Τι είναι το Augmented Reality

Augmented Reality

11 Ιανουαρίου 2024, από

Αν είσαι λάτρης της τεχνολογικής εξέλιξης και αναζητάς πληροφορίες σχετικά με το τι είναι το Augmented Reality ή Επαυξημένη Πραγματικότητα… κάθισε αναπαυτικά! 

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναλύσουμε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις. Άλλωστε, αυτή η νέα και συνεχώς αυξανόμενη τεχνολογική τάση – απ’ ό,τι φαίνεται – ήρθε για να μείνει.  

Ας ξεκινήσουμε! 

Τι είναι η Επαυξημένη Πραγματικότητα – Ορισμός 

Πριν απ’ όλα, είναι χρήσιμο να δούμε ποιος είναι ο ορισμός της Επαυξημένης Πραγματικότητας. 

Επαυξημένη Πραγματικότητα, λοιπόν, είναι: 

Μια βελτιωμένη εκδοχή του πραγματικού κόσμου, ο οποίος ενισχύεται και εμπλουτίζεται με ψηφιακά στοιχεία ή αντικείμενα (ήχους, βίντεο, εικόνες κ.λπ.), δίνοντας στον χρήστη και τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης με το επαυξημένο περιβάλλον. 

 Σου θυμίζει κάτι ο παραπάνω ορισμός; 

Το μυαλό σου πήγε κάποια χρόνια πίσω, όταν πλήθος μικρών και μεγάλων είχε βγει στους δρόμους προσπαθώντας να πιάσει… Pokemon; Πολύ σωστά σκέφτηκες! Το τότε δημοφιλέστατο Pokemon Go ήταν ένα Augmented Reality παιχνίδι. Και μάλιστα, ήταν αυτό που έφερε για πρώτη φορά σε επαφή πολύ κόσμο με την έννοια της Επαυξημένης Πραγματικότητας.

Πώς λειτουργεί η Επαυξημένη Πραγματικότητα 

Αφού είδαμε τον ορισμό του Augmented Reality, είμαστε τώρα έτοιμοι να εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο. Θα δούμε, λοιπόν, μαζί πώς ακριβώς λειτουργεί η Επαυξημένη Πραγματικότητα, που αποτελεί και μια από τις κορυφαίες τάσεις UX design. 

Η τεχνολογία της Επαυξημένης Πραγματικότητας (Augmented Reality technology ή απλά AR technology) λειτουργεί ως εξής:  

  1. Μια συσκευή με ενσωματωμένη AR τεχνολογία (συνήθως ειδικά γυαλιά, γνωστά και ως Augmented Reality glasses, αλλά και τάμπλετ, κινητό κ.λπ.) αναλύει δεδομένα. Έτσι, καταφέρνει να αναγνωρίζει ένα φυσικό αντικείμενο στο περιβάλλον του χρήστη.
  2. Ένα ψηφιακό, τρισδιάστατο αντίγραφο του φυσικού αντικειμένου που υπάρχει στο Υπολογιστικό Νέφος (Cloud), συνδέει το φυσικό με το ψηφιακό περιβάλλον και συλλέγει πληροφορίες για το αντικείμενο.
  3. Η συσκευή κατεβάζει τις πληροφορίες από το νέφος και τις παρουσιάζει πάνω στο αντικείμενο, χρησιμοποιώντας GPS, επιταχυνσιόμετρα και διάφορους άλλους αισθητήρες για τον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών του αντικειμένου. Επομένως, δημιουργείται ένα μερικώς πραγματικό και μερικώς ψηφιακό περιβάλλον.
  4. Με χρήση δεδομένων πραγματικού χρόνου, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσει με το αντικείμενο ή το περιβάλλον, μέσω φωνητικών εντολών ή χειρονομιών. 

Μπορούμε, λοιπόν, να πούμε συνοπτικά πως τα τρία σημαντικότερα χαρακτηριστικά της Επαυξημένης Πραγματικότητας (βασικό συστατικό της οποίας είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη) είναι:  

  • Συνδυασμός πραγματικού και ψηφιακού κόσμου. 
  • Αλληλεπίδραση με αντικείμενα και περιβάλλον σε πραγματικό χρόνο. 
  • Τρισδιάστατη αναγνώριση ψηφιακών και πραγματικών αντικειμένων. 

Augmented Reality vs. Virtual Reality: Διαφορές

επαυξημένη πραγματικότητα

Εδώ και χρόνια, ένα γνωστό είδος εναλλακτικής πραγματικότητας είναι η Εικονική Πραγματικότητα ή Virtual Reality.  Ποιες είναι, όμως, οι διαφορές μεταξύ Εικονικής και Επαυξημένης Πραγματικότητας; Μπορεί τα δύο είδη να μοιάζουν, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν είναι το ίδιο πράγμα. Ας ξεκαθαρίσουμε λίγο την κατάσταση. 

Η σημαντικότερη διαφορά μεταξύ των δύο είναι πως η Εικονική Πραγματικότητα δημιουργεί ένα ολοκληρωτικά ψηφιακό / εικονικό περιβάλλον. Έτσι, στερεί από τον χρήστη την επαφή του με τον πραγματικό κόσμο. 

Από την άλλη, η Επαυξημένη Πραγματικότητα, μέσα από γυαλιά ή άλλες συσκευές, ενισχύει τον φυσικό κόσμο με ψηφιακές πληροφορίες. Με αυτόν τον τρόπο, επιτρέπει τη ζωντανή αλληλεπίδραση με τα αντικείμενα. 

Πάντως, πέραν των δύο αυτών ειδών πραγματικότητας, υπάρχει και ακόμα ένα. Συγκεκριμένα, η Μεικτή Πραγματικότητα (Mixed Reality), που αποτελεί έναν συνδυασμό Επαυξημένης και Εικονικής. 

Εφαρμογές Επαυξημένης Πραγματικότητας 

Πέρα από το τι είναι η Επαυξημένη Πραγματικότητα, μεγάλη αξία έχει να δούμε και πού τη χρησιμοποιούν. Γι’ αυτό, αμέσως παρακάτω θα μιλήσουμε για τις πιο διαδεδομένες χρήσεις ή εφαρμογές της Επαυξημένης Πραγματικότητας. 

Επαυξημένη Πραγματικότητα στην Εκπαίδευση 

Η Επαυξημένη Πραγματικότητα στην Εκπαίδευση (AR in Education) είναι μια από τις πιο δημοφιλείς και πολύτιμες χρήσεις της συγκεκριμένης τεχνολογίας.  

Η εφαρμογή της AR τεχνολογίας στον συγκεκριμένο τομέα ανοίγει ένα τεράστιο πεδίο δυνατοτήτων, κάνοντας πολύ πιο ελκυστικό το εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση του ενδιαφέροντος των μαθητών και, άρα, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διδασκαλίας. 

Για παράδειγμα, οι μαθητές θα μπορούν, μέσω των κινητών ή άλλων συσκευών, να μαθαίνουν τους αστέρες ταξιδεύοντας στο διάστημα ή να γνωρίζουν τα όντα του ζωικού βασιλείου. Μάλιστα, το τελευταίο μπορεί να γίνει και μέσω της εφαρμογής Επαυξημένης Πραγματικότητας της Google. Τα διάφορα ζώα εμφανίζονται μπροστά στα μάτια των μαθητών, με αποτέλεσμα να μπορούν να τα επεξεργάζονται στον φυσικό χώρο. 

Οπότε, πλέον, μπορείς να καταλάβεις τι είναι το Augmented Reality για παιδιά. 

Επαυξημένη Πραγματικότητα στην Υγεία 

Η υγειονομική περίθαλψη αποτελεί έναν ακόμα τομέα όπου μπορεί να εφαρμοστεί (και ήδη εφαρμόζεται) η AR τεχνολογία.  

Η Επαυξημένη Πραγματικότητα στην Υγεία (AR in Healthcare) θα δώσει στους επαγγελματίες της Ιατρικής τη δυνατότητα:  

  • αποτελεσματικότερης εκπαίδευσης στην ανατομία, 
  • βελτιστοποίησης πολύπλοκων χειρουργικών επεμβάσεων, 
  • ακριβέστερης διάγνωσης κ.λπ. 

Ένα πιο συγκεκριμένο παράδειγμα είναι το εξής: 

Με τη βοήθεια συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης, οι γιατροί θα μπορούν μέσα από τα ειδικά Augmented Reality γυαλιά να έχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες μπροστά στα μάτια τους, χωρίς να χάνουν χρόνο κοιτώντας τις ενδείξεις σε διάφορα όργανα. 

Επαυξημένη Πραγματικότητα στο εμπόριο και τις επιχειρήσεις 

Το λιανικό εμπόριο και οι επιχειρήσεις δε θα μπορούσαν να μην αξιοποιήσουν τα οφέλη του Augmented Reality. 

Η Επαυξημένη Πραγματικότητα στις επιχειρήσεις (AR in business) μπορεί να κάνει την εκπαίδευση νέων εργαζομένων πολύ πιο εύκολη και αποτελεσματική, φέρνοντάς τους σε επαφή με τους χώρους των καταστημάτων, την τοποθεσία των προϊόντων, κ.ά. 

Όσον αφορά τώρα τους καταναλωτές, η AR τεχνολογία μπορεί να τους λύσει τα χέρια, επιτρέποντας τη δοκιμή προϊόντων και την εξοικείωση μαζί τους σε συνθήκες φυσικού κόσμου, πριν ακόμα τα αγοράσουν και από απόσταση. Τη διαδικασία αυτή περιγράφει ο όρος AR shopping, που χρησιμοποιεί ήδη αρκετά το Metaverse και είναι ένας από τους πιο σύγχρονους τρόπους ενίσχυσης της συνολικής marketing στρατηγικής μιας επιχείρησης. 

Εάν, παρεμπιπτόντως, θέλεις να μάθεις περισσότερα για το τι είναι το Metaverse και πώς θα αλλάξει το μέλλον, δες το σχετικό άρθρο μας. 

Τι είναι το Augmented Reality – Επίλογος 

Η τεχνολογία «τρέχει» με τρελούς ρυθμούς και το μέλλον μάς έχει ήδη χτυπήσει την πόρτα.   

Καλό είναι, λοιπόν, να μένουμε όλοι σε επαφή, όχι μόνο για να κατανοήσουμε τον νέο κόσμο που δημιουργείται, αλλά και για να μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα οφέλη που προκύπτουν από αυτόν. 

Θεωρούμε πως το συγκεκριμένο άρθρο θα σου προσφέρει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το τι είναι το Augmented Reality, πώς λειτουργεί, αλλά και τις πιο σημαντικές εφαρμογές του αυτή τη στιγμή (αλλά και μελλοντικά). 

Έτσι, θα είσαι απόλυτα προετοιμασμένος για τις τεράστιες αλλαγές που έρχονται μέσα από τη χρήση της Επαυξημένης Πραγματικότητας! 

Μπες στη συζήτηση

  • Ο κύριος Επισκόπου,για άλλη μια φορά με ένα καθ’όλα άκρως επεξηγηματικό άρθρο μας βοηθάει να κατανοήσουμε σε μεγάλο βαθμό εξελίξεις ,τεχνολογικές,που έχουν ήδη μπει στη ζωή μας!
    Τα συγχαρητήρια μου και γι’ αυτό,αλλά και για όλα τα άρθρα του,που πάντα είναι άκρως επεξηγηματικά,σε απλή γλώσσα,ώστε να είναι και άκρως κατανοητά!
    Προσωπικά,τον ευχαριστώ πολύ!

Πες μας τη γνώμη σου!