Brand Ambassadors: Ποιοι είναι και πώς βοηθούν την αναγνωρισιμότητα του brand σου

brand ambassadors

04 Ιουλίου 2022, από

Brand ambassadors, δύο λέξεις που ίσως ακούς συχνά, ειδικά αν είσαι επιχειρηματίας ή marketer. Ποιοι είναι όμως και τι προσφέρουν; Ήρθε η ώρα το “μυστήριο” να λυθεί! Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, θα δούμε τι είναι ένας brand ambassador, τι κάνει ακριβώς και πώς μπορεί να βοηθήσει την επιχείρησή σου.

Τι είναι ο brand ambassador

Ο brand ambassador ή αλλιώς πρεσβευτής επωνυμίας ή μάρκας, είναι κάθε άνθρωπος που εκπροσωπεί, υποστηρίζει, διαφημίζει και προωθεί ένα brand, είτε online, είτε offline. Μπορεί να είναι επαγγελματίας που συνεργάζεται με κάποια επωνυμία ή μπορεί απλά να προωθεί ενεργά το brand στο κοινό του.

Τι λες; Να δώσουμε κι ένα παράδειγμα;

Έστω, λοιπόν, ότι έχεις ένα brand με αθλητικά είδη και κάποιος γνωστός αθλητής τα χρησιμοποιεί, μιλάει για αυτά και έρχεται και στα event σου. Αυτό σημαίνει ότι το κοινό του, π.χ. στα social media, μαθαίνει για την επωνυμία σου μέσα απ’ αυτόν. Ο συγκεκριμένος, λοιπόν, πρεσβεύει το brand σου και έτσι, θεωρείται brand ambassador.

Εναλλακτικά, θα μπορούσες να συνεργαστείς μαζί του, ώστε να γίνει ambassador με πληρωμένη συνεργασία. Ίσως, τώρα σκέφτεσαι σε τι διαφέρει αυτό από τη συνεργασία με influencer. Για αυτό ακριβώς θα μιλήσουμε αργότερα στο άρθρο μας.

Τι κάνει ένας brand ambassador

Αφού είδαμε τι είναι brand ambassador, πάμε να δούμε και τι ακριβώς κάνει. Ναι, έχουμε ήδη αναφέρει ότι εκπροσωπεί και προωθεί μια επωνυμία, ας “βουτήξουμε” όμως και λίγο βαθύτερα.

Μπορούμε, επομένως, να πούμε ότι οι ambassadors χτίζουν τη σχέση μεταξύ της εταιρείας και του πελάτη. Οι πρεσβευτές επωνυμίας μπορούν να δρουν σε διαφορετικά κανάλια, όπως είναι τα social media, τα προσωπικά τους sites, τα podcasts, άλλες ιστοσελίδες κ.λπ. Και φυσικά, οι πρεσβευτές δε μένουν μονάχα στον digital κόσμο, αλλά μπορούν να προωθούν κάποιο brand και στον “φυσικό”. Είναι επίσης σημαντικό να μεταφέρουν τις αξίες και την ίδια τη φιλοσοφία της επωνυμίας στο κοινό τους. Για αυτό, είναι συχνά και γνώστες του brand και ταυτίζονται με τους στόχους του. Μπορούν έτσι, να αποδώσουν ευκολότερα το μήνυμα που θέλει να περάσει το κάθε brand στο κοινό. Συνεπώς, συμβάλλουν άμεσα στο branding της επιχείρησης.

Πώς μπορεί ένας πρεσβευτής να βοηθήσει το brand σου;

πώς ένας ambassador θα βοηθήσει το brand σου

Αν μπορούσαμε να πούμε, με πολύ λίγα λόγια, πώς ακριβώς βοηθάει ένας ambassador θα λέγαμε το εξής: Αυξάνει την αναγνωρισιμότητας της επωνυμίας (brand awareness) και ως αποτέλεσμα τις πωλήσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που αρκετές επιχειρήσεις έχουν ambassador programs και αξιοποιούν τους πρεσβευτές στο marketing strategy τους.

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τα οφέλη των ambassadors:

  • Βοηθούν στη σύνδεση με το brand: Οι ambassadors είναι η ανθρώπινη νότα του brand και όπως είναι λογικό, οι άνθρωποι ταυτίζονται με άλλους ανθρώπους. Είναι επομένως “το μέσο” για να συνδεθούν νέοι πιθανοί πελάτες με την επιχείρησή σου και αυτά που προσφέρει και πρεσβεύει.
  • Προσελκύουν περισσότερους επισκέπτες στο site σου: Οι πρεσβευτές, όπως είπαμε, θα αναρτήσουν σχετικά με την επιχείρησή σου στα social ή το site τους. Συχνά, αυτές οι αναρτήσεις συνοδεύονται και από κάποιον σύνδεσμο προς το site σου, ο οποίος, μπορεί να φέρει νέους επισκέπτες. Ακόμη και να μη συνοδεύονται όμως από κάτι τέτοιο, είναι πολύ πιθανό οι χρήστες που θα δουν το όνομα της επιχείρησής σου, να την αναζητήσουν.
  • Προσελκύουν περισσότερους χρήστες στα social media σου: Όπως και πριν με το site, ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τα social media accounts σου. Οι χρήστες – ακόλουθοι του ambassador, μπορεί να επισκεφτούν το προφίλ της επιχείρησής σου και να γίνουν και δικοί σου ακόλουθοι.
  • Είναι μια ισχυρή μορφή word of mouth marketing: Φαντάσου πόσο ισχυρό είναι να ακούς κάποιον να μιλάει θετικά για ένα brand. Αυτή είναι και η δύναμη του word of mouth marketing, πόσο μάλλον όταν κάποιος που έχει κοινό και τον εμπιστεύονται, δείχνει προτίμηση σε κάποια συγκεκριμένα προϊόντα ή υπηρεσίες.

Διαφορά μεταξύ brand ambassador και influencer

Ίσως οι ambassadors να σου θυμίζουν τους influencers, υπάρχουν όμως βασικές διαφορές.

Ποιες είναι αυτές;

Brand Ambassador

Influencer

Γνωρίζει και αγαπάει ήδη το brand σου Πιθανόν, να μάθει το brand σου αφού επικοινωνήσεις μαζί του
Μπορεί να προωθεί το brand σου δωρεάν Η συνεργασία με influencers είναι συνήθως επί πληρωμή
Προωθεί αυτό που προσφέρεις από μόνος του Η προώθηση διαρκεί όσο και η συγκεκριμένη καμπάνια
Προωθεί το brand σου κυρίως μιλώντας θετικά για αυτό Μπορεί να κάνει κάποιο unboxing, κάποια παρουσίαση, κάποιο review κ.λπ.
Online και offline word-of-mouth marketing Συνήθως μόνο online προώθηση
Καταλληλότερος για να αυξήσεις την εμπιστοσύνη προς το brand σου Καταλληλότερος για να βρεις νέους πιθανούς πελάτες

 

Έτσι, αν για παράδειγμα θέλεις να κάνεις πιο γνωστά τα προϊόντα σου σε περισσότερους ανθρώπους, τότε το influencer marketing, ίσως είναι η καλύτερη επιλογή.

Πώς μπορώ να βρω brand ambassador;

Ίσως τώρα, μετά από όλα τα παραπάνω, να αναρωτιέσαι πώς μπορείς να βρεις πρεσβευτές για την επωνυμία σου. Για αρχή, προτού βάλεις ταμπέλα “Ζητείται brand ambassador”, πρέπει να ορίσεις τον ιδανικό ambassador για το brand σου. Είναι κάποιος άνθρωπος που είναι γνωστός στον κλάδο; Είναι κάποιος παλιός συνεργάτης; Είναι κάποιος ικανοποιημένος πελάτης με μεγάλο κοινό; κ.λπ.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να “ψάξεις” στα σωστά μέρη.

Κάποια από αυτά είναι:

  • Social media: Είναι πολύ πιθανό, όσοι αγαπούν ήδη το brand σου, να το ακολουθούν και στα κοινωνικά δίκτυα. Μπορείς, επομένως, να ανακοινώσεις με κάποια ανάρτηση ότι η επιχείρησή σου ξεκινά ένα ambassador program. Όσοι χρήστες ενδιαφέρονται θα “έρθουν” σε σένα! Εναλλακτικά, μπορείς να αναζητήσεις το branded hashtag σου και να δεις ποιοι έχουν αναφέρει την επωνυμία σου στα προφίλ τους.
  • Blogs και sites: Υπάρχουν χρήστες που έχουν μιλήσει για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες του brand σου στο προσωπικό τους blog; Αν ναι, τότε μόλις βρήκες κάποιους πιθανούς ambassadors.
  • E-mail: Αν ξεκινάς ένα ambassador program, ένας εξαιρετικός τρόπος για να δεις ποιοι ενδιαφέρονται, είναι μέσω e-mail. Λογικά έχεις ήδη μια λίστα με τα e-mails των πελατών σου, οπότε μένει απλά να στείλεις μαζικά e-mail για να τους ενημερώσεις.

Ελπίζω το άρθρο να σου φάνηκε χρήσιμο!

Μόλις έμαθες τι είναι brand ambassador, τι κάνει και πώς οφελεί την επιχείρησή σου.

Πιστεύεις θα μπορούσε ένας πρεσβευτής να βοηθήσει το δικό σου brand; Μήπως τόσο καιρό είχες ήδη και δεν το γνώριζες; 

Πες μας, αφήνοντας το σχόλιό σου.

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!