Τι κουλτούρα έχει ένα Papaki: Διαφάνεια

23 Αυγούστου 2018, από

Μια λέξη μαγική: εμπιστοσύνη! Μια λέξη απλή που όμως κουβαλάει μαζί της σκληρή δουλειά και βαθιά ειλικρίνεια. Όλοι αγωνιούν για το πώς θα κερδίσουν την εμπιστοσύνη σου -από πολιτικά κόμματα και εταιρίες μέχρι αγαπημένους σου ανθρώπους και θρησκευτικές οργανώσεις. Kι ένα βασικό συστατικό μιας σχέσης εμπιστοσύνης είναι αδιαμφισβήτητα η διαφάνεια.

Η διαφάνεια είναι μια από τις βασικές αξίες μας, εδώ στην Enartia. Τι σημαίνει όμως εταιρική διαφάνεια; Πόσο σημαντική είναι και σε τι εξυπηρετεί την επιχείρηση, τους εργαζόμενους, τους πελάτες αλλά και τα γενικά καλά vibes;

Εταιρική διαφάνεια για μας, στην Enartia, σημαίνει ότι δεν κρατάμε μυστικά. Μιλάμε ανοιχτά τόσο μεταξύ μας, μέσα στην επιχείρηση, όσο και σε αυτούς που εξυπηρετούμε, ως πελάτες. Χτίζουμε ειλικρινείς σχέσεις πάνω σε αληθινά και σταθερά θεμέλια εμπιστοσύνης. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες, τα δεδομένα, τα προβλήματα και βρίσκουμε λύσεις μαζί.

H εταιρική διαφάνεια είναι μια ολόκληρη στάση ζωής που ξεκινάει από την εσωτερική δομή μιας επιχείρησης και απλώνεται μέχρι τις καθημερινές συνήθειες στη δουλειά αλλά και εκτός. Πρόκειται για μια αξία που δύσκολα κατακτιέται μιας και εξαρτάται αποκλειστικά από τις σχέσεις μεταξύ των μελών της ομάδας και της διοίκησης. Η διαφάνεια έχει να κάνει με το πώς αντιμετωπίζουμε τους συνεργάτες και τους πελάτες μας αλλά τελικά ορίζει και την συμπεριφορά μας γενικότερα.

Παρέα με τις υπόλοιπες βασικές αξίες μας στο Papaki, όπως την αυτοβελτίωση, την προθυμία και το πάθος, η διαφάνεια είναι για εμάς πάντοτε μια πρόκληση. Είναι κάπως σα να λέγαμε η κορυφή του παγόβουνου των αξιών.

Ας δούμε όμως όσα προσπαθούμε να εφαρμόζουμε εδώ στην Enartia, κατασκευάζοντας τον δρόμο προς μια ακόμη πιο ειλικρινή και χωρίς-μυστικά εταιρική ζωή.

Γραφείο χωρίς πόρτες

Έχουμε δημιουργήσει ένα χώρο όπου μπορούμε όλοι να μιλάμε και να ακούμε, χωρίς εμπόδια. Στα γραφεία μας διατηρούμε ‘no door policy’, που σημαίνει ότι δεν έχουμε πόρτες και τοίχους ανάμεσά μας! Έτσι, ενδυναμώνονται οι σχέσεις αλλά μειώνεται και η αίσθηση ιεράρχησης των μελών της ομάδας. Μπορεί εύκολα οποιοσδήποτε εργαζόμενος να μιλήσει με τους ιδρυτές της εταιρείας αλλά και οι τελευταίοι συχνά δουλεύουν δίπλα δίπλα με κάποιον που κάνει την πρακτική του ας πούμε. Οι head, οι manager αλλά και πολλοί από τους daily heroes του κάθε τμήματος επιλέγουν το πού θα δουλέψουν -μέσα στην εταιρεία ή και έξω (ανάλογα με τα κέφια!)- παίρνουν τον υπολογιστή τους και τσούκου-τσούκου πάνε. Αυτό ενδυναμώνει την εμπιστοσύνη που δείχνουμε μεταξύ μας, διευκολύνει την επικοινωνία στην ομάδα και αναπτύσσει την ενσυναίσθηση: δίπλα στον άλλο βιώνεις για λίγο την πίεση και τα προβλήματά του, κατανοείς καλύτερα τη θέση αλλά και τον χαρακτήρα του.

No secrets policy

Μέσα στην εταιρεία, προσπαθούμε να διαχέεται η πληροφορία ώστε όλη η ομάδα να έχει εικόνα του τι συμβαίνει και για ποιο λόγο. Γι’ αυτό και όταν συζητούν ή συναντιούνται υπεύθυνοι διαφορετικών τμημάτων της εταιρείας, οι αποφάσεις και τα δεδομένα ανακοινώνονται και στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας για να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα από όλους.

Χρησιμοποιούμε επίσης το intranet, ένα εσωτερικό site όπου υπάρχει ο κανονισμός της εταιρείας, οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματά μας. Στο ίδιο σκεπτικό δημιουργούμε τρόπους για δίκαιη και διαφανή μισθοδοσία μέσα από ένα αλγοριθμικό σύστημα αξιών και εμπειρίας.

Επιπλέον, για να παρθεί μια απόφαση που μας αφορά όλους -είτε πρόκειται για μετακόμιση σε νέα γραφεία είτε για το πού θα πάμε την επόμενη εκδρομή- συναποφασίζουμε παρέα! Χρησιμοποιούμε, για παράδειγμα, το google doodle για να βρεθεί η καλύτερη κοινή μέρα για μια εταιρική δραστηριότητα. Ή όταν υπάρχει κάποια φορολογική μεταρρύθμιση που ίσως επηρεάσει τη μισθοδοσία μαζευόμαστε με τη διοίκηση και συζητάμε ανοιχτά.

Τέλος, τα εσωτερικά εργαλεία επικοινωνίας (slack, mail) μας βοηθούν να είμαστε συνεχώς σε επαφή με όλα τα τμήματα. Έτσι ‘βρίσκεις φωνή’: δημιουργείται ο απαραίτητος χώρος να ζητήσεις ή να ρωτήσεις κάτι που ίσως σε άλλη περίπτωση να μην έβρισκες τον τρόπο να το κάνεις.

GDPR και διαφάνεια

Είναι σημαντικό στην εποχή της υπερ-πληροφόρησης (αλλά και παραπληροφόρησης) να λάμπει η αλήθεια και η ειλικρίνεια. Διαφάνεια για μας σημαίνει: εάν αυτό που κάνεις επηρεάζει τους πελάτες σου, οφείλεις να το μάθουν. Ο κανονισμός GDPR (General Data Protection Regulation) σκοπεύει να σου δώσει τον έλεγχο σχετικά με την προστασία των προσωπικών σου δεδομένων στο διαδίκτυο. Είναι πολυδιάστατο με πολλούς διαφορετικούς πυλώνες και πτυχές. Το πρώτο όμως που απαιτεί είναι ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη από όσους συλλέγουν και διαχειρίζονται προσωπικά δεδομένα. Στο Papaki χρησιμοποιούμε και εξελίσσουμε συνέχεια εργαλεία για να είμαστε σίγουροι ότι οι πληροφορίες σου είναι σούπερ ασφαλείς! Μοιραζόμαστε μαζί σου την κάθε πρακτική, το κάθε νέο εφόδιο για τη συνεχή βελτίωση των διαδικασιών προστασίας των δεδομένων σου.

Όλα στη φόρα!

Υπάρχουν παραδείγματα εταιρειών που αποφασίζουν να δημοσιεύσουν εσωτερικά τους στοιχεία όπως ας πούμε η Backblaze που προχώρησε σε κάτι τέτοιο, και έκανε διαθέσιμα στο κοινό μεταξύ άλλων τα στατιστικά των hard disc failures και τις τιμές που δίνει για cloud storage! Μια εταιρεία αποφασίζει τι θα αφήσει να βγει προς τα έξω, δημόσια.

Για εμάς στο Papaki, διαφάνεια είναι επίσης να έχεις γνώση σχετικά με όσα σε αφορούν και σε επηρεάζουν, ακόμη κι αν αυτό θα σε έκανε να θυμώσεις μαζί μας! Γι’ αυτό και έχουμε στήσει το status.papaki.com ώστε να ξέρεις κάθε ώρα και στιγμή εάν λειτουργούν οι υπηρεσίες μας και πού υπάρχει πρόβλημα.

Ξέρεις καλά ποιοι είμαστε

Διαφάνεια για μας είναι να ξέρεις ποιοι βρίσκονται στ’ αλήθεια πίσω από την εταιρεία που προτιμάς για τις online υπηρεσίες σου. Είναι σημαντικό να έχεις τις σωστές πληροφορίες και να μπορείς να επιλέξεις ελεύθερα και εμπεριστατωμένα. Ξέρεις τα ονόματά μας και τους ρόλους μας μέσα στo Papaki. Για κάποιους από εμάς ίσως ξέρεις και το αγαπημένο μας φαγητό ή τι μας κάνει χαρούμενους κάθε πρωί.

Το blog μας λειτουργεί σα μικρός καθρέφτης στα ‘άδυτα’ της Papaki-κοινότητας και είναι χαρά μας να βουτάς εκεί και να γίνεσαι μέρος του κόσμου μας! Χτίζοντας σχέσεις εμπιστοσύνης στο εργασιακό περιβάλλον γινόμαστε λίγο καλύτεροι άνθρωποι και έξω από αυτό.

Το να μην είναι σα να παίζεις καθημερινά σε σίριαλ με συνομωσίες και μυστικά σίγουρα σε κάνει λίγο πιο χαλαρό. Έτσι μαθαίνεις να λειτουργείς χωρίς φόβο και βασικά να αποζητάς τη διαφάνεια και την ειλικρίνεια όπου βρεθείς κι όπου σταθείς στην καθημερινότητά σου!

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!