Programmers’ Day: Τι ακριβώς κάνει ένας προγραμματιστής;

Programmer's Day

13 Σεπτεμβρίου 2022, από

Η τεχνολογία, οι υπολογιστές και τα λογισμικά κάνουν τον σύγχρονο κόσμο να κινείται. Πίσω από όλα αυτά βρίσκονται οι προγραμματιστές ή programmers ή αλλιώς developers. Σήμερα, λοιπόν, την Ημέρα Προγραμματιστών, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους αυτούς που κάνουν την καθημερινότητά μας καλύτερη. Είναι οι άνθρωποι που δημιουργούν λύσεις, φροντίζουν για την ασφάλεια των δεδομένων μας και με λίγα λόγια εμπνέονται τον νέο ψηφιακό κόσμο. Ας τους γνωρίσουμε καλύτερα!

Τι είναι o “προγραμματιστής”;

Με απλά λόγια, ο προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι ένας επαγγελματίας τεχνολογίας που δημιουργεί λογισμικά (software), όπως π.χ. τα Microsoft Windows και το Android, ιστοσελίδες, εφαρμογές (applications) και ένα ευρύτατο φάσμα προϊόντων και τεχνολογιών με τα οποία ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή. Προκειμένου ένας προγραμματιστής να αναπτύξει τέτοια προϊόντα, γράφει κώδικα, δημιουργεί δηλαδή μια σειρά εντολών, με τη βοήθεια μίας ή περισσότερων γλωσσών προγραμματισμού, όπως είναι η JavaScript, η C++, η Python και πολλές ακόμη.

Παρ’ όλα αυτά, ο όρος “προγραμματιστής”, developer ή programmer παραμένει μια γενική έννοια για να περιγράψει το επάγγελμα και το αντικείμενο. Ήξερες ότι υπάρχουν πολλές ειδικότητες;

6 ειδικότητες που είναι στην καθημερινότητά σου

Κι όμως, υπάρχουν πολλοί τύποι προγραμματιστών ανάλογα με την ειδίκευση και τα ενδιαφέροντα του κάθε επαγγελματία. Ας δούμε μερικές που σίγουρα σε ενδιαφέρουν.

Software Developer 

Μπορείς να σκεφτείς την καθημερινότητά σου χωρίς applications; Στο κινητό σου σίγουρα έχεις πολλές εφαρμογές που χρησιμοποιείς συνεχώς. Πίσω από αυτές βρίσκεται ένας Software Developer ή αλλιώς “προγραμματιστής λογισμικού”. Η δουλειά του είναι να δημιουργεί λογισμικά και εφαρμογές, αλλά και να τις ελέγχει και να τις αναβαθμίζει. Ναι, πολύ σωστά, πρόκειται για αυτές τις ειδοποιήσεις ενημέρωσης λογισμικού και εφαρμογών που βλέπεις συχνά στο κινητό και τον υπολογιστή σου, ώστε να είναι πάντα updated.

Game programmer

Αν είσαι gamer, τότε αυτή είναι η ειδικότητα που θα αγαπήσεις περισσότερο. Είναι οι προγραμματιστές που δημιουργούν τα video games για μια μεγάλη πληθώρα από πλατφόρμες. Οι γνώσεις τους δεν είναι μόνο σε επίπεδο κώδικα, αλλά έχουν γνώσεις video, animation και audio systems. Η ειδικότητα αυτή έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ανάλογα με το λειτουργικό σύστημα (Windows, Mac, Linux, κ.α.) για το οποίο προορίζεται το παιχνίδι, ενώ είναι απαραίτητη και η συνεργασία με 3D programmer για τα τρισδιάστατα γραφικά του παιχνιδιού και sound programmer για να ενσωματωθεί σωστά ο ήχος στο παιχνίδι, ώστε να απολαμβάνεις ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. 

Web Developer

Το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς μας, της δουλειάς μας, της επικοινωνίας μας, ακόμη και της διασκέδασής μας είναι online. Όποιο site επισκέπτεσαι, είναι αποτέλεσμα της δουλειάς ενός web developer. Επομένως, καταλαβαίνεις ότι το αντικείμενό του αφορά στην κατασκευή ιστοσελίδων. Δημιουργεί, δηλαδή, εξ αρχής τη “δομή” του site, π.χ. πόσες ενότητες θα έχει, τις λειτουργίες του, όπως π.χ. αν θα έχει φόρμα επικοινωνίας, προβλέπει τις κινήσεις και τις ανάγκες των επισκεπτών. Διαμορφώνει το site με τα ανάλογα πεδία, ενώ εισάγει και το περιεχόμενο των σελίδων, τα κείμενα και τις εικόνες που το αποτελούν. Οι web developers, συνεπώς, έχουν συμβάλει σημαντικά στη σύγχρονη ψηφιοποίηση.

Back-end Developer 

“Κολλάει” το πρόγραμμα; Ίσως τον όρο back-end developer να τον ακούς για πρώτη φορά, όμως είναι ο επαγγελματίας που εργάζεται για τη λειτουργικότητα του λογισμικού, των εφαρμογών, των προγραμμάτων και των συστημάτων. Το back-end αναφέρεται στην πλευρά του διακομιστή ενός προγράμματος και ελέγχει τον τρόπο λειτουργίας των συστημάτων. 

Front-end Developer

Μπαίνεις στο site και δεν βρίσκεις εύκολα αυτό που ψάχνεις; Οι front-end developers είναι οι άνθρωποι που εργάζονται από την πλευρά του χρήστη. Είναι οι άνθρωποί μας, δηλαδή, αφού φροντίζουν για τη βέλτιστη εμπειρία του χρήστη. Προσαρμόζουν τη διάταξη ενός site ή ενός προγράμματος και το διαμορφώνουν ώστε να είναι φιλικό και με εύκολη πλοήγηση. 

Security Developer

Έχεις λάβει παραπλανητικά μηνύματα “phishing”; Security first! Το πιο σημαντικό είναι η ασφάλεια τόσο για ιδιώτες, όσο και για επιχειρήσεις που διαχειρίζονται και τα ευαίσθητα δεδομένα πληθώρας πελατών. Ο προγραμματιστής ασφαλείας είναι ο ειδικός που φροντίζει για την προστασία από επιθέσεις και απειλές κυβερνοασφάλειας γι’ αυτό είναι και μια ειδικότητα απαραίτητη σε όλες τις επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, η ενημέρωση σε θέματα κυβερνοασφάλειας είναι σημαντική για όλους.

Τώρα που σου είναι πιο ξεκάθαρο το επάγγελμα του προγραμματιστή, σίγουρα μπορείς να εκτιμήσεις περισσότερο τον ρόλο του στην καθημερινότητά σου. Φυσικά, υπάρχουν και άλλες ειδικότητες προγραμματιστών, εμείς εδώ εστιάσαμε σε μερικές μόνο ενδεικτικά.

Ένα μεγάλοευχαριστώ”, λοιπόν, σε όλους τους προγραμματιστές που εργάζονται για να κάνουν την ψηφιακή εμπειρία μας καλύτερη και ασφαλέστερη.

Χρόνια πολλά!

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!