Τι είναι το Semi-Dedicated hosting και πότε να το επιλέξεις

05 Ιουλίου 2019, από

Στο Papaki λαμβάνουμε καθημερινά δεκάδες αιτήματα, τα οποία αφορούν διαφορετικές ανάγκες ανθρώπων που θέλουν να φιλοξενήσουν το site τους online. Είτε πρόκειται για ένα απλό προσωπικό blog, είτε για ένα απαιτητικό ηλεκτρονικό κατάστημα, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να εξυπηρετούμε την κάθε ξεχωριστή ανάγκη που προκύπτει, καθημερινά.

Μία από τις ανάγκες που είδαμε ότι παρουσιάζεται συχνά, είναι η φιλοξενία σελίδων με αυξημένες απαιτήσεις σε πόρους. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, αποφασίσαμε να εμπλουτίσουμε τις hosting υπηρεσίες μας με μία νέα σειρά προϊόντων, που περιλαμβάνουν Semi-Dedicated Hosting πακέτα φιλοξενίας. Τι είναι όμως η Semi-Dedicated φιλοξενία; Ας δούμε περισσότερα στη συνέχεια!

Τι είναι η Semi-Dedicated φιλοξενία;

Πρόκειται για έναν ειδικό τύπο φιλοξενίας που βρίσκεται ανάμεσα στο Web Hosting και πιο εξειδικευμένους τύπους φιλοξενίας, όπως το VPS ή το Dedicated Hosting. Πιο συγκεκριμένα: αποτελεί και αυτό Shared hosting φιλοξενία, που σημαίνει ότι τους πόρους του Server μοιράζονται διαφορετικοί πελάτες.

Και όταν λέμε resources, αναφερόμαστε κυρίως στα παρακάτω:

cpu
Eίναι αυτή που αναλαμβάνει τη διαχείριση και εκτέλεση εντολών και διεργασιών. Μεγαλύτερη CPU μεταφράζεται σε εκτέλεση περισσότερων εντολών και άρα σε καλύτερο performance.

 

 

ram
Είναι υπεύθυνη για την προσωρινή αποθήκευση και διάθεση των δεδομένων που απαιτούνται για την εκτέλεση ενός προγράμματος ή μίας εφαρμογής. Μεγαλύτερη RAM σημαίνει περισσότερα δεδομένα στα οποία έχει άμεση πρόσβαση η CPU για την εκτέλεση των αντίστοιχων εντολών.

 

input/output)
H ταχύτητα με την οποία τα δεδομένα διαβάζονται ή εγγράφονται στο δίσκο του server. Υψηλές ταχύτητες, μεταφράζονται και εδώ σε γρήγορο site με καλύτερο performance.

 

 

Ποια η διαφορά με το Web Hosting;

H διαφορά με την απλή Web Hosting φιλοξενία, είναι ότι στον server φιλοξενείται μικρότερος αριθμός πακέτων.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι τα συνολικά resources του server, εξακολουθούν μεν να διαμοιράζονται, αλλά εξυπηρετούν λιγότερα πακέτα και επομένως μεγαλύτερα όρια σε πόρους μπορούν να ανατεθούν σε κάθε hosted πακέτο ώστε περισσότερο απαιτητικές σελίδες να μπορούν να εξυπηρετηθούν, γρήγορα και σωστά.

Αυτό σε συνδυασμό με τη χρήση NVMe SSD δίσκων, οι οποίοι εξασφαλίζουν υψηλές ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων, μειωμένες καθυστερήσεις, υψηλότερες αποκρίσεις και μεγαλύτερα IOPS, οδηγούν στη βελτιωμένη απόδοση του φιλοξενούμενου site.

Ποια είναι τα οφέλη της Semi-Dedicated φιλοξενίας;

Όπως προαναφέρθηκε, απαιτητικά sites τα οποία φιλοξενούνται σε Semi-Dedicated hosting λύσεις, χάρη στη δυνατότητα χρήσης περισσότερων resources, είναι πιο γρήγορα, παρουσιάζουν καλύτερο performance και μεγαλύτερη αξιοπιστία, σε σχέση με τη φιλοξενία τους σε κάποιο Web Hosting πακέτο. Εκτός από αυτό, όμως, η Semi-Dedicated φιλοξενία παρουσιάζει επιπλέον πλεονεκτήματα:

  • Καλύτερο performance και ταχύτητα με τη σειρά τους βοηθούν στο SEO και σε υψηλότερες θέσεις για τη σελίδα στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google.
  • Συνοδεύεται από εύκολη διαχείριση. Ο χρήστης δεν χρειάζεται να έχει εξειδικευμένες γνώσεις διαχείρισης, καθώς μπορεί να διαχειριστεί το πακέτο και τις λειτουργίες του μέσα από την εύχρηστη πλατφόρμα του Plesk, όπως και στην απλή Web Hosting φιλοξενία.Επίσης, τη διαχείριση του server σε υψηλότερο επίπεδο, αναλαμβάνει η ομάδα του Papaki. Ο χρήστης δεν χρειάζεται να ανησυχεί για security updates, patches ή αναβαθμίσεις, που αφορούν το λειτουργικού ή το panel διαχείρισης του server. Το μόνο για το οποίο πρέπει να μεριμνήσει, είναι το update στις εκδόσεις εφαρμογών που ο ίδιος φιλοξενεί στο Semi-Dedicated πακέτο του (πχ WordPress, Joomla, κλπ).
  • Στα συγκεκριμένα πακέτα φιλοξενίας ο χρήστης μπορεί να αναθέσει σε κάθε mailbox το μέγεθος που αυτός θέλει, με μοναδικό περιορισμό, το disk space που αναλογεί στο επιλεγμένο Semi-Dedicated πακέτο.
  • Περισσότερη ευελιξία και ασφάλεια σε αλλαγές του site. Χάρη στα 3 backups που λαμβάνονται ανά ημέρα αυτόματα μέσω της R1Soft Backup εφαρμογής, ακόμα και αν κάτι πάει στραβά με κάποιο update ή οποιαδήποτε αλλαγή στο site σου, η δυνατότητα επαναφοράς των δεδομένων από πολλαπλές backup επιλογές, σου εξασφαλίζει απρόσκοπτη λειτουργικότητα.
  • Αποτελεί μία value for money υπηρεσία με advanced δυνατότητες. Μπορεί η τιμή του να είναι υψηλότερη από το Web Hosting, αλλά δεν παύει να είναι οικονομικότερη από τις πιο εξειδικευμένες λύσεις του VPS και του Dedicated Hosting, οι οποίες συνοδεύονται από πρόσθετες χρεώσεις σε περίπτωση που ο πελάτης επιθυμεί μία ολοκληρωμένη λύση με υπηρεσίες διαχείρισης, Backup ή Control Panel.

Είναι το Semi-dedicated hosting η ιδανική λύση για μένα;

Ένα στατικό site ή ακόμα και ένα απλό δυναμικό site με μικρή βάση δεδομένων ή χαμηλή επισκεψιμότητα, μπορεί να εξυπηρετηθεί απροβλημάτιστα από ένα απλό Web Hosting πακέτο. Ιστοσελίδες, όμως, με πολλές ή μεγάλες βάσεις δεδομένων ή sites με υψηλή επισκεψιμότητα, όπως είναι τα portals, τα ειδησεογραφικά sites ή μεγάλα e-commerce sites, χρειάζονται μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ και ταχύτητα, για να είναι γρήγορα και να παρουσιάσουν καλό performance.

Η απάντηση λοιπόν στην ερώτηση εάν το Semi-dedicated hosting είναι ιδανικό για σένα είναι ότι εξαρτάται από τις απαιτήσεις του site σου. Αν δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό, η απλή Web Hosting φιλοξενία μπορεί να σε καλύψει.

Αν πάλι το site σου παρουσιάζει πραγματικά υψηλές απαιτήσεις σε εγγυημένους πόρους (π.χ. σε περίπτωση που θέλεις να στήσεις ένα site με streaming υπηρεσίες ή διαθέτεις ένα e-commerce site με υψηλή επισκεψιμότητα και πολύ μεγάλη βάση προϊόντων), τότε είναι προτιμότερο να κινηθείς προς VPS ή Dedicated Hosting λύσεις.

Αν, όμως, οι απαιτήσεις του site σου βρίσκονται κάπου στη μέση και έχεις δει πρακτικά ότι η Web Hosting φιλοξενία δεν σε εξυπηρετεί, ενώ παράλληλα δεν θέλεις να μεταβείς απευθείας σε VPS / Dedicated λύσεις, τότε έχεις τη δυνατότητα να δοκιμάσεις τις υπηρεσίες του Semi-Dedicated Hosting. Απλά επίλεξε μία από τις διαθέσιμες λύσεις του Papaki και δες το site σου να εκτοξεύεται!

 

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!