Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το myDATA της ΑΑΔΕ

Blog Image Papaki myDATA

Τελευταία ενημέρωση 08/01/2021

Ενημέρωση: Η στρατηγική συνεργασία του Papaki με το Oxygen Pelatologio ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2023 και πλέον οι σχετικές υπηρεσίες δεν παρέχονται μέσω του Papaki. Εάν σε ενδιαφέρει η ηλεκτρονική τιμολόγηση, επισκέψου απευθείας το pelatologio.gr 
                                                                                                                                                           

Τον τελευταίο καιρό, ακούγονται συνεχώς λέξεις και φράσεις όπως ηλεκτρονική τιμολόγηση ή υποχρεωτική υποβολή στην πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ. Οι πληροφορίες είναι τόσες πολλές και συγκρουόμενες, που έχει δημιουργηθεί μια σύγχυση και ανάλογη αγωνία από την πλευρά των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων.

Είναι λογικό σε κάθε αλλαγή της νομοθεσίας και κυρίως των διαδικασιών που ακολουθούν οι επιχειρήσεις, να προκύπτουν δυσκολίες. Ωστόσο, ας είμαστε αισιόδοξοι. Οι δυσκολίες είναι για να ξεπερνιούνται και η προσαρμογή δεν είναι ανέφικτη, ακόμα και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πάμε, λοιπόν, να δούμε τα κυριότερα σημεία που αφορούν το myDATA και την ηλεκτρονική τιμολόγηση.

Τι είναι το myDATA, με δύο λόγια

Το myDATA είναι μια πλατφόρμα που έχει αναπτύξει η ΑΑΔΕ με σκοπό να καταγράφει, σε πραγματικό χρόνο, τα έσοδα και τα έξοδα μιας επιχείρησης. Έτσι, θα καταπολεμηθεί το φαινόμενο των πλαστών παραστατικών και κατά συνέπεια η φοροδιαφυγή. Παράλληλος στόχος, είναι να διατηρούνται online τα ηλεκτρονικά βιβλία της επιχείρησης, και μελλοντικά να μπορεί να συμπληρωθεί το Ε3 των επιχειρήσεων για τη φορολογική δήλωση, αυτόματα.

Προς το παρόν, η έλευση του myDATA δεν σημαίνει κατάργηση των βιβλίων της επιχείρησης και φυσικά, σε καμία περίπτωση, κατάργηση του λογιστή. Οι λογιστές και οι λογίστριες είναι οι άνθρωποι που θα σηκώσουν ένα μεγάλο βάρος από τις απαιτήσεις του myDATA, των αρχικών παραμετροποιήσεων, των χαρακτηρισμών των παραστατικών σου και τον εντοπισμό λαθών.

Όλα τα παραστατικά (αποδείξεις και τιμολόγια) θα υποβάλλονται στο myDATA και ο τελικός καταναλωτής θα μπορεί, σκανάροντας ένα QR Code, να ελέγξει την αυθεντικότητα του παραστατικού που έχει στα χέρια του.

Για ποιους ισχύει και από πότε, η υποβολή των παραστατικών στο myDATA;

Από 01/01/2021 ισχύει για όλους. Για κάθε ελεύθερο επαγγελματία ή επιχείρηση ανεξαρτήτως μεγέθους. Κάθε παραστατικό που εκδίδεται, για να θεωρείται νόμιμο, θα πρέπει να υποβληθεί στο myDATA.

Άκουσα ότι πήρε παράταση έως 31/03/2021. Τι ισχύει;

Με δεδομένες τις δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και γενικότερα η κοινωνία, δόθηκε μια παράταση έως και 31/03/2021 στην υποχρεωτική υποβολή των παραστατικών από την 1η Ιανουαρίου. Η υποχρέωση υποβολής στο myDATA των παραστατικών παραμένει για όλους και θα πρέπει να γίνει για όλα τα παραστατικά που εκδόθηκαν από 01/01/2021. Απλά η υποβολή αυτών των παραστατικών θα μπορεί να γίνει αργότερα.

Οπότε μπορώ να ξεκινήσω αργότερα;

Τυπικά ναι. Πρακτικά, καλύτερα να ξεκινήσεις το συντομότερο δυνατό με την έκδοση των παραστατικών σου μέσα από το Oxygen Pelatologio και αν είναι δυνατόν και με την άμεση υποβολή τους. Έτσι δεν θα βρεθείς προ εκπλήξεων και δυσκολιών την τελευταία στιγμή. Η παράταση πρακτικά μας δίνει χρόνο να συνηθίσουμε την διαδικασία της ηλεκτρονικής έκδοσης και της υποβολής στο myDATA και φυσικά να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα τα όποια προβλήματα θα προκύψουν.

Πρέπει να χρησιμοποιήσω ειδικό λογισμικό για την υποβολή;

Εάν εκδίδεις λίγα τιμολόγια το έτος (λιγότερα από 50), και ο τζίρος σου δεν ξεπερνάει τις €50.000, μπορείς να χρησιμοποιήσεις για την υποβολή, την ενσωματωμένη εφαρμογή που είναι διαθέσιμη από την ΑΑΔΕ.

Όμως, για να κάνεις την ζωή σου πιο εύκολη, είναι καλύτερο να κάνεις χρήση μιας εφαρμογής ηλεκτρονικής τιμολόγησης όπως το Oxygen Pelatologio. Θα σε βοηθήσει τόσο στο να εκδώσεις ηλεκτρονικά τα τιμολόγιά σου, όσο και να τα υποβάλεις αυτόματα στο myDATA χωρίς κόπο, χωρίς να χάνεις χρόνο για την χειροκίνητη υποβολή, και κυρίως αποφεύγοντας τρανταχτά λάθη στα φορολογικά στοιχεία.

Εάν η επιχείρηση σου εκδίδει περισσότερα από 50 τιμολόγια τον χρόνο ή ξεπερνάει σε τζίρο τις €50.000 τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις μια εφαρμογή για την αυτοματοποιημένη υποβολή.

Τι σχέση έχει το myDATA με τους φορολογικούς μηχανισμούς και τις ταμειακές μηχανές;

Η υποβολή των παραστατικών θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο και θα πιστοποιούνται κατά την στιγμή της έκδοσης τους από το myDATA. Κάθε καταναλωτής θα μπορεί να ελέγξει γρήγορα, από το κινητό του τηλέφωνο, την αυθεντικότητα ή μη του παραστατικού χωρίς περιθώρια έκδοσης πλαστών στοιχείων. Μια επιχείρηση, δηλαδή, δεν θα έχει ανάγκη, τις περισσότερες φορές, να προμηθευτεί και να συντηρεί φορολογικό μηχανισμό ή ταμειακή μηχανή.

Μπορώ να καταργήσω τον φορολογικό μηχανισμό ή την ταμειακή μου;

Ναι. Από 01/01/2021 αυτό είναι δυνατό, κάνοντας χρήση της εφαρμογής Oxygen Pelatologio με ταυτόχρονη χρήση της Υπηρεσίας Παρόχου Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης Oxygen myDATA Provider ή σε απλά λόγια με χρήση του “εικονικού φορολογικού μηχανισμού”.

Πιστοποιημένοι πάροχοι και εφαρμογές ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Τι πρέπει να χρησιμοποιήσω;

Ως τελικός πελάτης, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής τιμολόγησης πλήρως συμβατό με το myDATA, που θα αναλάβει την έκδοση και την υποβολή των παραστατικών σου, με τον μικρότερο δυνατό κόπο.

Η επικοινωνία και η αποστολή των παραστατικών στο myDATA της ΑΑΔΕ, μπορεί να γίνει με 2 τρόπους, ανάλογα τις ανάγκες και τις απαιτήσεις. Συγκεκριμένα, είτε με απευθείας σύνδεση του ERP (με τους προσωπικούς σου κωδικούς myDATA) είτε με την επιπλέον υπηρεσία του παρόχου ηλεκτρονικής τιμολόγησης, που σε απλή γλώσσα θα την λέγαμε και “Εικονικό Φορολογικό Μηχανισμό”.

Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητη είναι μια σύγχρονη εφαρμογή, πλήρως συμβατή με το myDATA, η οποία να μπορεί να επικοινωνήσει σε πραγματικό χρόνο με το myDATA, όπως το Oxygen Pelatologio.

Με τον “Εικονικό φορολογικό μηχανισμό” μπορείς να εκδώσεις και αποδείξεις λιανικής πώλησης, καταργώντας την ταμειακή ή τον παραδοσιακό φορολογικό μηχανισμό σου, εξοικονομώντας χρήματα από την αγορά του, την συντήρηση και φυσικά την ευθύνη της κατοχής ενός τέτοιου εξοπλισμού στο χώρο σου. Επιπρόσθετα, θα μπορείς να εκδώσετε νόμιμες αποδείξεις λιανικής πώλησης ακόμα και από το κινητό σου τηλέφωνο όπου και αν βρίσκεσαι. Η απόδειξη ή το τιμολόγιο μπορεί να παραδοθεί online στον πελάτη σου με email ή sms. Φυσικά μπορείς να το εκτυπώσεις εάν θέλεις και να του το δώσεις στο χέρι.

Την υπηρεσία του Παρόχου Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης μπορούν να την προσφέρουν μόνο εταιρίες και εφαρμογές που έχουν πιστοποιηθεί από την ΑΑΔΕ ως “Αδειοδοτημένοι Πάροχοι Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης”, όπως το Oxygen Pelatologio το οποίο επιπρόσθετα διαθέτει και ISO 27001:2013 για την διαβίβαση των παραστατικών σου με ασφάλεια και συνέπεια στο myDATA.

Το Oxygen Pelatologio, αυτή την στιγμή, είναι ένας από τους λίγους Πιστοποιημένους από την ΑΑΔΕ παρόχους ηλεκτρονικής Τιμολόγησης και μπορεί με αξιοπιστία και ασφάλεια να αναλάβει τον “εικονικό φορολογικό σου μηχανισμό” και να σου προσφέρει μια ολοκληρωμένη λύση για την online οργάνωση και ηλεκτρονική τιμολόγηση της επιχείρησης σου.

Μπορείς να δεις περισσότερες πληροφορίες για τις δυνατότητες σύνδεσης και αποστολής των παραστατικών σου στο myDATA, εδώ.

 

Μπες στη συζήτηση

  • καλό θα ήταν να προσέχουμε τί γράφουμε…
    Στο άρθρο αναφέρει ο κ. Γράσσος:
    ‘Εάν η επιχείρηση σου εκδίδει περισσότερα από 50 τιμολόγια τον χρόνο ή ξεπερνάει σε τζίρο τις €50.000 τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις μια εφαρμογή για την αυτοματοποιημένη υποβολή.’
    ΛΑΘΟΣ – ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ.
    Από τη σελίδα της ΑΑΔΕ (https://www.aade.gr/sites/default/files/2020-10/FAQs_myDATA_A1138_2020.pdf):
    ‘Την ειδική φόρμα καταχώρησης μπορούν να χρησιμοποιούν οι
    οντότητες που έχουν τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην σχετική Απόφαση
    Α.1138/2020 της διαδικασίας ηλεκτρονικής διαβίβασης δεδομένων (έως 50.000 €
    ακαθάριστα έσοδα για όσες οντότητες τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα είτε
    όσοι εκδίδουν έως 50 τιμολόγια ανεξαρτήτως τηρούμενου λογιστικού συστήματος).’

    Άρα, είτε ο κύριος Γράσσος δεν ξέρει να διαβάζει, είτε σκοπίμως παραπλανεί τον κόσμο προκειμένου να καταλήξει στην εφαρμογή Oxygen ενώ δεν τη χρειάζεται.
    Και στις 2 περιπτώσεις επιεικώς ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ.

  • Κύριε Στέργιο προσπαθώ να καταλάβω που ακριβώς είναι η διαφωνία σας αλλά δεν μπορώ να βρω τι το διαφορετικό είπα στο άρθρο.

    Το αν κάποιος χρειάζεται μια εφαρμογή οργάνωσης και ηλεκτρονικής τιμολόγησης εξαρτάτε από τις ανάγκες του και τον βαθμό οργάνωσης που επιθυμεί να έχει στην επιχείρηση του. Είναι ξεκάθαρο ότι όποια επιχείρηση εκδίδει περισσότερα από 50 τιμολόγια ανεξαρτήτως αξίας ή υπερβαίνει τις 50.000 ακαθάριστα έσοδα ανεξαρτήτως αριθμού τιμολογίων θα πρέπει να βρει τον κατάλληλο για αυτήν τρόπο διαβίβασης στην ΑΑΔΕ.

    Πόσο μάλλον όταν στο άρθρο αναφέρω ξεκάθαρα ότι για λιγότερα παραστατικά μπορεί ο επιχειρηματίας να χρησιμοποιήσει τη φόρμα καταχώρησης της ΑΑΔΕ.

    Το Oxygen Pelatologio είναι μια ολοκληρωμένη εφαρμογή οργάνωσης της επιχείρησης η οποία εκτός των άλλων έχει τη δυνατότητα να ολοκληρώσει και αυτή την εργασία αλλά και να καλύψει πλήρως την απαίτηση που θα ισχύσει (κάποια στιγμή) στο μέλλον για την σε πραγματικό χρόνο υποβολή των παραστατικών στο myDATA.

Πες μας τη γνώμη σου!