Affiliate marketing: Οδηγός 2020

Blogimages_Papaki_AFFILIATE

20 Μαρτίου 2020, από

Αρκετοί bloggers, influencers αλλά και επιχειρήσεις που θέλουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους και να αυξήσουν τα κέρδη τους χωρίς να επενδύσουν σε R&D και νέες τεχνολογίες, επιλέγουν τεχνικές affiliate marketing. Πριν αναφερθούμε σε trends και τάσεις, ας θυμίσουμε σε εκείνους που ήδη γνωρίζουν ή ας ενημερώσουμε όσους δεν γνωρίζουν και θέλουν μάθουν, τι είναι αυτή η τεχνική και πώς λειτουργεί.

Τι είναι affiliate marketing;

Affiliate Marketing είναι η διαδικασία κατά την οποία ένας publisher (π.χ. site, blogger, influencer κτλ) συνεργάζεται με έναν διαφημιζόμενο (συνήθως e-shop ή και brand), και ο πρώτος παρουσιάζει στο κοινό του, τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες του δεύτερου. Όταν κάποιος από το κοινό του publisher πραγματοποιήσει μία αγορά προϊόντος του διαφημιζόμενου, τότε ο δεύτερος αποδίδει στον πρώτο την σχετική προμήθεια ή αμοιβή που έχει συμφωνηθεί μεταξύ τους. Θεωρείται Performace Marketing στρατηγική, γνωρίζοντας άνθηση από το 2010, ενώ ένας από τους πρώτους affiliaters που το καθιέρωσε ως «τακτική» ήταν η Amazon.

Πώς δουλεύει το affiliate marketing;

Για να λειτουργήσει στην πράξη, χρειάζονται τρία μέρη:

  1. Ο Publisher που θα δημοσιεύσει – παρουσιάσει το προϊόν – υπηρεσία
  2. Ο Διαφημιζόμενος που διαθέτει το προϊόν
  3. Ο Πελάτης που θα το αγοράσει προερχόμενος από το κοινό του publisher

Η συγκεκριμένη στρατηγική έχει πολλές μορφές, άλλοτε προφανείς και άλλοτε όχι και τόσο.

Ας δούμε λοιπόν μερικά παραδείγματα:
  1. Ένα e-shop ζητά από έναν publisher να γράψει ένα άρθρο (advertorial) σχετικά με τα προϊόντα του, όπου μέσα στο άρθρο ο χρήστης μπορεί να οδηγηθεί στο e-shop και να πραγματοποιήσει μία σχετική αγορά. Το συγκεκριμένο παράδειγμα δεν είναι κλασική περίπτωση affiliate συνεργασίας και για να χαρακτηριστεί έτσι εξαρτάται από την συμφωνία των 2 μερών.
  2. Ένα e-shop αξιοποιώντας ένα κατάλληλο σύστημα παρουσίασης των προϊόντων του (π.χ με την χρήση κάποιου feed), τα παρουσιάζει σε διαφημιστικές θέσεις του publisher. Και πάλι εδώ στόχος είναι οι χρήστες του publisher να πραγματοποιήσουν μία αγορά.
  3. Ένας publisher παρουσιάζει διάφορα προϊόντα μέσα στο site του με τρόπο που να μοιάζει με e-shop. Ωστόσο όταν ο χρήστης κλικάρει πάνω στο προϊόν μεταφέρεται στο e-shop του διαφημιζόμενου με στόχο να ολοκληρωθεί η αγορά.
  4. Ένα e-shop (διαφημιζόμενος) τοποθετεί το feed των προϊόντων του σε μια πλατφόρμα που διαθέτει πολλούς publishers και κατόπιν η πλατφόρμα αυτή σερβίρει τα προϊόντα του διαφημιζόμενου σε sites και blogs που έχουν το κατάλληλο κοινό.
  5. Μία επιχείρηση που διαθέτει ένα προϊόν ή υπηρεσία έρχεται σε συνεργασία με έναν influencer και του ζητά να πραγματοποιήσει σχετικές δημοσιεύσεις στο ιστολόγιο ή στα social media που διαθέτει. Σε περίπτωση που κάποιος από το κοινό του influencer πραγματοποιήσει μία αγορά τότε του αποδίδεται προμήθεια ή η συμφωνημένη αμοιβή. Σε κάθε περίπτωση είναι σχετικά εύκολο να αποδειχθεί αυτό με την χρήση κατάλληλης τεχνικής και εργαλείων.

Όλα μας τα παραδείγματα μέχρι εδώ αφορούν κυρίως e-shops με προϊόντα. Πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει το affiliate marketing εάν μία επιχείρηση διέθετε υπηρεσίες; Και πάλι εδώ το επίπεδο δυσκολίας στη συνεργασία των μερών μπορεί να ποικίλει αναλόγως το είδος.

Για παράδειγμα:
  1. Μία επιχείρηση λογιστικών υπηρεσιών μπορεί να συνεργαστεί με έναν publisher με στόχο τα leads. Έτσι για κάθε φόρμα επικοινωνίας που λαμβάνει η επιχείρηση θα αποδίδει στον publisher την σχετική αμοιβή.
  2. Ένα Agency κατασκευής ιστοσελίδων ή digital marketing υπηρεσιών θέλει να προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους πελάτες του όπως hosting και domain names. Επειδή οι συγκεκριμένες υπηρεσίες είναι αρκετά κοστοβόρες και απαιτούν υποδομές, έρχεται σε συμφωνία με το Papaki που του παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία (Papaki Affiliate) δωρεάν, και για κάθε νέο πελάτη που αποκτά του αποδίδει την σχετική προμήθεια.

Στην τελευταία περίπτωση μάλιστα το κέρδος για τον publisher είναι διπλό: χρηματικό αλλά και κύρος για τις ολοκληρωμένες υπηρεσίες που προσφέρει στους πελάτου. Win – Win!

Εφόσον εξετάσαμε χαρακτηριστικά παραδείγματα και τρόπους συνεργασίας, ας δούμε και τους τρόπους αμοιβής των publishers από τους διαφημιζόμενους.

  • Pay Per Click : Πληρωμή για κάθε κλικ. Είναι μια τακτική που αξιοποιείτε κυρίως για την αύξηση του σχετικού traffic προς το site – eshop του διαφημιζόμενου
  • Pay Per Lead: Πληρωμή για κάθε φόρμα επικοινωνίας ή υποψήφιο πελάτη που προκύπτει από τον ιστότοπο του publisher
  • Pay Per Purchase: Είναι η μέθοδος που απαντάτε συχνότερα στις affiliate marketing συνεργασίες, όπου ο διαφημιζόμενος αποδίδει στο publisher, είτε μια σταθερή αμοιβή για κάθε αγορά που προκύπτει, είτε προμήθεια με βάση το ύψος της αγοράς η οποία συνήθως κυμαίνεται από 1% έως 12%.

Affiliate Marketing Insights 2020*

Blogimages_Papaki_AFFILIATE

  • Σήμερα το 81% των brands παγκοσμίως αξιοποιούν κάποιας μορφής affiliate marketing
  • Κατά μέσο όρο, το 15% του marketing budget επενδύεται σε affiliate προγράμματα
  • Από το 2015, κάθε χρόνο ο συνολικός τζίρος που προέρχεται από affiliate αυξάνεται κατά 10%
  • Το 2019 ο συνολικός τζίρος του e-commerce σε Η.Π.Α και Καναδά που προέρχεται από προγράμματα affiliate ήταν 16%
  • Τα επόμενα 2 χρόνια το spend σε affiliate προγράμματα θα φτάσει σχεδόν τα 8 δισ. δολάρια , τα διπλά δηλαδή σε σχέση με το 2015
  • Το 81% των marketers αξιοποιεί κατά περιπτώσεις affiliate τεχνικές

Affiliate marketing trends 2020

Μερικά από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά και τάσεις που θα δούμε γύρο από το affiliate marketing την περίοδο 2020-2021:

  • Οι Influencers και τα θεματικά sites θα παίζουν σημαντικότερο ρόλο. Είναι γεγονός ότι οι χρήστες έχουν πάθει «ανοσία» στις διαφημίσεις μιας και «βομβαρδίζονται» καθημερινά σε social, μηχανές αναζήτησης κ.ά. Από την άλλη, όλο και περισσότεροι χρήστες αναζητούν συστάσεις (reviews) για ένα προϊόν ή υπηρεσία, ώστε να προχωρήσουν σε μια αγορά με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια.
  • Advanced Reporting. Είναι γεγονός πως τα προηγούμενα χρόνια οι δυνατότητες για ποιοτικές μετρήσεις ήταν περιορισμένες ως επί το πλείστων σε ποσοτικές, όπως για παράδειγμα πόσες άμεσες αγορές προήλθαν από ένα blog, site κτλ. Σήμερα τα διαθέσιμα εργαλεία είναι σαφώς πιο ανεπτυγμένα επιτρέποντας ποιοτικές αναλύσεις όπως το funnel μέσα από το οποίο προήλθαν οι χρήστες, πόσες φορές και σε πόσα σημεία αλληλεπίδρασαν προτού αγοράσουν κ.α
  • Opinion Leaders. Οι άνθρωποι που φέρουν κύρος και είναι διακεκριμένοι στον τομέα τους λόγω της επαγγελματικής τους δραστηριότητας. Αποτελούν σημεία αναφοράς και μεγάλης επιρροής στο industry τους. Πράγματι όταν θαυμάζουμε κάποιον, τον παρακολουθούμε στενά στο τι κάνει και πώς (χωρίς gossip προεκτάσεις) και είναι ευκολότερο να πειστούμε για αυτό που μας προτείνει.
  • Micro Influencer: Influencers που διαθέτουν περιορισμένη fan base αλλά είναι απολύτως σχετική με το αντικείμενο. Οι συγκεκριμένοι influencers στοχεύουν με το περιεχόμενο που δημοσιεύουν άρα και με τους fans που προσελκύουν, σε μία συνήθως θεματική. Αυτή η μορφή πολλές φορές μπορεί να είναι σαφώς πιο οικονομική και αποδοτική για προϊόντα και υπηρεσίες που δεν είναι μαζικής κατανάλωσης, ενώ απευθύνονται σε συγκεκριμένους επαγγελματίες.
  • Τα επόμενα χρόνια θα δημιουργηθούν περισσότερα affiliate marketing agencies
  • Voice Search. Σημαντικό παράδειγμα αποτελεί η Alexa της Amazon που χρησιμοποιείται από όλο και περισσότερους ανθρώπους. Σε αυτή τη βάση, οι publishers που αξιοποιούν affiliate programsm στη πράξη θα πρέπει να εναρμονιστούν. Για παράδειγμα αν ένας χρήστης πραγματοποιεί φωνητική αναζήτηση σε ένα fashion blog με βάση ένα πολύ συγκεκριμένο αντικείμενο, το περιεχόμενο που θα παρουσιαστεί θα πρέπει να είναι σχετικό. Το ίδιο θα πρέπει να είναι και τα affiliates αποτελέσματα. Στο παράδειγμα του Papaki που αναφέραμε νωρίτερα, το επόμενο διάστημα οι χρήστες είναι πιθανό να πραγματοποιούν τον έλεγχο διαθεσιμότητας κάποιου domain μέσω voice search και όχι απαραίτητα πληκτρολογώντας. Την ίδια εμπειρία θα πρέπει οι χρήστες να λαμβάνουν και από τους affiliate partners της πλατφόρμας.

Το affiliate marketing αποτελεί μια πάγια και αποδοτική στρατηγική συνεργασιών μεταξύ επιχειρήσεων, ώστε οι μέν να πληρώνουν μόνο όταν πωλούν τα προϊόντα τους, ενώ οι δε ( publishers ) να εκμεταλλεύονται το κοινό τους ώστε να παράγουν κέρδος.

 

*Πηγές: Business Insider, Web Market Support, Iab Uk

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!