Τι είναι το ChatGPT; Κορυφαίες δυνατότητες και περιορισμοί που πρέπει να γνωρίζεις

τι είναι το ChatGPT

11 Απριλίου 2023, από

Από τα τέλη του περασμένου έτους μέχρι και τώρα, υπάρχει ένα ερώτημα που απασχολεί πραγματικά πολύ κόσμο: τι είναι το ChatGPT. Ήταν 30 Νοεμβρίου του 2022 όταν κυκλοφόρησε η συγκεκριμένη τεχνολογική καινοτομία, η οποία υπόσχεται να αλλάξει ουσιαστικά… τα πάντα. 

Χωρίς άλλες καθυστερήσεις, πάμε να δούμε τι ακριβώς είναι. 

Τι είναι το ChatGPT 

Ο “θόρυβος” που έχει δημιουργηθεί γύρω από το ChatGPT είναι τεράστιος. Ας ξεκινήσουμε, όμως, από τα βασικά. 

Αρχικά, τι σημαίνει το ChatGPT; Chat, όπως πιθανότατα ήδη ξέρεις, σημαίνει συνομιλία. Το GPT αντιπροσωπεύει τις λέξεις Generative Pre-trained Transformer, που στα ελληνικά η μετάφραση είναι ως εξής: Παραγωγικός Προεκπαιδευμένος Μετασχηματιστής. 

Τι είναι, όμως, το ChatGPT; 

Είναι ένα εργαλείο ή chatbot τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence chatbot) από την OpenAI (ιδρυτές της οποίας είναι ο Sam Altman, ο γνωστός σε όλους Elon Musk και άλλοι), το οποίο έχει τη δυνατότητα να κατανοεί ερωτήσεις και να δίνει λεπτομερείς και σε μεγάλο βαθμό αξιόπιστες απαντήσεις. 

Τι είναι chatbot; Είναι ένα πρόγραμμα λογισμικού που μιμείται τον ανθρώπινο προφορικό και γραπτό λόγο. Είναι πολύ πιθανό, μάλιστα, να έχεις ήδη έρθει σε επαφή με κάποιο chatbot. Άλλωστε, πολλές επιχειρήσεις το χρησιμοποιούν για να απαντούν σε ερωτήσεις πελατών με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτησή τους. 

Αν έχεις επιχείρηση ή ιστοσελίδα και θέλεις να μάθεις γιατί είναι σημαντικό ένα chatbot για τον ιστότοπό σου, διάβασε το σχετικό άρθρο μας. 

Πώς λειτουργεί το ChatGPT; 

Το ChatGPT έχει εκπαιδευτεί σε τεράστια σύνολα δεδομένων (datasets) από γραπτά κείμενα που βρίσκονται στον αχανή κόσμο του Internet. Μάλιστα, η εκπαίδευσή του έχει γίνει με τη χρήση μηχανικής μάθησης (Machine Learning).

Πιο συγκεκριμένα, με ενισχυτική μάθηση (Reinforcement Learning), αλλά και την επεξεργασία φυσικής γλώσσας (Natural Language Processing). Έτσι, με το «χτένισμα» αυτού του τεράστιου αριθμού δεδομένων, το ChatGPT καταφέρνει να δημιουργεί πλήρεις απαντήσεις σε ανθρώπινες ερωτήσεις. 

Το συγκεκριμένο chatbot τεχνητής νοημοσύνης, λοιπόν, δε χρησιμοποιεί απλά έναν τεράστιο όγκο λέξεων και φράσεων. Το σημαντικό είναι ότι “κατανοεί” κιόλας το νόημά τους. Έτσι, καταφέρνει να μιμείται γλωσσικά μοτίβα, αποκτώντας ταυτόχρονα και εγκυκλοπαιδικές γνώσεις. 

Βέβαια, το συγκεκριμένο chatbot λειτουργεί καλύτερα στα αγγλικά, αν και περιμένουμε να υπάρξει σύντομα βελτίωση στο συγκεκριμένο κομμάτι. 

Τι μπορεί να κάνει το ChatGPTΔυνατότητες

Τι μπορεί να κάνει το ChatGPT

Έχεις πάρει, πλέον, μια… γεύση σχετικά με το τι είναι το ChatGPT. Υπάρχουν, όμως, πολλά ακόμη που πρέπει να γνωρίζεις για τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Σε αυτή την ενότητα έχουμε συγκεντρώσει τις δυνατότητες που έχει το ChatGPT για να κατανοήσεις καλύτερα για τι μιλάμε. 

 Πάμε, λοιπόν, να δούμε τι μπορεί να κάνει! 

Να δημιουργήσει περιεχόμενο 

Μέχρι στιγμής, το ChatGPT έχει καταφέρει: 

  • να γράψει ποιήματα,  
  • να συνθέσει μουσική και να δημιουργήσει τραγούδια,  
  • να αλλάξει το στιλ γραφής σε ήδη υπάρχοντα άρθρα,  
  • να κάνει περιλήψεις μεγάλης έκτασης κειμένων,  
  • να συντάξει επαγγελματικά emails,  
  • να γράψει σχολικές εκθέσεις ή και ακαδημαϊκές εργασίες, κ.α. 

Μάλιστα, η δυνατότητα να γράφει καλές σχολικές ή ακαδημαϊκές εργασίες έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα. Πλέον, προβλέπονται πιο αυστηροί έλεγχοι με προγράμματα ανίχνευσης λογοκλοπής, που θα εντοπίζουν μέχρι και περιεχόμενο τεχνητής νοημοσύνης. 

Πέραν αυτών, το chatbot μπορεί να εκτελέσει και πιο “ανθρώπινες” εργασίες. Για παράδειγμα, μπορεί να δώσει συμβουλές σχέσης ή να κάνει μια φιλική συνομιλία. Οπότε, αν αναρωτιόσουν αν μπορείς να συνομιλήσεις ή να συζητήσεις με το ChatGPT, πλέον έχεις πάρει την απάντησή σου! Γενικά, έχει τεράστιες δυνατότητες παραγωγής περιεχομένου. 

Να γράψει και να διορθώσει κώδικα 

Μια ακόμα εκπληκτική δυνατότητα που έχει το ChatGPT είναι ότι μπορεί να κατανοήσει, να επεξεργαστεί και να γράψει κώδικα, αλλά ακόμα και να εντοπίσει τυχόν σφάλματα σε ήδη γραμμένο κώδικα. 

Και αυτό είναι κάτι που ούτε ο πιο αισιόδοξος προγραμματιστής δεν μπορούσε προηγουμένως να φανταστεί, με την υπόσχεση για αποτελεσματικότερη και ταχύτερη εργασία να φαντάζει για πολλούς σωτήρια. 

Να δημιουργήσει τέχνη 

Πέρα από τα τραγούδια και τα ποιήματα που αναφέραμε, το ChatGPT μπορεί, επίσης, να δημιουργήσει και άλλες μορφές τέχνης σχετικές με τον γραπτό ή τον προφορικό λόγο. Από την εμφάνιση καλλιτεχνικών εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, όπως το DALLE-2 ή το Midjourney, έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για καλλιτεχνικές απεικονίσεις. 

Με το ChatGPT, οι δυνατότητες για παραγωγή εξαιρετικά λεπτομερών καλλιτεχνικών σεναρίων Επαυξημένης Πραγματικότητας (Augmented Reality) είναι μεγάλες. 

Να εξηγήσει και να διδάξει 

Το τελευταίο χαρακτηριστικό της λίστας μας έχει να κάνει με την εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς το ChatGPT μπορεί να εξηγήσει εξαιρετικά και με ακρίβεια λέξεις, έννοιες αλλά ακόμα και δύσκολους όρους θετικών επιστημών. Επομένως, η συγκεκριμένη δυνατότητά του μπορεί να αλλάξει σημαντικά το τοπίο στον χώρο της εκπαίδευσης και της διδασκαλίας. 

Περιορισμοί του ChatGPT 

Είδαμε, λοιπόν, πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ChatGPT και τι μπορεί αυτό να κάνει για σένα. Ωστόσο, οι πλούσιες δυνατότητες που διαθέτει δεν αναιρούν την ύπαρξη συγκεκριμένων περιορισμών. 

Πάμε τώρα να δούμε τους σημαντικότερους από αυτούς. 

Λάθος απαντήσεις 

Με δεδομένο πως το ChatGPT είναι απλώς ένα γλωσσικό μοντέλο που ακόμα εκπαιδεύεται, πρέπει να έχουμε υπόψη ότι αυτό δε δίνει πάντα τις σωστές απαντήσεις. Πιο συγκεκριμένα, οι απαντήσεις μπορεί να μοιάζουν λογικές και σωστές, ωστόσο συχνά είναι λάθος και παραπλανητικές.  Επιπλέον, έχει περιορισμένες γνώσεις για γεγονότα που έγιναν από το 2022 και μετά, μιας και δημιουργήθηκε ιδιαίτερα πρόσφατα. 

Προκατάληψη δεδομένων 

Όπως και κάθε άλλο προϊόν τεχνητής νοημοσύνης, έτσι και το ChatGPT χαρακτηρίζεται από περιορισμούς σχετικά με τα δεδομένα στα οποία εκπαιδεύεται. 

Όταν τα δεδομένα εκπαίδευσης είναι ήδη προκατειλημμένα (μιας και έχουν εισαχθεί από άνθρωπο), τότε όλο το σύστημα μπορεί να παράγει προκαταλήψεις. Για παράδειγμα, το ChatGPT έχει διαπιστωθεί πως επιδεικνύει προκατάληψη σε περιπτώσεις μειονοτήτων. 

Βιωσιμότητα 

Ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα που έχει το ChatGPT είναι η τεράστια σπατάλη πόρων, μιας και πρόκειται για το μεγαλύτερο γλωσσικό μοντέλο στον κόσμο. Η τεράστια υπολογιστική ισχύς και τα αναρίθμητα δεδομένα εκπαίδευσης το καθιστούν ένα ιδιαίτερα ακριβό πρότζεκτ. Συνεπώς, υπάρχουν ερωτήματα γύρω από το πόσο βιώσιμο είναι. 

Είναι δωρεάν το ChatGPT; 

Μια πολύ λογική απορία που μπορεί να έχεις είναι αν το ChatGPT είναι δωρεάν. Η απάντηση είναι ότι ναι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το συγκεκριμένο εργαλείο δωρεάν, τουλάχιστον προς το παρόν. 

Βέβαια, τον Ιανουάριο του 2023 η OpenAI πρόσθεσε μια πληρωμένη έκδοση του προγράμματος. Τα πλεονεκτήματα που παρέχει είναι οι ταχύτερες απαντήσεις, αλλά και η ανεμπόδιστη λειτουργία του, καθώς πολλές φορές ο όγκος των ερωτήσεων που δέχεται το «μπλοκάρει». 

Τι είναι το ChatGPT – Επίλογος 

Η τεχνητή νοημοσύνη και συγκεκριμένα το ChatGPT φαίνεται ότι είναι έτοιμα να προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες στην ανθρωπότητα και να προκαλέσουν σημαντικές αλλαγές σε πολλούς τομείς. 

Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε να καταλάβεις τι είναι το ChatGPT, πώς λειτουργεί, αλλά και τι δυνατότητες και περιορισμούς έχει. 

Και έτσι, θα μπορείς να κατανοήσεις ακόμα καλύτερα το μέλλον, που δείχνει να είναι ήδη εδώ!

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!