Πως φτιάχνω το δικό μου WordPress Blog σε 5 βήματα

wordpress

27 Ιουνίου 2011, από

wordpress

Μα δεν έχεις ακόμα Blog;
Μη σου φαίνεται απότομη η ερώτηση μου. Στις μέρες μας το να έχεις blog συγκρίνεται με τη δυνατότητα της ανθρώπινης ομιλίας! Όχι μόνο μπορείς να εκφράσεις τις σκέψεις σου online, αλλά μπορείς να έρθεις σε επαφή με ενδιαφέροντα άτομα, ενώ υπάρχουν χιλιάδες παραδείγματα ανθρώπων στον κόσμο που ζουν από αυτό, το blogging!

Γιατί να φτιάξεις το δικό σου blog;

Υπάρχει κάτι που αγαπάς να κάνεις και δεν βαριέσαι να το συζητάς για ώρες; Ξεκίνα ένα blog, μοιράσου τις σκέψεις σου, φωτογραφίες, εμπειρίες και είμαι σίγουρη ότι θα γνωρίσεις online πολλούς ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα. Μπορείς να ξεκινήσεις ένα blog για τη δουλειά σου, για το hobby σου, για ενημέρωση, για ταξίδια, για μια δραστηριότητα, για την τεχνολογία ή απλά και μόνο για πάρτη σου! Υπάρχουν διάφορες πλατφόρμες που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, εμείς σε αυτό το Post θα δούμε το WordPress!

Δωρεάν ή επί πληρωμή;

Υπάρχουν 2 λύσεις για να δημιουργήσεις το Blog σου. Η 1η είναι η δωρεάν δημιουργία WordPress blog, της μορφής toblogmou.wordpress.com και η 2η είναι να στήσεις το δικό σου blog, σε πακέτο hosting, με το δικό σου domain και με όλες τις δυνατότητες διαχείρισης, διαθέσιμες.
Σε αυτό το post θα ασχοληθούμε με την 2η περίπτωση, για χειροκίνητη εγκατάσταση και δημιουργία WordPress blog, σε πακέτο hosting από το Papaki. Μάλιστα θα επιλέξουμε την τελευταία έκδοση από το wordpress.org και θα ακολουθήσουμε τη διαδικασία upload των αρχείων με FTP. Υπάρχει βέβαια και η αυτόματη εγκατάσταση του WordPress μέσα από το Plesk, η οποία μας περιορίζει στην έκδοση του WordPress που υποστηρίζει το Plesk, αλλά είναι αρκετά πιο εύκολη διαδικασία.

Πραγματάκια που φροντίζετε να κάνετε πριν ξεκινήσετε:

α) Αγοράστε το πακέτο web hosting σας
β) Περάστε τους nameservers του Hosting στο domain name σας.
γ) “Κατεβάστε” ένα FTP client (πχ. Filezilla) πρόγραμμα στο οποίο θα συνδεθείτε στην πορεία με τους κωδικούς που έχετε λάβει στο email ενεργοποίησης του hosting σας.
δ) Τσεκάρετε αν έχετε το Notepad (TXT editor) ή κάποιον άλλον editor στον υπολογιστή σας. Αποφύγετε word ή open office γιατί προσθέτουν περιττά κομμάτια κώδικα (σκουπίδια) στο αρχείο.
Τέλος, αφήστε ανοιχτό σε ένα παράθυρο το email ενεργοποίησης του hosting σας, με όλους τους κωδικούς για να μπορείτε να το συμβουλέυεστε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Εφόσον κάνετε τα παραπάνω, ξεκινάμε βήμα βήμα, μαζί!

Βήμα 1. “Κατεβάστε” στον υπολογιστή σας την τελευταία έκδοση του WordPress, από τη σελίδα wordpress.org. Μπορείτε να επιλέξετε την Ελληνική ή την Αγγλική έκδοση. Κάντε extract all/unzip, τα αρχεία από το ζιπαρισμένο αρχείο στον υπολογιστή σας.
Βήμα 2. Δημιουργήστε μια βάση δεδομένων στο Plesk control panel του hosting σας.
Για να μπορέσει να εγκατασταθεί το WordPress σαν εφαρμογή χρειάζεται μια βάση δεδομένων την οποία θα δημιουργήσετε σε 3 βήματα:


α)Συνδεθείτε στο Plesk control panel.

Πατήστε στο link σύνδεσης και χρησιμοποιήστε το login και τον κωδικό που θα βρείτε στο email ενεργοποίησης του hosting σας.

login στο plesk

β) Επιλέγετε το tab “Websites & Domains” και κάτω δεξιά κάνετε κλικ στο “Databases”.
Στη συνέχεια πατήστε στο εικονίδιο “Add new database”, δώστε ένα όνομα και δημιουργήστε μια MySQL βάση δεδομένων για το Blog σας.

databases

 

Δημιουργία databe

Η βάση δεδομένων σας δημιουργήθηκε και βλέπετε το όνομα που δώσατε και τον database server όπου βρίσκεται το hosting σας. Το όνομα του database server θα χρειαστούμε σε λίγο.

database server

Στη συνέχεια, θα πρέπει να δημιουργήσετε έστω και 1 νέο χρήστη για τη βάση, πατώντας πάνω στο “Add new database user” και εισάγοντας όνομα χρήστη και κωδικό.

Βήμα 3. Προσθήκη βάσης δεδομένων στο αρχείο wp-config-sample.php.

Στο αρχείο wp-config-sample.php θα εισάγουμε όλες τις νέες πληροφορίες. Πηγαίνετε στα αρχεία που κατεβάσατε από το WordPress και από τα “χύμα” αρχεία, μέσα στο φάκελο εντοπίστε το αρχείο wp-config-sample.php.
Ανοίξτε το (δεξί κλικ, open) με Notepad και μετά την 1η παράγραφο θα δείτε ότι ξεκινούν οι MySQL Settings. Θα αντικαταστήσετε τις μεταβλητές με κόκκινο, με αυτές που εισάγατε κατά τη δημιουργία της βάσης σας, (όνομα βάσης, όνομα χρήστη, κωδικός και database server) μέσα στο Plesk.
/** The name of the database for WordPress */
define(‘DB_NAME’, ‘database_name_here‘);

/** MySQL database username */
define(‘DB_USER’, ‘username_here‘);

/** MySQL database password */
define(‘DB_PASSWORD’, ‘password_here‘);

/** MySQL hostname */
define(‘DB_HOST’, ‘localhost‘); (Τον database θα εισάγετε χωρίς τον αριθμό, Port, πχ. db2.papaki.gr

 

Στο τέλος, αποθηκεύστε το αρχείο (Save as) ως wp-config.php. Προσοχή, όπως φαίνεται ακριβώς στην εικόνα.

Αποθήκευση αρχείου

Βήμα 4. “Ανέβασμα” αρχείων με FTP.
Αναζητήστε στο email ενεργοποίησης, τους κωδικούς FTP του hosting πακέτου σας. Συνδεθείτε με FTP και πηγαίνετε στον φάκελο httpdocs.
Στη συνέχεια, μέσα από τον φάκελο του WordPress στον υπολογιστή σας, επιλέξτε όλα τα αρχεία (Ctrl+A) και “τραβήξτε” τα (drag and drop) μέσα στο φάκελο httpdocs, μέσα στον FTP client, κοινώς web root directory του hosting. Για να “ανέβουν” όλα τα αρχεία θα πάρει λίγα λεπτά, μιας και είναι αρκετά.
Βήμα 5. Έλεγχος αρχείων & Εγκατάσταση WP.
Ελέγχετε αν κάνατε όλα τα παραπάνω σωστά ανοίγοντας το link: http://tositesas/wp-admin/install.php. Αν για κάποιο λόγο δεν εισάγατε τα σωστά στοιχεία στο αρχείο wp-config.php θα σας εμφανίσει το παρακάτω:

Σφάλμα WP

Εάν όλα είναι ΟΚ τότε θα σας εμφανίσει τη σελίδα εγκατάτασης του WordPress Blog σας, στην οποία και θα συμπληρώσετε τις απαραίτητες πληροφορίες. Και μπαμ.. είστε έτοιμοι! Το μήνυμα που θα σας βγάλει το WP έχει πλάκα, (πετυχημένη η μετάφραση τους στα Ελληνικά! )

Στο τέλος πατήστε πάνω στο κουμπί “Σύνδεση” για να συνδεθείτε με τα στοιχεία που μόλις δώσατε. Θα μεταφερθείτε μέσα στο περιβάλλον διαχείρισης του Blog σας και μπορείτε να πατήσετε απευθείας από το μενού αριστερά, πάνω στην επιλογή “Εμφάνιση” για να αλλάξετε template.
Αλλάξτε θέμα, προσθέστε Plug-ins, ποστάρετε το πρώτο σας κείμενο κτλ κτλ. Καλωσορίσατε στον κόσμο του Blogging!
Έχετε απορίες; Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις πάνω στη δημιουργία του WordPress blog σας; Αφήστε ένα σχόλιο, παρακάτω!

Μπες στη συζήτηση

  • Καλησπέρα σας,πριν λίγο αγόρασα ενα domain name από εσας αλλά στο Plesk panel δεν μπορω να κάνω εγκατασταση το wordpress.δεν μου βγάζει database.μόλις το πατάω με βγάζει σφάλμα.επίσης μετα το εκανα αυτόματα εγκατασταση και πάλι τίποτα.τι πρέπει να κάνω;;;έχει αλλο μενου με αυτο που λέτε

    • Καλημέρα Παναγιώτη και καλή εβδομάδα. Εάν το πακέτο σου είναι το Basic Linux free, δεν θα υποστηρίζεται database. Θα πρέπει να επιλέξεις από Dynamic πακέτο και πάνω ;)

Πες μας τη γνώμη σου!