5 Τρόποι για να ανανεώσεις το User Experience και να αυξήσεις το ROI

ανανέωση user experience και αύξηση ROI

20 Σεπτεμβρίου 2023, από

Η αύξηση του όγκου των ηλεκτρονικών αγορών σήμερα κάνει απαραίτητη την ανανέωση της εμπειρίας του χρήστη (UX) για αύξηση του κέρδους της επιχείρησής σου. Το User Experience παίζει τεράστιο ρόλο στον κόσμο του ηλεκτρονικού εμπορίου και αποτελεί βασικότατο συστατικό προκειμένου να αυξήσεις το ROI (Return Of Investment).

Ας δούμε, όμως, πρώτα απ’ όλα, τι είναι το User Experience.

Τι είναι το User Experience (UX) – Ορισμός

User Experience είναι η εμπειρία που βιώνει ο χρήστης κατά την αλληλεπίδρασή του με μια εταιρεία, είτε στον ψηφιακό είτε στον πραγματικό κόσμο. Ψηφιακά μιλώντας, πολλοί περιορίζουν το UX μιας ιστοσελίδας αποκλειστικά στην εμφάνισή της, ωστόσο είναι πολλά περισσότερα απ’ αυτό. 

Ο χρήστης θα αλληλεπιδράσει με πολλά σημεία επαφής κατά την πλοήγησή του στην ιστοσελίδα, οπότε μιλάμε περισσότερο για μια συνολική εμπειρία παρά για κάτι που περιορίζεται στο αισθητικό κομμάτι. Το UX τελικά αφορά το πόσο άμεσα χρηστική είναι η ιστοσελίδα και πόσο βοηθάει τον επισκέπτη να καλύψει την ανάγκη που τον έφερε εξαρχής στο site. Άρα, η βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη αποτελεί αναγκαίο στοιχείο για την ανάπτυξη μιας επιχείρησης.

Διαφορές User Experience (UX) με User Interface (UI) Design 

Έχεις ακούσει για UI και UX Design; Ήρθε η ώρα να δούμε τι είναι το καθένα και να απαντήσουμε στην γνωστή ερώτηση: 

Ποια η διαφορά UX και UI Design;

Το UX Design (UXD) αναφέρεται στον σχεδιασμό ολόκληρης της διαδικασίας δημιουργίας και δοκιμής του προϊόντος στην αλληλεπίδρασή του με τους χρήστες. Πριν από το User Interface Design (UID), το User Experience Design (UXD) φροντίζει ώστε να γίνει η ιστοσελίδα χρηστική και η εμπειρία του επισκέπτη να είναι ικανοποιητική και χωρίς προβλήματα. Οπότε, είναι άκρως απαραίτητο να εφαρμόσεις τις τελευταίες τάσεις UX design.

Το User Interface Design (UID) σχετίζεται περισσότερο με το αισθητικό (και λειτουργικό) κομμάτι της επαφής του χρήστη με μια ιστοσελίδα και συνθέτει το περιβάλλον διεπαφής του με αυτή.

Το UID περιλαμβάνει όλα τα οπτικά στοιχεία με τα οποία αλληλεπιδρά ο χρήστης και κάποια από αυτά είναι:

  • Κείμενο (μέγεθος ή τύπος γραμματοσειράς κ.ά.)
  • Εικόνες/βίντεο
  • Κουμπιά/buttons (μέγεθος, χρώμα, γραμματοσειρά, σχήμα)
  • Άλλα οπτικά στοιχεία (menus, checkboxes, loaders κ.ά.)

Συνοπτικά, το UXD συνιστά μια στρατηγική που στοχεύει να κάνει ένα interface χρηστικό, ενώ το UID είναι η οπτική της αποτύπωση που στοχεύει να κάνει ένα interface όμορφο.

5 Τρόποι ανανέωσης του UX για αύξηση του ROI

Δεδομένης της σημαντικότητας του UX, ας δούμε πώς μπορείς να κάνεις ανανέωση UX για να αυξήσεις το ROI. Πάμε, όμως, να μάθουμε πρώτα τι είναι η απόδοση επένδυσης ή αλλιώς ROI

Return On Investment ή απόδοση της επένδυσης είναι ένας δείκτης αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας μιας επένδυσης σε σχέση με το κόστος της. Ο υπολογισμός ROI γίνεται ως εξής: Αφαιρείς το συνολικό κόστος επένδυσης από τα έσοδα που προέκυψαν από αυτή και διαιρείς με το κόστος της. Και τώρα που μάθαμε τι είναι το ROI, πάμε να δούμε 5 τρόπους ανανέωσης του UX για να αυξήσεις την επιστροφή επί της επένδυσης ή ROI.

1. Κατάλληλα Website Wireframes

Τα website wireframes είναι σχεδιαγράμματα ιστοσελίδας που απεικονίζουν την εμφάνιση και τη διάταξη των στοιχείων της. Σχεδιάζονται πριν την κατασκευή της ιστοσελίδας και χρησιμοποιούνται για να διευκολύνουν την αρχιτεκτονική της και να αποσαφηνίσουν τις λειτουργίες της, με τελικό στόχο τη μεγαλύτερη ευχρηστία.

2. Κατανόηση των επισκεπτών

Η έρευνα και ανάλυση χρηστών σε βοηθάει να κατανοήσεις καλύτερα τους επισκέπτες σου. Είναι καλό με βάση αυτή να δημιουργήσεις buyer personas, δηλαδή προφίλ φανταστικών πελατών σου. Έτσι, θα καταλάβεις καλύτερα τις ανάγκες των δυνητικών πελατών σου και θα προβλέψεις με μεγαλύτερη ακρίβεια τις προσδοκίες τους.

3. Δοκιμή ευχρηστίας

Η δοκιμή ευχρηστίας ή usability testing αποτελεί έναν ακόμα τρόπο να βελτιώσεις την εμπειρία χρήστη. Το testing σε βοηθάει να διαπιστώσεις την ανταπόκριση των χρηστών κατά την αλληλεπίδρασή τους με ένα προϊόν. Έτσι, μπορείς να κάνεις διορθώσεις και τροποποιήσεις σχετικά με τη χρηστικότητα (μία από τις βασικές UX αρχές) στα πρώτα στάδια της διαδικασίας!

4. Προτεραιότητα στις ανθρώπινες ανάγκες και δυνατότητες

Είναι αναγκαίο να σχεδιάζεις έχοντας στον νου ότι ο επισκέπτης σου είναι άνθρωπος και όχι μηχανή. Πρόσφερε εύκολη και visitor-driven περιήγηση. Έτσι, ο χρήστης θα μπορεί χωρίς πρόβλημα να πηγαίνει από το ένα σημείο στο άλλο. Και ακόμη, θα καταλαβαίνει ακριβώς τι πρέπει να πατήσει και πού για να βρει αυτό που θέλει. Επίσης, χρησιμοποίησε ξεκάθαρη και σαφή γλώσσα για εύκολη κατανόηση και υιοθέτησε έναν φιλικό και «ζεστό» τόνο για να εξασφαλίσεις μεγαλύτερη οικειότητα.

5. Βελτίωση της διαδικασίας των μετατροπών (conversions)

Οι χρήστες προχωρώντας σε μία αγορά, θέλουν μια ξεκάθαρη και γρήγορη διαδικασία συναλλαγής στη σελίδα πληρωμής (checkout). Γι’ αυτό, φρόντισε να μη χρειάζεται να δημιουργήσει κάποιος λογαριασμό για να πραγματοποιήσει μια αγορά και δώσε τη δυνατότητα για guest checkout για ταχύτερη εξυπηρέτηση. Ακόμα, πρόσφερε εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής (π.χ. PayPal, Apple Pay κ.λπ.) και μείωσε τις checkout οθόνες, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος εξυπηρέτησης.

Γιατί είναι σημαντικό το UX για την αύξηση του ROI

πώς το UX βοηθάει στην αύξηση του ROI

Ένα καλό UX προσφέρει εξαιρετικά οφέλη βοηθώντας στο συνολικό marketing και οδηγώντας σε αύξηση πωλήσεων και κερδών.

Ας δούμε, όμως, γιατί είναι τόσο σημαντικό το UX για την αύξηση του ROI:

  • Μείωση κόστους

Με τις δοκιμές ευχρηστίας μειώνεις το κόστος ανάπτυξης κι εφαρμογής, καθώς μπορείς να προλάβεις τυχόν κενά εγκαίρως. Έτσι, το πρότζεκτ θα γίνει πιο οικονομικό, αποδοτικό, θα αποφύγεις περιττά έξοδα και χρονοβόρες αλλαγές.

  • Βελτίωση customer retention και loyalty

Μια καλή εμπειρία χρήστη μπορεί να κάνει τους επισκέπτες πιστούς πελάτες, καθώς θα βρίσκουν ό,τι επιθυμούν εύκολα και γρήγορα. Αυτοί είναι πιθανότερο να επιστρέψουν στο site σου για ακόμη μεγαλύτερες αγορές. Αν οι επισκέπτες είναι ευχαριστημένοι με ένα προϊόν, αλλά και την εμπειρία τους από το site σου, θα το προτείνουν σε φίλους και γνωστούς, αυξάνοντας τον όγκο των μελλοντικών πελατών σου.

  • Βελτίωση κατάταξης

Το αποδοτικό UXD έχει επίδραση στην κατάταξη της σελίδας σου στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης, με SEO και UX να συνδέονται άρρηκτα. Η Google λαμβάνει πλέον υπόψη της το UX ως παράγοντα κατάταξης. Οπότε, αν προσφέρεις καλή εμπειρία χρήστη θα “σκαρφαλώσεις” στα αποτελέσματα και θα αυξήσεις την επισκεψιμότητά σου. Παρεμπιπτόντως, να θυμάσαι ότι πολύ σημαντική για την κατάταξη είναι και η ταχύτητα φόρτωσης, οπότε δεν θέλεις με τίποτα ένα αργό website.

Συνοψίζοντας

Στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο που ζούμε, με το ηλεκτρονικό εμπόριο να κυριαρχεί, η ανανέωση UX για αύξηση ROI είναι επιτακτική για τις επιχειρήσεις. Οι ηλεκτρονικοί επισκέπτες έχουν όλο και μεγαλύτερες απαιτήσεις. Αναζητούν εύκολες και χρηστικές διαδικασίες – εμπειρίες, όταν αλληλεπιδρούν με ένα site. Οπότε, είναι απαραίτητο να προσφέρεις εξαιρετικό UX προκειμένου να κρατήσεις τους πελάτες σου ευχαριστημένους και να αυξήσεις τα κέρδη σου!

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!