5 τρόποι που η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει το ψηφιακό marketing το 2022

τεχνητή νοημοσύνη και ψηφιακό marketing

16 Μαΐου 2022, από

Όσον αφορά το Marketing, το 2022 είναι ένα έτος που αναμένουμε πολλές διαφορετικές εξελίξεις. Μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι ο κόσμος των επιχειρήσεων αλλάζει συνεχώς. Σκέψου μόνο ότι πλέον κανάλια προώθησης, όπως τα social media, θεωρούνται must σχεδόν για κάθε επιχείρηση. Και έχουμε να δούμε κι άλλες αλλαγές όσον αφορά την επιχειρηματικότητα και την προώθηση των επιχειρήσεων.

Σ’ αυτό το άρθρο λοιπόν, θα αναφέρουμε πέντε τρόπους που το AI, δηλαδή η τεχνητή νοημοσύνη, και το marketing θα συνδυαστούν το 2022.

Τι είναι η τεχνητή νοημοσύνη;

Η τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence), είναι ο κλάδος της πληροφορικής ο οποίος ασχολείται με τη σχεδίαση και υλοποίηση υπολογιστικών συστημάτων που μιμούνται την ανθρώπινη συμπεριφορά. Βασικός της σκοπός είναι να κάνει ευκολότερη τη λήψη αποφάσεων, τις διαδικασίες, αλλά και την επίλυση προβλημάτων. Με πιο απλά λόγια, σκοπός του AI, είναι να επιτρέψει στους υπολογιστές να πραγματοποιούν εργασίες για τις οποίες κανονικά θα χρειαζόταν ανθρώπινη παρέμβαση.

Τεχνητή νοημοσύνη και marketing το 2022

Φυσικά, οι δυνατότητες και οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, δεν περνούν απαρατήρητες από τον κόσμο των επιχειρήσεων. Και φυσικά, ούτε από τον κόσμο του digital marketing. Πάμε, λοιπόν, να δούμε πέντε τρόπους με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει το ψηφιακό marketing το 2022.

1. Μηχανική μάθηση και Chatbots 

Τα chatbots είναι ήδη ένα σημαντικό κομμάτι του σύγχρονου Internet marketing. Με την ανάπτυξη του AI όμως και της μηχανικής μάθησης, ο ρόλος των chatbots έχει γίνει ακόμη πιο σημαντικός. Έτσι, πλέον τα bots, μπορούν να αξιολογούν πιο πολύπλοκα ερωτήματα και να απαντούν κατάλληλα στους χρήστες. Κάτι που μεταφράζεται σε καλύτερη εξυπηρέτηση πελατών. Και όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό, όχι μόνο για τη φήμη ενός brand, αλλά και για τις πωλήσεις.

Η χρήση των chatbots ωστόσο, δε σταματά εκεί, καθώς πέρα από το βελτιωμένο customer support:

  • Μειώνουν τα κόστη για τις επιχειρήσεις
  • Μπορούν να συντελέσουν στην πραγματοποίηση πωλήσεων
  • Δημιουργούν μια πιο ευχάριστη εμπειρία για τους χρήστες

Η τεχνητή νοημοσύνη μάλιστα, έδειξε ότι μπορεί να κάνει τα chatbots τόσο “ισχυρά” που το Facebook (Meta) σταμάτησε ένα project, αφού τα chatbots δημιούργησαν τη δική τους γλώσσα.

Εσύ τι πιστεύεις; Θα μπορούμε στο μέλλον να ξεχωρίσουμε τις απαντήσεις των chatbots από εκείνες των κανονικών ανθρώπων;

2. Καλύτερα στοχευμένο marketing 

Δε θα μπορούσαμε να μιλάμε για τεχνητή νοημοσύνη και marketing χωρίς να αναφέρουμε τη στόχευση.  Τι σημαίνει αυτό ακριβώς; Σκέψου να σου γινόντουσαν προτάσεις για προϊόντα που σε ενδιαφέρουν βάσει των δικών σου προσωπικών και μοναδικών προτιμήσεων. Ειδικά στη διαφήμιση (advertising) που θέλουμε να είναι όσο πιο στοχευμένη γίνεται. Όπως καταλαβαίνεις, κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει έντονα τις πωλήσεις, ειδικά στα ηλεκτρονικά καταστήματα (ecommerce).

Έχοντας επομένως το AI στο οπλοστάσιό τους: Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να γνωρίζουν για ποια προϊόντα ενδιαφέρονται οι χρήστες βάσει των δεδομένων τους. Πιο συγκεκριμένη στόχευση σημαίνει και μεγαλύτερη πιθανότητα πραγματοποίησης αγορών. Ισχυρό, έτσι δεν είναι;

3.Writing Assistants και AI περιεχόμενο 

AI marketing

To μάρκετινγκ περιεχομένου (content marketing) είναι εξαιρετικά ισχυρό. Αναρωτιέσαι τι είναι ακριβώς το content marketing; Περιέχει τα blog posts, τα βίντεο και γενικά, περιεχόμενο με το οποίο επικοινωνεί η επιχείρηση με το κοινό της. Με αυτό η επιχείρηση μπορεί να αυξήσει την επισκεψιμότητα στο site της, να δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με το κοινό της, να χρησιμοποιήσει το περιεχόμενο αυτό σε διαφορετικά κανάλια και άλλα.

Υπάρχει όμως κάτι που καθιστά το content marketing συχνά χρονοβόρο: Η δημιουργία ελκυστικού περιεχομένου. Για παράδειγμα, ένα καλό άρθρο, θα πρέπει να πληροί αρκετές προϋποθέσεις πριν αναρτηθεί στο blog της επιχείρησης. Θα πρέπει να είναι καλογραμμένο, να είναι βελτιστοποιημένο βάσει SEO, να περιέχει τις κατάλληλες πληροφορίες κ.λπ. 

Πλέον όμως, υπάρχουν οι λεγόμενοι writing assistants, εργαλεία AI που γράφουν αυτό το περιεχόμενο. Έτσι, μια επιχείρηση μπορεί να γλιτώνει χρόνο, να μειώσει τα κόστη της και φυσικά, να παράγει περισσότερο περιεχόμενο. Οι writing assistants ακόμη, δεν περιορίζονται μόνο στα blog posts. Μπορούν να γράψουν διαφημίσεις, e-mails, σελίδες πωλήσεων κλπ.

Σίγουρα το 2022, θα δούμε πολλά περισσότερα άρθρα από AI, καθώς όλο και πιο πολλές επιχειρήσεις αξιοποιούν αυτή τη δυνατότητα.

4. Καλύτερες προβλέψεις και ανάλυση των δεδομένων

Τα δεδομένα παίζουν βασικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων. Στο digital marketing, τα δεδομένα είναι πολύ σημαντικά, καθώς βοηθούν τους marketers να δώσουν ακόμη καλύτερες λύσεις στις ανάγκες των πελατών τους. Όπως για παράδειγμα, να βελτιώσουν μια στρατηγική ή να την προσαρμόσουν ανάλογα. 

Μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, οι marketers θα έχουν πρόσβαση σε προηγμένα μοντέλα πρόβλεψης. Βάσει παλαιότερων δεδομένων, αυτά τα μοντέλα θα μπορούν να δημιουργήσουν προβλέψεις που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν δύσκολο να γίνουν. Δημιουργείται, λοιπόν, ένα πιο έξυπνο – intelligent marketing, όπου θα “κοιτάζει” στο μέλλον.

Έτσι, θα μπορούν να προβλέψουν και τη συμπεριφορά των χρηστών και των πελατών. Στο data science, αυτό είναι γνωστό ως predictive analytics. Οι επιστήμες των δεδομένων, βρίσκονται σε ανοδική πορεία και κάνουν το decision making πιο ευέλικτο και πιο εύκολο. Για αυτό, όλο και πιο πολλές επιχειρήσεις ξεκινούν να αξιοποιούν έντονα τη δύναμη των data.

Επομένως, περιμένουμε να δούμε τις νέες δυνατότητες που θα ξεκλειδώσει το AI σε αυτό τον τομέα.

5. Ισχυρότερη εξατομίκευση στο E-mail marketing 

Φαντάσου τα αυτοματοποιημένα emails που στέλνει μια επιχείρηση να ήταν όσο πιο εξατομικευμένα γίνεται. Κάτι τέτοιο θα έκανε το e-mail marketing ακόμη πιο ισχυρό απ’ ό,τι είναι. Χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη, αυτό είναι εφικτό.

Υπάρχουν ήδη πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης, για δημιουργία υπερ-εξατομικευμένων newsletters με περιεχόμενο που αφορά ξεχωριστά κάθε χρήστη. Κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πιο ικανοποιημένους και αφοσιωμένους πελάτες και να δώσει ώθηση στις πωλήσεις. Δε θα ήταν πολύ καλύτερο να λαμβάνεις newsletters που αφορούν τις δικές σου προτιμήσεις και όχι γενικές; Κατά πάσα πιθανότητα, απάντησες “Ναι”.

Εν κατακλείδι

Αυτοί ήταν πέντε τρόποι που η τεχνητή νοημοσύνη και το marketing θα “συνεργαστούν” το 2022.

Τα βασικότερα οφέλη που βλέπουμε από αυτό είναι:

  • Μειωμένα κόστη
  • Εξυπνότερες διαδικασίες
  • Καλύτερα αποτελέσματα

Οι εφαρμογές του AI στο μάρκετινγκ είναι επίσης πολλές. Από τη διαφήμιση και τις καμπάνιες PPC, μέχρι τη δημιουργία περιεχομένου, το SEO και τη διατήρηση πελατών. Είναι σίγουρο επομένως, ότι έχει πολλά ακόμη να προσφέρει και ότι είμαστε στο ξεκίνημα μιας εποχής συνεχόμενων εξελίξεων. Σίγουρα, βέβαια, περιμένουμε πολλά περισσότερα. Καθώς, το AI και τα digital media, συνδυάζονται εξαιρετικά καλά και τα πλεονεκτήματα είναι πολλά.

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!