Πώς να αποκτήσεις περισσότερους αναγνώστες στο blog σου

get-more-readers-on-your-blog

20 Ιανουαρίου 2022, από

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να φτιάξεις ένα blog. Μπορεί να το βλέπεις ως πηγή εισοδήματος, ως χόμπι ή ως προσωπικό project αυτοβελτίωσης. Μπορεί να θέλεις να μοιραστείς τα ενδιαφέροντά σου και να γνωρίσεις άλλους ανθρώπους που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα με εσένα. Να καταγράψεις τις εμπειρίες σου, να διδάξεις, να βοηθήσεις ή ακόμα και να εμπνεύσεις. 

Όποιος και αν είναι ο στόχος σου, στην αρχή δεν θα έχεις κανέναν αναγνώστη, κανένα subscriber ή follower. Κάθε αρχή και δύσκολη.

Αν βρίσκεσαι στην αρχή ή κάπου στη μέση, ίσως σε βοηθήσουν οι παρακάτω συμβουλές για να αυξήσεις το αναγνωστικό κοινό στο blog σου.

Γράψε για θέματα που ψάχνει το κοινό σου

Αξιοποιησε εργαλεία SEO για keyword research και βρες θέματα που ψάχνει το εν δυνάμει κοινό του blog σου. Οι μηχανές αναζήτησης, και ειδικά η Google, αποτελούν το μεγαλύτερο μέσο που έχεις στη διάθεσή σου για να εμφανίζονται τα κείμενά σου ψηλά στα αποτελέσματα και να σε βρίσκουν οι αναγνώστες σου οργανικά.

Το ζητούμενο εδώ είναι να έχεις πάντα άρθρα που μπορούν να απαντήσουν στα “ερωτήματα” του κοινού σου. Άρθρα με πλούσιο πρωτογενές περιεχόμενο που ψάχνει για να διαβάσει ο κόσμος. 

Τα Keyword Research εργαλεία θα σε βοηθήσουν να βρεις τις κατάλληλες λέξεις που έχουν ζήτηση, ενώ θα σου δώσουν και ιδέες για νέα θέματα. 

Έξτρα συμβουλή: Η αυτόματη συμπλήρωση της Google μπορεί να σου δώσει (χωρίς κόπο) μια άμεση εικόνα των συχνότερων φράσεων που γράφει ο κόσμος στο Google Search.

Βελτίωσε τους τίτλους σου

Ο τίτλος ενός άρθρου είναι πολλές φορές σημαντικότερος και από το ίδιο το περιεχόμενο του. Το προηγούμενο Tip για το keyword research έρχεται και δένει και με το θέμα της επιλογής τίτλου. 

Ο τίτλος του άρθρου σου πρέπει να έχει τη φράση- κλειδί που στοχεύεις, ιδανικά όπως την ψάχνει ο κόσμος. Αυτό θα σε βοηθήσει βέβαια και στις οργανικές αναζητήσεις.

Εκτός από το να κυνηγάς την κατάλληλη “λέξη”, φρόντισε ο τίτλος σου να είναι ελκυστικός στον αναγνώστη. Να καταλαβαίνει ότι αυτό το άρθρο υπόσχεται ότι θα του δώσει κάτι. Θα μπορούσε να είναι μια απάντηση σε ένα πρόβλημα, μια νέα οπτική, μια πληροφορία κ.ο.κ.

Για παράδειγμα, ο τίτλος “Πως να κάνεις SEO στο blog σου” δίνει μια προδιάθεση για το περιεχόμενο που θα ακολουθήσει, εν αντιθέσει με το “SEO στο blog σου”.

Γίνε expert

Όποιο και να είναι το θέμα σου, φρόντισε να το γνωρίζεις σε βάθος. Μια επιφανειακή έρευνα θα φανεί και δεν θα κάνει καλή εντύπωση. 

Αντίθετα, αν γράψεις για θέματα στα οποία είσαι αυθεντία, θα δημιουργήσεις μεγαλύτερο engagement γιατί ο κόσμος – και η Google –  θα σε εμπιστεύεται.

Γράψε με συνέπεια

Προσπάθησε να είσαι συνεπής στο πόσο συχνά ανεβάζεις νέα άρθρα στο blog σου. Ένα ενδιαφέρον blog που φαίνεται να ανεβάζει συχνά καινούργιο περιεχόμενο θα τραβήξει περισσότερο τους αναγνώστες για να το ξαναεπισκεφτούν, να το αποθηκεύσουν στα αγαπημένα τους, να το ακολουθήσουν και γιατί όχι να το υποστηρίξουν.

Δεν χρειάζεται πάντως να πέσεις στην παγίδα της συνεχούς ροής, ειδικά αν αυτό γίνεται σε βάρος της ποιότητας. Φρόντισε το περιεχόμενό σου να είναι πάντα ποιοτικό, προσεκτικά επιμελημένο και δουλεμένο, ακόμα και αν χρειαστεί να μειώσεις τα άρθρα σου σε δύο ή τρία την εβδομάδα. 

Κάνε τους αναγνώστες σου να φέρουν αναγνώστες

Δώσε στους αναγνώστες τα κατάλληλα Share buttons για να κοινοποιήσουν ένα άρθρο σε φίλους που ενδιαφέρονται για το περιεχόμενό σου. Δημιούργησε προτροπές μέσα στο site και στα social media για να φέρεις αναγνώστες μέσα από το word-of-mouth. 

περισσότεροι αναγνώστες για το blog σου

Κάνε Guest blogging

Το guest blogging είναι ίσως ο πιο γρήγορος τρόπος να γίνεις γνωστός. Γράψε σε άλλα blogs έτσι ώστε να φέρεις clicks και αναγνωρισιμότητα στο blog σου. Συγχρόνως, θα κερδίσεις backlinks, κάτι που θα σε βοηθήσει να ανέβεις και στα οργανικά αποτελέσματα.

Τα άρθρα που θα γράψεις ως guest blogger πρέπει να είναι ενδεικτικά της θεματολογίας σου και της αισθητικής του blog σου. Μην γράψεις όμως για θέματα για τα οποία έχεις ήδη γράψει, γιατί αυτό θα αύξανε τον ανταγωνισμό, μειώνοντας τις προβολές που γίνονται στο δικό σου blog για το ίδιο θέμα.

Αντίστοιχα, φιλοξένησε στο blog σου, άλλους blogger με περιεχόμενο που ενδιαφέρει το κοινό σου. Είναι πάντα σημαντικό να ενισχύεις τις σχέσεις συνεργασίας με ανθρώπους που δουλεύουν στον ίδιο χώρο με σένα.

Αξιοποίησε τα Social Media

Χρησιμοποίησε τα social media που βρίσκονται πιο κοντά στο κοινό των αναγνωστών σου. Αξιοποίησε τη δημιουργικότητά σου για να κάνεις distribution το περιεχόμενο του blog σου κατάλληλα σε κάθε κανάλι, αλλά για διαφορετικούς στόχους. 

Από την μία είναι ένας ιδανικός τρόπος για να “μαζέψεις” τους αναγνώστες σου, αλλά είναι και ένας ακόμα καλύτερος τρόπος για να σε ανακαλύψουν νέοι αναγνώστες μέσα από το social περιεχόμενό σου.

Κράτα ζωντανό το ενδιαφέρον του κοινού σου στα social media, ακόμα και όταν δεν έχεις νέο περιεχόμενο στο blog σου. Επιδίωξε την αλληλεπίδραση με φωτογραφίες ή ακόμα καλύτερα με βίντεο για να έχεις υψηλότερη απήχηση.

Τέλος, λάβε υπόψιν σου τα facebook groups, είτε με τη δημιουργία ενός δικού σου community στον τομέα που είσαι expert, είτε με την συμμετοχή σου σε υφιστάμενα groups όπου θα συμμετέχεις και θα απαντάς σε απορίες άλλων εν δυνάμει αναγνωστών σου.

Μην ξεχνάς πως τα social media μπορούν να σε βοηθήσουν πολλές φορές να καταλάβεις και τι θέλει να διαβάσει το κοινό σου. Τα σχόλια, τα likes και τα shares σε μια φωτογραφία πολλές φορές λειτουργούν ως έμπνευση για νέα blog posts.

Email marketing

Αρχικά, κάνε εύκολο σε όλους τους αναγνώστες σου να γραφτούν στην email λίστα σου, με προτροπές στο blog σου. Κάνε γνωστό από την αρχή στους συνδρομητές σου τι θα λαμβάνουν από εσένα και πόσο συχνά.

Δώσε στα newsletters σου περιεχόμενο και όχι απλά links. Άσε τους συνδρομητές σου να διαβάσουν π.χ. την πρώτη παράγραφο ενός κειμένου. Αυτό θα σε βοηθήσει να χτίσεις μια καλύτερη σχέση μαζί τους και θα κάνει τα clicks τους προς το blog σου πιο ποιοτικά.

Αντιμετώπισε το newsletter λίγο πολύ όπως τα social media. Δώσε στα inbox των συνδρομητών σου χρήσιμο περιεχόμενο, δώσε προτεραιότητα στο να σε διαβάσουν και να ασχοληθούν μαζί σου και όχι στο να μπουν πρώτα στο site σου.

Παρακολούθησε τα analytics σου

Φρόντισε να παρακολουθείς τα στατιστικά που σου είναι χρήσιμα για να βελτιώσεις το περιεχόμενό σου. Εξέτασε ποιες κατηγορίες διαβάζουν περισσότερο και αξίζει να εμπλουτίσεις με νέα θέματα. Δες ποια θέματα απασχολούν περισσότερο τους αναγνώστες σου ανάλογα το κανάλι τους (facebook, twitter, email, google search) για να κατευθύνεις την δημιουργία του περιεχομένου στο σωστό δρόμο.

Κλείνοντας, πρέπει να έχεις στο νου σου ότι η διατήρηση και η επιτυχία του blog δεν είναι εύκολη δουλειά. Πρέπει να είσαι έτοιμος να αφιερώσεις χρόνο, σκέψη και δημιουργικότητα μέχρι να καταφέρεις να φέρεις περισσότερους αναγνώστες.

Αν όμως είσαι διατεθειμένος να δουλέψεις πάνω σε αυτό, είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρεις.

 

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!