Οι τάσεις στην κατοχύρωση domains για το 2022

domain registration

18 Μαΐου 2022, από

Ποιες είναι οι τάσεις στην κατοχύρωση domain για το 2022; Η αγορά κατοχύρωσης domains αυξάνεται ή μειώνεται; Ποια είναι η πιο δημοφιλής κατάληξη domain name; Είναι δημοφιλή τα ccTLDs και ποιο είναι το top10; Τι είναι τα ngTLDs και τι ποσοστό αντιπροσωπεύουν;

Αν αναρωτιέσαι κάτι από τα παραπάνω και παράλληλα ψάχνεις ιδέες για να κάνεις την καλύτερη επιλογή domain για το δικό σου site, τότε βρίσκεσαι στο σωστό μέρος!

Πρόσφατα διαβάσαμε το report για το τελευταίο τρίμηνο του 2021 που παρουσίασε η Verisign, παγκόσμιος πάροχος υπηρεσιών μητρώου και υποδομής διαδικτύου, και μοιραζόμαστε μαζί σου πληροφορίες που θα σου φανούν χρήσιμες.

H κατοχύρωση domains αυξάνεται σταθερά

Οι κατοχυρώσεις domains αυξάνονται σταθερά κάθε χρόνο και τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά. Το τελευταίο τρίμηνο του 2021 έκλεισε με 341,7 εκατομμύρια κατοχυρώσεις domains για όλα τα TLDs, όλες δηλαδή τις καταλήξεις συνολικά. Μάλιστα, σημειώθηκε αύξηση 1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ κάθε χρόνο το ποσοστό αυξάνεται κατά 0,5% κάτι που σημαίνει 1,6 εκατομμύρια νέες κατοχυρώσεις! Επομένως, αυτό δείχνει μια τάση να δημιουργούνται συνεχώς περισσότερα sites και όλο και περισσότεροι άνθρωποι και επιχειρήσεις να φροντίζουν για την ψηφιακή τους παρουσία.

Πιο δημοφιλής κατάληξη domain είναι το .COM

Τα .COM και .NET TLDs συνολικά το τελευταίο τρίμηνο του 2021 είχαν 173,4 εκατομμύρια κατοχυρώσεις ονομάτων, καταγράφοντας αύξηση 1,4 εκατομμυρίων νέων κατοχυρώσεων σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ αυξάνονται από χρόνο σε χρόνο κατά 5%. Η κατάληξη .COM κατέχει την πρώτη θέση στην προτίμηση του κοινού παγκοσμίως με 160 εκατομμύρια κατοχυρώσεις. 

top10 domains

Το κοινό προτιμά τα ccTLDs

Τα ccTLDs είναι καταλήξεις domains που υποδηλώνουν γεωγραφικό προορισμό, όπως για παράδειγμα το .GR ή το .UK που φανερώνουν τη χώρα από την οποία προέρχονται. Τα ccTLDs κατέγραψαν 127,4 εκατομμύρια νέες κατοχυρώσεις στο τέλος του τέταρτου τρίμηνου το 2021, ενώ σημείωσαν αύξηση κατά 0,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Αυτό σημαίνει ότι το κοινό προτιμά καταλήξεις που δηλώνουν χώρα προέλευσης.

Το top10 των ccTLDs

Το top 10 των ccTLDs, όπως φαίνεται και στον πίνακα που ακολουθεί, είναι τα .de (Γερμανία), .cn (Κίνα), .uk (Ηνωμένο Βασίλειο), .nl (Ολλανδία), .ru (Ρωσία), .br (Βραζιλία), .fr (Γαλλία), .eu (Ευρωπαϊκή Ένωση), .it (Ιταλία) και .au (Αυστραλία).  

cctld
Source: ZookNIC, Q4 2021

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα top 10 αυτά αντιπροσωπεύουν το 58.7% όλων των κατοχυρώσεων ccTLDs.

Τα ngTLDs έχουν σημαντικό ποσοστό προτίμησης

Τα ngTLDs είναι καταλήξεις που δηλώνουν συγκεκριμένους τύπους επιχειρήσεων, για παράδειγμα το .STORE, .SHOP, .SITE και άλλα παρόμοια. Πρόκειται για τα λεγόμενα “new domains” ή όπως το λέμε πιο απλά “έξυπνες καταλήξεις”. 

Το ποσοστό που αντιπροσωπεύουν από το σύνολο των κατοχυρώσεων domains είναι το 7,2%, που αντιστοιχεί σε 24,7 εκατομμύρια κατοχυρώσεις. Καθόλου μικρό ποσοστό! Στο παρακάτω γράφημα μπορείς να δεις τα 10 πιο δημοφιλή, τα οποία, όπως αποτυπώνεται και σχηματικά, αντιπροσωπεύουν το 50,6% των συνολικών ngTLD κατοχυρώσεων domains.

ngtld
Source: ZookNIC, Q4 2021; Verisign, Q4 2021; and Centralized Zone Data Service, Q4 2021

Με όλες τις παραπάνω πληροφορίες, είναι σίγουρο ότι μπορείς να αποφασίσεις πιο εύκολα ποια θα είναι η κατάληξη που θα δώσεις στο site σου. Επίσης, καταλαβαίνεις σίγουρα ότι έχει αξία να κατοχυρώσεις περισσότερες από μια καταλήξεις για το  site σου ώστε να προστατεύσεις το brand σου! Για παράδειγμα, αν έχεις ένα κατάστημα που λέγεται mygreekjewels, εκτός από την κατάληξη .gr θα σου είναι χρήσιμη και μια κατάληξη .store, .shop κλπ!

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έρευνα της Verisign μπορείς να βρεις στη σελίδα τους verisign.com/dnibarchives.

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!