Τα 5 καλύτερα Crypto Wallets το 2023

τα καλύτερα πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων

07 Μαρτίου 2023, από

Καθώς το κρυπτονόμισμα είναι, πλέον, πιο δημοφιλές από ποτέ (με πάνω από 290 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως), δεν είναι λίγοι αυτοί που αναζητούν τα καλύτερα Crypto Wallets για το 2023. 

Εάν, λοιπόν, είσαι κι εσύ ένας από αυτούς που πραγματοποιούν στη Google αναζητήσεις όπως “best crypto wallets” ή “τα καλύτερα πορτοφόλια για κρυπτονομίσματα”, τότε μείνε μαζί μας.  

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα βρεις ιδιαίτερα χρήσιμες πληροφορίες για αυτό που ψάχνεις. Πριν απ’ όλα, όμως, ας δούμε μαζί τι είναι τα πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων. 

Τι λες, ξεκινάμε; 

Τι είναι ένα Crypto Wallet;

Όπως το φυσικό χρήμα, έτσι και το ψηφιακό πρέπει να είναι κάπου προστατευμένο και ασφαλές. Δηλαδή, θα πρέπει να μπορείς να αποθηκεύεις τα κρυπτονομίσματά σου σε κάποιο ηλεκτρονικό πορτοφόλι. 

Τι είναι, όμως, ένα πορτοφόλι για κρυπτονομίσματα; 

Είναι ένα ψηφιακό πορτοφόλι, συσκευή ή λογισμικό, που σου επιτρέπει να διαχειρίζεσαι διαφορετικά κρυπτονομίσματα, να κάνεις εύκολα και με ασφάλεια τις συναλλαγές σου, και να ανταλλάσσεις χρήματα.  Μάλιστα, όλα αυτά χωρίς να μεσολαβεί κάποιο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων (crypto trading platform), το οποίο έχει – ουσιαστικά – όλο τον έλεγχο στους λογαριασμούς σου. Άλλωστε, η ασφάλεια των συναλλαγών κρυπτονομισμάτων είναι ούτως ή άλλως υψηλή, λόγω της τεχνολογίας Blockchain που χρησιμοποιείται. 

Πώς λειτουργούν τα Crypto Wallets

Σίγουρα έχεις εξοικείωση με τα φυσικά πορτοφόλια που συνηθίζουμε, σχεδόν, όλοι να έχουμε στις τσέπες ή τις τσάντες μας. 

Όμως, τι γίνεται με τα ψηφιακά πορτοφόλια;  

Το βασικό που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι ένα ψηφιακό πορτοφόλι δε διατηρεί το ίδιο το ψηφιακό νόμισμα. Αντίθετα, διατηρεί ένα ιδιωτικό κλειδί (private key), το οποίο – ουσιαστικά – είναι ένας προσωπικός κωδικός ασφαλείας (μια ακολουθία γραμμάτων και αριθμών) για το πορτοφόλι σου. Με αυτόν τον κωδικό, που ξέρεις μόνο εσύ, αποκτάς πρόσβαση στο ψηφιακό πορτοφόλι και στις συναλλαγές σου. 

Πέραν του ιδιωτικού κλειδιού, ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι διαθέτει και ένα δημόσιο κλειδί (public key), που είναι κι αυτό μια ακολουθία γραμμάτων και αριθμών. Αυτό είναι η (δημόσια) “διεύθυνση” του πορτοφολιού. 

Τύποι Crypto Wallets 

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι Crypto Wallets: τα ζεστά (Hot Wallets) και τα κρύα πορτοφόλια (Cold Wallets). 

Τα ζεστά πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων (Hot Wallets) είναι συνδεδεμένα στο Internet, κάτι που αποτελεί και τη βασική διαφορά τους από τα κρύα πορτοφόλια. Στο ζεστό πορτοφόλι μπορείς να έχεις πρόσβαση εύκολα και γρήγορα, από οποιαδήποτε συσκευή συνδεδεμένη στο διαδίκτυο (κινητό, υπολογιστή κ.λπ.). Ωστόσο, ακριβώς λόγω της σύνδεσης στο Internet, είναι και πιο ευάλωτα σε διαδικτυακές επιθέσεις. 

Τα ζεστά πορτοφόλια χωρίζονται σε: 

  • Desktop wallets,  
  • Web Wallets και  
  • Mobile Wallets. 

 Από την άλλη, τα κρύα πορτοφόλια (Cold Wallets) είναι offline και έχουν υλική μορφή, κάτι που αυξάνει τα επίπεδα ασφάλειάς τους, κάνοντας, όμως, δυσκολότερη την προσβασιμότητα. Τα κρύα πορτοφόλια μπορεί να είναι σε έντυπη μορφή (Paper Wallets), δηλαδή ένα κομμάτι χαρτιού που περιέχει όλα τα απαραίτητα δεδομένα. Ακόμα, μπορεί να έχουν τη μορφή ενός USB drive (Hardware Wallet), το οποίο μπορείς να συνδέσεις στον υπολογιστή σου για να αποκτήσεις πρόσβαση. 

Φανταζόσουν ποτέ ότι θα υπήρχε στικάκι για κρυπτονομίσματα; 

Τα καλύτερα πορτοφόλια για Crypto

τα καλύτερα crypto wallets

Και αφού αναλύσαμε τα βασικά, ήρθε τώρα η ώρα να δούμε ποια είναι τα καλύτερα Crypto Wallets για το 2023. 

Οπότε, βολέψου στην καρέκλα σου και δώσε βάση για να μάθεις τα 5 καλύτερα πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων! 

1. MetaMask 

Το MetaMask αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα και καλύτερα ηλεκτρονικά πορτοφόλια απαριθμώντας 30 εκατομμύρια χρήστες. Γι’ αυτό, αν ενδιαφέρεσαι για την αποθήκευση των κρυπτονομισμάτων σου, καλό είναι να το ψάξεις. 

Διαθέτει ένα εξαιρετικά φιλικό περιβάλλον για τον χρήστη, με την περιήγηση να είναι απλούστατη και την πρόσβαση πολύ εύκολη. Ακόμη, η πληθώρα επιλογών χρήσης του αποτελούν ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Υπάρχει σε μορφή επέκτασης για τον browser σου, αλλά και σε εφαρμογή για κινητά (iOS και Android). 

Τέλος, οι πληροφορίες του λογαριασμού σου κρυπτογραφούνται και αποθηκεύονται τοπικά, χωρίς ποτέ να φτάνουν στους servers της MetaMask, με αποτέλεσμα να έχεις πλήρη έλεγχο των κλειδιών σου. 

2. Trust Wallet 

Το Trust Wallet αποτελεί την επίσημη εφαρμογή της Binance, ενός από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στον κόσμο. Παρά το γεγονός ότι συνδέεται με ανταλλακτήριο, σου προσφέρει τον ολοκληρωτικό έλεγχο των κλειδιών σου, η φύλαξη των οποίων αποτελεί καθαρά δική σου ευθύνη. 

Χαρακτηρίζεται από ένα ιδιαίτερα απλό και φιλικό προς τον χρήστη περιβάλλον. Μάλιστα, προσφέρει τη δυνατότητα αποθήκευσης του αστρονομικού αριθμού των 4,5 εκατομμυρίων νομισμάτων! Ταυτόχρονα, έχει την υψηλότερη βαθμολογία τόσο στο Google Play Store, όσο και στο App Store. 

3. Ledger Nano S Plus 

Θέλεις ένα εξαιρετικά ασφαλές πορτοφόλι για τα Bitcoins και τα υπόλοιπα ψηφιακά σου νομίσματα; Δεν έχεις παρά να εξετάσεις σοβαρά το Ledger Nano S Plus. 

Είναι Hardware Wallet, δηλαδή για ένα στικάκι συμβατό με άλλα 50 πορτοφόλια τέτοιου τύπου. Σε αυτό, μπορείς να εγκαταστήσεις έως και 100 διαφορετικές εφαρμογές, ενώ έχεις τη δυνατότητα να αγοράζεις και να πουλάς κρυπτονομίσματα σε πραγματικό χρόνο, μέσα από την εφαρμογή Ledger Live. 

Το κυριότερο πλεονέκτημα του Ledger Nano S Plus, όμως, είναι τα αυξημένα επίπεδα ασφάλειας. Και αυτό διότι διαθέτει ένα χαρακτηριστικό, το “Secure Element”. Ένα τσιπάκι, δηλαδή, που συναντάμε σε διαβατήρια ή πιστωτικές κάρτες, και αυξάνει την ασφάλεια του λογαριασμού και των συναλλαγών. Ακόμα, διαθέτει πιστοποίηση ασφαλείας από κρατική αρχή και συγκεκριμένα, τη γαλλική υπηρεσία κυβερνοασφάλειας ANSSI. 

4. Exodus 

Η ταχύτητα των συναλλαγών και η ευκολία χρήσης κάνουν το Exodus ένα από τα καλύτερα πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων, κυρίως για χρήση από επιτραπέζιο υπολογιστή. 

Υποστηρίζει πάνω από 260 περιουσιακά στοιχεία και ενημερώνεται κάθε δύο εβδομάδες. Μάλιστα, δίνει τη δυνατότητα για αγορές Bitcoin απευθείας μέσω Apple Pay. Ενώ είναι σημαντικό ότι διαθέτει εφαρμογή τόσο για Android, όσο και για iOS. 

5. Electrum 

Ένα από τα παλαιότερα (ιδρύθηκε το 2011) και γνωστότερα πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων είναι το Electrum. Όμως, το μπορείς να το χρησιμοποιήσεις μόνο για Bitcoin. 

Προσφέρει αυξημένα επίπεδα ασφάλειας, με επαλήθευση συναλλαγών, 2-factor authentication και υποστήριξη πολλαπλών υπογραφών. Επιπλέον, το χαρακτηριστικό της απλής επαλήθευσης πληρωμής (Simple Payment Verification) κάνει τις συναλλαγές πολύ πιο γρήγορες και με ασφάλεια. 

Τα καλύτερα Crypto Wallets (2023) – Συμπερασματικά  

Όπως θα έχεις καταλάβει, το ψηφιακό πορτοφόλι είναι απαραίτητο για την ασφαλή αποθήκευση και συναλλαγή κρυπτονομισμάτων. 

Γι’ αυτό, εμείς σου παρουσιάσαμε κάποια βασικά πράγματα για τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια και σε ενημερώσαμε για τα καλύτερα Crypto Wallets για το 2023.  

Έτσι, θα ξέρεις προς τα πού να κοιτάξεις για να κάνεις τις ψηφιακές συναλλαγές σου με ταχύτητα και, κυρίως, με αξιοπιστία και ασφάλεια! 

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!