Η δύναμη των loyalty προγραμμάτων στο digital marketing

προγράμματα ανταμοιβής πελατών

12 Ιουλίου 2022, από

Τα loyalty προγράμματα είναι μια στρατηγική που όχι μόνο ωφελεί την επιχείρηση, αλλά προσφέρει και αξία στο κοινό της. Θα δούμε, μάλιστα, στη συνέχεια του άρθρου πώς μπορεί να εφαρμοστεί στον κόσμο του digital marketing και ποια είδη προγραμμάτων υπάρχουν.

Ξεκινάμε;

Τι είναι τα loyalty προγράμματα

Τα loyalty προγράμματα ή αλλιώς “προγράμματα ανταμοιβής πελατών” ή “προγράμματα πιστότητας”, είναι ένα είδος στρατηγικής στο marketing που σκοπό έχει να ανταμείβει τους αφοσιωμένους πελάτες της επιχείρησης. Είναι ουσιαστικά ένα σύστημα επιβράβευσης πελατών, ανάλογα με τις αγορές που πραγματοποιούν.

Κάποια παραδείγματα:

Μπορεί π.χ. η επιχείρηση να παρέχει έκπτωση, δώρα, ειδικά premium προϊόντα κ.λπ. στους αφοσιωμένους πελάτες της, τα λεγόμενα loyalty awards. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αξιοποιήσει μια επιχείρηση ένα πρόγραμμα ανταμοιβής πελατών.

Αργότερα στο άρθρο, θα δεις διαφορετικά είδη loyalty προγραμμάτων, για να έχεις εικόνα πώς μπορείς και εσύ να ανταμείψεις τους πιστούς πελάτες σου.

Οφέλη από προγράμματα ανταμοιβής πελατών

Ένα πρόγραμμα αφοσίωσης είναι, όπως είπαμε, ένα είδος στρατηγικής marketing. Οι επιχειρήσεις, επομένως, έχουν συγκεκριμένα οφέλη απ’ τα προγράμματα.

Ποια είναι αυτά;

  • Αυξημένη διατήρηση πελατών: Κάθε επιχείρηση θέλει να διατηρεί τους πελάτες της. Δηλαδή, οι πελάτες να επιλέγουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες της μακροχρόνια. Πρόκειται για το λεγόμενο customer retention. Τα προγράμματα loyalty βοηθούν πολύ σε αυτό, καθώς οι πελάτες νιώθουν ότι παίρνουν παραπάνω αξία από τις αγορές τους.
  • Βοηθούν στην απόκτηση νέων πελατών: Οι ικανοποιημένοι πελάτες είναι πιθανό να προτείνουν το brand και σε άλλους. Σκέψου λοιπόν πόσο καλύτερο είναι να προτείνει κάποιος κάτι που το έχει ήδη δοκιμάσει.
  • Δίνουν πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών: Αν κάποιος πελάτης είναι ανάμεσα σε δύο brands, ένα δυνατό πρόγραμμα ανταμοιβής πελατών μπορεί να τον φέρει με το μέρος του brand σου, καθώς του προσφέρει παραπάνω αξία.
  • Οδηγούν σε περισσότερες πωλήσεις: Ο απώτερος σκοπός κάθε στρατηγικής marketing, είναι οι πωλήσεις. Οι χαρούμενοι και αφοσιωμένοι πελάτες, όχι μόνο θα συνεχίσουν να επιλέγουν το brand, αλλά είναι και πιθανό να πραγματοποιήσουν και μεγαλύτερες αγορές.
  • Μπορούν να ενισχύσουν τη φήμη του brand: Ένα brand που ανταμείβει τους πελάτες του, σημαίνει ότι νοιάζεται και για αυτούς. Κάτι που μπορεί να ενισχύσει τη φήμη του. Στην εποχή μας που οι επιχειρήσεις κρίνονται για πολλά διαφορετικά πράγματα, το να δείχνεις ότι προσφέρεις παραπάνω στο κοινό σου, είναι εξαιρετικά σημαντικό.
  • Χτίζεις ευκολότερα λίστες e-mail: Μιας και μιλάμε για digital marketing, ένα ακόμη όφελος των προγραμμάτων ανταμοιβής, είναι ότι σε βοηθούν να χτίσεις την e-mail list σου. Οι άνθρωποι που θα δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα loyalty δίνοντας το e-mail τους, μπορούν να προστεθούν στη λίστα για να λαμβάνουν τα newsletter σου. Επομένως, αυτό διευκολύνει και τη διαδικασία του e-mail marketing.

Προγράμματα loyalty και digital marketing

προγράμματα loyalty

Το ψηφιακό marketing, μπορεί να συνδυαστεί εξαιρετικά καλά με την πιστότητα πελατών. Άλλωστε, ο ψηφιακός κόσμος είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Άρα, και των καταναλωτικών μας συνηθειών. 

Κάποιοι απλοί τρόποι για να συνδυάσεις τη δύναμη των προγραμμάτων loyalty με το digital marketing είναι:

  • Δημιούργησε μια landing page για το πρόγραμμά σου: Η δημιουργία μιας landing page, δηλαδή μιας σελίδας στο site σου αποκλειστικά για το πρόγραμμά σου, έχει πάρα πολλά θετικά. Για αρχή, οι χρήστες μπορούν να “προσγειώνονται’ σε αυτήν την σελίδα και να κάνουν εύκολα εγγραφή. Μπορείς επίσης να προωθήσεις τη landing page σου σε διαφορετικά digital κανάλια (social, ads, κ.λπ.).
  • Αξιοποίησε τα social media: Ένα μεγάλο μέρος του κοινού σου, βρίσκεται στα social media. Γιατί επομένως να μην προωθήσεις τα προγράμματά σου εκεί; 

Η δύναμη των κοινωνικών δικτύων όμως δε σταματάει εδώ. Το κοινό σου, μπορεί να κάνει share τη δημοσίευσή σου προσελκύοντας παραπάνω χρήστες. Μπορείς επίσης να συλλέξεις user generated content, που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο το brand σου ή να προωθήσεις το πρόγραμμά σου μέσω social διαφημίσεων.

  • Το e-mail marketing είναι σύμμαχός σου: Το e-mail marketing είναι σίγουρα ένα από τα ισχυρότερα “όπλα” του ψηφιακού μάρκετινγκ. Για αρχή, μπορείς να στείλεις e-mails για να ενημερώσεις τους πελάτες και το κοινό σου ότι έχεις ξεκινήσει το πρόγραμμα loyalty. Στη συνέχεια, μπορείς μέσω newsletter, να τους ενημερώνεις για τις προσφορές, τα benefits από το πρόγραμμα, τα νέα, και γενικά οτιδήποτε σχετικό.
  • Συμβουλέψου τα δεδομένα και τους δείκτες: Με το digital marketing, έχεις πρόσβαση σε δεδομένα και δείκτες. Ειδικά, αν αξιοποιείς κάποιο εργαλείο campaign management, μπορείς να ελέγχεις τα δεδομένα για να έχεις καλύτερη εικόνα για την πορεία του loyalty προγράμματός σου. Και φυσικά, αν χρειάζεται, να κάνεις και τις αντίστοιχες αλλαγές.
  • Εκμεταλλεύσου τη δύναμη του gamification: Το gamification είναι ένας απ’ τους πιο fun τρόπους να δημιουργήσεις ένα πρόγραμμα ανταμοιβών. Είναι ένας τρόπος για να κάνεις την όλη διαδικασία να μοιάζει με παιχνίδι, κάνοντάς την πιο ενδιαφέρουσα. Και συνεπώς, ένας τρόπος να φέρεις περισσότερο ενθουσιασμό στους πελάτες σου. Περισσότερα για το gamification, θα δούμε και στη συνέχεια.

Είδη loyalty προγραμμάτων

Ένα πρόγραμμα επιβράβευσης μπορεί να έχει διαφορετικές μορφές. Αν λοιπόν σκέφτεσαι να αξιοποιήσεις αυτή τη στρατηγική στο marketing της επιχείρησής σου, είναι χρήσιμο να γνωρίζεις ποιες είναι αυτές.

Ας δούμε κάποιες από τις βασικότερες:

Προγράμματα αφοσίωσης πελατών με πόντους

Ίσως το συχνότερο είδος προγράμματος και το πιο “απλό” στην εφαρμογή του. Είναι επίσης κάτι που αξιοποιούν αρκετά e-shop.

Πώς λειτουργούν; 

Κάθε φορά που ένας πελάτης αγοράζει κάτι από την επιχείρηση, παίρνει ένα συγκεκριμένο αριθμό πόντων, ανάλογα με το μέγεθος της αγοράς του. Ο πελάτης μπορεί μετά να χρησιμοποιήσει αυτούς τους πόντους για να πάρει κάποια ανταμοιβή (π.χ. κάποια έκπτωση).

Κλιμακούμενα προγράμματα

Τα κλιμακωτά προγράμματα επιβράβευσης προσφέρουν διαφορετικά οφέλη ή εκπτώσεις σε συγκεκριμένες ομάδες καταναλωτών. Συνήθως, ανάλογα με το μέγεθος των αγορών τους. Αυτό το είδος προγράμματος επιβράβευσης, χωρίζει ουσιαστικά τους καταναλωτές σε βαθμίδες και τους ανταμείβει ανάλογα με τη βαθμίδα στην οποία ανήκουν. Με πιο απλά λόγια, όσο περισσότερο αγοράζουν, τόσο περισσότερους πόντους παίρνουν και ανεβαίνουν σε βαθμίδα. Και όσο ανεβαίνουν σε βαθμίδα, αποκτούν και μεγαλύτερα οφέλη.

Αποκλειστικά για VIP

Τέτοιους είδους προγράμματα λειτουργούν συνήθως με συνδρομή. Οι συνδρομητές του προγράμματος αποκομίζουν έτσι διάφορα οφέλη. Αυτό το μοντέλο, βέβαια, λειτουργεί συνήθως στους πιο “θερμούς” υποστηρικτές ενός brand ή σε κοινό που θα έδειχνε ενδιαφέρον για ένα τέτοιο “premium” πρόγραμμα.

Οι αξίες του καταναλωτή στο επίκεντρο

Αυτά τα προγράμματα στοχεύουν στις αξίες του καταναλωτή. Η ανταμοιβή του πελάτη επομένως, ικανοποιεί τις αξίες και τις πεποιθήσεις του. Για παράδειγμα, κάθε φορά που ο πελάτης ξοδεύει ένα συγκεκριμένο ποσό, η επιχείρηση δωρίζει ένα ποσοστό για φιλανθρωπικό σκοπό.

Προγράμματα δικτύου συνεργατών

Τα προγράμματα δικτύου συνεργατών “γεννιούνται” όταν οι επιχειρήσεις συνεργάζονται μεταξύ τους. Έτσι, οι πελάτες της μίας επιχείρησης θα μπορούν να αποκομίζουν οφέλη και από την συνεργαζόμενη. Αυτή η “τακτική” δεν είναι ένα απλό loyalty program, καθώς ενισχύει και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων μέσα από τη συνεργασία.

Gamification

Θυμάσαι πιο πριν που αναφέραμε το “gamification”; Τι είναι; 

Είναι ουσιαστικά η μετατροπή του προγράμματος loyalty σου σε παιχνίδι! Η διαδικασία έτσι, όχι μόνο γίνεται πιο ευχάριστη για τους πελάτες, αλλά μπορεί να τους παρακινήσει να προβούν σε περισσότερες αγορές. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό, είναι να δημιουργήσεις μια εφαρμογή για το πρόγραμμα ανταμοιβής σου η οποία θα λειτουργεί και ως παιχνίδι.

Εν κατακλείδι

Τα προγράμματα loyalty, μπορούν να συνδυαστούν εξαιρετικά με το digital marketing και μπορούν σίγουρα να ωφελήσουν ένα brand, αλλά και το κοινό του. Οπότε, μπορούμε να πούμε ότι είναι μια win-win κατάσταση. Όσο ο ψηφιακός κόσμος εξελίσσεται, οι άνθρωποι θα αλληλεπιδρούν ακόμη περισσότερο με αυτόν, ενώ δημιουργούνται και νέες στρατηγικές από την πλευρά των brands. Τα προγράμματα ανταμοιβής, είναι σίγουρα μια στρατηγική που δύσκολα θα “παλιώσει”, καθώς βασίζεται σε μια βασική αρχή του marketing, να προσφέρεις παραπάνω αξία στον πελάτη σου.

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!