Τι κουλτούρα έχει ένα Papaki: Αυτοηγεσία

Papaki_Koutloura_Aytoigesia

20 Νοεμβρίου 2018, από

Για να μιλήσει κανείς για αυτο-ηγεσία (είτε στον εργασιακό χώρο είτε στην προσωπική ζωή) θα πρέπει αρχικά να κάνει κάμποση ψυχανάλυση, αρκετό life coaching, πολλά πολλά λάθη, και ίσως τελικά καταφέρει κάτι να κάνει.

Πώς διαχειρίζεσαι τον εαυτό σου ώστε να πετύχεις τους στόχους σου; Ποιες είναι οι προτεραιότητες και οι αξίες σου και ποια βήματα κάνεις για να τα κατακτήσεις; Πώς οι πράξεις σου επηρεάζουν τους γύρω σου και τι ευθύνη φέρει ο καθένας για την ολοκλήρωση ενός project;

Ξεφυλλίζοντας διάφορα εγχειρίδια σχετικά με την προσωπική εξέλιξη άλλα και την επαγγελματική ολοκλήρωση έμαθα τα εξής ενδιαφέροντα. Στις ΗΠΑ ευρέως, αλλά και αλλού, ανώτερα στελέχη εταιρειών χρησιμοποιούν προσωπικούς συμβούλους, life coaches. Οι γκουρού της ηγεσίας, ο W. Benis και ο P. Drucker, αναφέρονται στη «δουλειά» του ηγέτη ως μια κυρίως «εσωτερική δουλειά» -δηλαδή προσωπική ενδοσκόπηση και αυτό-ηγεσία.

Για να χτίσεις λοιπόν ένα ηγετικό προφίλ (έστω και αν αυτό αναφέρεται στην ηγεσία του ίδιου σου του εαυτού) πρέπει πρώτα να μιλήσεις για αυτογνωσία, προσωπικές αξίες, αυτοπεποίθηση, ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Εδώ στο Papaki, αλλά και σε όλη την οικογένεια της Enartia, ζούμε βάση κάποιων εταιρικών (και όχι μόνο) αξιών που μας δίνουν ώθηση να γίνουμε ο ιδανικός μας εαυτός! Μετά την αυτοβελτίωση, την προθυμία, το πάθος και τη διαφάνεια, το “ιερό δισκοπότηρο” των αξιών μας είναι η αυτοηγεσία.

papaki_culture_leadership_blog

Η αξία αυτή είναι ίσως η πιο σύνθετη, αλλά ακόμη μια σπουδαία αξία για εμάς. Αυτό που εκφράζει είναι η επιθυμία μας να λειτουργούμε αυτόνομα, να παίρνουμε πρωτοβουλίες και να αναλαμβάνουμε ευθύνες, χωρίς τον φόβο της αποτυχίας. Για μας σημαίνει να μην μένουμε άπραγοι μπροστά στα καθημερινά προβλήματα, αλλά να προσπαθούμε να βρίσκουμε λύσεις (“Γιούπι! Καινούριο πρόβλημα!”) και να διορθώνουμε τα λάθη μας, ακόμα κι εκείνα που δεν πρόκειται να αντιληφθεί κανείς.

Όποια και αν είναι η θέση ενός ατόμου μέσα στην εταιρεία -από τον CEO και τους manager μέχρι όσους φροντίζουν για τα φρέσκα φρούτα και τα σεμινάριά μας- όταν αναλάβει μια πρωτοβουλία, αναλαμβάνει παράλληλα και την ευθύνη να τη φέρει εις πέρας μέχρι τέλους, όπως θα δρούσε ο ηγέτης μιας ομάδας! Με τα μικρά αυτά βήματα ‘ηγεσίας’ εξασκούμαστε και διαμορφώνουμε το χαρακτήρα μας, εξελισσόμαστε μέσα στο Papaki αλλά και στην καθημερινότητά μας: μια μέρα θα ξυπνήσουμε και θα είμαστε μικροί ηγέτες των αποφάσεων και της ζωής μας!

Επειδή όμως κι εμείς έχουμε δρόμο για να πιάσουμε την ουσία αυτής της αξίας και να τα καταφέρουμε, εδώ θα σου πούμε τα baby steps που κάνουμε στο γραφείο για να διατηρήσουμε και να ενδυναμώσουμε την αξία αυτή.

Καθημερινά μικρο-meetings

Στην αυτοηγεσία είναι σημαντικό να έχει κανείς πλήρη συναίσθηση και ενσυναίσθηση της ομάδας του. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε εισάγει ένα εργαλείο που μας βοηθάει να το καταφέρουμε αυτό. Δίνουμε βάση σε καθημερινά, λιλιπούτεια αλλά θαυματουργά meetings, όπου οι μάνατζερ του κάθε τμήματος συναντιούνται κι έχουν από ένα λεπτό ο καθένας για να απαντήσει σε τρία συγκεκριμένα θέματα:

  • τι θα κάνω τις επόμενες 24 ώρες
  • ποια είναι τα ζητήματα που αντιμετωπίζω, τα blocking issues, ώστε να μπορέσω να ολοκληρώσω τα task της μέρας
  • κάποια στοιχεία μετρήσιμα που αφορούν τη θέση του (π.χ. πόσα βιογραφικά έλαβε τις τελευταίες 24 ώρες).

Στη συνέχεια, οι μάνατζερ κάνουν το ίδιο στις ομάδες τους. Μετά έρχονται τα εβδομαδιαία, τα μηνιαία, τα quarterly και τέλος τα yearly meetings. Έτσι, ο ένας δίνει στον άλλο μια καθαρή εικόνα για το τι αντιμετωπίζει καθημερινά, βλέπει πού μπορεί να συνεργαστεί, τι ευθύνες και δουλειές μπορεί να πάρει (ή να δώσει). Το βασικότερο: συνειδητοποιείς τι πρέπει να φέρεις εις πέρας μόνος σου ώστε να βοηθήσεις και την υπόλοιπη ομάδα και πόσο εξαρτάται ο ένας από τον άλλο!

Κάνουμε λάθη και μαθαίνουμε!

Papaki_Culture_Mistake_blog

Υπάρχει μια ολόκληρη φιλοσοφία πάνω στην έννοια του λάθους και της αποτυχίας και πόσο πολύ -μετά από μια καλή διαχείριση- συμβάλλουν τελικά στην επιτυχία! Όταν βρίσκεσαι σε μια εταιρεία όπου αυτό επιτρέπεται, τα περιθώρια εξέλιξης είναι μεγάλα.

Στο Papaki τα λάθη δεν κρύβονται, μιας και υπάρχει διαφάνεια αλλά και η συνεχής επαφή μεταξύ των μελών της ομάδας. Έκανες κάτι που συνέβαλε σε μια μικρή ή μεγαλύτερη εταιρική αποτυχία; Δεν ψάχνουμε έναν “ένοχο” αλλά προσπαθούμε να καταλάβουμε σε βάθος για ποιο λόγο πήγε στραβά, τι θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει και ποια μέτρα παίρνουμε από εδώ και πέρα για να μην επαναληφθεί. Υπάρχει καλύτερος τρόπος για να μάθεις;

Αγαπάμε τις αλλαγές και προσαρμοζόμαστε

Είναι δύσκολο να βγαίνεις από το comfort zone σου, αλλά αν κάνεις το βήμα, ύστερα ό,τι και να γίνει, οι αλλαγές είναι καλές! Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος και ευελιξία για να προσαρμοστείς και να νιώσεις καλά στη νέα σου πραγματικότητα.

Εδώ, στo Papaki, προσπαθούμε να μάθουμε να μην φοβόμαστε αλλά να αγκαλιάζουμε τις αλλαγές, όσο μεγάλες ή μικρές είναι. Αλλάζουμε γραφεία; Έρχονται νέοι συνάδελφοι στην ομάδα; Εισάγουμε νέες τεχνικές, καινούρια προγράμματα και μεθόδους στον τρόπο που κάνουμε τα πράγματα στην εταιρεία; Εμπιστευόμαστε όσους τα σχεδιάζουν, δεν πτοούμαστε και προσαρμοζόμαστε ομαλά στη νέα πραγματικότητά μας.

Αυτοηγεσία σημαίνει να αναρωτιόμαστε: “Πώς θα επωφεληθούμε από αυτή τη νέα αλλαγή και πώς θα τη μεταμορφώσουμε σε επιτυχία και εξέλιξη -εταιρική και προσωπική; Μην σου πω πώς μας αρέσει και την αναζητούμε την αλλαγή: να μην “βαλτώνουμε” ποτέ.

Do it yourself!

ideas_culture_blog

Έχεις μια ιδέα; Βάλε μπρος και εμείς ακολουθούμε! Μας αρέσει να κάνουμε τα πράγματα μόνοι μας κι αυτό γίνεται μονάχα εάν εξασκούμε συνέχεια τις ικανότητες μάνατζμεντ σε μικρότερα project και σε διάφορες περιστάσεις.

Για παράδειγμα, σε διάφορες εταιρικές δραστηριότητες και δράσεις, οι δουλειές καταγράφονται, οι διαθεσιμότητες και τι αναλαμβάνει ο καθένας. Στο beach party που κάνουμε συχνά πυκνά ή σε κάποια εκδρομή, όλοι έχουμε ρόλους -μικρά πρότζεκτ που πρέπει να ολοκληρωθούν για να φτάσουμε γύρω από τη φωτιά στην παραλία να κοιτάμε τ’ άστρα.

Στο Papaki, συχνά έχει κάποιος μια ιδέα! Για παράδειγμα, την υπέροχη αναλαμπή να οργανώσει ένα από κοινού πρωινό στην εταιρεία. Από τη στιγμή που θα πέσει η ιδέα μέχρι εκείνο το μαγικό πρωινό που θα απολαύσουμε τα σοκολατένια pancakes μας παρέα, ο φίλος μας θα αναλάβει το “micro-project(άκι)” και θα το φέρει εις πέρας. Εννοείται θα συντονιστούμε και θα συνεργαστούμε όλοι: φέρε μπανάνες, θα φέρω μαρμελάδα, φέρνω πιατάκια, κι εσύ ζεστή σοκολάτα. Αλλά όποιος παίρνει την πρωτοβουλία, βάζει τις δεξιότητες και την όρεξή του και προωθείται να φέρει εις πέρας το έργο (της κατάποσης pancakes!). Aν κάτι πάει εντελώς στραβά και τελικά κάψει τις κρέπες και το σχέδιο αποτύχει παταγωδώς -it’s ok!- θα πάρει την ευθύνη και θα κάνει ένα καλύτερο :)

Μέσα από αυτές τις διαδικασίες, ψάχνουμε επίσης και την ισορροπία στο πώς να παίρνουμε πρωτοβουλίες χωρίς να μποϋκοτάρουμε την ομάδα.

Ηθικόν ακμαιότατον!

paixnidi_aftoveltiosis_culture_papaki

Μέσα από δράσεις αυτοβελτίωσης στο Papaki, προσπαθούμε αρχικά να γνωρίζουν όλα τα μέλη της ομάδας τις αξίες και τους στόχους της εταιρείας. Έτσι, μπορούν όλοι να δουν το big picture και να γίνουν μέρος της ιδέας. Ταυτόχρονα, χτίζοντας αυτοπεποίθηση, αναγνωρίζοντας τις αδυναμίες και τα δυνατά μας σημεία, βρίσκουμε τη θέση μας μέσα στην ομάδα και είμαστε ο εαυτός μας. Ο ένας υποστηρίζει τον άλλο στις επιτυχίες αλλά και στα λάθη, στα καμένα pancakes αλλά και τα πιο αξέχαστα beach party.

 

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!