Trademark: Γιατί και πώς να το κατοχυρώσεις

29 Οκτωβρίου 2020, από

Εάν έχεις μια επιχείρηση ή ασκείς κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα, διαθέτεις κι ένα εμπορικό σήμα (trademark). Tο εμπορικό σου σήμα είναι ένα σημαντικό περιουσιακό σου στοιχείο το οποίο πρέπει να κατοχυρώσεις για πολλούς λόγους.

Τι είναι εμπορικό σήμα

Ξεκινώντας από τα βασικά, ως εμπορικό σήμα θεωρείται κάθε σημείο επιδεκτικό γραφικής παραστάσεως, ικανό να διακρίνει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μιας επιχείρησης από εκείνα άλλων επιχειρήσεων.
Μπορούν να αποτελέσουν σήμα ιδίως οι λέξεις, τα ονόματα φυσικών ή νομικών προσώπων, τα ψευδώνυμα, οι απεικονίσεις, τα σχέδια, τα γράμματα, οι αριθμοί, οι ήχοι, συμπεριλαμβανομένων των μουσικών φράσεων, το σχήμα του προϊόντος ή της συσκευασίας του.

Πώς μπορείς να καταχωρήσεις το εμπορικό σήμα σου

Αρχικά, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η κατοχύρωση μπορεί να γίνει, εντός ΕΕ, σε διάφορα επίπεδα. Ειδικότερα:

Α. Προστασία σε εθνικό επίπεδο
Β. Προστασία σε περιφερειακό επίπεδο για καταχώριση στο Βέλγιο, τις Κάτω Χώρες ή/και το Λουξεμβούργο, μέσω του BOIP.
Γ. Προστασία σε ολόκληρη την ΕΕ (όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ) μέσω του EUIPO.
Δ. Διεθνής καταχώρηση μέσω του WIPO

Σε αυτό τo άρθρο, θα εστιάσουμε στην κατοχύρωση σε εθνικό επίπεδο που αφορά επιχειρήσεις που θέλουν προστασία μόνο στην Ελλάδα.
Στη χώρα μας, η κατοχύρωση εθνικού σήματος γίνεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και είναι σημαντικό να υπάρχει ένας νομικός σύμβουλος για υποστήριξη και συμβουλευτική.

Νέα υπηρεσία κατοχύρωσης εθνικού σήματος

To Papaki, αντιλαμβανόμενο τη σημασία κατοχύρωσης εθνικού εμπορικού σήματος αλλά και την ανάγκη εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων που δεν έχουν χρόνο ή σχετική τεχνογνωσία, προσφέρει τη νέα υπηρεσία κατοχύρωσης εθνικού εμπορικού σήματος.
Το εξειδικευμένο προσωπικό μας, αναλαμβάνει να τρέξει τη διαδικασία. Τα βήματα είναι απλά και σε βοηθούν να κατοχυρώσεις το εθνικό εμπορικό σου σήμα, από το σπίτι!

1ο βήμα: Αποστολή αίτησης

Συμπληρώνεις τη φόρμα και εμείς σύντομα επικοινωνούμε μαζί σου για να σε ενημερώσουμε για την υπηρεσία και οποιαδήποτε άλλη διευκρίνιση χρειαστείς.

2o βήμα: Έρευνα και συμβουλευτική

Μετά την αγορά της υπηρεσίας, ερευνούμε τη διαθεσιμότητα του σήματος που θέλεις να κατοχυρώσεις ενώ παρέχουμε και συμβουλευτικές υπηρεσίες.

3o βήμα: Συγκέντρωση εγγράφων

Σε ενημερώνουμε για τα απαραίτητα έγγραφα και, αφού μας στείλεις, τα ελέγχουμε για τυχόν διορθώσεις.

4o βήμα: Κατάθεση αίτησης

Καταθέτουμε την αίτηση κατοχύρωσης εθνικού εμπορικού σήματος.

5ο βήμα: Αποστολή έγκρισης από το Papaki σε σένα

Εφόσον η αίτηση εγκριθεί, αποστέλουμε την απόφαση στη διεύθυνση email που μας έχεις υποδείξει. Το εμπορικό σου σήμα θα είναι κατοχυρωμένο για 10 έτη! Φυσικά, μπορεί στη συνέχεια να ανανεωθεί.

Τα οφέλη της καταχώρισης εμπορικού σήματος

  • Η εμπορική σου επιχείρηση δικαιούται να χρησιμοποιεί το σήμα αλλά και να εμποδίζει τρίτους (ανταγωνιστές και μη) από το να χρησιμοποιήσει το ίδιο ή και παρόμοιο σήμα
  • Αποκτάς ένα ισχυρό μέσο αναγνωρισιμότητας, διευρύνεις το πελατολόγιό σου και προσδίδεις κύρος στην επιχείρησή σου
  • Δικαιούσαι να το μεταβιβάσεις/πουλήσεις, και να ζητήσεις χρήματα ανάλογα με τη φήμη του brand σου
  • Δικαιούσαι να παραχωρείς, με ανάλογη αμοιβή, άδειες κατάθεσης ή χρήσης του εμπορικού σου σήματος σε τρίτους
  • Ως δικαιούχος του εμπορικού σήματος, έχεις κάθε νόμιμο δικαίωμα αποκλειστικής και εμπορικής εκμετάλλευσής του.
  • Η κατοχύρωση ενός εμπορικού σήματος προσδίδει στο brand σου επιπλέον κύρος στην αγορά, καθώς μπορείς να χρησιμοποιείς νόμιμα το διακριτικό ™ – για το “trademark”.

Καταλήγοντας

Το σήμα σου είναι αυτό που αντανακλά τις αξίες σου. Αποτελεί ένα περιουσιακό στοιχείο της επιχείρησής σου το οποίο μπορεί να πουληθεί, να αγοραστεί και να μεταβιβαστεί. Μάλιστα αποτελεί ένα περιουσιακό στοιχείο του οποίου η αξία με την πάροδο του χρόνου αυξάνεται και είναι ανάλογο της φήμης και της πελατείας σου. Κατοχύρωσέ το!

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!