντεο πήγαν καλύτερα, ποιο θέμα, ποια αισθητική, προτιμούν οι viewers σου, και να δημιουργήσεις περισσότερα παρόμοια βίντεο. Ακόμα θα σε βοηθήσει να καταλάβεις ποιοι τίτλοι, μικρογραφίες βίντεο και λέξεις κλειδιά φέρνουν τις περισσότερες προβολές και το υψηλότερο click through rate. Προσοχή όμως, δεν σε ενδιαφέρουν μόνο τα πολλά clicks. Σημασία έχει και ο χρόνος παρακολούθησης, δηλαδή ότι ο θεατής βρήκε αυτό που πράγματι έψαχνε.

Επιπλέον τρόποι να αυξήσεις τα έσοδά σου

Ακόμα και όταν δεν πληρώνεσαι απευθείας από το Youtube, υπάρχουν τρόποι να βγάλεις χρήματα από το κοινό σου.

Ένας πολύ συνηθισμένος τρόπος είναι η προώθηση προϊόντων/υπηρεσιών μέσα από το κανάλι σου. Μπορείς να συνεργαστείς απευθείας με κάποιο brand, προκειμένου να φτιάξεις βίντεο σχετικά με το προϊόν ή την υπηρεσία τους. Μπορείς ακόμα να προσθέσεις στην περιγραφή του βίντεο affiliate links και έτσι κάθε φορά που κάποιος πατώντας το link πραγματοποιεί αγορά, εσύ θα παίρνεις μια προμήθεια. Είναι ωραίο να πουλάς μέσα από το κανάλι σου, πρόσεξε όμως, να προωθείς μόνο ό,τι πιστεύεις ότι αξίζει για το κοινό σου, αλλιώς θα χάσεις την εμπιστοσύνη του.

Εάν έχεις χτίσει ένα πιστό κοινό, μπορείς εξάλλου, να τους ζητήσεις να σε ενισχύσουν. Μια μικρή μηνιαία συνδρομή στο patreon ή σε άλλη πλατφόρμα, μπορεί να σου εξασφαλίσει τα χρήματα και την ενέργεια για να ασχοληθείς με ένα project που ενδιαφέρει τους θεατές σου.

Καταλήγοντας

Δεν είναι σωστό να ισχυριστούμε ότι είναι εύκολο να δημιουργήσεις ένα πετυχημένο κανάλι, από το οποίο θα βγάζεις σταθερά, πολλά χρήματα. Είναι όμως μια ενδιαφέρουσα και δημιουργική διαδικασία, με απίστευτες προοπτικές!

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!