Οι 5 μεγαλύτερες πλατφόρμες Metaverse

πλατφόρμες metaverse

17 Μαΐου 2023, από

Η τεχνολογία «τρέχει» με απίστευτους ρυθμούς και οι αλλαγές που «επιβάλλει» είναι συνήθως ριζικές, με ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα να είναι οι πλατφόρμες Metaverse. Η ψηφιακή εξέλιξη έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που πλέον η συνθήκη ενός εικονικού κόσμου, που να μοιάζει όλο και περισσότερο με τον φυσικό, είναι ουσιαστικά… πραγματικότητα.

Ας εξηγήσουμε πρώτα πολύ συνοπτικά τι είναι το Metaverse (ή μετασύμπαν): Πρόκειται για έναν φανταστικό κόσμο, ένα τρισδιάστατο σύμπαν, το οποίο ενσωματώνει τεχνολογίες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας (virtual και augmented reality) και όπου γίνεται εφικτή η αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων μέσω ψηφιακών μορφών (digital avatars).

Για να μάθεις περισσότερα για το τι είναι το Metaverse και πώς θα διαμορφώσει το μέλλον, διάβασε το σχετικό άρθρο μας.

Πάμε, όμως, τώρα να δούμε τις πέντε μεγαλύτερες και πιο δημοφιλείς πλατφόρμες του Metaverse!

1. Decentraland

Μία από τις εταιρείες Metaverse που έχουν φτιάξει τις δικές τους πλατφόρμες είναι η Decentraland Foundation, η οποία έχει δημιουργήσει το εικονικό, παράλληλο σύμπαν που αποκαλείται Decentraland.

Η Decentraland αποτελεί έναν δημοφιλή φανταστικό κόσμο. Μέσα σε αυτόν μπορείς να δημιουργήσεις, να ανταλλάξεις, να αγοράσεις, να εξαργυρώσεις, να εξερευνήσεις και πολλά ακόμα.

Μάλιστα, σου προσφέρει ένα εργαλείο κατασκευής (builder tool), το οποίο ουσιαστικά σου επιτρέπει να διαμορφώσεις τον χώρο σου όπως εσύ θέλεις, προσθέτοντας παιχνίδια και πολυμεσικές εφαρμογές για να ενισχύσεις ακόμα περισσότερο την ούτως ή άλλως εμβυθιστική εμπειρία σου.

Ένα από τα πιο πρωτοπόρα χαρακτηριστικά της Decentraland είναι ότι σου επιτρέπει την ιδιοκτησία εικονικών οικοπέδων, τα οποία αγοράζονται προφανώς με κρυπτονομίσματα (Metaverse crypto) και συγκεκριμένα, με το κρυπτονόμισμα Mana (το κρυπτονόμισμα της Decentraland). Η Decentraland χρησιμοποιεί την τεχνολογία blockchain της Ethereum.

2. Roblox

Η συγκεκριμένη λίστα θα ήταν ατελής εάν δεν περιλάμβανε την πλατφόρμα της εταιρείας gaming, Roblox.

Στοιχεία Metaverse υπάρχουν ήδη από χρόνια σε πολλά βιντεοπαιχνίδια. Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Roblox, η οποία αρχικά προσέφερε τη δυνατότητα online παιχνιδιών (αλλά και δημιουργίας τους) μεταξύ των χρηστών. Πλέον, όμως, η συγκεκριμένη εταιρεία έχει μπει για τα καλά στον χώρο του Metaverse, δημιουργώντας τη δική της πλατφόρμα, όπου φιλοξενούνται παιχνίδια αλλά και πολλά άλλα είδη εικονικών εμπειριών.

Το χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης πλατφόρμας είναι ότι αρχικά σχεδιάστηκε κυρίως για μικρότερες ηλικίες. Οπότε, η μεγάλη έγνοια των δημιουργών της είναι αυτός ο εικονικός κόσμος να παραμείνει όσο το δυνατόν πιο ασφαλής. Οι συναλλαγές στη Roblox γίνονται με ψηφιακά νομίσματα, με το Robux να είναι το κρυπτονόμισμα της πλατφόρμας.

3. Sandbox

Μία ακόμα από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Metaverse είναι η Animoca Brands, η οποία έχει δημιουργήσει την πλατφόρμα Sandbox. Όπως και η Decentraland, έτσι και η Sandbox αποτελεί μια πλατφόρμα βασισμένη στην τεχνολογία blockchain της Ethereum.

Επιπλέον, έχει μια ακόμα μεγάλη ομοιότητα με την Decentraland: ουσιαστικά πρόκειται για ένα μετασύμπαν αγοραπωλησίας εικονικής γης. Στη συγκεκριμένη πλατφόρμα μπορείς να νοικιάσεις, αλλά και να αγοράσεις εικονικό χώρο, ώστε να βιώνεις εκεί τις εμπειρίες σου.

Σου επιτρέπει μάλιστα να δημιουργήσεις και να νομισματοποιήσεις τα ψηφιακά περιουσιακά σου στοιχεία (Non-fungible tokens – NFTs). Μπορείς επίσης να παίξεις παιχνίδια με τους υπόλοιπους χρήστες. Ενώ, έχεις τη δυνατότητα και για εικονική διασκέδαση π.χ. διοργάνωση πάρτυ, εικονικά ψώνια κι αγορές, διοργάνωση εκθέσεων κ.λπ.

Το πιο ξεχωριστό στοιχείο της Sandbox είναι πως μπορείς κι εσύ, ως χρήστης, να συμμετάσχεις στη διοίκηση της πλατφόρμας μέσω ενός αποκεντρωμένου, αυτόνομου οργανισμού. Έτσι, η λειτουργία ολόκληρου του οικοσυστήματος είναι διαφανής.

4. Axie Infinity

metaverse πλατφόρμες

Μία ακόμα από τις πλέον δημοφιλείς πλατφόρμες Metaverse είναι η Axie Infinity, που δημιουργήθηκε από τη Sky Mavis. Εφόσον αποφασίσεις να εξερευνήσεις την Axie Infinity, θα πρέπει να περιμένεις διάφορες εκπλήξεις. Και αυτό γιατί εκεί μέσα θα σε υποδεχτούν ιπτάμενα ρομπότ, μαγικά ή μεταλλαγμένα πλάσματα, ιπτάμενα τέρατα και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς.

Τα πλάσματα αυτά που «ζουν» στη συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι τα Axies. Εσύ, λοιπόν, ως χρήστης του συγκεκριμένου περιβάλλοντος μπορείς να τα χαϊδέψεις, αλλά ακόμα και να τα χρησιμοποιήσεις προς όφελός σου. Για παράδειγμα, μπορούν να πολεμήσουν για σένα για την υπεράσπιση του μετασύμπαντος.

Όπως καταλαβαίνεις από τα παραπάνω, το Axie Infinity αποτελεί κατά κύριο λόγο ένα σύμπαν για gaming. Έτσι, οι χρήστες του χρειάζεται να χρησιμοποιούν συνεχώς νέες τακτικές και στρατηγικές για την αντιμετώπιση αντιπάλων. Άλλωστε, περιλαμβάνει και αποστολές που μόλις τις εκπληρώσεις, περνάς σε επόμενη πίστα.

5. Illuvium

Το Illuvium είναι ουσιαστικά ένα πλήρως αποκεντρωμένο online παιχνίδι ρόλων (role-playing game – RPG), στο οποίο έχεις τη δυνατότητα να συλλέγεις πολύτιμα αντικείμενα. Η πλατφόρμα Illuvium χρησιμοποιεί τεχνολογία blockchain (Ethereum). Ουσιαστικά θέλει τους παίκτες να εξερευνούν τεράστιες και ποικίλες εικονικές περιοχές, προκειμένου να κυνηγούν και να αιχμαλωτίζουν μαγικά πλάσματα, τα Illuvia.

Ένα από τα δυνατά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης πλατφόρμας είναι η ύπαρξη ενός Metaverse χρονολογίου (timeline), μέσα από το οποίο θα μπορείς να απολαύσεις μια εξαιρετική εμπειρία storytelling μαζί με υπερσύγχρονο σχεδιασμό. Έτσι, θα έχεις μια πλήρως συναρπαστική και εμβυθιστική εμπειρία.

Η Illuvium είναι πιθανότατα μια από τις καλύτερες πλατφόρμες, καθώς έχει καταφέρει να προσελκύσει και εταιρικούς παίκτες, πέρα από απλούς gamers. Κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή στην Iluvium. Μερικές από αυτές είναι οι: Lotus Capital, Bitcoin.com, Influx κ.ά.

Πάντως, ίσως το κορυφαίο χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου περιβάλλοντος δεν είναι άλλο από το γεγονός πως σου δίνει τη δυνατότητα να αποφύγεις τα τέλη συναλλαγών (Ethereum GAS fees) που συνήθως σού χρεώνονται σε άλλες πλατφόρμες.

Εταιρείες Metaverse – Επιλογικά

Οι εταιρείες που επενδύουν στη δημιουργία και τη βελτίωση ψηφιακών, εικονικών κόσμων είναι ήδη πολλές. Μάλιστα, αναμένεται να γίνουν ακόμα περισσότερες στο άμεσο ή πιο μακρινό μέλλον.

Οι πλατφόρμες Metaverse που ήδη υπάρχουν προσφέρουν άπειρες και τεράστιες δυνατότητες. Ελπίζουμε να σου δώσαμε μια καλή γεύση σχετικά με το τι παίζει αυτή τη στιγμή με τα διάφορα μετασύμπαντα.

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο, τότε μοιράσου το στα social media με τους φίλους σου!

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!