Τι είναι το Web Hosting; 

web hosting

03 Απριλίου 2024, από

Αν ξεκινάς να δημιουργήσεις ένα website, ο όρος που σίγουρα έχεις συναντήσει είναι το Web hosting. Μάλιστα, στην online αναζήτησή σου πιθανότατα έχεις βρει πολλές σχετικές πληροφορίες που όμως μπορεί να μοιάζουν περίπλοκες και γεμάτες με άγνωστους όρους που ίσως σε δυσκολεύουν. 

Ετοιμάσαμε, λοιπόν, αυτό το άρθρο για σένα προκειμένου για να σε βοηθήσουμε να κατανοήσεις καλύτερα τι είναι το Web hosting και να ενημερωθείς για τα είδη του, ώστε να μπορέσεις να αποφασίσεις τι σου ταιριάζει. 

Τι είναι το Web hosting

To Web hosting είναι η διαδικτυακή υπηρεσία ενοικίασης χώρου για τη φιλοξενία μιας ιστοσελίδας στον παγκόσμιο ιστό.  Τα sites “φιλοξενούνται” σε servers (διακομιστές ή εξυπηρετητές), πολύ δυνατούς υπολογιστές συνδεδεμένους στο διαδίκτυο, προκειμένου να λειτουργούν τεχνικά, να είναι ορατά στο διαδίκτυο και επισκέψιμα.  Αυτοί οι servers είναι κανονικά μηχανήματα που βρίσκονται είτε σε ιδιόκτητους χώρους είτε σε μεγάλες κτιριακές υποδομές, τα λεγόμενα data centers.

Κάθε website που επισκέπτεσαι, κάθε eShop στο οποίο κάνεις τα ψώνια σου, έχει hosting. Ο τύπος του hosting εξαρτάται από τις ανάγκες κάθε site. Όσο πιο πολύ επισκεψιμότητα έχει, για παράδειγμα, τόσο περισσότερους πόρους χρειάζεται και άρα τόσο μεγαλύτερο πακέτο hosting. Πάμε να δούμε επιγραμματικά λοιπόν ποια είναι τα είδη hosting που υπάρχουν και τι προσφέρει το καθένα. 

Shared Hosting

Είναι η πιο δημοφιλής επιλογή και καλύπτει από μικρότερα μέχρι μεγαλύτερα sites. Το shared hosting σημαίνει πρακτικά ότι μια σελίδα φιλοξενείται μαζί με άλλες στον ίδιο server. Μοιράζονται δηλαδή τις δυνατότητες και τους πόρους του ίδιου μηχανήματος. 

Στο shared hosting είναι σημαντικό ο πάροχος να εξασφαλίζει μηδενική επιρροή από τρίτα sites που φιλοξενούνται στον ίδιο server (account isolation). Στα πακέτα shared hosting του Papaki αυτό φυσικά και εξασφαλίζεται!

Semi-Dedicated Hosting

Όπως στο shared hosting, έτσι και στο Semi dedicated hosting, πολλά sites φιλοξενούνται στον ίδιο server. Όμως στην περίπτωση του Semi dedicated hosting, τον server μοιράζεται μικρότερος αριθμός sites.  Έτσι, αναλογούν περισσότεροι πόροι ανά χρήστη, με αποτέλεσμα τις καλύτερες επιδόσεις ιστοσελίδων με μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Σε αυτό το άρθρο μπορείς να δεις με περισσότερες λεπτομέρειες τι προσφέρει το Semi dedicated hosting.

Dedicated Hosting

Από τις ακριβότερες επιλογές, γιατί προσφέρει αποκλειστικότητα. Ένας ολόκληρος server είναι αφιερωμένος σε ένα μόνο site, εξασφαλίζοντας λειτουργικότητα, ευελιξία, απεριόριστη πρόσβαση στον server και πλήρη προσαρμογή για εξαιρετικά μεγάλες απαιτήσεις σε πόρους και επισκεψιμότητα. 

VPS Hosting

Το VPS (Virtual Private Server) hosting είναι ένας ευέλικτος μηχανισμός που αφορά έναν εικονικό ιδιωτικό server χωρισμένο σε πολλαπλά “εικονικά” τμήματα. Επιλέγοντας VPS hosting, μοιράζεσαι ναι μεν τον ίδιο server, αλλά μέσα σε αυτόν έχεις τον δικό σου εικονικό χώρο και μπορείς να τον διαχειριστείς αυτόνομα. Είναι σαν να έχεις έναν dedicated server και έναν shared server κάτω από την ίδια “στέγη”, προσφέροντας μια ισορροπία τιμής και απόδοσης. 

Cloud Hosting

Το cloud hosting μοιράζει τα δεδομένα σου σε πολλαπλούς servers “cloud”, διασφαλίζοντας ότι σε περίπτωση που ένας server παρουσιάσει πρόβλημα, ο ιστότοπός σου παραμένει ψηλά, μεταφερόμενος απρόσκοπτα σε άλλον server του δικτύου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, σε σύγκριση με το cloud hosting, η VPS φιλοξενία αποτελεί μια πιο οικονομική και ευέλικτη επιλογή.

WordPress Hosting

Αν αναζητάς τι είναι hosting, σίγουρα έχεις συναντήσει και τον όρο WordPress hosting το οποίο δεν είναι διαφορετικό είδος φιλοξενίας, αλλά είναι απλώς ειδικά διαμορφωμένο για blogs ή sites που έχουν δημιουργηθεί με το πιο δημοφιλές Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου (CMS) στον κόσμο, το WordPress.  Αν θες να μάθεις περισσότερα, δεν έχεις παρά να διαβάσεις το σχετικό άρθρο μας για το πώς να φτιάξεις εύκολα το δικό σου blog στο WordPress.  

Επίλογος: Πώς θα επιλέξεις hosting; 

Αφου είδαμε τι είναι το Web hosting και ποια τα είδη του, όπως έχεις καταλάβει κάθε τύπος φιλοξενίας έχει τα δικά του πλεονεκτήματα. Για να κάνεις την ιδανική επιλογή για εσένα, θα πρέπει να σκεφτείς το είδος του blog ή του site σου, τους στόχους που έχεις θέσει ως προς την επισκεψιμότητα, το budget σου και τις τεχνικές γνώσεις που απαιτεί η λύση που θα διαλέξεις. 

Όποια λύση φιλοξενίας κι αν επιλέξεις, η συνεργασία με έναν αξιόπιστο πάροχο μπορεί να σε βοηθήσει σε όλα τα παραπάνω και να καθορίσει την επιτυχία σου στον ψηφιακό κόσμο. Στο Papaki, που εμπιστεύονται εδώ και χρόνια χιλιάδες επαγγελματίες για την ψηφιακή τους παρουσία, θα βρεις κορυφαίες υπηρεσίες που θα απογειώσουν την απόδοσή σου online! 

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!