Προσοχή στις επιστολές-απάτη ανανέωσης DNS!

Safety at Papaki

11 Φεβρουαρίου 2013, από

Update 29/11/18: Η υπηρεσία ID protect έχει καταργηθεί. To Μητρώο φροντίζει για την ασφάλεια του domain σου.


Πολλοί από εσάς ίσως έχετε λάβει, ή λάβετε στο μέλλον έγγραφα, τα οποία παρουσιάζονται ως ειδοποίηση ανανέωσης του domain name ή των dns υπηρεσιών σας. Μην “ψαρώσετε”!
Η μόνη προειδοποίηση ανανέωσης που θα λάβετε για τα domain names σας στο Papaki, θα σας έρθει με email, στο email που έχετε δηλώσει στο λογαριασμό σας.
Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν εταιρίες οι οποίες στέλνουν αυτές τις επιστολές και χρησιμοποιούν αθέμιτες τακτικές πωλήσεων για να πουλήσουν τις υπηρεσίες τους. Το καταφέρνουν αυτό προσθέτοντας “ψιλά γράμματα”, όπως εμφανίζονται στην παρακάτω εικόνα, κάτω και δεξιά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διωχθούν νομικά.
Στην ουσία αυτό που κάνει η συγκεκριμένη εταιρία είναι η πώληση υπηρεσιών DNS για το domain σας. Ενώ μοιάζει με προειδοποίηση λήξης η οποία αναφέρει πάνω το domain, nameservers και κόστος ανανέωσης, στην ουσία εμφανίζει όλα τα στοιχεία που βρίσκονται Online για το domain σας (πχ. με μια αναζήτηση WHOis) και στέλνει αυτήν την παραπλανητική επιστολή στοχεύοντας σε νέα παραγγελία υπηρεσιών DNS. Πληρώνοντας και στέλνοντας πίσω την επιστολή, αλλάζουν οι nameservers στο domain name μέσω ενός API, με αποτέλεσμα να “πέσει” το site σας.

2 τρόποι να προστατευτείτε

1. WHOis ID Protect
Η υπηρεσία ID protect, προστατεύει τα στοιχεία σας με αποτέλεσμα να μην είναι ορατά στα αποτελέσματα WHOis αναζήτησης. Ενεργοποιώντας την υπηρεσία για .COM, .NET, .ORG κτλ. domain names είστε σίγουροι ότι καμία εταιρία ή χρήστης με κακόβουλες βλέψεις, δεν θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία επικοινωνίας σας. Τα .GR και .EU domain names δεν χρειάζονται αυτή την υπηρεσία.
2. Αποτελεσματική Ενημέρωση
Ενημερωθείτε για τις υπηρεσίες σας στο Papaki, μέσω των posts που ανεβαίνουν τακτικά στο blog μας, μέσω της γνωσιακής βάσης, αλλά και μέσω της ομάδας υποστήριξης του Papaki στέλνοντας τις απορίες σας με email στο [email protected]. Ενημερωτικά, το Papaki.gr αποκαλύπτει πληροφορίες που σχετίζονται με τις υπηρεσίες σας ΜΟΝΟ μέσω email, στο email διαχειριστή του λογαριασμού σας. Για το λόγο αυτό, εξασφαλίζεται ότι κανένας τρίτος, μη διαχειριστής, δεν θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία σας.
Παρακάτω θα δείτε ένα παράδειγμα τέτοιου είδους επιστολής, η οποία δεν είναι ξεκάθαρη για το περιεχόμενο της. Εάν έχετε απορίες ή έχετε λάβει κάτι παρόμοιο, αφήστε μας ένα σχόλιο παρακάτω (ή στείλτε μας φωτογραφία του εγγράφου που λάβατε).
Ψεύτικο έγγραφο dns services

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!