3 εργαλεία για τη δημιουργία ενός sitemap

XML Sitemap

19 Οκτωβρίου 2021, από και

Το XML sitemap είναι ένας άμεσος και αποτελεσματικός τρόπος επικοινωνίας με τις μηχανές αναζήτησης, καθώς τις διευκολύνει να βρίσκουν τις σελίδες στο website σου και να αναγνωρίζουν ταχύτερα το νέο περιεχόμενο. Αυτό είναι σημαντικό, γιατί οι νέες σελίδες σου ταξινομούνται πιο γρήγορα και φυσικά το συχνό indexing βελτιώνει το ranking του website σου στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Συνήθως, η Google δεν δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα όταν πρόκειται για θέματα SEO, όμως για τη δημιουργία ενός sitemap υποδεικνύει έναν οδηγό που καθοδηγεί τους κατόχους μιας ιστοσελίδας. Η Google αναφέρει:

“Εάν οι σελίδες του sitemap σου είναι σωστά συνδεδεμένες, τα web crawlers συνήθως μπορούν να ανακαλύψουν το μεγαλύτερο μέρος του ιστότοπού σου. Ωστόσο, ένα sitemap μπορεί να βελτιώσει το crawling του site σου, ειδικά εάν ο ιστότοπός σου πληροί ένα από τα ακόλουθα κριτήρια…”

  • έχει πολύ περιεχόμενο που δεν είναι καλά συνδεδεμένο
  • έχει πλούσιο media περιεχόμενο 
  • κάνει συχνά ενημερώσεις (ειδικά τα eShops που έχουν χιλιάδες προϊόντα)
  • είναι νέα ιστοσελίδα με κάποια external links
  • έχει δυναμικό περιεχόμενο

Με άλλα λόγια, ένα sitemap δεν είναι απαραίτητο για το SEO και οι ιστότοποι δεν κατατάσσονται καλύτερα ή χειρότερα ως άμεσο αποτέλεσμα της ύπαρξής του ή όχι. Ωστόσο, μπορεί να κάνει μια σημαντική διαφορά έμμεσα, ειδικά για τα websites με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, όπου η Google προτείνει συγκεκριμένα τη χρήση του. Όμως, ακόμα κι αν τα XML sitemaps βοηθούν τη Google να εντοπίσει γρήγορα όλες τις βασικές σελίδες στον ιστότοπό σου, η ίδια εξακολουθεί να δηλώνει ότι “η προσθήκη ενός sitemap δεν εγγυάται την εύρεση αυτών των URL.”

Με πιο απλούς όρους, κάθε website μπορεί να επωφεληθεί ως προς το SEO, βοηθώντας τη Google να ανιχνεύει εύκολα τις νέες ιστοσελίδες και τις τελευταίες ενημερώσεις. Μάλιστα, ορισμένα Content Management Systems (CMS) μπορούν να δημιουργήσουν αυτόματα XML sitemaps. Ωστόσο, εάν αυτό δεν ισχύει στην περίπτωσή σου, υπάρχουν πολλά καταπληκτικά εργαλεία που μπορείς να επιλέξεις:

1. Yoast SEO Plugin

Free Version | Premium: €89/ έτος

Εάν χρησιμοποιείς WordPress, αυτή είναι ίσως η καλύτερη επιλογή. Το Yoast είναι ένα πολύ δημοφιλές SEO plugin με πολλές δυνατότητες. Η δημιουργία sitemap είναι μόνο ένα μικρό μέρος του τι μπορεί να κάνει. Το Yoast SEO plugin δημιουργεί αυτόματα ένα sitemap για τον ιστότοπό σου και το υποβάλλει στο Google και το Bing. Το καλύτερο γι αυτό το plugin είναι ότι ενημερώνεται αυτόματα. Μόλις δημιουργήσεις ένα νέο blog post ή σελίδας προϊόντος, ένας σύνδεσμος προστίθεται αμέσως στο sitemap σου, για να μην χρειάζεται να ανησυχείς γι αυτό.

Ακόμη, το Yoast SEO plugin διαθέτει ενοποίηση με το Google Search Console, ώστε να μπορείς εύκολα να δεις πώς αποδίδει ο ιστότοπός σου στα αποτελέσματα αναζήτησης, χωρίς να αφήσεις το dashboard του WordPress. Είναι, επίσης, εξαιρετικό για τη δημιουργία των καλύτερων dynamic sitemaps για τα websites σου.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά που παρέχει είναι η δυνατότητα δημιουργίας sub-sitemaps, χωρισμένα ανά κατηγορία για κάθε 1.000 συνδέσμους. Είναι πολύ βολικό για μεγαλύτερους ιστότοπους. Κάθε sub-sitemap συνδέεται με το κύριο sitemap που επιτρέπει στη Google εύκολη πρόσβαση σε ολόκληρο τον κατάλογο.

2. SE Ranking

Free Version | Premium: από €23/ μήνα  

Για όσους δεν χρησιμοποιούν το WordPress, αυτή μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή. Το SE Ranking είναι ένα λιγότερο γνωστό εργαλείο, αλλά με πολλές προηγμένες δυνατότητες. Στη δωρεάν έκδοσή του, διαθέτει ένα sitemap generator με απεριόριστο αριθμό σελίδων που παρέχονται ως μέρος του SE Ranking Website Audit tool. Έχει γενικά πολλές χρήσιμες λειτουργίες για SEO, όπως ότι σου επιτρέπει να παρακολουθείς την απόδοση των keywords, να κάνεις SEO audit του website σου και άλλα.

Το SE Ranking είναι εύκολο στη χρήση με δυνατότητα να επιλέξεις τους τύπους σελίδων που θέλεις να συμπεριλάβεις στο XML sitemap σου. Έτσι, μπορείς πολύ εύκολα να εξαιρέσεις σελίδες όπως: redirections (3xx), client (4xx), server (5xx), διπλότυπες ή κανονικοποιημένες σελίδες, σελίδες που αποκλείονται από το robots.txt, σελίδες noindex και nofollow.

3. Screaming Frog

Free Version | Premium: £149/ έτος

Το Screaming Frog είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό desktop software που διαθέτει ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών SEO. Είναι το εργαλείο που χρησιμοποιείται σχεδόν από κάθε ειδικό SEO. Περιλαμβάνει τη δυνατότητα δημιουργίας XML sitemap για οποιοδήποτε website σε λίγα λεπτά, ανεξάρτητα από τον τύπο CMS του website. Το free version δίνει η δυνατότητα crawling 500 σελίδων. Εάν έχεις μεγαλύτερο ιστότοπο και θέλεις να κάνεις crawl περισσότερες από 500 σελίδες, θα χρειαστεί να αγοράσεις την ετήσια έκδοση. Αξίζει τον κόπο, ιδιαίτερα εάν θέλεις να δώσεις μεγάλη έμφαση στο SEO ως εργαλείο marketing.

Άλλα πλεονεκτήματα του Screaming Frog αποτελούν οι λειτουργίες για την εύρεση broken links, την ανακάλυψη διπλού περιεχομένου, την οπτικοποίηση της αρχιτεκτονικής του ιστότοπου και πολλά ακόμη. Μπορείς, επίσης, να ενσωματώσεις αυτό το εργαλείο με το Google Analytics για τη λήψη δεδομένων χρήστη και να ελέγχεις απευθείας μετρήσεις, όπως το bounce rate, goals, τις conversions και πολλά άλλα.

 

 

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!