Artificial Intelligence (AI): Τι είναι & πώς θα διαμορφώσει το μέλλον

Τεχνητή νοημοσύνη

10 Ιουλίου 2023, από

Για να μείνεις σε επαφή με την ταχύτατη τεχνολογική πρόοδο χρειάζεται να παρακολουθείς συνεχώς τις εξελίξεις. Έτσι, ίσως να ψάχνεις πληροφορίες για το τι είναι Αrtificial Ιntelligence ή τεχνητή νοημοσύνη (AI). Και αυτή είναι μια πολύ καλή σκέψη, μιας και η τεχνητή νοημοσύνη έχει όλο και περισσότερες εφαρμογές στην καθημερινότητα.

Artificial Intelligence: Τι είναι

Πριν, όμως, μιλήσουμε για τις εφαρμογές και πώς θα επηρεάσει στο μέλλον, ας δώσουμε τον ορισμό της.

Τι είναι, λοιπόν, η τεχνητή νοημοσύνη (AI);

Είναι ο κλάδος της πληροφορικής που ασχολείται με την ανάπτυξη της ικανότητας μιας μηχανής να μαθαίνει, να αντιγράφει και να αναπαράγει τις γνωστικές λειτουργίες του ανθρώπου (μάθηση, προσαρμοστικότητα, αντίληψη, κατανόηση κ.λπ.). Έτσι, οι διάφορες μηχανές θα μπορούν να κατανοούν το περιβάλλον τους, να μαθαίνουν από προηγούμενες εμπειρίες (αφού συλλέξουν ή επεξεργαστούν δεδομένα) και να λύνουν προβλήματα αυτόνομα.

Και κάπως έτσι, τεχνητή νοημοσύνη και άνθρωπος αρχίζουν να μπλέκονται σε μια… ιδιαίτερη σχέση. 

Εφαρμογές – Παραδείγματα τεχνητής νοημοσύνης (AI) στο παρόν

Μπορεί να σου φαντάζει ως ένα ιδιαίτερα μακρινό σενάριο. Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη (AI) ήδη έχει σημαντικές εφαρμογές σε διάφορες εκφάνσεις και τομείς της ζωής μας.

Ας δούμε κάποια συγκεκριμένα παραδείγματα και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης στο παρόν.

  • Ο τομέας της αυτοκίνησης είναι ένα χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα, καθώς τα περισσότερα σύγχρονα οχήματα είναι εξοπλισμένα με έξυπνα τεχνολογικά συστήματα.
    Πολλά αυτοκίνητα χρησιμοποιούν ήδη την τεχνητή νοημοσύνη, κυρίως για την αποφυγή ατυχημάτων και επικίνδυνων καταστάσεων (π.χ. αυτόνομη πέδηση, αναγνώριση σημάτων κ.λπ.).
  • Άλλη γνωστή περίπτωση εφαρμογής είναι οι έξυπνοι προσωπικοί βοηθοί των κινητών τηλεφώνων. Apple, Amazon, Microsoft και Google έχουν αξιοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη σε τεράστιο βαθμό.
    Έτσι, οι έξυπνοι εικονικοί βοηθοί τους (Siri, Alexa, Cortana και Google Assistant, αντίστοιχα) αρκεί απλά να ακούσουν μια απορία ή εντολή. Έπειτα, μπορούν να προσφέρουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες (χωρίς καν να πληκτρολογήσεις) ή να εκτελέσουν μια εργασία σε δευτερόλεπτα.
  • Το μάρκετινγκ αποτελεί ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα εφαρμογής του Artificial Intelligence, με τη συγκεκριμένη τεχνολογία να χρησιμοποιείται με διάφορους τρόπους στον κλάδο.
    Το μάρκετινγκ με τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει εξατομικευμένες συστάσεις για καλύτερη στόχευση, αυτόματη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση πελατών μέσω chatbots, καλύτερη πρόβλεψη και ανάλυση δεδομένων, αυτόματη δημιουργία περιεχομένου κ.ά.

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα διαμορφώσει το μέλλον

Η ανθρωπότητα προσαρμόζεται και υποδέχεται -συνήθως- με ενθουσιασμό τεχνολογικές εξελίξεις σαν τις παραπάνω. Ωστόσο έδειχνε πάντα να έχει μια ανησυχία για το μέλλον. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς τις αμέτρητες ταινίες ή τα βιβλία και τα άρθρα για την τεχνητή νοημοσύνη; ή για τα ρομπότ που θα κυριαρχήσουν πάνω στους ανθρώπους;

Η ανθρώπινη φιλοσοφία έχει επενδύσει πολλή σκέψη σχετικά με την εξέλιξη και τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης σε διάφορα πεδία της ζωής μας, πολλές φορές κινδυνολογώντας.

Είναι, όμως, έτσι; Το μόνο σίγουρο είναι πως το AI θα παίξει σπουδαίο ρόλο σε διάφορα πεδία. Μάλιστα, η υιοθέτησή του έχει τεράστιες προοπτικές να αποδειχθεί πολύτιμη για τον άνθρωπο.

Ας μη χάνουμε άλλο χρόνο, όμως. Μέχρι τώρα είδαμε τι είναι Artificial Intelligence και ορισμένες εφαρμογές του στο παρόν. Πάμε όμως να δούμε πώς μπορεί να διαμορφώσει το μέλλον.

Τεχνητή νοημοσύνη στην ιατρική

τεχνητή νοημοσύνη στην ιατρική

Η εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης στην ιατρική και την υγεία αποτελεί μια από τις πιο ελπιδοφόρες προσπάθειες που αναμένεται να φέρει σημαντικότατα οφέλη.

Με τη βοήθεια του AI μπορεί να γίνει δυνατή η γρηγορότερη και ακριβέστερη διάγνωση ασθενειών. Σχετική έρευνα έχει δείξει, μάλιστα, πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εντοπίσει καρδιακή νόσο μόνο από τον χτύπο της καρδιάς. Επίσης, μπορεί να συμβάλει στην ταχύτερη ανακάλυψη φαρμάκων και στη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης ασθενών, αναλύοντας μεγάλα δεδομένα (Big data).

Τεχνητή νοημοσύνη στην εκπαίδευση

  • Ψηφιοποίηση σχολικών βιβλίων με animations ανάλογα με την ηλικία του μαθητή. 
  • Πρόσβαση σε επιπλέον εκπαιδευτικό υλικό με τη βοήθεια φωνητικών βοηθών (voice assistants) χωρίς τη συμμετοχή του δασκάλου ή καθηγητή. 
  • Εξατομικευμένη μάθηση μέσω της συλλογής κι επεξεργασίας των δεδομένων των μαθητών, ανάλογα με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά τους.

Κι όμως, δεν ανήκουν στη φαντασία όλα τα παραπάνω. Με την τεχνητή νοημοσύνη στην εκπαίδευση όλα αυτά θα γίνουν βασικό κομμάτι της εκπαιδευτικής καθημερινότητας.

Τεχνητή νοημοσύνη στην εργασία

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) στην εργασία είναι άλλη μία μελλοντική εφαρμογή (αν και χρησιμοποιείται ήδη ως έναν βαθμό) που δείχνει να έχει μεγάλες προοπτικές.

Πολλοί μιλούν για την αντικατάσταση του ανθρώπου από τις μηχανές στην εργασία και τα επαγγέλματα που θα εκλείψουν. Ωστόσο, αυτό που τους διαφεύγει είναι πόσες καινούργιες ειδικότητες θα φέρει η χρήση αυτής της τεχνολογίας.

Τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει μεγάλη ζήτηση για νέες ειδικότητες. Ειδικοί στην τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση, στην επιστημονική έρευνα, την ανάλυση δεδομένων, το ψηφιακό μάρκετινγκ και αλλού θα είναι όλο και περισσότερο αναγκαίοι από εδώ και πέρα.

Όσον αφορά τον ίδιο τον εργασιακό χώρο, πολλά μικρά, βαρετά, διαδικαστικά καθήκοντα θα αυτοματοποιηθούν πλήρως, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να έχουν περισσότερο χρόνο και όρεξη για πιο δημιουργικές εργασίες που θα τους ικανοποιούν περισσότερο.

Τεχνητή νοημοσύνη (AI) – Επιλογικά

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) είναι μια τεχνολογία που ήδη βλέπουμε στην καθημερινότητα, προσφέροντας σημαντικές λύσεις εκεί που υπήρχαν μόνο προβλήματα.

Ελπίζουμε μέσα από αυτό το άρθρο να κατανόησες τι είναι Artificial Intelligence, τις εφαρμογές και πώς θα επηρεάσει το μέλλον.

Αν σε ενδιαφέρει το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης και των παροντικών και μελλοντικών εφαρμογών της, ρίξε μια ματιά στο πολύ ενδιαφέρον άρθρο μας για το AI content και το πώς αυτό θα επηρεάσει το μάρκετινγκ.

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!